koji je vama? Pa što vas briga kakve ko ima cipele i koji auto vozi?
možda neka gospođa ne jede jer se jako pali na cipele, što to koga zanima!!!
koji je vama? Pa što vas briga kakve ko ima cipele i koji auto vozi?
možda neka gospođa ne jede jer se jako pali na cipele, što to koga zanima!!!
A je li važno koliko zafira ima konja? Je li smije biti ona od 140 ks ili mora ona od 110 ks, jer se možda praviš važna sa 140 ks? Da li ti je palo na pamet da onaj tko vozi ML ili Bmw x5 itekako puni taj proračun pa bi bilo sasvim u redu da mu i dijete ima istu subvenciju kao i dijete onoga koji možda ide pješice, ali u proračun jedva išta ili ništa uplaćuje. Kad će ljudi konačno shvatiti da se porez na dohodak uplaćuje prema ekonomskoj snazi, ali da zato svi imaju pravo na jedanko sudjelovanje u javnim dobrima.
Na što tko troši svoje novce nakon što je platio porez je stvar osobnih preferencija i na to ima puno pravo.
Jedna od većih budalaština, po meni, su umjetni nokti, a vrlo često ih vidim na onima kojima je plaća 3000 kn. Ali, svatko određuje na što troši svoje novce.
Da li se možda i oni s umjetnim noktima preve važni pa bi trebali platiti punu cijenu vrtića?
Tvoja priča stoji, osim u Hrvatskoj. Ne postoji osoba koja je dala 100K eura sa svojim duplo-oporezovanim novcima, dakle iz plaće. Postoji poznata shema među vlasnicima firmi:
kupiš mrcinu od auta na firmu
mjesećne rate ti se prikazuju kao trošak, dakle plaćaš MANJE PDV-a i poreza
kada auto navrši 5 godina ili sl. prodaš ga se bi za 2 kn (amortizacija)
onda ga prodaš nekome preko oglasa i zaradiš 30-45K eura.
Dakle vozio si luksuznu mrcinu mukte, plaćao manje poreza i na kraju zaradio.
Da ne spomenem da se benzin, registracija kao i svi troškovi oko auta mogu dobrim dijelom prikazati kao trošak firme, dakle plaćaš manji porez.
U isto vrijeme si prijavljen na manju plaću, a živiš od doviti firme na koju je porez samo 20%.
Da sumiram, ljudi u luksuznim SUV-ovima su vjerovatno platili višestruko manji porez od tebe i mene.
A što se tiče cipela i obleke, na to nemam zamjerki, samo se zezam.
dobro si krenuo, al već nakon par rečenica se skuži da nemaš pojma što pišeš...![]()
![]()
![]()
30% pdva se ne može korisitit kao pretporez, a ima i nepriznatih troškova. Neću sad pisati o oporezovanju automobila jer bi predugo trajalo i nema smisla. Auto ne možeš prodati za 2 kn, nego za tržišnu vrijednost bez obzira što je amortiziran. Nisu vlasnici firmi prijavljeni na manju plaću, nego na plaću koju ostvaruju, oni su poduzetnici koji su uložili kapital uz određeni rizik, a da bi ostvarili dobit. I nisu platili višestruko manji porez od mene, bez obzira što je stopa poreza na dobit 20%, u apsolutnom iznosu su uplatili višestruko veći iznos. I Steve Jobs je u 2010 ostvario plaću od 1$.
To samo pokazuje koliko je bandićev model blesav, zahvatio je samo one koji žive od dohotka.
A, ako misliš da je to tako lako, tržište je otvoreno svima, barem firmu nije problem otvoriti
Nego, za nas koje ne zanimaju auta, jel ima kakvih novosti o cijenama vrtića?![]()
Jesi li sigurna da su svi vlasnici firmi prijsvljani NA PLAĆU KOJU OSTVARUJU. Ja ih osobno pozbajem 4 koji ostvaruju dobit sa kojom si mogu isplatiti plaću 10X veću od one koju si isplaćuju. U prosjeku to je oko 7K kn netto, a mogu si platiti 70K. naravno, to bi za posljedicu imalo puno veće poreze.
Evo da i ja iznesem svoju priču vezanu za poskupljenje vrtića. Naime, plaćam po starom i namjeravam tako i ubuduće. Tročlana smo obitelj ( iako ćemo ubrzo dobiti još jednog člana, oboje zaposleni, MM radi na terenu, preciznije van države za jednu Hr firmu, kada ode nema ga po 2-3 mjeseca, radi svaki dan osim nedjelje od 07-19 h. Ja radim u skladištu, u smjenama (iako sam sada na trudničkom) što znači da uz vrtić jos moram imati neke opcije za čuvanje djeteta, što je prilično otežavajuća okolnost jer smo se doselili se iz Slavonije u želji da svojoj djeci pružimo ono što nismo mi imali, tako da nemamo baka servisa. Stambeni kredit u švicarcima, naravno. Auto 15-godišnji ford, i život bez ikavog luksuza jer pokušavamo uštedjeti neku lovu pa vratiti dio kredita da se MM može vratiti sa terena i da konačno počnemo normalno živjeti.
I eto, i mi smo po Bandićevom modelu svrstani u bogate!
da li je netko od novih jasličara dobio uplatnice? mi do danas nismo jos...![]()
Nitko nije dobio uplatnice za deveti mjesec
mi smo u rujnu krenuli u vrtić i stigle uplatnice.
Mi u našem vrtiću još ne za rujan.
Ola! Htjedoh pita, zna li se nešto... što se službeno događa na ovom pitanju, na relaciji gradonačelnik/skupština/neka sjednica/donošenje proračuna i sl.?
Bilo kakva ideja ili trag što će se događati s dugom na uplatnici za akontaciju, onima koji pošteno ne plaćaju ništa za svojih nula kuna, onima koji se prave blesavi na 2000kn zbog nepredanih papira...?
Ili znamo i koliko zadnjih 5 stranica - tj. ništa. Svi i dalje plaćate 200/400/0 ... i ne razmišljate više o ovome?
Da, plaćam 200 kn. a sad će biti najsmješnije jer su me u starom vrtiću za 7.mj pitali za potvrdu od HZZOa od porodiljne i izračunali 700 kn a neki dan na sastanku u novom vrtiću gdje mala ide kaže ravnateljica da zašto bi tražila potvrdu od HZZOa kad to nigdje ne piše. I živo me zanima kolko će mi sad izračunati, bit će negdje 400 ili 500 kn a možda i manje, javim. Mene sve to nasmijava, naravno da ćemo plaćati i dalje 200 kunića.
ni kod nas jos nista od uplatnica za one koji su krenuli ove godine. sve me strah kad navale oko bozica pa placaj 3-4 rate odjednom
Mi smo danas dobili uplatnicu za dodatni glazbeni program u grupi-80 kn (prije sam mislila da se podrazumijeva da se u vrtiću pjeva i pleše, ali izgleda da sam bila u zabludi) ali uplatnicu za 9. mjesec nismo dobili, a krenuo je u vrtić 13. 9.
Pa što rade na toj glazbenoj grupi, uče svirati neki instrument, note...?
Mene nitko nije pitao da li želim, samo su rekli da je to takva grupa koja unutar redovitog programa ima taj kraći program koji gaji "Glazbenu aktivnost kao poticaj za igru i dječje stvaralaštvo"
Pitam se što bi bilo da nismo pristali na to, ne bi smio naučiti pjesmicu od 2 rečenice zajedno sa drugom djecom
Ispričavam se na OT.
mi danas dobili opomenu, piše platiti ODMAH.
Jel još netko dobio opomenu?
pa za B. model naplate, platili po skupštinskom i danas je došla opomena za neplaćenu razliku.
O joj, to nikako nije dobro. Čini se da ćemo se ipak morati družiti s odvjetnicima.![]()
Je li to privatni ili gradski vrtić?
Zvat ćemo Šprema u srijedu.
pozivaju se na sl.glasnik 20/2010, odn. na odluku skupštine prilikom prihvaćanja proračuna, gdje stoji g. Šprem u potpisu.
Ja ću večeras poslati mailove gđi Holjevac, g. Špremu,i udruzi Vrtić za sve, baš me zanima što će mi odgovoriti.
Ovo sam složila za Ravnateljicu, pa ako imate još kakvih sugestija što ubaciti. Sličan mail sam poslala i gđi Holjevac, g. Špremu i Vrtiću za sve-iako njima s upitom i što da sad napravim, a da mi ne izbace dijete iz vrtića.
Poštovana gđo Ravnatelj,
pišem Vam u vezi Vaše obavijesti od 25.10.2011. koju sam primila 28.10. 2011. u 15.30. pa Vas molim na pojašnjenje par stavki.
Kao 1. u Vašoj obavijesti se pozivate na Sl. glasnik 20/2010 (i Odluku koja je donešena u 2010.g), a koja je u suprotnosti sa Sl.glasnik 6/2011. i koja je novijeg datuma pa Vas molim da mi objasnite na osnovu čega odluka iz prosinca 2010. je važeća, a ova iz travnja 2011. nije (koliko vidim potpisala ju je ista osoba-g. Šprem).
Nadalje, taj iznos do 25. u mjesecu za protekli mjesec i nisam bila u mogućnosti uplatiti jer sam uplatnicu dobila tek 30.8.2011.
U Vašoj obavijesti mi nije jasno što da upišem u opis plaćanja, odn. RAZLIKU čega ja to plaćam-AKONTACIJE ili RAČUNA. Naime, ako se ne varam, račun za 7. mj. temeljen na pravovaljanoj Odluci nisam nikada primila, nego samo neku Akontacijsku ratu. Isto tako, nije navedeno ni nadležno tijelo kojemu mogu podnijeti žalbu na ispostavljen račun, jer nisam sigurna da se može dobiti opomena za akontaciju.
Isto tako mi smo 2008. g. potpisali Ugovor sa vrtićem na kojem jasno piše cijena jaslica-200 kn, a vrtića 400kn, i za Frana nismo nikakav novi ugovor, s novim cijenama potpisali.
I posljednje, s obzirom da sam ovu Obavijest primila 28.10.2011. u petak,u 15.30 te sam time onemogućena odmah Vas kontaktirati, nisam u mogućnosti ODMAH uplatiti jer nemam sve podatke, isto tako niste mi ni naveli radno vrijeme računovodstva, tako da ni ne znam kad bih te uplatnice mogla dostaviti na uvid.
Lijepo Vas molim da mi dostavite jasne podatke za plaćanje (svrha plaćanja,poziv na broj i pravovaljanu odluku na osnovi koje temeljite svoj račun) kako bih čim prije riješili ovu neugodnu situaciju u kojoj je talac moje dijete.
Unaprijed zahvaljujem na brzom odgovoru,
spunky125, nadam se da će ti netko od onih kojima si poslala mail brzo odgovoriti...
smatram da bi uz pismo ravnateljici trebalo priložiti i zaključak odbora za kontrolu i obavijest (skupštine) u vezi s dječjim vrtićima.
oba dokumenta možeš preuzeti sa http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=17091
mislim da je dobro naglasiti razliku između akontacije i obračuna - ono što smo već pisali - da nitko nije ništa dužan platiti sve dok ne zaprimi valjani obračun za iskorištenu uslugu
možda bi se na tome trebalo za sada bazirati, sve dok ne počnu slati prave obračune....kada to njima iz nekog razloga bude odgovaralo...jer za sad im očito ne odgovara
Posljednje uređivanje od Stijena : 29.10.2011. at 10:02
Spunky125 - slazem se sa Stijenom u vezi naglasavanja razlike izmeju akontacije i racuna, i s kamen da je potrebno pozvati se i priloziti zakljucak skupstine. Osim toga, mislim da bi bilo dobro vec u pismu zauzeti malo ostriji stav.....jer ovakovo pismo meni odaje dojam uplasene osobe, a to je ono sto B. i zeli....i sto cijelo vrijeme pokusava napraviti. Stoga bih ja izbacila predzadnji pasus "I posljednje, s obzirom da sam ovu Obavijest primila ............. uplatnice mogla dostaviti na uvid."
Spanky, nije da solim pamet ali ravnateljica nema nikakve osnove izbaciti tvoje dijete (osim svojevoljno primjenjujući silu). Ovo ti nije savjet ali ću ga ja primjeniti ako dođe meni opomena sastavit ću dopis u kojem ću istaknuti da provodim pravovaljanu odluku GS koju je potvrdilo 3 ministarstva, i da sam spreman u budućnosti platiti razliku ukoliko Bandićeva odluka jednog dana bude pravovaljana. U dopisu sam spreman napisati da ću podnjeti privatnu tužbu protiv vrtića kao izvršnog odgana jer ne provodi odluku Gs i ravnateljice kao dogovorne osobe. Slažem se sa Kikicom da dopisom ne treba ići njima na ruku. Slobodno kontaktirrajodvjetnika Manolu 8imaš broj na interenetu)i traži da te zastupa u slučaju nekog spora jer je on pravni zastupnik udruge Vrtić za sve i upoznat je sa situacijom. Pozdrav!
Čini mi se da su nam naše ravnateljice u poprilično nezavidnom položaju: moraju slušat Bandića zbog vlastite stolice, a ovaj cijelo vrijeme radi mimo svih zakona. Jasno da će pokušati intimidirati na sve moguće načine koje Bandiću padnu na pamet, osim naravno pravnih u kojima nemaju baš nikakvo uporište. Pitanje je samo do koje razine nepoštivanja zakona su spremni ići. Budući da se nisu usudili raditi niti izdavati račune (raditi protupravnu naplatu) sumnjam da će se usuditi i bilo šta drugo (tipa izbacivanja iz vrtića), osim naravno glasnog lajanja (Platite ODMAH GRRRR!!).
"Šprem u potpisu", lol ...
Zadnje od njega na temu: http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...-vrtica_314322
Dobro da nisu izvukli i zakon o haraču iz 2009. i probali ga nekako naplatiti... preko akontacije... i "platiti odmah" napisati velikim slovima i još boldano ...možda koji uskličnik ..hmmm![]()
Došle uplatnice za rujan...
Posljednje uređivanje od Cubana : 02.11.2011. at 17:05
Da, došla uplatnica i samo uplatnica. Na njoj naravno piše i dug (sad već popriličan), ali nismo dobili opomenu. Za sada. I rok plaćanja do 25.11.! A uplatnica je za rujan (ja sam mislila da će na njoj biti rok od 5 dana, kad tako kasno stižu).
300 kn
mail gradonačelniku ne šaljem, iz principa
pričala sam s frendicom pravnicom, teoretski ga izbaciti ne mogu jer nije da nisam platila, da bi išli na ovrhu moraju priložiti račun koji nemaju i tak. Šprem i Holjevac nisu odgovorili na mail, Ravnateljici ćemo poslati sutra jer nismo prije stigli, i čekamo.
I nitko drugi nije dobio obavijest?