To se ne odnosi na adresu.Građanin se ne smije služiti izdanom putovnicom ako:
Promjena osobnog podatka podrazumijeva promjenu imena ili prezimena, spola, eventualne korekcije datuma i mjesta rođenja.
- su se promijenili osobni podaci građanina,
- je putovnica oštećena ili dotrajala tako da više ne služi svrsi,
- fotografija na putovnici ne odgovara izgledu građanina
- putovnica iz bilo kojeg razloga ne služi svrsi.
Možeš li staviti link, nisam to uspjela pronaći?
Prošle godine sam selila, i nisam trebala mijenjati putovnicu zbog promjene adrese. Koristila sam je pri putovanjima u inozemstvo.
Edit: vidim da je Cubana razjasnila, thanks.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 18.05.2011. at 21:45
Ako bi plaćala 700 kn u gradskom vrtiću (a nadamo se da nećeš, da će mlakar potvrditi odluku skupštine) to znači da su tvoji prihodi između 4500 i 5000 po članu obitelji.
ti plaćaš privatni vrtić 1300, ali njegova ek cijena je 2300 jer dobiju od grada 1000 kn subvencije za tvoje dijete. te subvencije se sad mijenjaju ovisno o prihodu. obzirom da su tvoji prihodi između 4500 i 5000 kn po članu tvoja subvencija bi iznosila 910 kn, što znači da se tebi cijena ne bi bitno promijenila, odn vrtić bi ti poskupio 90 kn, no nadajmo se da će djetešce dobiti gradski vrtić i plaćati 200 kn jaslice
Hvala ti Gita, sad kužim. 90 kn nije prestrašno u odnosu na 1300, ali je prestrašno kako je to samo prošlo na mala vrata. U vrtiću mi o tome nisu baš ništa spomenuli. Za sad.
zna li netko za sigurno treba li onda potvrda s hzzo-a ako su u protekloj godini ostvarena i primanja s osnove komplikacija ili porodiljnog?
Ja se jos nekako suludo nadam da ova ideja nece proci: kakvo je vase misljenje?!
kad bi se trebala znati 100% odluka?
Zna li netko pouzdano da li isplaćena dobit ulazi u obračun prihoda? Nisam se toga uopće sjetila do ovog trena.
samo za info, meni su u potvrdi s porezne prikazali i povrat poreza (onaj koji smo prijavili - još ništa nismo dobili...)
koji povrat poreza?
ovaj za 2010. godinu koji se isplaćuje u 2011. godini?
fakat mi je to sve
uglavnom, ja nisam ništa skupljala i nadam se da neće trebati.
da - taj povrat koji mi još nije isplaćen
povrat koji sam imala na medicinske usluge i adaptaciju...
katastrofa - to me baca u jedan razred više nego bez tog povrata ( a trebala bi biti još razred niže po trenutnim primanjima)
ja sam morala ovaj tjedan predati papire za boravak...
za vrtić se još nadam da mi neće trebati...
Ali taj povrat je PRIMITAK U OVOJ GODINI!!! HA-LO???
da, ali kažu da ulaze prihodi ostvareni u razdoblju 1.1. - 31.12.2010. a ljudima će to biti isplaćeno u 2011.
a kaj se sa onima kojima će to biti isplaćeno poslije 01. 07. 2011. kada će proći rok za predaju dokumenata, tj u drugoj polovici godine??? znamo da isplate poreza idu do kraja godine a i prenesu su slijedeću godinu...
ustvari, manatam da to neće proći...![]()
Nama paše jer smo mi platili porez i izvadak iz porezne od prošlog i ovog mjeseca su nam različiti za taj iznos poreza koji smo platili i time smo ušli u nižu kategoriju.
Evo frisko s Zagrebancija:
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...00-kuna_311361
dobra vijest, a?
hahahahahaha
to nam je noćašnji posao, pisanje pisamca
pošalji svoje na pp, možda nam pomogne u sastavljanju 8)
Za privatne se i dalje nose prihodi?
nažalost, da
koliko znamo, ići će se na ustavnu tužbu zbog diskriminacije
jer Grad nije partner vrtićima, nego djeci
http://www.vecernji.hr/zagreb/mlakar...-clanak-291172
jel to sad bilo ludo radovanje ili?![]()
...i ja sam skoro počela skakat, al izgleda da još kuhaju...
Inače, ja sam danas zvala jedan vrtić (u ZG) i oni za upis ne traže ništa više dokumenata od onog što je i prijašnjih godina trebalo.
E ovo je fakat ludo. Mlakar riješen, pa bi sad još trebalo čekati Dalićku i fuchsa. Ministarstvo prosvjete će potvrditi mlakarovu odluku jer u zakonu o predškolskom odgoju stoji da cijenu vrtića odlučuje predstavničko tijelo osnivača vrtića, a to je za zagreb skupština. Bilo bi interesantno kad bi dalićka donijela drugačiju odluku. međutim ne vjerujem da bi oni išli jedni protiv drugih pa pretpostavljam da će min prosvjete potrvditi odluku skupštine, a min financija se proglasititi nenadležnim za cijulu priču.
sad treba riješiti privatne i vjerske vrtiće te boravak u školi. vidim da mrsić najavljuje da će predložiti da se izjednače subvencije privatnih i gradskih vrtića i to je ono što je jedino ispravno, barem po mom mišljenju.
samo za par mjeseci ide novi prijedlog proračuna i nadam se da se bandić neće usuditi opet izvesti isti cirkus i predložiti ovakvu gadariju opet, mada ne bih se čudila, jer da se ne varamo proračun će opet biti prihvaćen![]()
ja ni ne sumnjam da će i ova druga dva ministarstva poduprijeti svoje igrače u skupštini, jedino je pitanje kad će to biti (kamo sreće da bude ovako brzo) i koje će nam bandić tada "ministarstvo" složiti jer su mu mogućnosti očigledno neiscrpne...
od relaksiranih pastira do ovaca za šišanje u par mjeseci
brijem da bi na ovome mogla pasti i poneka "skoro" zatvorena poglavlja
jeste vidjeli novi tekst na rodinom portalu? Aleksandar Veliki? Ne, Davorin Mlaki!
za tekst, nikako za (anti)junake ove sapunice
prebrzo sam čitala, prava izjava je ova:
Navodi kako će predložiti da gradska subvencija bude jednaka svim vrtićima koji naplaćuju od roditelja 400 i 200 kuna bez obzira je li riječ o gradskim, privatnim ili vjerskim vrtićima
To je moguće, ako je ekonomska cijena 2000 kn, ali na žalost, mislim da je to privatnim vrtićima nemoguće ostvariti. Ek cijena gradskih vrtića je 2000 kn samo zbog velikih brojeva.
Jeftiniji privatni vrtići koji baš i nisu nešto, sada roditelje koštaju 1300-1500 kn što znači da im je ek cijena 2300-2500, oni bolji koštaju više.
Ja kad sam svog starijeg sina upisivala u vrtić, tražila sam i po privatnim vrtićima, ne zato što nismo dobili mjesto u gradskom nego sam htjela nešto bolje, a u tom trenutku sam si to mogla priuštiti i bio je jedinac pa mi ne bi bio veliki problem plaćati dobar vrtić. uglavnom, razočarala sam se i to jako. svega nekolicina privatnih vrtića valja, a ti mi lokacijski nikako nisu pasali. većina djece privatne vrtiće pohađa samo zato jer nisu dobili mjesto u gradskom vrtiću. Drugo su vjerski vrtići i alternativni programi.
Na ovim stranicama se dosta pisalo o onom pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima za vrtiće koji je trebao stupiti na snagu sad negdje pa je odgođen. ali, svi novi vrtići moraju se držati tog pravilnika. koliko takva jedna budalaština može donijeti štete, to je strašno. pravilnikom su definirani prekrasni uvjeti, te male grupe, te puno teta i stručnih suradnika, te 15m2 dvorišta po djetetu s prirodnim hladom i još 100 čudesa. takvom standardu mi trebamo težiti i boriti se za njega, ali ne možeš propisati nešto što je nažalost trenutno nemoguće ispuniti. i što dobiješ? gradske koji posluju po starom i ubiješ svaku privatnu inicijativu zbog uvjeta koje je nemoguće ispuniti i onda se počnu otvarati kojekakve igraonice u neadekvatnim prostorima koje su u biti vrtići na crno i koji nisu u ničijoj nadležnosti.
da bi privatni vrtić bio isplativ, trebao bi imati dosta djece, ajmo za primjer uzeti 100 (svaki poduzetnik nekog vraga mora i zaraditi, svi mi radimo za pare) Kad bi svakog od vas pitali što želi od privatnog vrtića, svi bi imali otprilike iste zahtjeve, a svi počinju od malih grupa i dovoljno teta.
ovih 100 djece u pristojnim uvjetima bi trebalo biti raspoređeno u cca 6 grupa i imati tri tete, tako da su djeca veći dio dana s dvije tete, a da je jedna teta s njima samo u popodnevnim satima. to je znači barem 18 odgajatelja. ono što nam je svima sljedeće važno je nekakva stalnost, sigurnost, znači da su tete tu s njima, a ne da gledaju kako da pobjegnu u gradski vrtić, a za to je već potrebna i pristojna plaća. mislim da je plaća u gradskim vrtićima cca 6000 kn pa bi ovo trebalo biti plaćeno cca 7000 neto. 7000 neto je 10.500 bruto odnosno 12.300 kn s doprinosima na plaću. samo za mjesečnu plaću teta u takvom vrtiću je potrebno 220.000 kn.
naravno da želite i pristojnu hranu,a za to su potrebne barem dvije osobe u kuhinji koje imaju plaću 3.500 kn neto, odn njihov ukupni mjesečni trošak je cca 11.000 kn, a potrebna je tu i barem jedna čistačica koju ćemo platiti bijednih 2.800, a to je uk trošak 4.300kn. obzirom da ta djeca ipak nešto jedu, mada ne puno, možemo ih probati nahraniti s 20 kn dnevno,pa je to 2000 kn dnevno, tj 40.000 kn za dvadesetak radnih dana
naš osnivač vrtića je jedna sposobna osoba tako da sama radi ravnateljske, tajničke i računovodstvene poslove, ali njoj je dosta minimalac od 2000 kn i dobit.
u takvom vrtiću želite i defektologa, logopeda, psihologa, obzirom da je u vrtiću svega 100 djece to se da riješti honorarcima pa se to s davanjima može dobiti za 8.000-10.000 kn. ne sjećam se više koliko je potrebno prostora po djetetu u sobama i zajedničkim prostorijama, ali znam da je dvorišta potrebno 15m2 po djetetu pa je to 1500 m2 dvorišta za ovaj vrtić. ima li itko ideju koliko košta takav prostor u zagrebu, iznajmiti se ne može jer ih nema, znači treba graditi, kupiti zemlju i u bauštelu.
samo za plaće i hranu sam brzinski došla do mjesečnog troška od cca 270.000 kn, to je 2.700 kn po djetetu za troškove hrane i plaća. Gdje je prostor koji je najproblematičnija stavka?
naravno u takvom vrtiću ne želite spajanje grupa, osim eventualno u kolovozu i to bolje riješeno nego u grdskim vrtićima. zaboravila sam i na aktivnosti jer u takvom vrtiću želimo i engleski i sport i glazbu.
takav vrtić, a ovo gore što sam opisala je jedan humani vrtić i to nam treba biti cilj, košta mjesečno 5.000 kn. Koliko ljudi to može platiti? o jaslicama koje su skuplje uoće neću ni razmišljati jer bi grupe trebale biti manje
O čemu priča ovaj Mrsić? Razmisle li oni ikada prije nego počnu lupetati?
jel sad jasno, zašto su privatni vrtići uglavnom lošiji od gradskih.
i za ići otvoriti privatni vrtić stvarno moraš biti munjen u glavu
naravno da troškovi nisu toliki koliko sam ja navela, prvenstveno zato što uvjeti nisu kao opisani
često sam ovdje vidjela kako se piše o pohlepnim vlasnicima privatnih vrtića koji samo žele novce (a, što mi želimo kad idemo na posao?) i ovo sam htjela napisati već neko vrijeme, samo nikako uhvatit vremena
A sad sam još i na krivom topicu, al nek moderatori sele, ak misle da je potrebno
Mi smo jaaako zadovoljni našim privatnim vrtićem (u koji smo isto krenuli jer nismo dobili državni), no stvarno ne mogu shvatiti kako oni preživljavaju?! S obzirom da sam poduzetnik po vokaciji i životnom opredjeljenju ja cijelo vrijeme zabrinuto računam kao gita-xy kako im se to može isplatiti (zabrinuto zato jer ako im se ne isplati će zatvoriti vrtić i gdje smo onda). Kada smo došli bilo ih je 8 po grupi (2 grupe, 1 velika i 1 mala), a sada su napunili do svoga maksimuma 12 djece po grupi. Kada su napunili malu grupu do 12 došlo je dosta malenih oko godinu dana starih i onda su zaposlili još jednu (!) tetu, tako da su u maloj grupi u svakom trenutku dvije tete. Cijena vrtića je do sada bila 1500kn, a isto toliko naplaćuju neki privatni vrtići koje sam zvala koji imaju 23 djece u grupi i naravno samo 1 tetu.
Očaj me hvata kolika će nam sada biti cijena vrtića, tj. da li ćemo si to moći priuštiti i što će se općenito dogoditi s tim vrtićem ako poskupi za većinu roditelja. Mi po ovoj računici imamo 5990 kn po članu što znam da zvuče kao velika primanja, ali mi vraćamo kredit i privatne posudbe za kuću i živimo s niti trećinom tog iznosa po članu obitelji (kao uostalom i većina ljudi).
Kod nas u vrtiću je 56 djece u 3 grupe, znači 6 teta. Oni od države dobiju 56000 kn mjesečno, to nije dovoljno niti za plaće tih teta. Mi plaćamo 700kn, za drugo dijete još i manje. Znači još nekih 38-39 tisuća, možda i manje jer ne znam koliko ima braće i sestara. Znači da sa tim novcima trebaju platiti i režije, hranu, pribor, dodatno osoblje, .... stvarno ne znam kako preživljavaju.
Mi smo svejedno prezadovoljni i nadamo se da nam neće postati preskupo jer se ne želimo seliti u državni. Ali ako će biti preskupo nećemo imati drugog izbora.
Da, ali ostaje problem što se nećeš više moći preseliti jer su upisi prošli....
tako da ....ne znam kako.....