Pa ni ne placaju isto jer su dio dali i preko prireza..i opet, nitko ne zagovara da svi imaju cijenu 700 kn npr. mjesecno vec da se recimo ako je ta cijena takva socijalne kategorije izuzmu sto znaci da ce siromasni roditelji opet placati manje.
Da postoji sustav OIB-a koji funkcionira mozda bi i pozdravila odluku grada ali dokle god se ne mogu realno procijeniti necija primanja istu ne podrzavam pa taman mi grad refundirao cijelu cijenu vrtica. Zelim platiti posteno i realno. Da stave cijenu na kruh 100 kn po struci isto ga ne bi kupovala.
Ma nije ni imovinski cenzus pravedan. Mozes imati stan (koji recimo otplacujes, ali je na tebe) i vikendicu (koju su tvoji roditelji gradili i odricali se godinama), ali da imas jadan posao i da trenutno jedva prezivljavas. Pa sta, da u toj situaciji sada zbog jedne fiksne ideje gradonacelnika pod mus prodas vikendicu da mozes placati vrtic?
Stvarno mi nije jasan jal koji se moze procitati izmedju redova. Oni koji nemaju, nemaju zbog ljudi kao sto je Bandic, a ne zbog onih koji imaju.
Posteno je: cijena ista svima, popust socijalnim kategorijama. Ale ne ovako velika razlika kakava je predlozena, tj da netko placa vrtic 2000 kuna, a netko 0. To je naprosto PREVELIKA RAZLIKA i preveliko poskupljenje bez obzira na to kakvu zaradu netko imao. Bas me briga, meni je super - on ima - pa neka plati - je glupa politika. Jednom kada se cijena podigne, tesko ce ju biti vratiti natrag, a puno lakse ce biti maknuti subvencije srednjem sloju (bar mi se tako cini po iskustvu u ovoj drzavi), pa cemo onda svi placati vrtic 1500 or so.
Slažem se Teta Eta
Naravno svakom sustavu se mogu naći zamjerke. Ali isto tako treba nekako odrediti tko spada u socijalu a tko ne...tome na tragu je bio prijedlog novog zakona o socijali (pisalo se o tome prije par mjeseci) koji bi uzimao u obzir i imovinski status a ne samo (ne)prihode i npr. broj djece. Kako god nesavršen taj prijedlog je bio korak naprijed u odnosu na današnji sustav socijalne skrbi koji je rascjepkan brojnim pravima i slabom kontrolom. Smatram da cijena vrtića treba ići gore isto kao što smatram da mom djetetu država/grad ne treba davati besplatne udžbenike ali ovaj prijedlog jednostavno ne drži vodu iz čiste matematike i predstavlja čisto kupovanje glasačkog tijela.
o, super, ako Miki tako kaže, i meni će onda vrtić bit džaba
sad bi morala slavit što će mojim kolegama po struci i plaći bit skuplje, jelda![]()
ne bi jer mozda Miki zakljuci da ne donosis dovoljno u proracun i ne primi te u gradski vrticali ako te tjesi u tom slucaju imas 1400 kn subvencije za privatni i placati ces ga cca 1500 kn :D
jos ako su u CHF-u, miki ce zavrsiti na prosjackom stapu..ali nije bed, uvijek mozemo zatvoriti bolnice
mene baš zanima kolika je ekonomska cijena privatnih vrtića, oko 3000 kn?
u svakom slučaju, mislim da se ovom bandićevom modelu nitko ne treba veseliti - danas si gore, sutra dole...
i mogu oni sve, kako su samo smanjili naknade za novorođenčad, retrogradno, tako mogu i retrogradno tražiti sve moguće potvrde o prihodima (HZZO, nezaposlenost, doplatci itd.) ili jednostavno povećati tu nazovi ekonomsku cijenu vrtića pa da iduće godine npr. puna cijena bude 3000 a ne 2000 kn![]()
Sad sam nazvala Gradski Ured, Sektor za predškolski odgoj. Gospađa je ljubazno objasnila da ne zaprimaju nikakve molbe s kojima bi se smanjili ukupni prihodi u domaćinstvu, na osnovu rate stambenog kredita. Trenutni plan subvencija nema u stavkama stambeni kredit, nemaju u planu da ga uvrste u listu.
ovisi o vrticu..cijena nasega je 2900 od kojih se odbija gradska subvencija u iznosu do 1400 kn. Ovo je recimo prosjek..imas par sto kuna jeftinijih i par sto kuna skupljih
Nakon ovoliko ispisanih stranica i podastrijetih argumenata opet ispada da smo uskogrudni, gledamo sebe i svoju situaciju, apostrofiramo ciljanu skupinu poštenih na uštrb svih drugih i slično.
Osobno apeliram na sve one koji ovo čitaju, a još nisu shvatili o čemu je riječ (bez obzira pišu li ili ne), da gledaju širu sliku. Dakle, ovaj prijedlog je manjakav iz razno raznih razloga, sve je već ispričano, ali njegova najveća mana je da je donesen i guran šerifovski iz krivih pobuda (skupljanje pozitivnih poena kod potencijalnih birača), predstavljen kao socijalno osjetljiv (što nije), predstavljen kao okidač za prikupljanje milijuna i milijuna kuna (sve matematičke računice dokazale da se ne može skupiti ni blizu toliko).
Nekome bi bilo ok da vrtić košta 700 kn, nekima 800, nekima 1.000 kn, prihvaćaju činjenicu da je vrtić jeftin i da treba poskupit, a ja sve te pitam, a zašto?
Dok god Bandić izdvaja 20 mil. kuna u proračunu za javno informiranje i promidžbu, subvencionira Dinamo i razno razne bedastoće, grupa ostalo; ja ne
smatram da bi vrtić trebao poskupiti niti lipe. A da se i složim sa poskupljenjem onda očekujem da grupe budu limitirane (i radi djece i radi teta), očekujem da dijete može
bit u vrtiću dok meni posao ne završi, da prostor bude adekvatniji...
Ispada da se mi zagrepčani bahatimo jer želimo, zamisli, jeftine vrtiće, dok u drugim gradovima ljudi bez pogovora i prigovora uredno plaćaju što im se razreže, a zaboravlja se i ne vidi se
na koji bezobrazni način nam se to sve nameće i zbog čega (gore navedeno). Uostalom ovo nije prvi primjer ad hoc provođenja odluka koje direktno lupaju malog čovjeka po džepu (jer i navodni
bogataši su uglavnom to), vrijeme je da se tome kaže dosta i da ljudi shvate da se borimo protiv toga u korist svih građana i građanki ne grada Zagreba, nego cijele zemlje.
No, vjerovatno očekujem previše, jer premalo je altruizma, a previša jala.
Bravo, Kate 76, potpisujem svaku
Napisala sam to samo zato jer me sram reći koliko ću plaćati vrtić da me ljudi ne bi poprijeko gledali i mislili kako ova sigurno nekaj mulja i sad eto likuje.
Što se i moj muž krvavo naradi za svoje hebene 4000kn. I ide i na službena putovanja i radi prekovremeno. I moja prijateljica koja radi u pekari za 3000 kn i ustaje se u pol 5 ujutro i ima jedan slobodan dan u dva tjedna isto krvavo zaradi svoj novac. A da ne govorim da su ljudi s faksom prisiljeni raditi i takve poslove. Ne rade ih zato kaj su završili samo osnovnu i glupi su. Nekima roditelji nisu bili bogati pa da im plate školovanje i da ne nabrajam dalje. U kategoriji s onima na socijali i BMW-u ispred kuće se svi jako dobro slažemo o tome ne bi.
Meni sve to skupa jako ide na živce, moram paziti kaj ću pred kim reći, paziti da ne naleti neka nadobudna mama koja će mi reći nekaj krvio jer moje dijete ima kao i njeno, a njeno plaća više.
A što se primanja djece u vrtić tiče, oni kod primanja djece ne znaju koliko roditelji zarađuju i u koju će kategoriju dijete upasti jer se papiri o primanjima donose naknadno! Bar je tako bilo ove godine, pa smo se mi upisali.
Znam da je nepravdeno, slažem se s tim. Sva sreća pa mi nemao kredit u chf. Ja ne znam riješenje, nisam u tome što bi i kako bi trebalo, možda sam pomalo inertna, ne bih vjerojatno prosvjedovala niti da mi povećavaju cijenu. Ne znam. Već mi je neugdono pričati s ljudima za koje znam u kojoj su kategoriji jer kaj da im kažem, osjećam se pos.ano pred njima. Kaj bumo se sad i družili samo s onima s kojima dijelimo istu financisjku muku? Jako fuj situacija...Da se sad jedni drugima moramo orpavdavati tko koliko ima i tko koliko zarađuje. I nije to samo do Bandića, svi su u banani....
Pa i onaj koji ima plaću 10.000 kn se krvavo naradi za svojih 10.000, možda i 2.5x više od tvog muža.
Stvarno su mi smiješne ovakve uspredbe.
Jednostavno, nije uredu da neki stalno samo daju i daju, a drugi samo uzimaju i dobivaju.
Sasvim je jasno da se Bandić ovakvim potezima ulaguje onima koji su glasali za njega i budu vjerojatno i na slijedećim izborima. A činjenica je da to uglavnom nisu oni ljudi koji bi trebali platiti vrtić 2000kn. Dapače, meni čak ta opcija da se makne na neku protokolarnu funkciju više i ne zvuči loše - samo da ga se makne od izvršne vlasti.
E Kate, naknadno sam pročitala tvoj post...Slažem se s tobom i evo gore sam napisala kaj me i zakaj muči. A mislim da je odavno tako da svatko gleda svoje dupe. Bar veeeelika večina.
za 15000 kuna, mislim da je netko napisao de se gradu izdvaja 5700 kuna.
a onaj tko ima plaću 3000 - 137.
gita-xy je na početku pisala o tome.
razlika je drastična, moraš priznati.
meni je sasvim ok što netko tko nema dijete plaća moj vrtić.
jer i ja plaćam arena centar nekome tko ide na koncerte ili na utakmice što ja više nikada neću ići.
ili što ja, koja sam sada zdrava, izdvajam za nekoga kome treba medicinska pomoć.
jer će sutra možda trebati i meni.
to je uzajamno pomaganje.
ali ove razlike među cjenovnim razredima, to je (uzajamno) raslojavanje.
a koliko poreza se vise da ovoj (fali nesto prosto) drzavi (a i tebi koja cak i nisi iz ZG)?
evo i daddy ti je objsanio u svom postu koji ti lijepim poslije.
nije problem tih 18% vec se i dio poreza vraca gradu zagrebu, a znamo da porez ovisi o dohodku. a oni s najvecim primanjima placaju i najveci dohodak.
ipak tebi kate nije jasno. ti si se tih 18% uhvatila i tebi je to to.
Posljednje uređivanje od spajalica : 04.07.2011. at 15:17
i tebi je malo kriva matematika LOL
grad zagreb ne dobiva samo prirez nego i većinu poreza (za razliku od drugih gadova). od uplaćenog poreza dio ide gradu, dio županiji, dio državi - s obzirom da je zagreb i grad i županija, on dobiva puuuuno više poreza od bilo kojeg drugog grada. pa si ti misli
ako kate klik sad ne povjeruje mislim da nikad nece, a nadam se da joj je sad jasno.
i svim drugim koji ovo bas do sad nisu vidjeli ovako, nakon ovoliko izracuna jednih ispod drugih, valjda je jasno da ovaj model placanja nema smisla.
Kata.klik, s kalkulatora www.moj-posao.net:
15000 kn neto:
porez 6045,45
prirez 1088,18
5000 kuna neto
porez 470,92
prirez 84,77
Sorry, stara, matematika je tebi kriva.
pl 5.000 kn neto: porez- 470,92 prirez 84,77
pl 10.000 neto: porez 2257,58 prirez 406,36
pl. 15.000 neto: porez 6.045,45 prirez 1.088,18
Prirez gradu ide u potpunosti, a od poreza ide 79 % pa ti računaj koliko građani Zagreba uplate u proračun. Zato sam već prije pisala, kanite se ljudi prireza, on je sitan, porez je ono što je važno, a Zagrebu ide 79% ukupnog poreza.
Jedna od karakteristika suvremenog poreza je i nedestiniranost, uplaćujemo u istu kasu pa raspoređujemo, baš da ne bi bilo meni ne treba vrtić, a meni ne treba sport.
Mislim da kalkulacija od apri sadrži i dio poreza na dohodak koji ide u gradsku blagajnu
a cuj meni ipak tipfeleri promaknu![]()
Tebe, Kata.klik. Mozda sam nesto krivo shvatila 9ak jesam sorry) ali ti si Brod uvela u pricu.
da jesam zato što za njih znam, jer imam tamo puno prijatelja, ali ja sam u Zagrebu i plaćam vrtić u zagrebu i porez i prirez i ostalo....i uvela sam ga u priču eto zato što znam da recimo moja kuma plaća vrtić oko 800 kn, jer ona i suprug prelaze taj dohodovni prag i spadaju u najskuplju kategoriju, kao i većina roditelja, a nije im zbroj plaća 32 000 kn, nego u prosjeku kao i moja i od supruga. i to je najviše cijena koja se tamo plaća....
pa, kata, di ide porez nego u Zagreb, 70 posto i više.
http://www.vecernji.hr/zagreb/roda-necemo-prosvjedovati-cijena-vrtica-treba-biti-600-kuna-clanak-307099
Osim što Udruga nije izjavila ovo iz naslova.
ma nema ovo uopce smisla..uvijek mozes biti ljubomoran na nekog tko ima placu 3x vecu od tvoje a istina je da ces mozda ti biti eventualno na mjestu te osobe za 3 godine a ona na tvojem jer ce eventualno izgubiti posao..i nece ti biti bas tako smijesan izracun vrtica jer smatras da si to platila prirezom i porezom, da nemas nista bolju uslugu, da su ljudi na gradskim pozicijama opustosili budjet za svoje privatne konte i konte prijatelja kojima su nastimavali poslove pa bi im tvoje dijete medjuostalom trebalo pokriti rupe..a vrtic ti je prijeko potreban jer bez vrtica ne mozes na posao
najlakse je gledati susjeda kojem je trava eto zelenija i raspolaze s 14000 kn pa se nema sto zaliti..isto kao sto se ti nemas pravo zaliti sto je poskupio benzin jer osoba koja ima placu od 2000 kn moze samo sanjati o autu
Dok sam ja napisala odogovor, vidim da se javilo vas još puno. kak je prošla danas konferencija za medije, cure?
molim vas sve skupa za malo tolerancije i umjerenosti
Bandiću i svima ostalima koji sumnjaju u naše pobude i koji misle da je ispravan put gledati samo svoju kožu, citirati ću poznatu izreku koja se pripisuje Martinu Niemolleru:
First they came for the communists,
and I didn't speak out because I wasn't a communist.
Then they came for the trade unionists,
and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.
Then they came for the Jews,
and I didn't speak out because I wasn't a Jew.
Then they came for me
and there was no one left to speak out for me.
bas sam htjela napisati isto sto i Deaedi ali sam se suzdrzala..
kad i susjedu krava krepa bol se lakse podnese..pogotovo ako susjed ima deblju kravu
daddycool![]()
Posljednje uređivanje od znatizeljna : 04.07.2011. at 15:42
to bi se moglo kad bi se vrtici placali iz drzavnog budjeta..protiv cega nemam apsolutno nista..dio novaca iz zagreba bi se svakako trebao davati za revitalizaciju drugih gradova
Mene su ove teme počele umarati pa više ne sudjelujem.
Ovako radije živim u uvjerenju da smo svi jednoglasno protiv dvostrukog oporezivanja koje nam gradonačelnik pokušava nametnuti.
A kao i uvijek kod tema koje se tiču primanja - nemoguće je objasniti "nepoštenost" ovog modela onima koji se kao pijan plota drže parole "neka bogati plate više". A bogati su svi koji imaju više od njih.
Zašto, ali zaista - zašto bi osoba koja dobro zarađuje trebala platiti skuplju cijenu vrtića? Pa već plati svoj dio "kolača" kroz poreze i prereze. Zašto onda ne bi plaćala i više cijene komunalija, kruh, mlijeko? Zašto ne i gorivo? Lijekove? I skijanje i ljetovanje? Dokle tako - dok joj primanja ne padnu na razinu koju prosjećan građanin smatra "nebogatim"?
Zašto izdvojiti vrtiće? Zašto ne i kruh? Pa da fino pokažem pekaru platnu listu, a on meni na kalkulator pomnoži osnovnu cijenu kruha s koeficijentom koji me ide po visini primanja.
Naprosto ne shvaćam kako itko opravdava "pravednost" ovog modela.
Pa poštenije mi je reći - OK, to je preizborni trik, zasigurno nije način uštede, igra se na kartu lažne solidarnosti i jalnosti među nama. Reci - nema argumenata da Marica Marić istovremeno plaća par puta više poreza i prireza i maksimalnu ratu vrtića, no ja mislim da nije u redu imati plaću 15.000kn i neka zato Marica plati duplo.
kada budete čitali po netu, samo da znate kako su nas krivo prenijeli:
mi NISMO rekle kako je realna cijena vrtića 600 kuna, nego kako je to bio maksimalan iznos o kojem je razmišljala radna grupa za vrtiće koju je osnovao gradski ured
evo ja danas bila s Bandićijem na jednom krkljanju ( on je krkao) inisam ga pitala kaj si je zgruntal