Ja pitala tajnika u vrtiću, jučer im stiglo mailom. Ali on nije ništa pametniji.
Papire nisam predala, a kad ću, ne znam. Kao što još uvijek ne znam da li ću.
Ja ga ne mogu slušati. Mučno mi je svaki put. Ne mogu se prisiliti ni da poslušamo ono od neki dan s televizije.
di si to vidjela S?ima na netu? ja propustila nazalost
HTV, Dnevnik 3 od 29. 06.
Moje zgrazanje jos ne jenjava![]()
A Apri i dalje nema....
Slušam upravo Bandića od jutros na 101 i opet spominje Apri, jeftiniji vrtić, engelski i uprgnutost u nečija kola.
radim, radim...
Snježnu kraljicu, koliko ja znam, Grad financira nekim vrlo malim iznosom; sve ostalo su sponzori.
ima puno drugih stvari na koje je potrošen naš novac...
ma ne, radije bih davila ove sa Sljemena i sa nekih portala koji su ponovili informaciju.
valjda, ako netko nije dobro čuo/zapamtio...
evo čime se bandić bavi kada nije okupiran problematikom vrtića (zbog kojih sigurno ne može spavati):
http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...an/559045.aspx
Nije ni imovinski cenzus idelana stvar....
Što ako sam je naslijedila npr. stan na atraktivnoj lokaciji čija je vrijednost astronomska i u tom stanu moja obitelj živi generacijama, a ja radim za 2.500,00 kn? Nije ni imovinski bajna stvar.....
Sorry, ali negdje se granica mora povući. Ako ne može dohodovni cenzus (koje je dokazano NEDOVOLJAN), pa ne može niti imovinski, možda da nas onda važu, pa procjenjuju po težini![]()
Ne smatram da APSOLUTNO treba postojati ikakav cenzus. Naprotiv, treba otpustiti pola zaposlenih u upravi i vtriće svima dati besplatno, a tetama podijeliti pristojne plaće.
U slučaju da je IKAKAV CENZUS NUŽAN, onda je kombinacija imovinskog i dohodovnog najpošteniji izbor za većinu građana.
Posljednje uređivanje od MihaelaMJ : 01.07.2011. at 15:29
Kakve veze ima što tvoja obitelj u toj nekretnini živi generacijama? Ja ne razumijet te emocije vezane uz nekretninu. Ovo mi je poput penzića koji žive u centru u stanovima od 150m2 i kukaju kako su penzije male, a mogli bi živjeti kao bogovi. Ta priča čak niti u Švedskoj ne prolazi. Ti si mogla naslijediti stan u centru Zg, kuću na moru i još jedan stančić na Stradunu i ja bih ti trebala plaćati vrtić zato što ti imaš plaću 2.500 kn? Sorry, ja sam kupila 65m2 na kraju grada jer sam si to mogla priuštiti. Nekretninu vrijednu 200-300.000 eur u centru Zagreba ja si ne mogu priuštiti i nemam razumijevanja za emocionalne ispade vezane za nekretninu. Svatko se pokrije onoliko koliko je dugačak uz obvezu pomoći potrebitima, a to oni s nekretninama od 200-300.000 eur, nisu.
Slažem se i sa tobom. To je kao da ja imam 1000000 $ u fondu za svoju djecu (školovanje i sl.), a živim od socijale i koristim sve povlastice koje mi moj grad/općina pruža (besplatni prijevoz, neplaćanje obroka za dijete u školi, besplatni vrtić..)Kakve veze ima što tvoja obitelj u toj nekretnini živi generacijama? Ja ne razumijet te emocije vezane uz nekretninu. Ovo mi je poput penzića koji žive u centru u stanovima od 150m2 i kukaju kako su penzije male, a mogli bi živjeti kao bogovi. Ta priča čak niti u Švedskoj ne prolazi. Ti si mogla naslijediti stan u centru Zg, kuću na moru i još jedan stančić na Stradunu i ja bih ti trebala plaćati vrtić zato što ti imaš plaću 2.500 kn? Sorry, ja sam kupila 65m2 na kraju grada jer sam si to mogla priuštiti. Nekretninu vrijednu 200-300.000 eur u centru Zagreba ja si ne mogu priuštiti i nemam razumijevanja za emocionalne ispade vezane za nekretninu. Svatko se pokrije onoliko koliko je dugačak uz obvezu pomoći potrebitima, a to oni s nekretninama od 200-300.000 eur, nisu.
Ali gle, to plaća netko drugi, neke žene i njihovi muževi koji krpaju kraj sa krajem da plate kredit za stan od 50 m2 na 12. katu u novom zagrebu, sa troje djece u jednoj sobi i jednim autom na kredit, koji će uskoro biti zaplijenjen...
Posljednje uređivanje od MihaelaMJ : 01.07.2011. at 15:38
Odslušala sam dio sa 101. On je psihopat.
Kaže 200 milijuna je manjak u proračunu. Njegov proračun pada na ispitu.
I ako ste dobro slušale, najavio je rebalans krajem godine....izletilo mu ... tu sam stala, nemrem više slušati ...
a sad zašto nisam za cenzus?
zato jer je netko možda taj stan ZARADIO jer se 15 godina odricao i nije ništa imao, a netko ga je nasljedio, otkupio za budzašto, ma bilošto
opet nikakve realne procjene tu nema
i, za koliko para su mi djeca danas u vrtiću, jel rekao![]()
da, neke stvari o kojima se trubi već odavno.
a kako je elegantno eskivirao odgovor o cijeni boravka.![]()
ja vidim, mozda sam prijateljica prijatelja![]()
ja uopće ne znam koliko "oni" plaćaju
npr. kako će meni uračunati ili ne porodiljnu-po vlastitom nahođenju tete u računovodstvu?![]()
u nl je cijena vrtica oko 1300 eura a hrana kosta manje nego u hr i djeca ne dobiju nikakav topli obrok
nije mi jasno di je Sandee iskemijala da prehrana djeteta kosta 20 kuna na dan a ukljucuje i dorucak i uzine i topli obrok
tu su naravno kuharice, odgajateljice i ostali prateci ljudi ukljuceni u vrtic. odrzavanje vrtica, treba u cijenu ukljuciti habanje namjestaja koji ima vijek trajanja...
pa 2000 kuna je 280 eura. ljudi su na izborima odlucili da su za trzisnu ekonomiju i kapitalizam i onda je svima jasno da neko treba doplatiti na tih 200 kuna koje se simbolicno uzima od roditelja za jaslice ili vrtic
<STRONG>stray_cat </STRONG>šta sve Nizozemska ima, a hrvatska nema (dio mi obitelji živi tamo pa dobro znam). <BR>Nije baš neka fora nakon stranica i stranica ispisanih na ovu temu reći da se ne treba čuditi cijeni vrtića od 2.000 kn. Ja se toj cijeni ne čudim. Čudim se načinu i osnovi po kojoj se ona želi naplatiti roditeljima u Zagrebu. Ne vjerujem da bi neki nizozemac razumio da mu se sve ovo ide objasnit, a kamoli da mu se to dogodi na kućnom pragu. <BR>Imovinski cenzus je daleko bolja osnova od dohodovnog jer su mogućnosti muljanja daleko manje. Lako je upisati susjeda na svoju adresu, al daj za potrebe jeftinijeg vrtića prepiši nekretninu na tog istog. Karikiram, jasno je.
Htjedoh nadodati da s obzirom kako se kod nas proračun rasipa na sve strane, da što se mene tiče može grad priuštiti i da svima bude besplatan bez obzira na tržišnu ekonomiju koju smo htjeli. Svi znamo gdje su sve novci išli (ili znamo samo dio), pa zašto onda udarati po djeci.
pa tako izgleda idealan svijet, kapitalizam nije bas milosrdno uredjenje
nastavak feste ce usljediti kad se isto primjeni na zdravstvo pa ako nemas skupo osiguranje sve placas sam. ako nemas mozes krepati
i da, opet imas i drugu stranu medalje, neko tko ima vise placa i veci porez i da li on zbog toga ima veca prava od nekog tko zbog manjih primanja manje ubacuje u kasicu prasicu ?
Posljednje uređivanje od stray_cat : 01.07.2011. at 15:40
Nista nisam iskemijala niti rekla da je to cijena uklesana u kamenu, nego racunam onako ovlas i pitam druge za misljenje. Iako sam, onako, odokativno lupila, mislim da nisam posve fulala.
Dorucak: npr. kifla, namaz, 1dcl mlijeka. Kifla u pekari kosta cca 2 kn, namaz cca 6, 1 dcl mlijeka cca 0,5 kn. Ajmo jos malo dodati na to pa reci da je ekonomska cijena takvog dorucka 4 kn. A kad pribrojis javnu nabavu, gdje se ide na najpovoljnije cijene, nabavu 'na veliko' s pripadajucim rabatima, cijena bi bila valjda 3 kn.
Rucak: neki varivo i komadic mesa u normativu za predskolsku djecu mogu kostati, ajmo biti bahati, 10 kn
Uzina: vocka, ili 2 keksa - 4-5 kn.
Ma, da ne duljim:
Sredstva za nabavu živežnih namirnica za prehranu djece, planirana u iznosu od 65.400.000,00 kn, osiguravaju se, u skladu s propisanim normativima, u iznosu od 273,00 kn mjesečno (13,00 kn dnevno) po nazočnom djetetu u redovitom programu. Od toga će se iznos od 35.970.000,00 kn isplaćivati akontacijama ustanovama (u iznosu od 7 kuna dnevno za planirani broj nazočne djece u mjesecu a najviše do 75% ukupno upisane djece u redovitom programu). Iznos od 29.340.000,00 kn (prosječno 6 kn dnevno po nazočnom djetetu) isplaćivat će se na temelju ispostavljenih računa dobavljača živežnih namirnica s kojima će se sklopiti ugovori nakon provedenog postupka objedinjene nabave na razini Grada Zagreba.
Službeni glasnik
Dakle, na hranu po djetetu trose 13 kn dnevno!
Naravno da kalkuliram i place djelatnika, i odrzavanje, i sve ostalo, sve sam to navela, ali kazem i da hrpa vrtica ostvaruje dodatne prihode od iznajmljivanja prostora ili dodatnih programa koji se zapravo provode s dijelom djece koja placaju tijekom redovnog rada grupe, znaci ne okupira niti dodatno ljudstvo niti vrijeme.
O tome da roditelji nose pelene po kojima onda pisu ime djeteta, da nose case, papirnate rucnike, papire za crtanje i sl. necu ni pricati.
meni ti je to jasno, ali hrvatska nema socijalno uredjenje. 200 kuna nije trzisna ekonomija. zanimljivo je da politicari u hr imaju primanja kao da su na zapadu a sredili su si benificije i kradu ko u stara jugo vremena.
place arhitekta variraju, isto kao i odvjetnika. u nl se ne zaradjuje toliko kao u nekim drugim zapadnim zemljama ali drzava pokriva neke stvari koje druge zemlje ne rade
neko tko radi kao blagajnica u ducanu ili slicne slabo placene poslove dobije oko 900 eura a placanje stana, hipoteka ili najma su ogromna i ljudi se snalaze, cuvaju djecu na smjene i rade na smjene
u nl je cijena vrtica oko 1300 eura a hrana kosta manje nego u hr i djeca ne dobiju nikakav topli obrok
u nl je cijena vrtica oko 1300 eura a hrana kosta manje nego u hr i djeca ne dobiju nikakav topli obrok. nije mi bistro di je sandee iskemijala da prehrana djeteta kosta 20 kuna na dan a ukljucuje i dorucak i uzine i topli obrok
tu su naravno kuharice, odgajateljice i ostali prateci ljudi ukljuceni u vrtic. odrzavanje vrtica, treba u cijenu ukljuciti habanje namjestaja koji ima vijek trajanja...
pa 2000 kuna je 280 eura. ljudi su na izborima odlucili da su za trzisnu ekonomiju i kapitalizam i onda je svima jasno da neko treba doplatiti na tih 200 kuna koje se simbolicno uzima od roditelja za jaslice ili vrtic
najam prostora o kojem sandee prica je otprilike 50 kuna po satu po prostoriji i stvarno ne uspjevam izracunati koja se to mrkla lova nakupi. pa samo igracke koje trebaju dokupljivati ili boje i slican potrosan materijal u hr kosta ko da je rucno radjen od super organskih materijala...
stray_cat šta sve Nizozemska ima, a hrvatska nema (dio mi obitelji živi tamo pa dobro znam).
Nije baš neka fora nakon stranica i stranica ispisanih na ovu temu reći da se ne treba čuditi cijeni vrtića od 2.000 kn. Ja se toj cijeni ne čudim. Čudim se načinu i osnovi po kojoj se ona želi naplatiti roditeljima u Zagrebu. Ne vjerujem da bi neki nizozemac razumio da mu se sve ovo ide objasnit, a kamoli da mu se to dogodi na kućnom pragu.
Imovinski cenzus je daleko bolja osnova od dohodovnog jer su mogućnosti muljanja daleko manje. Lako je upisati susjeda na svoju adresu, al daj za potrebe jeftinijeg vrtića prepiši nekretninu na tog istog. Karikiram, jasno je.
meni je sve to jasno, ali trzisna cijena vrtica nije 200 kuna i tu ti je crta gdje ce se dobro osjetiti da je ekonomska kriza jer drzava vise nema za placanje razlike (ima za kupovinu novih automobila, divljacke dnevnice za duznosnike)
i nemam pojma kako da si ljudi u tom mulju koji je zavladao smisle neki posao kojim bi dodatno zaradili