Stranica 21 od 112 PrviPrvi ... 1119202122233171 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,001 do 1,050 od 5551

Tema: Nove cijene vrtića

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li je uvjerenje o prebivalištu jedini dokaz o prebivalištu neke osobe? Ne, jer je prema odredbi članka 1. Zakona o osobnoj iskaznici osobna iskaznica javna isprava kojom državljanin Republike Hrvatske, između ostalog, dokazuje prebivalište i adresu stanovanja. Dakle, osobna iskaznica je dokaz o prebivalištu.
    http://www.mup.hr/1160.aspx

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ovog casa Bandic na Dnevniku tvrdi da osobna nije dokaz o prebivalistu jer 'osobna vrijedi 10-20 g., a u tom periodu se prebivaliste moze mijenjati'. Da, kao I drugi podaci, npr. Ime, Ali onda moras promijeniti osobnu... Katastrofa.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bandić je kao mali pao na glavu s osmog kata.

nakon promjene adrese prebivališta svaki građanin rh je dužan u roku 15 dana izvaditi novu osobnu. amen.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ivarica,
    osobna je dokaz o prebivalištu koji vrijedi za sve instiucije u hrvatskoj osim krasnog nam gradonačelnika. njemu to nije dokaz. i zato svi oni jadni penzići danima kampiraju u petrinjskoj, jer im osobna nije dovoljna da dokažu da žive u zagrebu

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Nisam bila par dana u zg i imala sam spori internet pa sam sve ovlaš pratila, ali sam intenzivno razmišljala o ovom. Ovo što "naš" gradonačelnik radi, ovo je više nego gadljivo. Kako se on podlo sprema na izbore to je prestrašno, izigrava Robin Hooda, "otima bogatima i daje siromašnima", a to je nešto što ljude u ovoj zemlji strašno pali. Nadam se da je ova priča gotova i da će ministarstvo uprave potvrditi odluku skupštine, dapače duboko vjerujem u to, obzirom da je hdz podržao ovaj prijedlog koji je prošao. Nisu oni taj prijedlog podržali bez konzultacija sa središnjicom. Uostalom, on se poziva na to da je ugrožen proračun i da je to zadiranje u proračun pa bi valjda pri tome trebao prikazati po kojoj je on računici izračunao da će se u proračun od roditelja sliti 170 mil kn.

Vidim da se ovih dana ovdje pisalo o svemu pa i pronatalitetnoj politici i naknadi za opremanje djeteta od grada i netko je dobro primjetio da se kod nas brkaju pronatalitetna politika i socijalna pomoć. Moram priznati da meni nije bilo normalno što mi grad daje za prvo dijete 3.000 kn, a za drugo ne znam ni ja koliko jer sam dobila neki manji iznos, a nisam dobila rješenje. Naravno da mi taj novac dobro dođe i da ću ga uzeti kad ga daju, ali po meni je to jeftino kupovanje glasova. Meni je natalitetna politika dobro rješen vrtić s radnim vremenom prilagođenom mom radnom vremenu, dobra škola u kojoj je moje dijete za vrijeme dok sam ja na poslu i tamo je i ručalo i napisalo zadaću i obavilo slobodne aktivnosti tako da kad dođemo doma da se možemo družiti i biti obitelj, da ne spominjem dobru zdravstvenu zaštitu, a ja ni pedijatra ne mogu izabrati jer svi koji iole valjaju su prepuni, pa mi je dijete kod budale pa za sve živo idem privatno i ostavljam novce za ono što sam veće debelo platila, samo što ta priča košta više nego ovo mazanje očiju koje se zove novčana pomoć za opremanje novorođenog djeteta.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo svjesni da ovo, kad prođe, neće dugo trajati.
    sad je ovaj cirkus trebalo izgurati do kraja, ali mi se već moramo pripremati za kraj ove godine, za proračun za 2012.
    što nam je prihvatljivo? (jer ne vjerujem da će se više usuditi donositi ovakve prijedloge bez konzultiranja roditelja/civilnog društva)
    mislim da je ova bitka dobivena, ali i da prava borba tek počinje i da se stvarno treba pripremiti za proračun 2012. samo što proračun predlaže gradonačelnik, a izglasava skupština. proračun se sastoji od općeg i posebnog dijela. ovaj program je posebni dio proračuna. Teško da će on uvažiti prijedlog roditelja ili bilo koje udruge, a skupština će opet izglasati proračun ma što on stavio unutra.

možda ne bi bilo loše otvoriti posebnu temu na koju bi mogli staviti neke prijedloge o cijenama i izračune, ali naravno da to ne bude: ja bi besplatno, jer moramo biti svjesni da to ne ide i da će dinamo i dalje dobivati novce, da će oni i dalje graditi zlatne wc-e. treba se boriti za što manji porast cijena, ali nekako mislim da je neminovan.
    ja vrtim neke brojeve po glavi, ali ovih dana sam morala i nešto za posao podovršavati pa kad napravim neku smislenu računicu stavim ovdje, čisto kao prijedlog

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam čitala sve postove prije, ali sam maloprije zvala vrtić i žena iiz računovodstva me traži još i fotokopiju rodnog lista kako bi dokazala srodstvo moje djece???
    pa tko je tu lud?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Reci joj da ćeš to donijeti kad Gradski ured za... to propiše.
    Mislim, wtf?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj plashljivo_pile prvotno napisa Vidi poruku
    bandić je kao mali pao na glavu s osmog kata.

nakon promjene adrese prebivališta svaki građanin rh je dužan u roku 15 dana izvaditi novu osobnu. amen.
    Kolika je kazna? Ja nisam svoju 2,5 godine

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

danas mm saznao u vrtiću, na hodniku, da upisi u vrtić počinju 2.5. Naime, na našem vrtiću to nigdje ne piše, ništa. Nazvala vrtić, kaže žena pa da, počinju u pon. iako zapravo, oni ništa ne znaju????????? Ali, nek nazovem u pon. pa ionako imam još 2 tj. vremena da predam papire. I da, ima li tko broj nekoga u grad. uredu zaduženog za pitanje vrtića? Na ovaj br. koji sam dobila nitko mi se ne javlja.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    nema kazne
    meni je bila istekla pune dvije godine, došla i glumila smotanu koja nije mogla dijete ostaviti.
    još me žena i sažalijevala.
    a onda kad sam je napravila... skoro godinu dana nisam otišla po nju.
    tek neki dan.
    a dala zahtjev 12.7. prošle godine.
    rekla gospođa na šalteru da ima i gorih.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ajd, sad mi je lakše. Mislila sam to obaviti zajedno s ovim papirima, ali svečano obećajem da budem i ako papiri ne budu trebali. Samo da penzioneri svoje obave. Kod nas u Sesvetama ipak nije tolika gužva :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    Ivarica,
    osobna je dokaz o prebivalištu koji vrijedi za sve instiucije u hrvatskoj osim krasnog nam gradonačelnika. njemu to nije dokaz. i zato svi oni jadni penzići danima kampiraju u petrinjskoj, jer im osobna nije dovoljna da dokažu da žive u zagrebu
    znam
    ali ako mu osobna nije dokaz, putovnica ni ne smije biti dokaz

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako nekoga nisu kaznili ne znači da ga nisu mogli prekršajno kazniti. Ja znam primjere gdje su osobe dobile kaznu zbog istekle osobne ili nemijenjanja osobne zbog promjene podataka.
    Dakle, po zakonu ste dužni prijaviti promjene u prebivalištu u roku od 8 dana, a zatražiti izmjenu osobne ako su promijenjeni podaci (ime i prezime, adresa ili oštećena) u roku od 15 dana. Protuzakonito je krositi osobnu s netočnim podacima... Ostalo je sve na dobru volju policije ako vas "uhavte" da li će vas kazniti ili neće - a najčešće im se neda provoditi te zakone...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema kazne
    meni je bila istekla pune dvije godine, došla i glumila smotanu koja nije mogla dijete ostaviti.
    još me žena i sažalijevala.
    a onda kad sam je napravila... skoro godinu dana nisam otišla po nju.
    tek neki dan.
    a dala zahtjev 12.7. prošle godine.
    rekla gospođa na šalteru da ima i gorih.
    ima kazne, samo je tebi nisu naplatili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

silly i ja istovremene

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ššššš!

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ššššš!
    ma sumnjam da će ti itko opaliti kaznu kada budeš vadila osobnu, to mi se čini vjerojatnijim ukoliko te legitimiraju pa skuže da ti osobna ne vrijedi.
    ja sam ju odmah promijenila pošto me naši dragi spolni organi reda pretresaju čim nos promolim van, a doista mi se ne daje nikakve novce državi, posebno ne u vidu kazne.

ove osobne su mi uberglupe, kad su već išli u redizajn mogli su barem napraviti e-osobne a la zetov pokaz, samo se promijene podaci u sustavu i adio.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ima kazne, samo je tebi nisu naplatili
    ajoj, imaš pravo...
    sjećaš se da sam te zvala iz MUPa da su tipu ispred mene naplatili, ali ga poslali u područni ured da to tamo plati.

Cubana, trepći okicama, nema ti druge.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    danas mm saznao u vrtiću, na hodniku, da upisi u vrtić počinju 2.5. Naime, na našem vrtiću to nigdje ne piše, ništa. Nazvala vrtić, kaže žena pa da, počinju u pon. iako zapravo, oni ništa ne znaju????????? Ali, nek nazovem u pon. pa ionako imam još 2 tj. vremena da predam papire. I da, ima li tko broj nekoga u grad. uredu zaduženog za pitanje vrtića? Na ovaj br. koji sam dobila nitko mi se ne javlja.
    meni je u vrticu receno da pratim sluzbene stranice od grada i da ce tamo objaviti.
    prema tome - ne slusa mi se ovo rekla/kazala, prica se po hodniku i slicno...
    opet babe izmisljaju svoje
    kolko ja znam oni ne smiju pocet upise bez odluke grada i tocka
    a za broj nazalost ne znam ali ako nadjes i netko ti nesto suvislo kaze svakako napisi jer je ovo sad vise stvarno presmijesno...

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    meni je u vrticu receno da pratim sluzbene stranice od grada i da ce tamo objaviti.
    prema tome - ne slusa mi se ovo rekla/kazala, prica se po hodniku i slicno...
    opet babe izmisljaju svoje
    Meni su na telefon u Gradskom uredu rekli da upisi počinju 2.5. - ali prije par tjedana, nadam se da su u međuvremenu odgodili!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nema kazne. Ja sam proijenila prebivalište i uz osobnu nosila potvrdu o promjeni prebivalista. Prije par mjeseci mi je istekla stara osobna (stara s jmbg-om) i isla izvaditi novu sa strahom od kazne, ali sve je bilo ok.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Odgovaram, a nisam procitala sve postove. Isprika.

Eto ja nisam platila kaznu, da li sam imala srece ili nije trebalo, ne znam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Martea prvotno napisa Vidi poruku
    Nema kazne. Ja sam proijenila prebivalište i uz osobnu nosila potvrdu o promjeni prebivalista. Prije par mjeseci mi je istekla stara osobna (stara s jmbg-om) i isla izvaditi novu sa strahom od kazne, ali sve je bilo ok.
    kazne ima, ali je ti nisi platila

14. U kojim je još slučajevima potrebno zamijeniti osobnu iskaznicu?

Građanin se ne smije služiti osobnom iskaznicom ako su se u međuvremenu promijenili njegovi osobni podaci, ako slika na osobnoj iskaznici više ne odgovora njegovom izgledu te ako je osobna iskaznica oštećena ili zbog nekog drugog razloga ne služi svrsi.
    Dakle, osobnu je iskaznicu potrebno zamijeniti novom ako je osoba promijenila prezime ili ime (ili i jedno i drugo), ako je promijenila prebivalište (preselila se iz jednog mjesta u drugo), ako je promijenila adresu stanovanja u istom mjestu, ako je došlo do promjene naziva mjesta, ulice ili promjene kućnog broja, ako se od izdavanja osobne iskaznice toliko izmijenio izgled osobe da slika na osobnoj iskaznici više ne prikazuje vjerno osobu, ako je osobna iskaznica na bilo koji način oštećena te ako joj je istekao rok važenja.
    Služenje osobnom iskaznicom kojom se ne smije služiti prekršaj je za koji je propisana je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 4.500,00 kuna (čl. 24. Zakona o osobnoj iskaznici).
    http://www.mup.hr/1159.aspx

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pitanje vezano za vrtice.
    Zar na papirima koje smo dobili u vrticu ne pise da moze potrvrda o prebivalistu ili kopija osobne?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su na telefon u Gradskom uredu rekli da upisi počinju 2.5. - ali prije par tjedana, nadam se da su u međuvremenu odgodili!!!!
    Meni su prije dva tjedna u vrtiću rekli da je "neslužbena informacija od 2.5., ali da se čeka obavijest".
    Danas su mi u vrtiću rekli: "Gospođo, ne znamo ni mi ništa, slušajte radio, gledajte TV, čitajte novine, objavit će kad se dogovore".

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su prije dva tjedna u vrtiću rekli da je "neslužbena informacija od 2.5., ali da se čeka obavijest".
    Danas su mi u vrtiću rekli: "Gospođo, ne znamo ni mi ništa, slušajte radio, gledajte TV, čitajte novine, objavit će kad se dogovore".
    Meni su prije dva dana u gradskom uredu rekli da se sve pomiče za tjedan dana, dakle od 09.05.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod nas na vratima vrtića stoji obavijest o 2.5. (do 13.5.).

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ovo je prestrašno!!! Nekad pomislim da bi samo Matija Gubec mogao motikom rastjerat tu lijenu, bahatu i nesposobnu vlast!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Martea prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje vezano za vrtice.
    Zar na papirima koje smo dobili u vrticu ne pise da moze potrvrda o prebivalistu ili kopija osobne?
    tako je - za djecu potvrda o prebivalištu a za odrasle je dovoljna kopija osobne - dakle ona je dokaz prebivališta. e sad, zašto to za penziće ne vrijedi...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dajte, pa na sluzbenim stranicama pise da je produljeno, vrtici nisu dobili obavijest ali ne znaci da nije produljeno.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Na našem vrtiću još ništa nema i ništa ne znaju, i na netu još ništa nema. ????

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako nema na netu?!
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=30319
    VAŽNO: MIJENJA SE KRAJNJI DATUM DOSTAVE ZAHTJEVA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OLAKŠICU S TRAŽENOM DOKUMENTACIJOM ZA RANIJE UPISANU DJECU. NOVI DATUM JE: DO 30. LIPNJA 2011.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nema na netu?!
    VAŽNO: MIJENJA SE KRAJNJI DATUM DOSTAVE ZAHTJEVA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OLAKŠICU S TRAŽENOM DOKUMENTACIJOM ZA RANIJE UPISANU DJECU. NOVI DATUM JE: DO 30. LIPNJA 2011.
    Da, ali oni pričaju o UPISU djece u vrtić.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nema na netu?!

lucija, ja mislim da cure pitaju za upis djece u vrtić
    ovo gore se odnosi na već upisanu djecu

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa Vidi poruku
    lucija, ja mislim da cure pitaju za upis djece u vrtić
    ovo gore se odnosi na već upisanu djecu
    Da, ovo je bilo o upisima. Već je 29.04. a još se ništa ne zna. Krasno!

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    koji vrtić?

Vrapče jučer ništa, a za danas ne znam

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    koji vrtić?

Vrapče jučer ništa, a za danas ne znam
    DV Malešnica. Vidjela jučer na ulaznim vratima.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Freja, ali kaj nije to za upise novih limača? Ne znam , nismo ovaj tjedna išli u vrtić. Hm. Ali zadnje što sam čitala je da su ovi datum za upise u vrtić.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

na vrapču piše da ne znaju ništa o upisima u sljedeću vrtićku godinu te da se moguće informacije trebaju iščekivati i tražiti na web stranicama grada.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Freja, ali kaj nije to za upise novih limača? Ne znam , nismo ovaj tjedna išli u vrtić. Hm. Ali zadnje što sam čitala je da su ovi datum za upise u vrtić.
    Pa da. To su ljudi i pitali.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Sa stranica grada zagreba filmić koji morate pogledati: strategija za odgoj i obrazovanje u gradu zagrebu

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=16742

Strah me da ga slučajno kakvi skandinavci ne pogledaju jer kad nam se krenu u zagreb useljavati šveđani, norvežani, finci, nadrapali smo

a kak tek dragi nam gradonačelnik, veselo maše ručicama među djecom

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Zadnjih dana sam pomalo vrtila brojeve i pretraživala stare proračune Zagreba i na temu vrtića i na temu besplatnih udžbenika. Znate li da su vrtići 2003 koštali ukupno 381,5 mil.kn, a plan za 2011 je 834 mil kn, više nego duplo. Od 2003 rasle su i plaće i svi troškovi, ali baš toliko?! Uostalom, proračun je tad bio 4 mlrd kn, za 2010 preko 7 mlrd kn, a ove godine 6,850 mlrd kn.

I u ovoj sadašnjoj računici meni nešto ne štima, u jaslice trenutno ide 8.771 dijete i 23.106 djece u vrtić, ako ih pomnožimo s 200 kn za jaslice i 400 kn za vrtić ja dobivam 132 mil kn, a ne 100 mil kn koliko je navodeno da roditelji uplate. Znam da je popust za drugo dijete u vrtiću 100 kn, da treće dijete ne plaća, ali samo ako ih je prvo dvoje u vrtiću, besplatno idu djeca 90 i 100% HRVI i primatelji soc. pomoći plaćaju 20% cijene (znači čak ni njima nije besplatno) i da se plaća 40% ako dijete ne ide cijeli mjesec u vrtić. Ali meni je 32 mil kn za sve to puno previše. Možda nisam u pravu, ali meni se čini da je puno neplatiša.

Obzirom da čekamo da se rasplete ovaj cirkus i da bi se ista stvar mogla ponoviti jer Bandić bi mogao opet provuć sve kroz prijedlog proračuna koji će, da se ne zavaravamo, opet biti izglasan , uistinu bi udruge trebale izaći s konkretnim prijedlozima i izračunima.
    Svima bi nama pasalo da cijene ostanu na sadašnjoj razini, ali mislim da moramo biti svjesni da se to nažalost neće dogoditi. Možemo mi vikati koliko god hoćemo da ne damo za dinamo, ali sport kao ni svi ostali bez svog kolača neće ostati.

Zato mislim da je najgora solucija da udruge počnu inzistirati na zadržavanju cijena jer će ih tako najlakše otpiliti. Reći će da jednostavno novca nema i da teret krize svi moraju podnijeti.
    Ali malo je teže braniti svoj prijedlog bez ikakvog izračuna naspram prijedloga udruga još ako je financijski blizu onoga što je predloženo za ovu godinu, a to je da roditelji ukupno sudjeluju sa 170 mil kn.

Mislim, i ako se vrtić plaća i subvencije razlikuju prema ekonomskoj snazi, znači ne dohodak, ne imovina, nego ukupnost dohotka i imovine odn uk ekonomska snaga u koju naravno ulazi i dobit firmi i dividende (što je bez pune primjene OIBa nemoguće) da subvencija ne bi smjela biti manja od 62 % ek cijene jer u proračunu Grada Zagreba prihodi od poreza i prireza sudjeluju s 62% pa su oni koji imaju veći dohodak progresivnim oporezivanjem uplatili puno više u proračun grada, ali svi imaju pravo na jednako sudjelovanje u javnim dobrima. Znači da vrtići za nikog ne bi smjeli biti skluplji od 760 kn, a onda grad može još dodatno subvencionirati po socijalnim i pronatalitetnim kriterijima.
    Obzirom da to nije tako, da nam OIB ne govori skoro ništa, taj kriterij je po meni neprimjenjiv pa ja, čisto nama ovdje za laganu raspravu iz gore navedenih razloga predlažem sljedeće

1. prijedlog
    već spominjana cijena od skupštine, 500 kn po dijetetu i jaslice i vrtić. Obzirom da je za ovu godinu planirano 9000 jasličke djece i 24500 vrtićke djece dobivamo:
    33.500x500x12= 201 mil kn
    Obzirom da je planom proračuna previđeno da roditelji sudjeluju sa 170 mil kn, ovaj prijedlog daje prostora za 15% u potpunosti besplatnih polaznika vrtića.
    Eh sad, ja osobno kad čujem riječ besplatno, postanem opako nervozna, jer besplatno nije ništa, a obično besplatno završi s bezbroj manipulacija. Mislim da bi ovim modelom bilo bolje omogućiti 30% djece s 50% popusta, znači 250 kn po djetetu. To daje dosta prostora za popust za drugo dijete, za treće dijete, za samohrane i za primatelje DD. Eventualno besplatni bi po meni mogli biti samo sporadični slučajevi i to ne trajno nego privremeno uz pojedinačno rješavanje zamolbi zbog nekih teških životnih okolnosti.

2. prijedlog
    Nisam u potpunosti razrađivala brojeve, ali svodi se na to da jaslice budu skuplje od cijene vrtića jer budimo realni, jaslice i iziskuju veće troškove. Svjedoci smo ogromnog pritiska na jaslice, a onda se dogodi da određeni broj djece uopće ne dolazi, ne zbog bolesti, nego ih čuvaju bake i djedovi. Mislim da bi se time jako smanjio broj takvih slučajeva pa se ne bi događalo da oni koji uistinu nemaju nikakvo rješenje ostanu bez mjesta u jaslicama. Tu bi svaki vrtić trebao ostaviti prostor za 15-ak djece za slučaj hitnih upisa radi bolesti baka i djedova, zapošljavanja nezaposlenih roditelja i sl. Ali tu smo opet u situaciji da se kažnjava većina radi manjine.

3. prijedlog
    Prijedlog koji se meni osobno najviše sviđa, ali ne znači da je najbolji i najpravedniji jer pravedno ne postoji, uvijek je netko zakinut na neki način. Ovaj prijedlog obuhvaća i broj djece u samom startu, ali ipak malo pravednije bar po meni
    1. dijete-600 kn
    2. dijete-400kn
    3. dijete i svako daljnje-200 kn
    odnosno onaj tko ima jedno dijete plaća 600 kn, onaj tko ima dvoje djece 1000 kn, ali ako je najstariji školarac ti si za svog prvjenca već platio 600 kn, ovaj drugi koji je u vrtiću plaća 400 kn, a treći 200 kn. Znači da bi osoba s troje djece gdje je najstariji školarac, a drugo dvoje u vrtiću plaćala 600 kn (manje nego sada, sad bi to bilo 700kn)), a onaj tko ima jedno dijete se ne bi bunio jer ovaj s troje djece je svoj trošak od 600 kn već odgulio. Tehnika nije komplicirana jer se sve rješava prilikom upisa i prilaganjem rodnog lista pa se odmah vidi tko je prvi, drugi, treći,... Ovom računicom ja sam došla do cca 204 mil kn godišnje, znači da ima još lufta za popuste određenim skupinama, ali ne i besplatno. Do brojeva i omjera koliko je jedinica, koliko je obitelji s dvoje ili troje ili više djece sam došla preko popisa stanovništva iz 2001 godine, tablice za Zagreb. Znam da je prošlo 10 godina od prošlog popisa, ali nekako mislim da se ti omjeri nisu bitno promijenili. Ono što mi fali i što ne mogu naći je broj korisnika DD u Zagrebu i to po dobi djece. Uk broj djece koja dobivaju DD (0-19 god) je cca 400.000 u cijeloj RH.
    Ovim sam pazila i na obitelji s više djece, korisnicima DD bih dala popust recimo 50 %, besplatno ne bih nikome, već sam spomenula i zašto. Za primjer ću uzeti obitelj s 3 djece koja dobiva DD.
    DD iznosi minimalno 200 kn po djetetu, obitelji s troje i 4 djece koje dobivaju DD dobiju još i natalitetni dodatak za 3. i 4 dijete u iznosu 500 kn po djetetu pa je to za troje djece ukupno 200+200+200+500=1100 kn. Grad Zagreb daje 9000 kn godišnje za 3.dijete što mjesečno iznosi 750 kn, pa je to ukupno 1850 kn mjesečno. Znači da se obitelj s 3 djece izjednači s prihodima obitelji gdje dvije osobe imaju plaću 5.000 kn, a koji bi plaćali punu cijenu. Slažem se s popustom, ali ne i besplatnim jer je beskrajno nepravedno prema ovima koji imaju plaću 5.000 kn i jedno ili dvoje djece.
    Ovime nisam htjela uvrijediti korisnike DD i socijalnih pomoći i nadam se da me nitko neće krivo shvatiti.

Ne zaboravite da ćete i pri tom svemu u vrtiće i dalje nositi i papir za crtanje, i maramice i pap.ručnike i flomiće i još svašta jer slijedi citat:
    b.6) Sredstva za nabavu didaktike i sitnog inventara
    Ukupno je za ove namjene planirano 2.500.000,00 kn.
    Za nabavu didaktike i sitnog inventara za početak rada novih odgojno-obrazovnih skupina osigurat će se ustanovama iz sredstava Proračuna Grada Zagreba najviše 10.000,00 kn po odgojnoj skupini.
    Za postojeće odgojno-obrazovne skupine osigurat će se godišnje po skupini za dopunu i zamjenu didaktike i sitnog inventara do 3.000,00 kn.
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, na temelju praćenja i analize stvarnih troškova ustanova, predložit će prema potrebi izmjene kriterija za financiranje materijalnih i financijskih rashoda ustanova te osiguranje dodatnih sredstava iz Proračuna Grada Zagreba.

3.000kn po grupi, to je mjesečno 10 kn po djetetu

Znam da je teško hodati u tuđim cipelama, svatko od nas gleda neke svoje okolnosti, pa prema tome pucajte... Vi kojima se sve ovo dalo pročitati

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo ja sam pročitala i u gornjem se dijelu slažem s tobom, ali ovo zadnje što si napisala mi se nikako ne sviđa i mislim da nije fer! Nisam korisnik DD-a, pa me se osobno to ne tiče (dobivam onih 11000kn godišnje).
    Stvarno ne razumijem zašto bit DD ili ovih novci koji se dobivaju za treće dijete ulazili u prosjek da bi se izjednačili s ostalima... Da se razumijemo, osobno me ništa od toga posebno ne dotiče niti mi nešto posebno mijenja, ali stvarno ne razumijem po kojoj bi logici nešto što je grad izdvojio kao pomoć roditeljima s troje i više djece trebalo ulaziti u prosjek da se izjednači s nečijim većim primanjima...Daj me molim te prosvijetli.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

gita-xy mislim da si se ti više bavila brojkama nego naš gradonačelnik, kapa dolje, 1. i 2. prijedlog mi se sviđaju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

po kojoj bi logici nešto što je grad izdvojio kao pomoć roditeljima s troje i više djece trebalo ulaziti u prosjek da se izjednači s nečijim većim primanjima...Daj me molim te prosvijetli.
    pa zato što je to realan novac koji doista postoji i koji dopunjava nečiji kućni budžet.
    ne može nestati i ne prikazati se nigdje.
    zašto bi taj novac ostao neuračunat samo zato što netko ima troje djece?
    uračunavao bi se onoliko dugo koliko se i prima, ni dana više.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa zato što je to realan novac koji doista postoji i koji dopunjava nečiji kućni budžet.
    ne može nestati i ne prikazati se nigdje.
    zašto bi taj novac ostao neuračunat samo zato što netko ima troje djece?
    uračunavao bi se onoliko dugo koliko se i prima, ni dana više.
    meni isto nije jasno ovo što i apri nije jasno.
    dakle, ono što ja ZARADIM, na to me treba opandrčit, ono što netko DOBIJE-to mu se ne smije dirati? Ne kužim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitanje: kaže "tamo" da se svaka promjena prihoda prijavljuje, znači treba dostaviti i potvrdu o promjenama prihoda od početka ove godine, to se traži u računovodstvu firme ili gdje??

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Da VIPmama, to jedino možeš dobiti u svojoj firmi jer će porezna to znati tek sljedeće godine, jer firme predaju mjesečna izvješća o plaćama u skupnim iznosima svih zaposlenih. Ali ne treba ti to, čekamo sutra skupštinu, pa onda Mlakara

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Evo ja sam pročitala i u gornjem se dijelu slažem s tobom, ali ovo zadnje što si napisala mi se nikako ne sviđa i mislim da nije fer! Nisam korisnik DD-a, pa me se osobno to ne tiče (dobivam onih 11000kn godišnje).
    Stvarno ne razumijem zašto bit DD ili ovih novci koji se dobivaju za treće dijete ulazili u prosjek da bi se izjednačili s ostalima... Da se razumijemo, osobno me ništa od toga posebno ne dotiče niti mi nešto posebno mijenja, ali stvarno ne razumijem po kojoj bi logici nešto što je grad izdvojio kao pomoć roditeljima s troje i više djece trebalo ulaziti u prosjek da se izjednači s nečijim većim primanjima...Daj me molim te prosvijetli.
    Gle, moj niti jedan prijedlog ne uključuje prosjek i plaćanje prema primanjima. Ja sam tim primjerom samo objasnila zašto ne bih dala nikome besplatno. Zato što je budžet jedne takve obitelji (da ne govorimo o prihodima i naknadama koje se zbrajaju i oduzimaju) isti kao budžet obitelji gdje dvije osobe imaju plaću 5.000 kn, a neki bi valjda trebali imati besplatno, a neki punu cijenu. Još jednom ponavljam, popusti da, besplatno ne, barem po meni.

I da dobro je Krumpiric primjetila, ono što zaradim to treba opandrčiti, a ono što neko dobije to je valjda sveta krava

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •