Deaedi prvotno napisa
Nije mi jasno zasto bi imovinska skala bila pravednija ili jednostavnija za primjeniti.
Npr. jedna obitelj ima stan, vikendicu na moru i 2 auta. To super zvuci. Ali susjed ima 5x vredniju kucu, 3x vredniju vikendicu i 3x skuplji auto.
Tko ce procijenjivati vrijednost imovine? Hoce li nam svima doci u kuce/stanove napraviti procjenu? Nije isto imati stan u Spanskom i stan u Mlinovima? Mozda i je, ako je ovaj u Spanskom adaptiran, a ovaj u Mlinovima ruina. Opet, Mlinovi su atraktivna lokacija, mozda na trzistu taj stan i vrijedi vise? Ili ipak manje? A kvadratura? Hoce li se gledati broj kvadrata po clanu? Jel netko ima spajzu, a drugi ne? Sta ako je stan pod hipotekom/fiducijem banke - formalno, onda nije moja imovina, nego imovina banke? Jer nije moj, pa nisam ga jos kupila, tek ga otplacujem...
Osim toga, s obzirom na stanje zemljisnih knjiga i sredjene imovinsko-pravne odnose u ovoj drzavi, tko ce utvrditi tko je stvarni vlasnik koje nekretnine?
Da mi je znati kako ce se provesti taj cenzus? Koji ce biti kriteriji, a da nisu podlozni manipulaciji...