Ajmo se vratiti na konkretniji teren: procitala ugovor pomno i doista kaze da je nadlezno tijelo Grada to koje odredjuje cijenu, tj. tocna formulacija glasi:'Korisnik usluga se obvezuje da ce placati iznos
sudjelovanja u cijeni programa...'.
A uz ugovor smo dobili
'Obavijest o sudjelovanju roditelja u cijeni... blablabla' , koju je izdao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a potpisao Ivica Lovric, i gdje su redom pobrojane te Bandiceve da ne kazem sto.
Daklem, to je dokument na koji se poziva ugovor, a taj dokument nije izdala Skupstina. Ne pametujem, ne pokusavam biti dovitljiva, nego samo zelim da mi netko pravno potkovan konkretno kaze koje da argumente tocno upotrijebim ako dodje do nekakvog 'razgovora' u vrticu jer 2000 kn ne bih platila ako ne moram.
Naime, to s ministarstvima koja su Skupstinu proglasila nadleznom je malo cudnovato jer i do sad je taj dokument izdavao Gradski ured za obrazovanje itd., a ne Skupstina. I nitko se nije bunio niti ista pitao. Onda bi ovo bila teska kriza vlasti jer onda vise ne vrijedi nista sto je na tu temu Gradski ured ikada izdao?

Jer, te obavijesti Gradskog ureda su godinama, a mozda i desetljecima, visjele po oglasnim plocama vrtica i olaksice su ostvarivane prema tim odlukama, a nitko nije rekao: - Hm, nesto mi je tu sumnjivo, zasto to potpisuje Grad kad treba skupstina...
Na stranicama Grada stoji koji je djelokrug Skupstine, ali ne stoji koji je djelokrug gradonacelnika, a iz
Zakona o Gradu Zagrebu (da, i to postoji

) citljivo je samo da je gradonacelnik izvrsno tijelo Grada.
Malo sam se pogubila u pokusaju da shvatim vezu Skupstina-gradonacelnik... Ako skupstina donosi proracun, kako je uopce doslo do ovog s***? I kako je uopce moguce da Grad toliko tvrdoglavo ustraje na ovom konceptu, unatoc tome sto Skupstina kaze da za to nema zakonske osnove? Ocito ipak postoji neka 'rupa' dovoljno da se misic Mile uredno i dalje provlaci i gusla po svom.
Zasto to vec nije na visoj razini kad je prema zakonu gradonacelnik odgovoran vladi i vlada mu moze davati naredbe (tako doslovce pise)? Pa, nek mu daju jasnu naredbu da prestane mlatiti praznu slamu, nek' kazu: - Gle, ovo je kriza vlasti, bajbaj Bandic, imenujemo povjerenika do izbora (da, i to mogu. Ako zele, jasno).
E, da: i u ugovoru stoji (barem nasem) da ako se obveze ne podmire, vrtic moze uskratiti uslugu i potrazivanja naplatiti ovrhom. Znam da dosta ljudi tome pristupa nonsalantno, kao 'tko je jos ikad cuo da su radili ovrhu... nisam nikad vidio da je necije dijete ispisano zbog neplacanja... jos ce morati zastitare angazirati da sprijece djecu u ulasku u vrtic... i sl.', ali eto, mi smo svojevoljno stavili svoj potpis i ispod tog clanka i to shvacam dosta ozbiljno.
jedino sto ne stoji u ugovoru jest ono da 'strane izjavljuju da su ugovor procitale, razumjele, potpisale svojom voljom i blablabla' - mogu se vaditi na to da nisam razumjela, sto i ne bi bilo daleko od istine jer vise zbilja nista ne razumijem.

A nisam bas potpisala ni svojom voljom vec zato sto bas i nisam imala nekog izbora.