Ja ću sutra predati papire pa nek rade s njima kaj god hoće... svi se ponašaju kao da smo ofce i više se ne želim s time zamarati i trošit si živce...kaj bude bude
Ja ću sutra predati papire pa nek rade s njima kaj god hoće... svi se ponašaju kao da smo ofce i više se ne želim s time zamarati i trošit si živce...kaj bude bude
Jel netko zna da li se oduzima harač?
To sam digla, na policiji još nisam bila, ići ću slijedeći tjedan ako ne bude neke službene odgode.
Sad sam zvala u školu. Kažu da će se primjenjivati od iduće školske godine(a ne od 1.5. kako piše u dopisu kojeg smo dobili iz škole). Da ne vrijedi retroaktivno. I da mogu potvrde prebivališta starijeg datuma, ne moraju biti nove, baš zbog gužvi. Ali da se moraju poklapati sa onima od roditelja.
Dokumenti se mogu donijeti do 25.5.
Posljednje uređivanje od ivancica : 21.04.2011. at 11:17
izgleda da jest lapsus, ali i da se razmislja o produzetku roka
Milan Bandić, kao što se očekivalo, stavio je van snage jučerašnju odluku Gradske skupštine o vrtićima po kojoj bi cijena vrtića ostala na starom i od 1. srpnja, dakle po cijeni od 200 i 400 kuna.
U dopisu koji je već jučer pripremio za Skupštinu Bandić je zatražio od zastupnika da "preispitaju mehanizme kojima su se vodili u toj odluci" jer on, kao što je i naveo, smatra da je riječ o zadiranju u proračunu.
Kako neslužbeno doznajemo, zbog ovog poteza početkom svibnja odmah bi trebala biti sazvana izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se raspravilo o toj odluci. Skupština tada namjerava, ponovno jednoglasno, reći da smatraju da su u pravu. Tada Bandić odluku šalje na ministarstvo Uprave koje bi trebalo donijeti pravorijek i konačno riješiti ovu trakavicu.
Do tada svi roditelji moraju nastaviti sa prikupljanjem papira za vrtiće, no neslužbeno doznajemo da bi se rok za prikupljanje mogao produžiti sa 30. travnja na još nekih mjesec dana.
Milan Bandić je sazvao konferenciju za medije u 12.30 na kojoj će ispričati sve što ima o jučerašnjoj odluci Skupštine i svojim daljnjim potezima.
RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA ZAGREBANCIJA.COM
Kaze Zagreb.hr ovako:
ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OLAKŠICU S TRAŽENOM DOKUMENTACIJOM DOSTAVLJA SE PREDŠKOLSKOJ USTANOVI:
- DO 30. TRAVNJA 2011. ZA RANIJE UPISANU DJECU
- DO 30. LIPNJA 2011. ZA DJECU KOJA ĆE BITI UPISANA s 1. rujna 2011. PREMA OBAVIJESTI O UPISU ZA PEDAGOŠKU GODINU 2011./2012.
Ja još ne znam hoću li išta predavati jer nikako da pohvatam sve informacije (a vidim da i vi koji stalno pratite temu nemate sve info pa se ne brinem).
S najgore strane, ionako smo u takvom razredu za koji je skoro svejedno hoću li išta donijeti.
opet, ako se ne gleda por. naknada onda smo na istom kao sad. S treće, ako se gledamo kao različito kućanstvo (nismo svi na istoj adresi) onda smo besplatni.
Nadobudno sam krenula skupljati papire, shvatila da mi nitko ne zna objasniti u kojoj sam kategoriji i odustala. sad čekam razvoj situacije.
Apropo cijene vrtića - osobno jesam za to da se cijena jaslica malo podigne (objasnit ću zašto), no da postoji jedna cijena za sve (osim za kategoije koje ulaze u besplatno).
Što se cijene tiče - 200kn za jaslice je zaista premalo. I mislim da je jedan od razloga zašto je upis u vrtić "neizvjesna pustolovina". Kažem jedan od razloga jer je činjenica da su kapaciteti ograničeni, s obzirom da je gradu valjda razumnije plaćati Dinamu nego sagraditi još vrtića.
Mi smo preklani izvisili i bili prisiljeni plaćati čuvalicu (druga opcija bi bila da smo naučili jednoipogodišnjaka da ostaje sam doma).
Ove godine smo uspjeli upisati - mi i još 25ero djece u tu grupu. Ne trebam spominjati koliko ih je ostalo neupisanih.
I tako se 25ero djece upisalo u jaslice - očito svi zadovoljavaju uvjete o zaposlenim roditeljima. da bi nakon par mjeseci ispalo da u grupu ide 15ak djece, ostali valjda plaćaju mjesto (što se vidi i po uplatnicama, ako ćemo konkretno).
Pitanje je koliko bi se onih koji ne idu u vrtić, a upisani su zaista predavalo papire kada bi jaslice koštale 400kn.
Što se različite cijene tiče - cijena vrtića nije i ne može biti porez.
Dohodak se i više nego previše oporezuje (trebam li spomenuti koliko zemalja oporezuje dohodak više nego mi?) i neprihvatljivo je da se uvede još i dvostruko oporezivanje kroz cijenu vrtića.
OK, ukinite mi prirez i plaćat ću puni iznos, čak neću ni progovarati. No ne pada mi na pamet plaćati i prirez (i porez, nemojmo to zaboraviti) i max iznos vrtića.
Najbolje da me još i na benzinskoj pitaju za platnu listu.
Posljednje uređivanje od icyoh : 21.04.2011. at 11:44
je, gospođo ak plaćate vrtić 2 soma kuna onda je benzin za vas 20kn/litra! Ali prije toga donesite nam potvrdu sa porezne...
da li je netko dignuo potvrdu na poreznoj a prosle godine je bio na porodiljnom? zanima me sto pise, dal pisu naknade ili ne?
Zašto se ne držite (kad već postoji) letka i zanemarite HZZO i ostale institucije koje nisu navedene u letku?
Najbolje da pošaljem muža u hrvatsku lutriju pa da mu daju potvrdu i za onu bingo peticu da je dobio prošle godine.
Ne traže potvrde o rodiljnoj naknadi. Nemojte ih nositi.
Ministar ce na kraju presuditi, vjerujem - u korist pravde.
ja se slažem a Lucijom Ellen, ministar (ako uopće dođe do njega) će definitivno presuditi u korist pravde, samo ne znam koje i čije pravde![]()
ja se nadam da će do raspleta ove peripetije ipak izaći službeni naputak (ili što već) o pomicanju roka predaje papira zbog novonastale situacije....
stvarno je besmisleno da se unaprijed skupljaju papiri za nešto što mooooožda neće ni stupiti na snagu
(iskreno se nadam neće stupiti na snagu)
Posljednje uređivanje od Nivi : 21.04.2011. at 12:39
Na 101 je ovo tema dana, evo voditelj bas poziva roditelje vrticke djece da se jave
Posljednje uređivanje od ivarica : 21.04.2011. at 12:52
Davorin Mlakar, ministar Uprave. Valjda ce stati na stranu Skupštine i na stranu razuma. :D
pa šta priča?
ja nigdje ne mogu pratiti što se događa na presici a znatiželjna sam
Vidoje Bulum potvrdio je da je Bandić povukao odluku Skupštine i tražio preispitivanje
to znam, to je bilo u 12,39 (piše na zagrebanciji) a što poslije? nitko, ništa? ipak je prošlo 40minuta od tad?!
kakve su novosti na kreju.
Šta će biti sa vrtićima.
Jel nam trebaju oni novi papiri i koji?
puntica, ovdje ipak malo promptnije:
http://www.24sata.hr/politika/uzivo-...renciju-218105
Ako će samo 3% roditelja plaćati više - čemu onda cijela priča???
Dakle, ušteda koju će proračun imati za tih 3% je vjerojatno zanemariva...u odnosu na trošak koji će imati za onih 60% koji će plaćati manje? Ne žikim....
Pa ivano,to i tako nije(više)mjera punjenja gradskog proračuna već socijalna osjetljivost gradonačelnika nam. To je pomoć ljudima da prevaziđu krizu. Kako ne kužiš?
Neeeeee, 3 posto bi plaćalo punu cijenu, 37 posto njih više, a 60 manje...
Posljednje uređivanje od ana.m : 21.04.2011. at 13:46
Jako me zanima odakle im ti podaci ako je do danas prikupljeno najviše 12% podataka.
Je li to reprezentativan uzorak?
Ja nekako vjerujem da su prvi dokumente odnijeli oni kojima bi vrtić bio u najnižim cjenovnim razredima.
Mućke i ješke samo dovode građane u zabludu. Ponavljam, tu se ne radi o poskupljenju već o raspodjeli. Samo tri posto roditelja će plaćati više, a 60 posto manje, 15 posto isto - rekao je Bandić.
Malo se ne zbraja u 100%....
ovo mi zvuči točnije što si ti napislala ali Bandić je navodno rekao sljedeće :"....tu se ne radi o poskupljenju već o raspodjeli. Samo tri posto roditelja će plaćati više, 15 posto isto, a čak 60 posto manje"
Ali onda fali onih preostalih 22 %... ne znam u kojoj su oni kategoriji?!?!
slazem se...
Sam je izjavio da je te postotke pročitao u medijima
Cirkus.
Sad sam već u fazi da mi se želudac diže od svega...
mislim da budem si zabranila na tri dana spomen Bandićevog imena i pristup njegovim izjavama![]()
on bi ozbiljno trebao razmotriti karijeru stand up komičara.
A ne, to je na bazi dva ZG vrtića
Temeljem analize na dva vtića, a idući tjedan ćemo imati podatke svih vrtića te ćemo i njih predstaviti javnosti, ispada da će 60 posto građana plaćati vrtiće manje, samo 3 posto više, a 15 posto jednako - rekao je Milan Bandić koji nije želio otkriti o kojim je dvama vrtićima riječ.
Posljednje uređivanje od sanika : 21.04.2011. at 13:59
ako će 60% roditelja plaćati manje, onda valjda tih jadnih 3% treba nadoknaditi sve ono što će Grad izgubiti od tih 60%.
Pravda!
I njegova je namjera bila ravnomjerno rasporediti teret krize. Pronatalitetnu politku je izgubio putem![]()
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...presicu_310766
ovdje se spominje referendum a ne ministarstvo! Dakle odluka je na građanima Zg?
lud zbunjenog...
btw:
Bandić: Vodio sam se znakovima vremena u kojem živimo, krizom i recesijom kao pravi socijaldemokrat. Ja sam dokazani, a ne retorički socijaldemokrat, dokazan sam na djelu.
Isto tako se vodio znakovima vremena u kojem je živio kad je u duhu socijaldemokracije radio WCe za 10.000€/m2 a sad nek meni poskupljuje vrtić jer pošteno plaćam poreze i prireze...
Posljednje uređivanje od gesaugen : 21.04.2011. at 14:04
Ovo je od neki dan, tu tri posto plaća najviše a ne više. BITNA razlika.
Istaknuo je kako je još jedan razlog njegovoj sreći činjenica da 60 posto roditelja neće izdvajati više novca za vrtiće, dok će samo tri posto plaćati maksimalnu cijenu vrtića. Kad je pročitao taj podatak bio je tako sretan da je počastio sve u gradskoj upravi kavom, a uoči sjednice Gradske skupštine najavio je kako će biti sretan i sutra i preksutra.
Na pitanje kako može biti sretan ako će se u gradski proračun uprihoditi manje sredstva nego što je predviđeno jer će roditelji plaćati manje novca za vrtiće, Bandić je tvrdio kako nije poanta u novcu koji bi se uprihodio, već u socijalnoj pravednosti i tome da se teret krize što ravnomjernije rasporedi.
Baš me zanima koji je uzorak uzet.
Pa većina roditelja nije ni odnijela papire kad se ne zna jel nosimo ili ne.
A 3 + 15 + 60 u mom svijetu nije 100.
Treće, čak i pod pretpostavkom da je u uzorak ispravan i vjerodostojan živo me interesira odakle mu postotak o 3% onih koji plaćaju max?
jer ti koji plaćaju max iznos sasvim sigurno nisu išli gubiti vrijeme po poreznoj i mup-u da bi dostavili papire koji im ionako ne znače nikakvu "uštedu".
A s obzirom da rok nije dovršen ne mogu se bazirati na pretpostavci da oni koji nisu dostavili papire plaćaju max (jer oni koji danas nisu donijeli papire možda donesu drugi tjedan).
O tome i pričamo - dakle minus u proračunu, a minus treba pokriti - npr. dizanjem stope prireza....
mi smo svjesni da ovo, kad prođe, neće dugo trajati.
sad je ovaj cirkus trebalo izgurati do kraja, ali mi se već moramo pripremati za kraj ove godine, za proračun za 2012.
što nam je prihvatljivo? (jer ne vjerujem da će se više usuditi donositi ovakve prijedloge bez konzultiranja roditelja/civilnog društva)
Evo sad sam išla još jednom poslušati njegov "milozvučni" glas i eto, dobro sam zapamtila, rekao je da su to brojke IZ MEDIJA - http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...zborima_310735 - pa na video (oko2:45) ...
Danas kaže da su to brojke iz dva vrtića.
Pogubio se totalno.
Bandić nije napomenuo da oni koji plaćaju manje mogu plaćati manje 100-200 kuna! A oni koji plaćaju više i do 1600 kuna više!
Ja sam predala jutros papire, pa ću još nadodati kad rodim za mjesec dana, pa neka se računaju i obračunavaju!
ma šta je on sad rekao
počeo je s ovim kao s pričom da proračun treba popunit-okej
pa smo se bunili da puni na krivom mjestu (vrtići, djeca)
sad je došlo da on uopće ne želi popunit proračun, nego pravedno raspodjelit cijene :ahahahhahah
a to pravedno znači odrat one od kojih uglavnom i živi, on, i njegovih 15 savjetnika. Između ostalog.
A zašto? Pa da bi ovi prvi (kojih je NARAVNO VIŠE-jer smo tako bogata zemlja)-glasali za njega.
Jer na kraju nije bitko koliko su pogođeni takozvani bogati.
Bitno je da ih je manje-glas im jednako (ne) vrijedi.
Nažalost - o ovoj stavci proračuna trebalo bi se odlučivati nakon šte se skrešu Dinamo, Cibona, rukomet i sve ostale stavke preko kojih se pere lova iz proračuna i pretače u nečije džepove. Ali kako mi ipak nismo toliko poštena država vrtići će ipak biti presedan kao prva stavka koju treba rezati.
Sadašnje cijene su po meni preniske i zasigurno ih treba korigirati i moje razmišljanje ide u smjeru da se prvo napravi analiza temeljem prikupljene dokumentacije (ajde da ti papiri barem nekome posluže) i vidi točno kakva je dohodovna struktura obitelji. Naravno samo tim podacima rapolažemo jer OIB nije saživio. Mislim da bi trebalo uzeti u obzir i da najviše plaće najviše i pridonose proračunu putem poreza na dohodak i prireza. Znam da se nedavno pisalo o novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji donosi značajno pooštrene uvjete - neke stvari bi trebalo možda pogledati kako su riješene tamo. I treba razdvojiti dvije stvari: poticanje nataliteta i pomaganje socijale. Ako netko ima 3+ djece ne znači automatski da je socijala.
Ali to je samo moje razmišljanje vjerojatno deformirano mojoj analitičarskom profesijom, ali pitanje je preozbiljno da bi se prebijalo preko koljena (Bandićevih) i novčanika (naših)....
i sada ispada da je samo jedan ovakav post (a na ovome forumu ih je bilo jako puno) pametniji od cijeloga "promišljanja" stručnoga tima.
stvarno smo jadni.
i zanimaju me rezultati referenduma (ako ga bude)
dilema na 101 kaže da je 80% glasovalo protiv Bandića, a 20% za.
ali, ipak je to 101, nije to (nažalost) prosjek našega grada.