http://www.vecernji.hr/zagreb/grad-z...-clanak-495523
Mnoge od njih zanima, primjerice, što se događa ako se jednom ili oba roditelja smanji plaća u 2013. ili, u najgorem slučaju, ostanu bez posla. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, objasnio je kako će se, ako se utvrde, takve situacije uvažavati, pa će se cijena vrtića za takve slučajeve smanjiti.
– Za upis se prilaže dokumentacija o prihodima iz protekle godine. Ako dođe do promjene, odnosno smanjenja prihoda, roditelji će ući u socijalnu kategoriju i manje plaćati vrtić – poručio je pročelnik Lovrić.
Na pitanje o tome kako spriječiti da neki pojedinac, primjerice, obrtnik prijavi minimalac i plaća minimalnu cijenu vrtića, a istovremeno se časti skupocjenim skijanjem ili novim automobilom, Lovrić kaže da to nije u nadležnosti lokalne samouprave.
– U takvim je slučajevima ključna građanska odgovornost. Ako građanin sazna za spomenuti slučaj, dužan ga je prijaviti poreznoj upravi. Svjesni smo da ovo nije idealan model, ali je najbolji koji trenutačno imamo – istaknuo je Lovrić.
Ako ovi na hzzo ne trebaju davat i isplatu za 12/2012 koja sjeda u 2013 jel to znaci da ja tu istu ne trebam sad racunat u prosjek za 2012?
ZABA je uvela da za vrtice te potvrde ne naplacuje, a za sve drugo naplacuje. treba im pripomenuti, jer mozda nisu procitale uputu.
Nisam uspjela pronaći,što je s podstanarima ukoliko nisu prijavljeni kao podstanari? Nemam nikakav ugovor o najmu, ali mogu isprinatati sve uplatnice stanarine iz 2012, jel mi to išta znači ?
Posljednje uređivanje od Isobela : 09.01.2013. at 17:17
Meni su danas rekli da to ne znači ništa, da trebaju biti prijavljeni. Tj., da trebaju kopiju ugovora ovjererenog kod javnog bilježnika, a u kojem se vidi cijena najma. Iako, može se taj ugovor i ovjeriti a da te najmodavci u konačnici ne prijave na poreznu. Ili? Mi ionaku ovu godinu spadamo u najnižu kategoriju, pa se neću s tim ni pokušavati petljati.
Vjerojatno se o tome već pisalo ali nisam u mogućnosti čitati stare postove pa ako može netko da mi odgovori šta u slučaju da suprug i ja nismo prijavljeni na istoj adresi? Dali kućanstvo onda činimo samo djeca i ja?
Što ćete na kraju prilagati u vezi kredita, osim potvrde banke o iznosima uplaćenih rata?
Hoćete li dati i kopiju ugovora o kreditu (je li to onaj na više listova, solemniziran kod bilježnika?) i kopiju rješenja porezne uprave o (ne)plaćanju poreza?
U Obavijesti stoji: ugovor o kreditu, dokazi o uplaćenim ratama
To valjda znači i jedno i drugo. Odnosno znači ono što u računovodstvu pojedinog vrtića zaključe da znači
Ali rješenje o porezu na kupnju nekretnine nije potrebno, to bi služilo nečemu samo kada bi bilo bitno dokazati da se radi o prvoj nekretnini. Budući da su to izbacili (u prvoj verziji Obavijesti je pisalo), onda nema potrebe prilagati rješenje.
Muž je danas otišao predati papire i kaže mu žena u računovodstvu da ne može koristiti 2 olakšice.
Ona tumači da je sam prihodovni cenzus jedna olakšica, a da se druga olakšica (invalidnost) izračunava od cijene od 600 kn.
Je li to tako?![]()
Cure, nemojte se ljutiti kaj ću pitati, ali u gužvi sam totalnoj pa ne stižem pregledati cijeli topic. Ulaze li u prihode prijevoz, regres i božićnica?
Ja osim izjave o prihodima, izjave o članovima kućanstva i zahtjeva za ostv. prava na olakšice neću ništa drugo predavati. Ak mi na licu mjesta vele, onda ću dalje po tome.
Jedino kaj ću svog bankara tražiti tu potvrdu, kad velite da ju Zaba ne naplaćuje.
bez ugovora ne mozete koristiti tu olaksicu. gore je neko napisao da se samo ovjeri ugovor i nosi javnom biljezniku a ne na poreznu, je nezakonito, a i javni biljeznici su duzni prijavljivati poreznoj takve ugovore.
tako je, treba dati potvrdu banke i taj ugovor na vise stranica koji si ovjerila kod javnog biljeznika (meni ovo osobno je koma, i zbilja ne kuzim zasto ce im to)
regres, bozicinica i prijevoz ne ulaze u prihode, jer su neoporezivi, procitaj na stranicama grada. i da ZABA za vrtice ne naplacuje. naglasite u banci da vam za vrtic treba i ako zele naplatiti trazite da vam ne na plate. ana m je napisala vise puta, a i ljudi koji su bili u banci su potvrdili isto. stim da su neki naglasavali da im se to ne treba naplatiti, jer su im zeljeli naplatiti.
Cure, hvala! I meni je koma, zato sam i pitala.
Koliko ste čekale potvrdu o ratama od Zagrebačke banke? Nama je u našoj poslovnici rečeno da ćemo je moći preuzeti sljedeći tjedan, javit će nam koji dan.
Pa eto, one koje je još nisu zatražile, možda ne bi bilo loše da je zatraže što prije...
Je ivarica, rok je dostaviti dokumenataciju do 31.3.2013. a do 18.1.2013. treba samo potpisati izjavu
no vjerujem kako su mnogi zbunjeni, jer su to sve promijenili toliko puta u ovih tjedan dana![]()
Može link (ja ne mogu naći) na onu dozvolu da vrtić sam provjerava prebivalište.
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=508
Klikneš na prvi link "Pravo na olakšice - sudjelovanje roditelja u cijeni....", otvorit će se Word file.
Na drugoj stranici tog dokumenta piše:
1. dokazi o prebivalištu djeteta:
uvjerenje MUP-a o prebivalištu djeteta ili pisana privola roditelja da gradska predškolska ustanova može sama – putem nadležnog gradskog ureda provjeriti podatak o prebivalištu djeteta u evidenciji prebivališta i boravišta građana,
Posljednje uređivanje od Danka_ : 10.01.2013. at 11:01
Uf, je, imaš pravo. Sad gledam, dopisom (Dopuna obavijesti...) od 3.1. rok su na 31.3. produžili samo za uvjerenja PU o visini dohotka za sve članove kućanstva, a onim dan kasnije za svu dokumentaciju.
Odlučila sam prikupiti sve osim uvjerenja PU sada, pa sam ovo smetnula s uma. Sorry ako sam nekoga zbunila.
Joj oprosti, nisam te shvatila.
Izjavljujem da sam suglasna s time da da gradska predškolska ustanova, putem nadležnog gradskog ureda, provjeri podatak o prebivalištu djeteta ime-prezime u evidenciji prebivališta i boravišta građana.
Ja bih tako![]()
U vrticu bi trebali imati imati te izjave. no gospodja u nasem starom vrticu nije bila bas voljna nam je dati, jer onda bi to ona morala obaviti. kao sto rece puntica malo nagovaranja i moze se sve.
Tko će plaćati vrtić 600 kn ne treba predati ništa ili?
Posljednje uređivanje od Dalm@ : 10.01.2013. at 12:08
Na dnu Izjave o članovima zajedničkog kućanstva, a za sve trebamo navesti i adresu prebivališta, je i punomoć za provjeru tih podataka (te ovlašćujem Naslov da iste ima pravo provjeravati, ... a u svrhu sklapanja i izvršenja ugovora o ostvarivanju programa predškolskog odgoja djeteta u dječjem vrtiću). Zar to nije dovoljno?
Je li još netko išao po potvrde u HZZO, je li vam sve ok na njihovoj potvrdi?
Ja sam u 2012. bila mjesec i pol na komplikacijama u trudnoći, i na internet bankarstvu vidim da mi je uplaćeno cca 6.100 kn za tih mjesec i pol. A na potvrdi piše 7.500 i nešto sitno kn.
Nisam odmah tamo skužila, pa nisam pitala, a na telefon dobiti...
Ima li netko ideju što bi to bilo?
Bila sam i milion puta na bolovanju za dijete, je li moguće da je i to prikazano tu, kad oni to vraćaju poslodavcu? Ali, tih 1400 kn razlike mi se čini premalo za stvarno dosta bolovanja.
p.s. u HZZO-u možete podići potvrdu i za nekog drugog uz njegovu osobnu. I danas je gužva velika bila.
Sve to što ne treba ništa do 18.1., ali svi krenuli. A čula sam tamo od drugih mama da su neke išle i u Petrinjsku (čekale više od sat i pol); pa onda npr. da je jednoj koja ima dvoje u istom vrtiću jedna teta rekla da do 18.1. treba samo izjava, a teta drugog njenog djeteta joj je rekla da mora sve donijeti do 18.1.
p.s.2 U PBZ-u se potvrda o uplaćenim ratama kredita plaća 10 kn (to im je i inače cijena za sve potvrde), dobije se odmah, ali bome mu je trebalo možda i 10 min otkad je uzeo moju osobnu da isprinta taj papir. I na njemu je ukupan iznos za cijelu godinu u €. Ja sam pitala zašto to nije u kunama, on je rekao da nema veze iznos u kunama koje ja mjesečno uplaćujem, jer njihov sustav to automatski preračunava u tečaj € na dan uplate rate, i sustav bilježi uplate samo u €. Pa će valjda sad netko u vrtiću to preračunati po nekom tečaju...
p.s.3 Ja sam shvatila da osim izjave o prihodima ne treba ništa do 31.3., i da se to što u nekim vrtićima vode svoju politiku može i ignorirati, ali ja nemam pojma što bih upisala u tu izjavu da ne skupim te papire. I tek sad vidim da i HZZO i banka pišu nešto što ja po svome ne bih tako napisala.
Mozete li mi barem napisati u kojoj je to poslovnici ostvareno.
Evo dobivenog odgovora:
Poštovana gospođo xxxxx ,
izdavanje Potvrde se uvijek naplaćuje, ne znam koji je razlog da netko nije platio potvrdu.
Lijep pozdrav,
xxxxxxxx
osobna bankarica
Poslovnica 016111
Pleso bb
tel. 01/6254-255 pop. 117255
fax.01/6325-171
mail: xxxxxx@unicreditgroup.zaba.hr
mi izjavu o plačama moramo dostaviti do 18.1. trebam dobit taj papir u vrtiću da ispunim, ostalo naknadno
a jel se može otić u bilo kakvu banku recimo zabu i zeti papir?
Ja sam svom osobnom bankaru u zabi poslala mail da mi to treba i on mi je danas potvrdu (javio mi je) poslao na kućnu adresu! nije spominjao nikakvo naplaćivanje potvrde.
Posljednje uređivanje od Nivi : 10.01.2013. at 21:49
Čovječe, može li se u ovoj priči dobiti jedan papir, a da ne postoji mogućnost da imaš krivi i da moraš ponovno po to?.
To si na vlastitu inicijativu išla po taj papir, ili su ti u vrtiću rekli da mora biti u kunama? Mene je tip uvjeravao da je to nemoguće jer se uplate bilježe u eurima.
Kad sam došla po svoju prvotnu potvrdu bankarica mi je sama rekla da je dobila upit od nekog gospodina kojem je vrtic tražio potvrdu o uplacenom iznosu u kunama ali da oni zasad izdaju samo ove potvrde kakvu smo očito i mi dobile. Sad su proslijedili upit svojoj administraciji kako da sad ispisuju te povrde, tako da ti je najbolje ici tek sljedeci tjedan, ako hoćeš, po dopunjenu verziju...
Meni su rekli da dodjem u ponedjeljak po svoju pa mogu onda javiti kako ta nova potvrda izgleda, ali stvarno je logičnije da piše i iznos u kunama (a u biti su i uplacene kune) jer po kojem će tečaju i s kojim datumom tete u racunovodstvu u vrticima te valute pretvarati.