Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
nečije jedno dijete može zarađivati više nego nečijih 17 i hraniti svih tih 17 i oboje roditelje, to uopće nije vezano jedno s drugim-teoretski jest, al u praksi je upravo ovako..

Pronatalitetna politika nebi trebala forsirati rađanja samo većeg broja djece nego kvalitetan život onoliko djece koliko ih netko želi imati. Tako da se ne odluči na manje djece od svojih želja-a svakako ne zato da se odlučuje na više. Prirodni prirast nema nikakvu (ama baš) svrhu ako za sobom ne povlači mogućnost adekvatnog zbrinjavanja i odškolovavanja rođene djece, tj. mogućnost da se adekvatno brineš o jednome-o šest da ne pričam.
Tj. rađanje nije u društvu samo sebi svrha, svijet od 12 milijardi ljudi će se ionako raspast na proste faktore -stvaranje adekvatne radne snage jest svrha-a to ne ide bez jednostavnog stvaranja te radne snage-školovanja.
naravno, ne znam gdje si uopće stekla dojam da ja smatram da je baš super rađat djecu da bi bila kasnije na teret društva, da ni ne spominjem varijantu zarađivanja koju neki prakticiraju u udomljavanju i sl.
ono što spominjem je upravo to što si napisala - imati upravo onoliko djece koliko želiš i pružiti im ono što smatraš potrebnim - kod nekih je to jedno dijete, zimovanja i ljetovanja, putovanja i markice na odjeći, kod nekih je to kućica u cvijeću sa dovoljno velikim dvorištem da se djeca igraju, da budu jedni uz druge u odrastanju i da s moralno-egzistencijalno-emotivne strane imaju sve što im treba. jednako kao što apsolutno poštujem ljude koji ne žele imati djece već su posvećeni sebi i karijeri. Samo kažem da smatram poštenim da onima koji žele imati više djece treba dati veće olakšice - a ne da oni koji žele manje djece ili nijedno moraju plaćati više.
eto, klerikalac sam, nacionalist, desničar, volim zemlju u kojoj živim unatoč svemu i nema tu kod mene pomoći. ne poistovjećujem opskurne likove koji nam vode zemlju i grad sa njima samima, i ne bih nizašto na svijetu živjela negdje drugdje - a itekako sam na svojoj grbači osjetila pljačku zadnjih dvadeset godina.
pogodite šta? demokracija je - sve smo ih mi birali, neki više, neki manje.