http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...arkinga_310702
a priča se da bi gospodin u Sabor.
jedan "ridikul" ode, taman da napravi mjesta drugome![]()
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...arkinga_310702
a priča se da bi gospodin u Sabor.
jedan "ridikul" ode, taman da napravi mjesta drugome![]()
mister Gugl mi je ovo izbacio (milan+bandić+kontakt+mail --->
milan.bandic@zagreb.hr
nisam dobila poruku da bi to bila nepoznata adresa pa je valjda još uvijek aktualna (našla sam je na
http://www.business-navigator.biz/po...ci_za_zupanije)
a sad sam našla i ovu:
gradonacelnik@milanbandiczagreb.com (na stranici http://telefonski-imenik.biz/kontakt...ndic-zagreb-20)
poslala sam na one kojima sam preko Google-a našla kontakte
sad ću ponovo poslati Bandiću jer mi ne odgovara s ove prve adrese...
Koliko se sjećam, meni su odgovorili iz agencije za obrazovanje i iz Ureda predsjednika Josipovića.
Iz grada apsolutno ništa. Čak niti kad u ih iz Ureda predsjednika tražili očitovanje vezano za moj slučaj.
dobila sam potvrdu da je pročitana, nadam se da će ovaj put netko i odgovoriti
evo i ovdje ima kontakt:
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=804
bok
ja sam tek sad na ovom forumu ponukana takodjer novim cijenama. ali mene smeta jedna druga stvar. ako je ta tema vec prije prozvakana unaprijed se ispricavam.
mene zanima kako je moguce da zena koja je zbog troje djece na porodiljnom 3 godine uopce mogla upisati djecu u vrtic i zauzima mjesto, a istovremeno joj drzava placa da s tom istom djecom bude doma, a sada po novome ona nece placati nista jer (ako sam dobro shvatila) ako imate troje djece a dvoje ide u vrtic ne placate ni kune. toga ima jako puno. konkretno u grupi mog djeteta takva su cak 3 slucaja. da ne pricam da ja i muz radimo a ta djeca su vrticu prije nego sto mi dovedemo svoje i ostaju duze nego nase dijete. a u svakoj grupi sigurno ima bar jedan takav slucaj. ako netko to razumije neka me prosvijetli. mene to strasno boli jer smo prosli muku kao i svi da upisemo dijete u vrtic. hvala
dobila sam odgovor iz njegovog kabineta da su moje upite proslijedili u Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, pročelniku
uglavnom, na toj adresi definitivno čitaju mailove, ali na njih odgovaraju samo ako se mailove pošalje s potvrdom primitka i čitanja...
inače ni a ni b
Citam forum i slazem se sa svim nelogicnostima i nepravdama ovakvog nacina naplate vrtica.
Ali da ne bi morala placati punu cijenu od 2.000 kn, skupili ja i mm sve potrebne papire i donijeli danas u vrtic u racunovodstvo (tajnistvo), ali ne papire treba predati "teti" u grupi, one ce to skupiti, bio je odgovor.
Odnijela ja papire u grupu, ali ne teta nece preuzeti papire jer ne zna ona sto je potpuna dokumentacija, a sto nepotpuna te ne zeli biti odgovorna, ako necija dokumenctacija bude nepotpuna pa taj netko dobije uplatnice na 2.000 kn.
I tako ja sad hodam s papirima u torbi i ne znam bi li ih poslala Bandicu ili kome
Morala sam se izjadati u nadi da ce na kraju papiri zavrsiti u kosu, a da ce Skupstina donijeti neki transparentniji i pravedniji nacin naplate vrtica, bez toliko mogucnosti za trazenje rupa i bez toliko nelogicnosti.
baš me zanima s kojim opravdanjem će Skupština rušiti ovaj prijedlog budući da su prema istim takvim kriterijima već donijeli odluku o plaćanju školskog boravka
"Argumentacija da smo prihvaćanjem proračuna amenovali ovu odluku nije istinita. Kad Skupština izglasa da je odluka o poskupljenju vrtića izvan snage, ići će se u rebalans - najavio je Maras"
jedva čekam da to vidim...
prvo su izglasali, a sad će isti oni izglasat da su protiv,
i onda će samo tak napravit rebalans, a ni neznaju koliko je
to zapravo love i od kud će je drugdje uzeti...
I samo Bandić je kriv, a oni samo dižu ruke...
(nezanam dali da stavim smilića, plačljivka ili cijelu ekipu skupa za komentar)
Da li je možda netko provjerio na poreznoj u Zgb da li se ovo može dobiti e-mailom/poštom i u koje vrijeme
Potvrde Porezne uprave Ministarstva financija o visini dohotka za sve članove kućanstva
Hvala
Hvala na dobrodošlici i hvala svim ostalim curama
Apri , naravno da s tim možete mahati gdje bude trebalo
Ja sam to, samo u malo pristojnijem obliku poslala večeras predsjedniku gradske skupštine i njegovim zamjenicima. Uzdajmo se da naši zastupnici u skupštini imaju štogod zdravog razuma i bar tragove nekakvog morala
Kad malo bolje razmislim, uviđam "genijalnost" ove ideje našeg gradonačelnika. Briga njega za naše skuplje vrtiće i hoće li grad s time skupiti više para, njemu je do svađanja i prepucavanja sa skupštinom i dojučerašnjim stranačkim kolegama. Činjenica je da ova mjera ne pogađa velik broj Zagrepčana (nama je to naravno puno, ali vrijednosti su subjektivne). Prosječna plaća u Zagrebu je cca 6.200 kn pa ako pretpostavim da je medijan 15ak% manji (toliko je medijan manji od prosjeka na nivou RH) dolazim da bi zg medijan mogao biti cca 5.300 kn (za one koji ne znaju medijan je vjerodostojniji od prosjeka jer to znači da točno pola građana dobiva manje od 5.300 kn i točno pola građana zarađuje više od 5.300 kn). Ako muž i žena zarađuju po 5.300 kn i imaju jedno dijete, njima vrtić neće poskupiti, a većina ljudi ipak ima dvoje djece, što uistinu znači da bi vrtić mogao pojeftiniti za oko 50-60 % korisnika. Ozbiljnjije povećanje cijene može očekivati, po mojoj slobodnoj procjeni, cca 30% ljudi. Nedavno sam pročitala da plaću veću od 10.000 kn ima svega 3% zaposlenih u Zg.
Ako u vrtić ide 33.000 djece onda je 30ak% cca 10000 djece odnosno 20000 roditelja. Vjerojatno je to i manje jer mnogi imaju dvoje djece u vrtiću.
Tih 20.000 ljudi ionako nisu njegovi glasači i baš ga briga za njih, ali je uzdrmao redove SDP-a. Pričom o tome kako otima od bogatih da bi dao siromašnima samo jača svoju poziciju kod svojih birača.
E, sad zamislite da proračun nije izglasan. Naravno, da su svi oni prvenstveno štitili svoje fotelje jer ih vole više nego vlastitu djecu, a u životu ionako većina njih ništa drugo ne znaju raditi. Idu novi izbori za skupštinu, u gradu se ne događa ništa, samo hladni pogon tj isplata plaća i ništa više. Ljudi bijesni jer moraju na nove izbore koji naravno koštaju, a mediji se raspisali da je to radi 20.000 ljudi tj 10.000 "bogatih" obitelji kojima će vrtić poskupiti par sto kuna, a "bogati" se ionako najviše bune. Možete si zamisliti gradonačelnikov smješak u toj situaciji jer njega ionako možemo smijeniti samo referendumom, a novog zakona o referendumu nema i nema
Zato na mailove svima redom odgovara Danira Bilić, zato je na trbini glasn bio onaj tip iz HSS-a i zaziva čovjek izbore, hvataju ljudi nove pozicije
Zbog toga se u životu ne bih mogla baviti politikom, previše kurvinjskih (ispričavam se na izrazu) i kukavičkih poteza i kompromisa za koje treba imati želuca i nemati morala.
Meni su ovi brojevi tužni jer pokazuju što je u Zagrebu ostalo od srednjeg sloja
Ništa, i dalje čekamo 20.04, a ja se opet raspisala u kasnu noćnu uru
Laku Vam noć, moje dame
evo ja ću..
imam starije dijete koje ide u vrtić! MM i ja smo zaposleni a ja sam trenutno na porodiljnom jer smo prije 7 mj dobili blizance
planiram ih upisati u vrtić kad će napunti cca 2 g. i ja ću zamisli još tu godinu vjerovatno ostati na porodiljnom! Al neću čačkat p...u kao što ti misliš da mame na porodiljnom rade
već ću radit vjerovatno nekaj na crno jer zamisli država mi plaća bijednh 1663,00 kn a to draga moja nije dosta da pokrijem podstanarski stan i režije.
Te iste mame koje su na porodiljnom a šalju djecu u vrtić vjerovatno to rade radi preboljevanja bolesti 1. godine kolektiva, dok su one doma da ih ima ko pazit
jer nemaju svi tu sreću da si mogu priuštit bolovanje kad god dijete dobije temp. a svi znamo što znači adaptacija na kolektiv!
zato draga moja aj ti gledaj kaj ima u tvom dvorištu a druge pusti na miru
ne znam ako mama radi na crno tko cuva djecu?
mozda bi i ja mogla nekako tako kad bi znala...
No uglavnom ja se nadam NEprolazu ove odluke
Najbolja mi jedna mama koja s ezali jer ce placati malo: pa nije ona socijalni slucaj (ima svoj stan, auto, dvije place, jedno dijete...)![]()
Nisu ni sve žene s troje djece na porodiljnom duže od godine dana...Ja se na moju veliku žalost vraćam na posao i dijete moram upisati u jaslice i strašno me živcira kad me onda svi pitaju "A ne buš bila doma do 3. godine?" Ne, ne bum bila doma do treće godine, jer si to ne možemo priuštiti, jer si sa 1600 kn mogu obrisati rit da prostiš!
Pa jel se čudiš?
Koliko je ono dobio glasova na predsjedničkim izborima?
Nažalost, više se ni ne čudim.
I toliko je jasno da one 144000 glasova protiv na eventualnom referendumu - nisu dostižne.
Fuj!
Kud ode ovaj grad?
znam, al ja npr. startam na novom poslu nakon porodiljnog i zbilja neću imati lufta za adaptaciju.. ili odmah mogu kupit radnu knjižicu
pa ću tu adaptaciju odraditi sa njihove 2 god. i eventualno nešto raditi sa strane.
a čuj.. ako ću moći priuštiti djeci na takav način nešto više od kruha i vode budem!Ali gdje ćeš naći bolju priliku za varat državu, nego primati naknadu, možda i doplatak, djecu badava u vrtić i rad na crno.
žalosno je što se mnogi na takav način snalaze/mo ali kad je takva situacija da nas država krade na svakom ćošku što bi se ja onda grozila sive ekonomije
al to nije tema.
Gita, sve je to lijepo napisano, eto spomenula si i mene koja sam "naivka" išla po obračun u HZZO za prosjek primanja pa je onda neka druga naivka krenula mojim stopama - da, išla sam ali ne kao ovca kako si me nazvala, nego jer naprosto nemam kome ostaviti dijete niti taj jedan sat (a u tom trenutku imala sam slobodan dan). Moje je dijete na žalost osuđeno na vrtić. Pišem na žalost jer ide u vrtić (jaslice) koje nema doslovce niti vrta niti vidi neba (ako izuzmem par kvadrata betonske terase na kojoj ih jednom dnevno odvode u "zatvorski krug" šetnju od par koraka). Možda sam ovca koja plaća i plaćat će na žalost te kvadrate po xy novoj cijeni, ali to je već druga priča. Čitajući današnji naslov u novinama "ili nova cijena ili izbori" bojim se da sam ipak s razlogom išla u HZZO. Ali opet, kamo sreće da sam opravdala ime životinje kojom me nazivaš.
muz je jucer isao po uplatnice i jer su ga zvali radi gorespomenute obavijesti. gdja mu je lijepo rekla da porodiljni ne pise da treba i ne treba donijeti, kao ni potvrdu o uplacenom bolovanju - njega za dijete... nego iskljucivo papir iz porezne... pa sad, ocito zavisi od vrtica
Posljednje uređivanje od smedja : 19.04.2011. at 15:40
Uvijek ista pjesma:
žene se ovdje svađaju, a političari
nas za to vrijeme z...ju
ja bih rekla kako mi ovdje promišljamo i razgovaramo.
a neki drugi odluke donose na ho-ruk.
ja sam govorila o onima koje doma lade p.... a takvih je puno. ne kazem da ljudi ne rade jos uz to na crno i da je naknada velika ali je cinjenica da 90% mamica na porodiljnom piju kave dok su djeca u vrticu i jos ih vode bolesnu tak da se ne radi ni o navikavanju na bolesti ili kolektiv. na kraju su uvijek i najbolesniji upravo ti i razboljevaju ostale. a to sve znam jer se same hvale kako nista ne rade.
Ma grozno. Ja sam danima vec konsternirana i tuzna od svega ovoga. I dalje ne razumijem kako moze biti ok da je nim roditeljima besplatno a da drugi placaju maksimum. Ili da jednima pojeftini a drugima u isto vrijeme poskupi. Ne razumijem kako to moze biti fer.
Riga mi se na Bandićevo busanje u prsa o socijalnoj pravednosti i vlastitoj moralnosti. Kako ga nije stid stavit sebe i moral u istu rečenicu?
Upravo sam pročitala još jedan članak posvećen tome...
Kao i ti Lucija Ellen ne razumijem kako itko može smatrat ovu odluku moralnom, pravednom i poštenom.
Kad ovo vidim, poželim emigrirati, ne radi sebe, nego radi svoje djece, da oni odrastu u uređenom društvu i da ovakvi imaju što manje utjecaja na njih jer bojim se da će ih ovdje zatrovati ma kolik se ja trudila u njih usađivati nešto drugo.
Da bandić misli na sirotinjupa ranit ću se.
ja znam da je on lud, kvaran i povampiren, al da ljudi puše njegovu demagogiju to ne mogu vjerovati.
Ja opet spominjem naobrazbu i pravo na nju. Pravo na naobrazbu pod istim uvjetima ima i moje dijete i dijete ove osobe koja je napisala ovakav mail i Todorićevo dijete.
Opet moram spomenuti one vražje poreze i njihovo plaćanje prema ek.snazi, ali i pravo sudjelovanja u javnim uslugama.
Znači ako se subvencionira obrazovanje dijeteta u npr. iznosu od 1.500 kn, tada na to ima pravo i moje dijete i dijete prosjaka s ceste (bez obzira što nije platio porez) i Todorićevo dijete.
Zašto neki ljudi ne mogu shvatiti da postoje različite startne pozicije u životu i da je to naprosto tako?
Ja sam dijete iz radničke obitelji, roditelji mi se iskrcali na glavnom kolodvoru s koferom u rukama i osnovnom školom, pa su radili i dalje se školovali. Nikada u životu me nisu odveli u kazalište, ali su smatrali da je formalno obrazovanje jako bitno i u trenutku kad su nam prihodi spali na tatinu penziju nisu dozvolili da ja prekidam obrazovanje i idem raditi već je stari radio na crno i inzistirao na mom i sestrinom školovanju. Znam ja jako dobro što znači nemati.
Istovremeno sam imala prijatelje čiji su roditelji rođeni u Zagrebu, koji su završili fakultete i mogli svojoj djeci priuštiti učenje engleskog u Londonu, što je za moje bilo nezamislivo. Nikad nisam bila ljubomorna i nisam imala potrebu oteti im. Od tih nekih ljudi sam danas ja uspješnija od nekih nisam.
Danas ja puno ulažem u svoje dijete (mlađi mi je još premali) i plaćam dodatni program, engleski, sport, vodim u kazalište 20-ak puta u sezoni i uopće se ne osjećam krivom jer netko drugi to ne može. Isto tako ne pokušavam dohvati stvari dostupne Todorićima (Todorići, oprstite mi na stalnom spominjanju, al treba mi konkretan primjer) i ne patim zbog toga.
Svako dijete koje odrasta u Zagrebu ima bolje uvjete nego dijete koje odrasta u nekoj ličkoj zabiti (ispričavam se, ne želim nikoga uvrijediti) i mora pješačiti 5 km do škole. Što bismo sad trebali, zg djeci skratiti osnovnu školu za dvije godine da ih izjednačimo?
Ana.m je spomenula da svoju djecu dvije godine nije odvela na more i mene to rastužuje i pokazuje stanje u ovoj j... državi jer žena ne radi baš najslabije plaćeni posao u ovoj državi, a ne može si priuštiti 7 dana mora s djecom. Ali nekako sumnjam, da je baš imala na pameti, da bi meni trebalo smanjiti 10 dana mora na 7 dana, pa da ova tri dana ostavim njoj i još nekom uzeti njegova 3 dana i evo tjedan dana.
O tome se ovdje radi, jer neki pokušavaju upravo to. Najprije s cijenama vrtića, a na kraju bismo došli uistinu do kazališta, mora i viška stambenih kvadrata.
Javim se još na ovu temu, mališa se probudio, vjerojatno opet u kasni sat
gita, veliki potpis
Inače, ja sam odustala od ove teme jer me previše rastužuje (osim što mi se od nje istovremeno i povraća). Čitam, ali nemam više ništa pametno za reći.
A što se emigracije tiče, mi smo zahvaljujući ovoj temi opet aktualizirali ideju odlaska. Za ozbiljno. Kao što gita kaže, ne toliko zbog sebe nego zbog djece. Ne želim da odrastaju u ovakvoj sredini.
Stvarno smo bahati kad nam ne trebaju obrazovani. A busamo se u prsa kako smo zemlja znanja. Baš, moš' si misliti.
evo mene opet, na dnevni red dodana je nova točka, prijedlog sdp-a, liste tatjane holjevac i hsu:
Članak 17.
Iznos sudjelovanja roditelja djece s prebivalištem na području Grada Zagreba u ekonomskoj cijeni redovitih programa je:
- za redoviti 10-satni program
a) 200,00 kn za djecu do navršene treće godine života,
b) 400,00 kn za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu;
- za redoviti poludnevni program s prehranom 300,00 kn i
- za redoviti poludnevni program bez prehrane 200,00 kn.
Olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba za:
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (100% i 90%) - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (80% do 60%) - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (50% i manje) - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete u redovitom programu iz obitelji s troje i više malodobne djece - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete iz obitelji s troje i više malodobne djece - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete samohranog roditelja - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete za koje se koristi doplatak za djecu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa.
Mjesečni iznos uplate roditelja za ostvarivanje redovitoga petodnevnog programa je fiksan i ne ovisi o broju dana boravka djeteta u predškolskoj ustanovi.
Iznimno, za mjesec u kojem je dijete boravilo u predškolskoj ustanovi do najviše 5 dana, a izostanak je unaprijed najavljen ili kasnije opravdan, roditelj plaća 40% iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
Za boravak djece u predškolskoj ustanovi subotom ili duže od redovitog programa roditelj plaća po satu djetetova boravka iznos koji se utvrđuje godišnjim programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi.
1. Pravni temelj za donošenje odluke
Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi (Narodne novine 10/97 i 107/07) u članku 20. stavku 2. utvrđuje da način ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječji vrtić utvrđuje osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.
U članku 48. stavku 4. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi utvrđeno je da dječji vrtić, koji je osnovala jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, naplaćuje svoje usluge od roditelja – korisnika usluga, sukladno mjerilima koja utvrđuje predstavničko tijelo te jedinice.
Odluka se donosi sukladno odredbama članka 38. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 – pročišćeni tekst, 10/04, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10), kojom je određeno da Gradska skupština Grada Zagreba donosi odluke i druge opće akte kojima uređuje pitanja iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba.
III. USTROJSTVO GRADA ZAGREBA
a) Gradska skupština Grada Zagreba
Članak 5.
Gradska skupština Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradska skupština) je predstavničko tijelo građana Grada Zagreba koje donosi akte u okviru samoupravnog djelokruga Grada Zagreba te obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i Statutom.
Gradska skupština ima pedesetjednog člana.
Način rada Gradske skupštine uređuje se poslovnikom Grad ske skupštine, u skladu sa zakonom i Statutom.
Gradska skupština ima predsjednika i potpredsjednike, čiji se broj utvrđuje Statutom.
Predsjednik Gradske skupštine i jedan od potpredsjednika mogu svoju dužnost obnašati profesionalno, ako Gradska skup šti na tako odluči.
b) Izvršno tijelo Grada Zagreba
Dobro su mu smjestili, vrtići ne poskupljuju, ali pojeftinjuju za sve one skupine koje je bandić "želio zaštititi"
samo čekamo sutra i da cirkus prođe
Ali i ako sutra ovo prođe, meni opet ostaje orak okus u ustima, ne radi njega i prepucavanja sa skupštinom nego radi silnog otrova koji je proliven na ovim stranicama
ZAKON
O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I NAOBRAZBI
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom uređuje predškolski odgoj i naobrazba te skrb o djeci predškolske dobi (u daljnjem tekstu: predškolski odgoj) kao dio sustava odgoja i naobrazbe te skrbi o djeci.
Da li ti je možda palo na pamet da "ne lade p..." nego da ih u vrtić vode radi gore citiranog čl 1 zakona o predškolskom odgoju.
Umjesto da se borimo da nam sva djeca imaju mjesto u vrtiću, razni jebivjetri rasipaju naše novce, a mi brojimo mame "koje lade p..." i ispijaju kave i uz put gledamo aute u kojima su ih te iste majke dovele u vrtić razbolijevati drugu djecu.
Uostalom ako su im majke takve kako ti i neki ovdje navodite, meni drago da su dječica u vrtiću jer tamo možda uspiju nešto i naučiti i oplemene svoje živote jer se s takvim majkama sigurno neće dobro provesti
sramota, što se ovdje sve da pročitati
puntica i ja odosmo na sjednicu.
ne pamtim kad sam negdje išla sa ovakvim čvorom u želucu i grlu.
meni je ok da plaćam više, ali ne ovoliko. neka gornji razred bude cca 800 kn, ali neka ulaze i alimentacije koje moj muž npr. plaća redovito trajnim nalogom za djecu koja ne biste vjerovali, ipak postoje. mi smo radi dobrih plaća dizali i bolje kredite kako bismo se osamostalili. nije fer da neki ljudi ispadaju socijalni slučajevi a grcaju u milionima. npr. muž prima ooooodličnu plaću u susjednoj državi, žena prijavljena na minimalac, voze svak po bijesan auto i žive u stanu od 300 kvadrata. ali oni ispadaju socijalni slučajevi. ovaj prijedlog tjera na muljanje a to nije dobro.
svatko ima svoje osobne priče i nema smisla da se razbacujemo ciframa koje sami možemo podnijeti.
tvoj muž plaća alimentaciju radnim nalogom, ali oma jako puno onih koji je ne plaćaju - nikako.
a njihov dohodak će fiktivno povećati prosjek po članu obitelji čije posljedice će snositi samohrani roditelj.
jer ne postoji ni smrtovnica niti papir o nestanku.
čovjek/žena živ/živa, ali od njih nikakve koristi.
ni financijske ni emotivne.
nemojmo krojiti sudbinu drugih svojim metrom.