Ja sam svom osobnom bankaru u zabi poslala mail da mi to treba i on mi je danas potvrdu (javio mi je) poslao na kućnu adresu! nije spominjao nikakvo naplaćivanje potvrde.
Čovječe, može li se u ovoj priči dobiti jedan papir, a da ne postoji mogućnost da imaš krivi i da moraš ponovno po to?.
To si na vlastitu inicijativu išla po taj papir, ili su ti u vrtiću rekli da mora biti u kunama? Mene je tip uvjeravao da je to nemoguće jer se uplate bilježe u eurima.
Kad sam došla po svoju prvotnu potvrdu bankarica mi je sama rekla da je dobila upit od nekog gospodina kojem je vrtic tražio potvrdu o uplacenom iznosu u kunama ali da oni zasad izdaju samo ove potvrde kakvu smo očito i mi dobile. Sad su proslijedili upit svojoj administraciji kako da sad ispisuju te povrde, tako da ti je najbolje ici tek sljedeci tjedan, ako hoćeš, po dopunjenu verziju...
Meni su rekli da dodjem u ponedjeljak po svoju pa mogu onda javiti kako ta nova potvrda izgleda, ali stvarno je logičnije da piše i iznos u kunama (a u biti su i uplacene kune) jer po kojem će tečaju i s kojim datumom tete u racunovodstvu u vrticima te valute pretvarati.
Da, dobro, shvaćam, još jednom u PBZ dakle.
Inače, dobila sam na kraju HZZO telefonom i shvatili su da si mi krivo napisali na potvtrdi, jer mi zbilja nije isplaćeno 7500, nego 6100. "Žao nam je, dođite ponovo."
Ali to nije sve - shvatila sam i ono što je Jelena.O neki dan napisala. Još jučer dok sam bila tamo, jedna je mama izašla iz sobe i svekolikom prisutnom mamskom pučanstvu rekla da joj je teta unutra dala potvrdu, ali i objasnila da je potvrda "nepotpuna" jer fali isplata za prosinac 2012. i da će morati doći još jednom. Ja sam bila jako "pametna" i ignorirala to, jer je meni teta u računovodstvu u vrtiću rekla da se to ne računa jer će biti uplaćeno u siječnju.
I onda danas dok sam pričala s njima na telefon, nakon "pogriješili smo, dođite opet", vele da ionako moram doći ponovo jer je ova potvrda nepotpuna i fali 12. mjesec. Ja objašnjavam da kažu u vrtiću da se ne računa uplata iz siječnja, a ona meni da zašto su u vrtiću neinformirani i da tako kaže Zakon, da se sve potvrde koje isplaćuje HZZO odnose na "razdoblje za koje je uplaćeno", a ne za termin uplate. I stvarno, na samoj potvrdi piše da je to potvrda "za razdoblje 1.1.2012. do 30.11.2012."
Pretpostavljam da je onda možda Jelena na tvojoj potvrdi ukupan iznos za 11 mjeseci, i da nije uključen prosinac 2011. Ako ju još imaš ajde baci pogled.
Krasno dakle, i to će biti sad kako se tko sjetio i koji dan je bio u HZZO-u (nekome će biti uračunat prosinac, nekome ne), nekog možda u vrtiću pošalju po novu, nekog ne...
Koga briga. Tako je sve svejedno, kad se ionako nitko na početku ne može sjesti i dosjetiti što bi sve trebalo biti bitno, nego nek prvo ljudi počnu šetati po institucijama. Sad ću stvarno "prst u glavu" i napisati u izjavi prvi iznos koji mi padne na pamet, pa nek si 31.3. lijepo računaju jesam li napisala previše ili premalo.
![]()
nije točnio je sve u lipu kak sam i sama zračunala svu lovu od 1.,1 do 31.12 kaj sam dobila od Hzzo, inače mi je tetka rekla da vrtići ne traže to ( a ta je dobra za dječji, jer sam joj rekla da mi da kak je i za dječji dobro) , nego i onu u 1/13 bez one u 1/12, ali meni je to u lipu isto, pa ne mislim radi toga još jedanput u grad, 2x je dost bilo, kaj ne?
Mislim da sam skužila. I meni je na telefon rekla da se jedino za dječji doplatak izdaju potvrde prema datumu isplate (tj. 1.1.-31.12. - što uključuje naknadu za 12. mjesec prethodne, do 11. mj. tekuće godine). Ako se sjećam tvog posta, prije dosta dana si išla u HZZO po to.
Možda i Nivi...
A onda su se možda sjetili da bi ("prema zakonu") za vrtić trebale druge vrste potvrda, i ovaj tjedan su dali ove druge (i na mojoj, i kod frendice piše "za razdoblje do 30.11.")...
Pa sad kako bude... tko ode u HZZO prije isplate za prosinac dobit će jednu, tko ode nakon 20.1. vjerojatno (gotovo sigurno) dobit će drugu vrstu potvrde, a ako nitko to ne skuži i ne sjeti se toga, ko kakvu donese... i tako to... (ako sutra osvane dopis o ovome na gradu, Lovrić nas čita kao evaluaciju "svog najboljeg modela koji ima", super što mu dajem ideje...).
jučer mi je tajnica u fabrici izdala potvrdu u kojoj je u tablici: u jednom stupcu upisala moje plaće, a u drugom koliko mi "skida" za kredit. s tim mi je bankarica u zabi besplatno izdala potvrdu za vrtić (još me pitala hoću li ići u mup, što kaže vrtićka računovotkinja i sl. - mislim da imamo dijete u istom vrtiću)
potvrda iz banke je u kunama
hm..... sve čitam i nije mi na kraju jasno kaj s prihodom od komplikacija. Ulazi li on u izračun cijene vrtića? Radila do 9 mj i onda sam otišla na komplikacije i primila tj, budem 4 naknade u visini od 4250 kn. Nebum išla u hzzo po potvrdu jer mi se isplata za 12. mj nebu vidla do poslje 20. 01.
Zanima me da li da u izjavi napišem ukupne prihode muža i mene i uvećam još za te 4 naknade za komplikacije ili da komplikacije izostavim? Jesu li te naknade oporezive? Sjeća li se itko kako je to bilo u onom prošlom povećanju cijena vrtića...čini mi se da tada nismo trebali predavati papire iz hzzo-a. ali i ako jesmo jesu li te svote ulazile u konačni izračun cijena vrtića?
lijepo pise, tvoj dio sam boldala
potvrde poslodavaca i drugih isplatitelja prihoda o visini plaće, naknade plaće i drugog dohotka za svakog člana zajedničkog kućanstva koji je zaposlen ili samostalno obavlja djelatnost ili je ostvario drugi prihod (mirovina, naknada za bolovanje, rodiljne i roditeljske potpore, naknada za nezaposlene, naknada po ugovoru o djelu, drugi prihodi koji podliježu oporezivanju sukladno Zakonu o porezu na dohodak),
znatiželjna ne za 4 nego za 3 naknade
a zakaj ostale ne prijaviš gdi si i ti, pa jedna briga manje
a sta za one roditelje cije je dijete tek primljeno u vrtic ove jeseni, u rujnu , listopadu, studenom ili prosincu a do tada ga je cuvala teta cuvalica? odbijaju se izdaci za kredite i najamnine u prosloj godini a cuvalica koja kosta duplo vise od rate kredita ili najamnine? 3000 kuna mjesecno za cuvalicu je ogromna svota. naravno da je to uplata na crno jer cuvalice u nasem zakonu nisu pravno regulirane. ali ima ih koji cuvalicu placaju preko agencije, sto s njima? ima li naznaka da brem oni mogu odbiti tu svotu od ukupne kolicine primanja?
podrazumijeva se da je u godini prije polaska u vrtic majka bila na porodiljnom ali kolliko je onih cije dijete nije odmah nakon porodiljnog krenulo u vrtic jer nije dobilo mjesto. pa je par mjeseci ili cijelu godinu bilo sa cuvalicom.
da ne govorim za obitelji cije starije dijete ide u vrtic ali ga mladje nije dobilo jer 31.8. jos nije imalo godinu dana i sad mora cekati na upis do kraja sljedece godine?
ili za one cije je radno vrijeme duze od radnog vremena vrtica pa moraju platiti nekoga da im dovodi djecu iz vrtica?
super da su priznali rate kredita i najamninu kao olaksicu ali ima puno obitelji ciji roditelji vise nisu zivi pa su naslijedili nekretninu ali nemaju baka servis. sto nije zbrinjavanje djeteta koje nije dobilo mjesto u vrticu jednako vazno kao i rjesavanje stambenog pitanja?
mi nismo jedni od ovih, ali mi jet upravo sad palo na pamet i stvarno nije posteno. barem da priznaju onima koji su lani zatrazili mjesto u vrticu i dobili su odbijenicu.
ima jako puno pojedinačnih situacija i svaka je specifična na neki svoj način.
nema toga što bi bilo jednako pravedno za sve.
zato smo i bili protiv dohodovnog cenzusa.
meni, npr. nitko neće priznati što smo kredit za stan digli u muževoj firmi.
nije banka, ali ga plaćamo
ali, isto tako, moja prošlogodišnja primanja su bila od strane firme koja ne podliježe poreznom sustavu RH.
znači, samo kod mene ova cijela priča dva puta zeza logiku.
Dobro apri kaze, ima previse pojedinacnih nelogicnosti- nor. mi imamo manji stambeni kredit, ali dva velika nenamjenska- upotrijebljena za adaptaciju, drugacije nismo mogli dobiti.
mene zanima ja sam na njezi za djete jel te prihode zajedno sa doplatkom moram napisati u lonaj papir kaj smo dobili od vrtića
jel zna netko sta kad je muz stranac, mora li donesti potvrdu o svojim prihodima ili kako, ima privremeni boravak ovdje ali nema poreznu karticu
mislim svakako cu sutra pitati u vrticu ali me zanima ako netko ima takvu situaciju
Tako i mi , imamo veliki nenamjenski kredit kojim smo radili kuću jer nam se žurilo a dozvole još nisu bile gotove.
Rješavali smo stambeno pitanje ali kako to i kome dokazati. Mi koji imamo kuće ili stanove u kućama roditelja smo u nepovoljnijoj poziciji.
Jel ulazi u prihode povrat poreza koji je isplacen zajedno za placom za 11 mjesec?
Kolika je ekonomska cijena privatnih vrtića, da li je isto 1900 kn kao u državnim? Kolika će sada biti maksimalna cijena koju će roditelji plaćati?
ovisno o vrtiću, ali uglavnom nije 1900 kuna. maksimalna cijena će dakle ovisiti o tome koliko vrtić tvrdi da mu je ekonomska cijena.
Je li trebam prijaviti vrtiću kad se vraćam s porodiljnog na posao, prihodi će mi biti znatnije veći?
to ćeš sljedeće godine
A promjena muževe plaće, ona je manja za otprilike 25% od početka godine, to isto onda prijavljujemo iduće godine?
Ok, hvala. Po meni bi po toj logici onda odmah trebali podnijeti zahtjev za promjenu kad se vraćam s porodiljnog na posao. Mislim, meni ovako ide u prilog, ali logično je onda da se svaka promjena odmah prijavi, zar ne?
naravno da bi
i tako bi i trebalo
ali nekako su nam ostavili mogućnost da biramo što nam je prihvaljivo
i da pronalazimo krivine kako znamo i umijemo
zna li netko što je s obrtnicima, kako se obrtniku računaju primanja?
Zna li itko da li se može predati IP obrazac kao dokaz o primanjima za 2012.?
"Blago" meni nezaposlenoj!
Donijet ću, pretp., kao i prošli puta, potvrdu iz PU na kojoj su same nule od 1.1. do 31.12.
Oprostite na off-u!
Mojoj malenkosti je danas 43.rođendan i maalo se čudno osjećam...
Teice, sretan ti rođendan! I još bar ti puta toliko doživjela
Meni će ovi mm-ovi bivši polupismeni poslodavci uzeti desetljeće života. Nitko ne zna potvrdu napisati.
MarijaP, hvala!
Eh, vidiš, polupismeni, nepismeni, svakakvi nekakvi, ali - poslodavci!
A toliko više nego pismenih - u "vojsci" nezaposlenih.
Nešto je trulo u državi "Danskoj", definitivno.
Sad bježim jer sam debelo u off-u...
Posljednje uređivanje od Teica : 14.01.2013. at 15:43
marija si sigurna, to oni automatski znaju izvaditi.
U principu bi potvrda s porezne trebala bit dovoljna, ne kužim zakaj traže potvrdu i poslodavca, očito su i to prepisali iz dd.
obrtnicima bi se trebalo racunati kao i svim slobodnim zanimanjima, po godisnjoj preznoj prijavi koja se predaje do kraja veljače. samo, porezna do 31.3. nece i razrezati porez na dohodak a do tad je rok za predaju dokumentacije vrticima.zna li netko što je s obrtnicima, kako se obrtniku računaju primanja?
OFF: Teice, sretan rodjendan!
Posljednje uređivanje od nevena : 14.01.2013. at 16:47 Razlog: Teicin rockas :)
nevena tnx
nije mi jasno što odnijeti u vrtić do 18.1., budući da ni moja porezna prijava još nije predana
kako izračunati?
1. zbrojim svoja i mm-a primanja
2.oduzmem 12 najamnina plaćena u 2012
3.podijelim na 3 (članovi )
4.podijelim na 12
točno?
i da ak imaš rate kredita ili najamninu za stan. Oni si dalje s tim ciframa sami barataju kako i apri kaže.