hmm da, nijma je poticanje nataliteta prioritet, ali samo za obitelji koje imaju 3 ili više djece.
inače ne bi smanjivali poticaje za novorođenčad
- prvo dijete sa 3600kn na 1000kn
- drugo sa 7200 kn na 2000kn
- treće i svako sljedeće isto ko i prije?!
u biti, cilj je da što više ljudi ima 3 djece, jer će dobivati 9000kn godišnje, plus imati besplatne ili vrlo jeftine vrtiće i boravak itd.
barem kratkoročno, jer kod nas ne postoje dugoročni planovi.
a dugoročno, za par godina kad se to sve ukine- ko ih j.be, ko im je kriv što imaju toliko djece, mogli su razmišljati prije![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 21.04.2011. at 14:35 Razlog: dodala citat jer je puntica uletjela
I svim tim olakšicama potičeš bujanje socijalnih slučajeva...Pronatalitetna i socijalna politika su komplicirane stvari i mogu imati negativnih kao i pozitivnih posljedica, te odluke se ne donose danas za sutra već promišljeno sa pogledom u budućnost. Čini mi se da je državna razina počela shvaćati takve stvari (spomenuti Zakon o socijali) posebno jer se sve mora staviti u kontekst bogatstva ili siromaštva države, demografije i puno drugih stvari...
da,tako bi trebalo biti
ali kod nas te i takve odluke vrijeme...hmmm, nitko ne zna koliko. svakako se ukidaju ako na vlast dođu 'oni drugi' (koji god ti bili)
nema promišljanja i pogleda u budućnost, kod nas je sve to od danas do sutra (možda)
evo nam za par mjeseci novi prijedlog zg proračuna- što će se u njemu smanjiti i što povećati? u kojem smjeru želimo ići? nitko ne zna?!
Kad smo se dotakli poticaja - meni je to smiješno.
davati 1000, 2000kn za dijete (neš ti mjere pronatalitetne politike), a u isto vrijeme ne imati dovoljan broj vrtićkih kapaciteta.
O čemu pričamo?
I baš ovo što kaže Puntica...ovakva pronatalitetna politika je totalno krivo postavljena.
socijala....da, hm, pitamo se tko su oni...nedavno sam pročitala biser... "država će ukinuti socijalne pomoći svima koji imaju ušteđevinu"
... pa dobro Vam jutro! Iskreno i bez ironije kažem - nije mi jasno kako uopće funkcioniramo, kao društvo, kao država.
ma koja "pronatalitetna politika". to je ko i nazivanje onih Kosoričinih štednji "mjerama za oživljavanje gospodarstva". floskule i nazivanje smeća - blagom
jedina i najbolja pronatalitetna politika je smanjivanje poreza i prireza i tako omogućavanje da ljudi imaju više novca i time i slobode za bavljenje familijom. sve ostalo su gluposti u rangu "mi znamo bolje neg vi što je za vaše dobro i mi znamo bolje neg vi baratati vašim novcem" a gdje se pod to "naše dobro" redovito podrazumijeva i izbor istih faca u njihove fotelje i visoko plaćene pozicije s malo rada
btw. koliko čitam na večernjem izgleda da ćemo na referendum ako se po hitno postupku donese zakon o referendumu...
Posljednje uređivanje od gesaugen : 21.04.2011. at 15:03
Digli papire s porezne i doživjela šok - dva razreda iznad onoga što smo mi izračunali prema neto primanjima! Dakle, njihove cifre su znatno više od onoga što smo mi primili na ruke. Strašno.
pa neki su napisali da se u prihod od prošle godine računa i povrat poreza za 2009. koji je na račun sjeo 2010. godine
a ako radi honorarno onda ima i povrata.
kladim se da ima veze s time, jesam u pravu?
najbolje da od sad radiš sve na crno, ne isplati ti se plaćat porez, na crno ti je višestruko jeftinije![]()
Mislite da ja znam kako? Ja sam nam računala tako da sam prema izvodima ispisala koliko smo primili na račune (tekuće i žiro, dakle i honorare). Povrat nisam bila uračunala, ali nije ga bilo toliko da bi nas diglo i za jedan razred, a kamoli dva.
Prema ovim papirima se ne vidi pojedinačno što je ušlo, a što nije, ali je umanjeno samo za porez i prirez. Ja sam laik u financijama, ali zaključujem da to znači da se ne odbijaju ni mirovinsko ni zdravstveno, premda mi taj novac nikad nismo vidjeli.
ja mislim da to znači da nisu odbili krizni porez
i da su na poreznoj prikazali neto koji se trebao dobiti da nije bilo kriznog poreza
Mora biti više od kriznoga poreza. Meni ispada, kad njihovu brojku podijelim s 12 mjeseci da sam primala oko 2000 kn mjesečno više nego što jesam. Taman toliko koliko mi u isplatnom listu piše da su doprinosi za zdravstveno. Ukupan krizni porez za cijelu godinu je bio 2800 kn. I to je dodatna diskriminacija, jer će se tolike razlike u obračunu vidjeti samo onima s većim primanjima, a onima s niskima neće ništa mijenjati na stvari jer su ima doprinosi par sto kuna). Da se razumijemo, ja imam plaću daleko ispod 10000 kn. Zamislite kako je onda tek s plaćama iznad 10000.
Ovo je i gore nego što sam mislila.
sad me strah onog što ću vidjeti na našem obračunu
ja u svakom slučaju planiram odnijeti "dokaze" o promjeni primanja u ovoj godini, samo što mi nitko ne odgovara koji su to dokazi
planiram se pozvati na onaj dio o roku od 15 dana za prijavu promjene
a ako mi to ne uvaže, onda ću gledati gdje ih mogu tužiti (ja svakako podnosim papire za plaćanje školskog boravka, neovisno o tome hoće li ovo s vrtićima proći ili ne) - na stranicama grada zagreba uopće ne vidim odredbu o tome kome se mogu žaliti ako smatram da cijena nije dobro obračunata
I mene zanima što ćete vi drugi "dobiti". Sve se nadam da je kod nas neka greška, ali bojim se da nije. Obračunato je onako kako piše u "letku" - primanja umanjena za porez i prirez i to je to.
Ne samo da plaćamo najveći porez i prirez, zdravstveno i mirovinsko (jer je sve u postocima) nego nam se uzimaju prihodi u koje su uračunati i doprinosi. Nek mi u lice kaže da je I TO pravedno.
Posljednje uređivanje od Freja : 21.04.2011. at 17:34
evo, definitivno je potvrđeno da se dokumentacija prikuplja do 30.6.
a do 1.6. će Mlakar sigurno donijeti konačnu "presudu".
(Čini se da je dogradonačelnica u Hrvatskoj uživo rekla kako su bodovne liste donosili Roda i HTI. Je li to itko čuo?! Nevjerojatno)!
Meni je zvučalo kao da ne zna što govori, naročito kad je u pitanju taj rok. Ako oni planiraju primjenu novih cijena od 1.7., onda je 30.6. kao rok za predaju dokumentacije nerealan.
ja sam čula
nikad ne gledam tv, ne znam što mi je bilo da sam ga upalila
i onda
rekla je točno to, da su kriteriji za upise u vrtiće super, i da ih je izradila radna skupina u kojoj su bile Rode i TransparencyIH
Mislim, da ne znam istinu, povjerovala bih joj
doduše rekla je jučer na sjednici skupštine i da će sad obitelj dvoje prosvjetara s jednim djetetom imati besplatan vrtić, a eto, s obzirom da je moja obitelj baš takva, znam da to nije ni približno istina. ne samo da nam neće biti besplatan, nego će nam biti i skuplji nego sad
dakle, niš ne vjerujem što ona govori
btw. problem s kriterijima za upis je taj što nisu transparentni, ne postoje bodovne liste, tj. ako i postoje one nisu javne. možeš biti na listi čekanja, ali si tamo smješten abecednim redom, i nikad nećeš saznati koliko ljudi na toj listi ima više ili manje bodova nego ti![]()
Apri i Puntica, jel' to bilo jučer ili danas? Odvrtit ću snimku (blagodati live TV-a, sve je snimljeno 48 sati unazad) pa vam mogu doslovno napisati što je rekla.
odmah će to biti na netu, bilo je i prošli put.
ja bih odvrtila, ali nemam tona, a glupo mi čitati s usana važne informacije,
hvala ti!
bit će na ovome linku za nekoliko sati:
http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=370
Posljednje uređivanje od apricot : 21.04.2011. at 18:08
Evo da se i ja uključim...
Upravo gledam potvrdu dobivenu na Poreznoj upravi i ako sam ja u pravu, iznos koji moramo uzeti u obzir prilikom izračuna je DOHODAK-UPLAĆENI POREZI I PRIREZI.
Ako gledamo samo dohodak tada ćemo svi završiti u višim kategorijama. No na poreznoj prijavi vidi se da je DOHODAK=UKUPNI PRIMITAK-DOPRINOSI-PREMIJE.
Na temelju dohotka i osobnih odbitaka se izračunava iznos poreza/prireza.
Molim da netko ovo potvrdi!![]()
Freja kaže upravo obrnuto, ako sam ja dobro shvatila.
Tko pije, a tko plaća?
Pandora, ja nisam vidjela potvrdu, ali moram ti potvrditi da dohodak u sebi sadrži porez i prirez, odnosno, taj termin se ne odnosi na primanja koja dobiješ na tekući račun.
Ako na potvrtdi nema neto primanja i to mi je logično jer nema takve kolone ni na IP obrascima pa pretpostavljam da samo prepisuju (kao i obično).
Inače, obračunavam plaće već 15 godina pa znam što pričam![]()
Ne znam zašto onda u točki 3. koju smo dobili u vrtiću piše da treba donijeti dokaz o ostvarenom prihodu umanjenom za iznos poreza i prireza.
Ako ne umanjim za porez i prirez onda ću isto kao i freja nadrapati i biti dva razreda iznad planiranog (ukoliko se Bandić izbori za svoje, a kao i svi drugi, nadam se da neće)
A onda ok... (sorry na dva posta za redom, ali nije mi dalo editirati više...) tek sad vidim post od Mater Studiorum.
Krivo sam interpretirala papirologiju jer nisam stručnjak za to područje.
Hvala na objašnjenju.
Postoji mogućnost da ja također ne razumijem te potvrde. Ja sam gledala ono što piše ukupno. Ako će u vrtići, oni sami umanjivati za iznos prireza i poreza, koji je iskazan u zasebnom stupcu, ok. Ali tko mi to garantira? Jer na potvrdama nema (barem nije jasno označeno) sume koja se odnosi upravo na ovo što se traži - prihod umanjen za porez i prirez. Uglavnom, koma. Idem ponovo računati.
joj, daj...
pa ne gledaš nijednu.
niti uopće imaš obrazac.
jer to neće proći.
i gotovo.
jedino nama sa djecom u boravku... to nam je sljedeća bitka.
to nam je sljedeća bitka.
jer je ovaj put to čisti propust zastupnika i Odbora.
i ne propuštamo priliku da im to nabijemo na nos.
ma ja sam samo znatiželjna, zanima me kako će se računati
ne mislim skupljati papire, ne pada mi na pamet. ako budemo morala, skupit ću ih, ali ću svakako pričekati kraj lipnja
ali, s obzirom da se ovo ne odnosi samo na vrtiće nego i na boravak, prijevoz itd. zanima me koliko je 'normalan' njihov način obračuna. po kojim sve stvarima možemo drviti i tako![]()
OK, čini se da sam ja prerano proširila paniku. Bila sam uvjerena da će nekakav ukupno već na tom papiru biti to što se od nas traži. A od ukupnoga treba tek oduzeti porez i prirez i kad tako izračunam, vraćam se u svoj, i dalje preskupi, razred
Oprostite na dezinformacijama (joj što se nadam da sam ovoga puta u pravu, a još se više nadam da je apri u pravu)
Ni ja neću ništa predavati. Mislila sam zadnji dan, a sad kad je produženo, nadam se nikad
Za boravak neću ni nositi, ionako mi ne daju subvencije.
Pa ja sam već skoro pisala tko zna kome sve ne
Kava na moj račun svakoj kojoj je moj krivi izračun zadao glavobolju, aritmiju, infarkt, visoki tlak i sl.
Idem bojat' pisanice. Nije matematika za svakoga.
Freja, ja sam tvoj prvi post o potvrdi s Porezne pokazala mužu i dodala da si ti skroz pametna i to...pa se zabrinuo.
Ma zabrinuo se jer je povjerovao, a kako ne bi kad sam ja naglasila da si pouzdana.
(Naravno da se svakome mogu desiti takvi previdi, pogledala u krivi stupac, kajsad.)
Posljednje uređivanje od Danka_ : 21.04.2011. at 19:31
Freja,
ajde kad već imaš taj papir iz porezne, daj please usporedi sa svojom prijavom poreza i reci znatižljnoj babi (to bi bila ja) dal iznos koji tamo piše odgovara nekoj kućici iz porezne prijave, i ako da kojoj
tamo di piše: ukupan godišnji dohodak?
ili godišnja porezna osnovica?
šta šta šta???
please![]()
Kad od Ukupno (to je ona brojka koja je mene uspaničila) odbiješ porez i prirez i poseban porez, dobiješ iznos upisan pod godišnja porezna osnovica iz prijave.
Ukupno s potvrde se poklapa sa sveukupni godišnji dohodak.
Posljednje uređivanje od Freja : 21.04.2011. at 20:39