Nas su danas tete u tajništvu lijepo "obradovale" činjenicom da su sve već izračunale i da nam je za očekivati da ćemo idući mjesec dobiti nove uplatnice?!
Nas su danas tete u tajništvu lijepo "obradovale" činjenicom da su sve već izračunale i da nam je za očekivati da ćemo idući mjesec dobiti nove uplatnice?!
Ja jos uvijek smatram da ce cijene ostati iste. Jednostavno ne mogu vjerovati u ovakvu promjenu. Ni zakona, ni reda. Cisto nasilje.
pripremaju se oba obračuna, po novom i po starom. koji će ići, u vrtićima još ne znaju.
pazar ne šalju račune oni iz Ilice???? za sve u vrtićima
nama su u izvoru rekli da sigurno ide po bandićevom modelu, i da će nam uplatnice ubuduće dolaziti na kućnu adresu.
Na temelju koje odluke? Bandićeva lobiranja na ručku s ravnateljicama? Nevjerojatno.
meni je najbolje od svega ALI NAJBOLJE-što je tona novca potrosena da se roditeljima koji su imali pravo na isplate naknade za novorodene šalje poštom odluka da na to vise nemaju prava.Da bi se nakon par dana sve vratilo na staro(hvala Bogu)
Tko je platio printanje,sastavljanje i slanje tih rješenja??
Kod nas u vrticu nema nikoga od rukovodeceg kadra... tako da zasad nitko nista ne spominje
Al kad smo pitali tetu koliko dana dijete moze biti u vrticu a da se ne plati puni iznos: cim je jedan dan placamo punu cijenu (nasa je djevojcica bila dva dana do rucka a na dokumentima koje smo predali pisalo je da do 5 dana ne placamo punu cijenu nego umanjenu)
Meni samo nije jasno ZASTO cemo platiti prema novim cijenama kad je skupsina, ministarstvo i ne znam tko sve ne rekao NE a smao jedan covjek DA?!!??
Bandićeva odluka nije važeća, pa da još tri puta šalje uplatnice. Ne znam kome će on odgovarati, ali ja plaćam po odluci skupštine. Kada skupština promijeni odluku, onda ću istu tu i poštivati. Do tada, ne zanima me koliki je iznos na uplatnici. Pa zar bi da vam dođe dupli račun za telefon, a znate da ga niste potrošili, platili uplatnicu? Ili za struju?
Čula sam da još ne znaju na koji način ide obračun ali da će možebitne nove uplatnice raditi Apis i da će dolaziti doma.
![]()
![]()
potpisujem Kate76
ne znam tko će raditi uplatnice, ali znam da obračun rade djelatnice u vrtićkom računovodstvu i to ručno izračunavaju prihode umjesto da recimo gube vrijeme na godišnjem.![]()
http://www.business.hr/hr/B.HR-danas...e-14-mil.-kuna
kako se troše novci...
prema novom obračunu ne bih trebala plaćati vrtić jer sam prošle godine bila na porodiljnom i prosjek plaće mi je nula. zamišljam situaciju koja nije nemoguća da ne plaćam vrtić prema toj Banderasovoj odluci i netko se zbrcne nakon godine dana neplaćanja da treba nadoknaditi dugovanje prema odluci Skupštine što bi u mom slučaju bilo 7200 kn za dvoje djece!![]()
Posljednje uređivanje od habibi : 22.07.2011. at 15:39
Koji je ovo bezobrazluk pa to je prestrašno. Po forumima se piše da iz vrtića zovu da im se donesu potvrde s Hzzo-a, a i dalje nigdje ništa nije objavljeno. Samo nek me nazovu, sve ću ih stjerat u neku stvar. Ja uistinu čekam kako će se odvijati ova gadarija, a potom pakiram muža iz kuće, naravno papirnato.
zadnja dva dana ne mogu doći k sebi od jada i bijesa. Naime, priča ide ovako:
Od početka godine moj muž radi kao konj, po 12 sati dnevno, a nakon toga doma do dugo u noć, subotom, nedjeljom, praznikom, ubija se radeći. Ali, zna čovjek zašto radi, radi na važnom projektu, većinu odradio, stranci zadovoljni i to bi im trebalo donijeti nekoliko novih poslova u sljedećih par godina. Žao mi ga je gledati, na što liči od umora. U 6 mj kad su svi nekud išli i pospajali cijeli onaj tjedan pun praznika, mi nismo mogli nikuda jer je on radio. To sve osjetimo djeca i ja. Uz sav taj rad, bonus nije dobio jer im je prošla godina bila jako loša. Ali, prošli tjedan ga obraduje direktor da je uspio mu izvući nekakvu naknadu za prekovremene.
U petak sazna da bi to trebalo biti 20.000 kn bruto. Ja velim super, dobro će nam doći, obzirom na ovu moju porodiljnu naknadu zadnjih 6 mjeseci. Odmah mi je bilo jasno, obzirom koliko sati je odradio da je to po satu sića, ali nema veze, znam kakva im je situacija u firmi.
Napravim ja izračun i šok totalni. Obzirom da će plaću dobiti normalno, ovo sve ide po stopi 40% poreza na dohodak. On će na račun dobiti cca 8.400 kn! Užas! Ali, napravim ja izračun vezan uz gadariju od vrtića i dobijem to da skačemo u viši platni razred, da bi mi vrtić za starijeg poskupio 400 kn, a za mlađeg 200 kn. To je 7.200 kn godišnje. Njemu bi za sav taj rad i sve te prekovremene ostalo ukupno 1.200 kn.
Njegov poslodavac na to još treba platiti doprinose na plaću u iznosu 17,2% pa je ukupni trošak poslodavca 23.400 kn, a mom mužu bi ostalo 1.200 kn
Ako ovo nije dokaz kako se u ovoj zemlji rad kažnjava, ja uistinu ne znam što jest.
Dok ovo čitate, vidite li kako meni rastu rogovi i kako se moj muž glasa ia,ia,ia!
Zagovornici bandićevog modela, gdje ste?![]()
eh, draga...
ali 20.000 kuna odlično zvuči!
i lijepo ih je vidjeti ovako napisane, dok su još "u komadu".
Trenutno mi je muka i kad vidim 20.000 i u komadu napisanih. Ja samo znam da će nam ipak ostati tih 8.400 kn jer dalje ne dam pa nek me tuže i 100 puta ako hoće. Da imalo dvojim oko plaćanja vrtića, radije bismo se odrekli tog iznosa u korist firme. moj muž voli i svoj posao i svoju firmu
vec sam pisala da je moja dokumetnacija nepotpuna jer ni sam donjela potvrde o prebivalsitu klinaca, jer teta ne moze sad to gledati i da si oni sve lijepo zamisle i njima uvale posao, a ona ima novoupisane, pa stero upisane itd......
i lijepo mi je rekla da ima ona taj pass ali da ne oze ona to sve.
i ajd ti sad na zelenu granu s tim glupostima. i MM je takodjer odnio potvrdu, koju smo imali doma
gita na sve to covjek nema sta reci, mene svaki, ali svaki dan uzrujava plakat koji vidim kad vozim doma. dragi zagrebcani koristite li svoja socijlana prava i onda onaj br. telefona.![]()
Joj Gita, taj teatar apsurda u kojem svi statiramo se neda riječima ispričati. Da, žalosno je koliko ti ostane od nagrade za trud, sve papala maca. A ono što nije maca to bi Bandić.
Meni nije jasno zašto smo i dalje na temi dokumentacije, na temelju čega se rade izračuni, maltretira se ljude da donose razno razne potvrde, a Bandića dva puta odbila skupština i tri puta ministarstva?
Ja fakat ne kužim u kakvoj to šerifovskoj državi živimo!
Ja u šerifovsku kasu ne dam ni kune više nego što legitimno trebam. Ja znam kako sam ih zaradila i neće mi ih otimat neka parodija od robinhudovske misije.
tami, ja sam odlučila mjesečno stavljati na stranu iznos prema odluci skupštine pa kad će trebati izvaditi lovu da me ne šokira. ni kristalnom kuglom ne možeš predvidjeti njihove političke akrobacije, stvarno iz nas rade majmune, na svašta moramo biti spremni...
Posljednje uređivanje od habibi : 25.07.2011. at 09:50
Ja sam isto dobila samo obavijest da neću dobiti daljnje rate za drugo dijete, a za treće umanjenu svotu. Odakle informacija da će ipak isplatiti ukupan iznos?
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=5723
u napomeni kaže da se ukida ukidanje isplate onima koji su ranije ostvarili pravo na naknadu
A hoće li to ići automatski, ili opet moramo predavati neke zahtjeve, pa ako ne predamo, nikom niš? Je li netko kome je naknada prvo bila "ukinuta" ipak dobio po starom?
Navedenim člankom korisnicima prava na novčanu pomoć kojima je isplaćen veći iznos novčane pomoći u odnosu na umanjene iznose određene nakon 1.7.2011., prestaje pravo na isplatu, dok korisnicima kojima nije isplaćen iznos novčane pomoći do visine umanjenih iznosa određenih nakon 1.7.2011., pripada pravo na razliku iznosa novčane pomoći.
Ne kužim![]()
aha, trebala sam pročitati do kraja...
Kako je navedeni članak brisan, svim korisnicima koji su ostvarivali pravo na isplatu novčanih iznosa do 1.7.2011., Gradski ured za zdravstvo i branitelje, nastavit će s pripadajućim isplatama tijekom kalendarske godine, a temeljem ranije dobivenih zaključaka o priznavanju prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta i u njima navedenih iznosa.
Je li tm i inače u 40% razredu? Ako nije onda će još ipak nešto dobiti nazad na obračunu plaće za 12-i mjesec (kad se tih 20.000kn preračuna kao da je svaki mjesec imao 1.666 kn veću bruto plaću). Inače, prijašnjih godina to nisu radili nego si morao podnijeti poreznu prijavu pa čekati kao ja npr. 11-i ili 12-i mjesec iduće godine da dobiješ ostatak svog novca nazad. Al kad treba nadoplatiti onda su munjeviti na obradi poreznih prijava... Ja tako još uvijek čekam da dobijem nazad novac od preplaćenog prošlogodišnjeg poreza nakon isplate otpremnine (dobila sam otkaz nakon povrata s porodiljnog), da ne spominjem da bi kao temeljem i te otpremnine koja ulazi u poreznu trebala po Bandiću plaćati vrtić - ali naravno ne pada mi na pamet, odselila sam muža i dijete u drugo kućanstvo...
E, a jel netko zna koliko grad subvencionira privatne vrtiće? Budući da moje curice nisu dobile mjesto (rođene 01.09., a oni upisuju djecu rođenu do 31.08), a ja se moram vratiti na posao. Izgleda mi da mi opcija privatnog vrtića ne gine...![]()
Do srpnja je bilo 1000 kn po djetetu. Npr. ekonomska cijena našeg vrtića je 2300, grad je plaćao 1000 kn, mi 1300. Kad su donijeli odluku o dohodovnom cenzusu za privatne i vjerske vrtiće, i mi potvrde s porezne, ispalo nam je da plaćamo 1180 kn, grad razliku do 2300.
Dobili smo tablicu s razredima, ne mogu sad cijelu pretipkati, ali ako je prihod po članu veći od 8.000 kn plaćaš ukupnu ekonomsku cijenu, grad ne financira ništa, ako je prihod do članu do 2000 kn - plaćaš 900, grad sufinancira 1400.
Ma evo zapravo:
prosječni prihod po članu / roditelj plaća
2000-2500 / 1040
2500-3000 / 1110
3000-3500 / 1180
3500-4000 / 1250
4000-4500 / 1320
4500-5000 /1390
5000-6000 / 1600
6000-7000 /1880
7000-8000 /2160
Nama je ispalo manje jer sam bila na porodiljnom. Ne znam je li ovo neka univerzalna tablica, tj. to je za našu cijenu od 2300, a valjda su omjeri slični za druge vrtiće...
Ajme, za njih dvije to mi opet prelazi mogućnosti...
Svejedno, hvala ti puno.
Ovaj post tako tužno i realno dočarava koliko se isplati u ovoj državi pošteno raditi i na ono što zaradiš platiti sva propisana davanja.
Istovremeno, precizno detektira jednu od najvećih (a ima ih više) mana ovog bandićevog sustava naplate vrtića- to što ljude dovodi u situaciju da im se ne isplati raditi. A to je više nego tragično.
Ma je i inače je u 40% razredu, tako da ništa od povrata. Meni osobno je ovo loš način kako su to uvalili poslodavcima. Jest da poslodavci umanje svoju poreznu obvezu ali remeti cash-flow. Kad se nema para, lakše je biti dužan državi nego radniku.
A ovo da otpremnina uđe u obračun jednostavno ne znam kako bih prokomentirala. Dobiješ otkaz, a ovaj te proglasi bogatom i zaključi da se tu ima para koje su ti valjda višak. Užas
Točno to sam htjela pokazati našim primjerom, kako dođeš do toga da ti se ne isplati raditi. I teško mi ga je gledati onako utučenog nakon što sam mu pokazala računicu. On se jadan osjeća krivim jer radio je kao životinja, a od toga djeci i meni nije donio ništa. On muško, hranitelj, lovac![]()
gita xy, potpuno te razumijem, i moj muž puno radi i znam što to znači za cijelu obitelj, kao što znam kolika davanja plaćamo na naša primanja.
Nevjerojatno da se ovakav prijedlog cijena vrtića koji isključivo ide na teret onih koji žive od poštenog i prijavljenog rada može reklamirati kao socijalno pravedan.
Zaista, slijedeći put kad se ponudi povišica, bolja plaća za odgovornije radno mjesto ili neki dodatan posao zahvaljujući znanjima koja imaš ili naprosto zbog nužde da dodatno radiš (kako bi mogao recimo otplaćivati stambeni kredit - to je ono što imamo mi bogati po gradonačelniku), treba prvo sjesti i izračunati hoće li ti UOPĆE IŠTA ostati kad platiš sve poreze i prireze pa te još prebace u viši platni razred za vrtić.
Upravo su zvali MM iz vrtića i pitali ga hoćemo li predati dokumentaciju jer je danas zadnji dan za predaju. Ako ne predamo onda riskiramo uplatnicu na 2.000 kn. Iako će sutra imati konačnu odluku ide li sa sa novim uplatnicama ili ne, veli tajništvo vrtića. MM im je odgovorio da nećemo jer su tri ministarstva potvrdila odluku skupštine, s tim da je skupština i drugi put odbila Bandićev prijedlog pa da ne vidi na koji bi uopće način i na temelju čega mogli poslati uplatnicu na 2.000 kn.
ne mogu se prestat čudit! Oni će sutra imat odluku! Ma čiju?!
sad su mi rekle novinarke sa 24 sata TV da su privatni vrtići danas dobili mail o plaćanju
po bandićevoj metodi
jer je GS propustila reagirati
Zar su u mailu naveli da će privatni vrtići plaćati po Bandiću jer GS nije reagirala?
Bilo kako bilo, ne mogu vjerovati da će itko plaćati po Bandiću, nije fer.
ne, to je moj komentar
nemam pojma što točno piše u mailu, ali tako su mi rekle i došle uzeti izjavu zbog toga
privatni vrtići znaju već mjesec dana da će se kod njih plaćati po bandićevom modelu, bandić je to rekao još na sastanku s ravnateljima privatnih vrtića krajem lipnja (pred rok za predaju dokumentacije), a nitko to nije porekao niti poslao/dao drugačiji naputak. stoga mi nije jasno ovo. u privatnim vrtićima se ovo odavno zna.
prekjučer je samo stiago mail s novim tablicama koje vrtići trebaju slati u Gradski ured početkom mjeseca s popisom djece i podacima za subvenciju.