E sad se i ja sjećam da je bila neka napomena...I sad opet skupljanje papira...
E sad se i ja sjećam da je bila neka napomena...I sad opet skupljanje papira...
eto, i ti si bila komotna
edit: za apricot
Posljednje uređivanje od meda : 23.11.2012. at 14:12
Podstanarstva bi VALJDA trebala biti riješena Linićevim porezom na nekretnine.
pa naravno
tako mi je bilo jeftinije
Pitanje je što će se tražiti za dokaz. Mi jesmo s najmodavcima potpisali neki ugovor koji je samo za nas (da se nađe), niti je ovjeren, niti su nas prijavili na poreznu (za razliku od prošlih najmodavaca koji su plaćali porez i za tu cifru nama dignuli stanarinu, ali nam se veći dio vraćao kroz povrat poreza - a toga više nema). Tako da ako ih tražimo da nas prijave doći ćemo na isto: jeftiniji vrtić, veća stanarina + gratis obilaženje raznoraznih šaltera.
Ali, mi nismo ni dobili vrtić za drugo dijete, tako da...![]()
A novi Linićev zakon ne znam da će išta konkretno nama pomoći, jer su naši stanodavci (ili jedan od njih) prijavljeni na ovu adresu pa pretpostavljam da neće plaćati veći porez nego sada.
Ima li netko kakvih vijesti sa današnje sjednice skupštine?
sem onog sto je na portalima nista vise.
Čula sam jučer na radiju gradonačelnika. rekao je nešto u stilu da je zagreb socijalno najosjetljiviji grad i to je dokazao novim ijenam avrtića. nE ZNAM točno. Čim čujem njegov glas, gasim radio
a sad je, pa smo sad sigurno osjetljivi,
istina jesmo ali na nepravdu![]()
bilo na radiju da su vrtići popodnevna tema
da
utrpani zajedno sa 50 drugih tema
kao usput
pa nadam se da će proći usput i kod birača
Pa ovo je izuzetno glup potez SDP-a i Bernardića. Ovaj model ionako podržavaju samo Bandićevi birači, koji će njegovo prihvaćanje pripisati Bandiću. SDP i Bernardić su prihvaćajući ovaj prijedlog izgubili svoje dosadašnje birače. Dakle, izgubili su već dobivene glasove, a nove nisu dobili.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 29.11.2012. at 16:00
zato i rekoh da ih ovaj put ostavljamo da sami bore svoje bitke
Meni je jedna stvar čudna: U školi se plača za boravak i kuhinju. Boravak se isto izračunava po prihodima obitelji, mislim da je minimum nekih 400 kn mjesečno. I nitko živ se ne buni. Kada se radi o vrtiću, živa uzbuna. Smatram da je sasvim normalno, da socijalno ugroženi i minimalci ili ništa ne plačaju, ili neku siću.
A svi koji imaju posao i određena primanja bi trebala plačati više! Nije u redu da obitelj s 5000 kn prihoda istu cijenu plača, kao i ona, koja ima 15.000 kn. Niti je pravedno da oni s kreditima plačaju manje, nego oni bez. Znači, ako si ne možeš priuštiti svoj stan/svoju kuću ili ako ne želiš ulaziti u kredite (jer je situacija takva, kakva je) - kažnjava te se.
A to što će neki privatnici lišo proći, jer im možda papiri nisu uredni... to je druga priča.
BTW: ja isto ne radim, a djete mi ide u vrtić. Moram li se sramiti zbog toga???
deeeyoo, 85 stranica je ispisano
kreni ispočetka, pronaći ćeš odgovore na sva pitanja koja si postavila
Onaj koji ima plaću 15000,00 kn daje i više iz plaće nego onaj koji ima primanja 5000,00 kn. Ako je tako, onda bismo mogli platne liste prikazivati i u pekarni jer kruh plaća isto svatko, a zašto ne bi onaj koji ima veća primanja dao više za kruh i mlijeko od onoga koji ima manja primanja. Stvarno je više dosta toga, pogledajte malo platnu listu nekoga tko ima minimalac i onoga tko dobije plaću od spomenutih 15000,00 kn. Pa si zbrojite koliko ovaj s većim primanjem daje više državi godišnje, ali zašto ih ne bi dodatno udarili po džepovima kada se usude imati nešto veća primanja.A svi koji imaju posao i određena primanja bi trebala plačati više! Nije u redu da obitelj s 5000 kn prihoda istu cijenu plača, kao i ona, koja ima 15.000 kn.
Vrtić je usluga koju plaćamo, isto kao i kod i pošte za slanje pisama i paketa, u banci za vođenje računa ( cijena tekućeg je za sve ista, ti biraš želiš li k tome neki paket u kojem će se voditi tvoji računi + neke dodatke) ili plaćanje komunalija. Dakle ako smo tu svi isti za platiti uslugu, zašto onda nismo i za plaćanje usluge vrtića, tj čuvanja djeteta dok smo mi na poslu. I to je usluga kao i svaka druga i definitivno nije u redu da se rade takve razlike među djecom. Cijena bi za sve trebala biti ista, bez ovih gluposti o primanjima, podstaarstvu, kreditima i sličnim. Nitko nas ne sili da dižemo kredite, OK mnogi su podstanari, ali tko kaže da oni imaju veći trošak od onih koji žive u svojoj kući. Opčepoznata je stvar da u kućiu stalno treba ulagati i da je to rupa bez dna, dok podstanari plate svoje i to je to, kvarove riješava vlasnik, oni koji su u kući, u slučaju biločega sai sve snose, curi krov, plati, loši prozori, uzmi nove ili dihtaj stare dok ide. Ni to nije idealno, svugdje ima "skrivenih "troškova.
Najpravednija je ista cijena za sve ( tu ne mislim ona cijena bez sufinanciranja grada, nego ova koju plaćaju roditelja), tko je soc. slučaj neka donese potvrdu i imati će manje ili ništa za platiti. Ovako će se dobiti to da će opet Petrinjska biti zakrčena zbog podizanja potvrda o prebivalištu ( naravno da treba platiti što treba), pa u poreznoj za potvrde prihoda. Čini mi se da Bandić i companija samo izmišljaju poslove za djelatnike u tim područjima jer očito ne rade dovoljno.
Jel se zna, jel će trebati ponovo nositi papire ili će uvažiti postojeće?
Nama se ništa nije promijenilo u međuvremenu.
a kad će se znat koji je model, nisam čula ni da je novi, a ni da bu stari
trend se širi
http://danas.net.hr/hrvatska/pretpla...gn=danasfbpage
aha ... još malo pa umjesto osobne u novčaniku ćemo nositi poreznu karticu![]()
![]()
Baš sam isto pomislila. Na kraju će više novca ostati onome na minimalcu nego nekome s velikom plaćom. Pa će tek trend postati stav čemu raditi.
Katastrofa.
Mene sad samo strah da će Gradski ured, zahvaljujući novom proračunu, uzeti sebi za pravo da naplati dugove po Bandićevim akontacijama za prošlu godinu. Nevjerojatno kako vješto svi izbjegavaju riješiti taj problem. Kao da ne postoji. Ma smuči mi se kad pomislim na te ljude i to što i kako rade. I zašto.
Nazvali me neki dan anketari iz SDP-a. Pa sam im svašta rekla. Jedino se bojim da mojih odgovora nije bilo među ponuđenima![]()
Mene samo zanima kome će stići račun za vodu za nove fontane :zbljuv:
kažu u Gradskom uredu da to jako malo košta :sramihbilo:
bit ce da se oni doma stedljivo tusiraju, kad mogu tako nesto izajviti
a ovo za HRT jutros mi se smucilo, jer imam osjecaj da su pustili vrtice kao da se ne bodu s rogatim pred izborem, jer time dobija medijsku paznju, no mora se priznati da SDP-u to i pase na drzavnoj razini.
i ono sto je zalosno svi oni koji su govorili da u ZGB su najjeftiniji vrtici i da ste se bunimo ce tek sad doci iz dupeta u glavu.
i HRT mi nije u rangu zdravstvenog, vrtica da oni koji zaradjuju vise i kroz poreze daju vise, ovo je van svih kategorija.
Posljednje uređivanje od spajalica : 06.12.2012. at 14:24
ali je pisalo da budu svi plačali pretplatu,čak i ako nemaju tv
Sad cu malo prosiriti temu - ali mislim da je sasvim jasno da sve ovo vodi u to da ce uskoro samo oni koji nemaju drugog izbora raditi kao radnici za tudju firmu.
Onni koji mogu - osnovat ce svoju firmu (jdoo), zaposlit se na minimalac i dalje raditi kao pravna osoba za drugu tvrtku. Kod mene u bransi je to vec sad dosta rasprostranjeno a ovakvim idejama bit ce sve vise. Na kraju ceo postati drzava u kojoj valjda svi sluzbeno rade za minimalac - a koliko ce se od toga moci pruziti usluga u "solidarnim" fondovima (zdravstvo, skolstvo i ino) mislim da vec sad jasno vidimo. Odosmo mi (kao drzava) u jedan jako liberalni smjer drzavnog uredjenja jer ovakve kaznene mjere za nas zaposlene na vecu placu mogu imati samo jednu posljedicu. I nije to nelegalno ni ne znam sto - nego ocito smjer u kojem nas se gura sto poticjanim mjerama s jedne strane (jednostavnost osnivanja, kolicina opravdanih troskova koje se moze provuci kroz firmu i neoporezivo je) i kaznenim mjerama s druge strane (skuplje zdravstveno, skuplji vrtici, skuplja hrt pretplata, ogromni porezi i doprinosi) a da za vise love drzavi ne dobijes apsolutno nista vise nazad nego se jos na kraju osjecas kao debil.
u jednoj uredjenoj drzavi tipa Norveske SVA al BAS SVA djeca dobiju doplatak, nisu to neki veliki novci al svi dobiju, i svima jednako.. dalje socijalni slucajevi dobiju dalje. no takvih je malo jer se svi bore da rade.
mene ovo s vrticima (i svim ostalim) stvarno ljuti
meni bi bilo bolje dati otkaz, sjediti kod kuce i cekati da sto dobijem jer ovako radim ko konj, i onda sve potrosim jer dobivam visenecu tako
Potpis na Josipal...Vec sam krenula u izracun ako dam otkaz koliko cu "ustediti" jer ce mi neke stvari biti besplatne. Mogla bi naci neki povremeni, honorarni posao. A i veliki plus biti cu doma sa svojom djecom.
Ne znam koliko se više mogu osjećati kao budala nego što se već osjćam. Jasno je da se rad u ovoj zemlji ne cijeni. O obrazovanju da ne govorim. Žalosno je da nas tjeraju da se pitamo isplatili nam se raditi.
Jad i bijeda kamo god se okreneš (i materijalna i moralna).
A tek naznake da bi Bandić opet mogao dobiti izbore. Jao, jao, jao. (Ne kažem da ima kvalitetnih kandidata.)
Istina. Ako uzmem u obzir benzin, godišnje troškove održavanja auta, kredit za auto (a auto mi je nužan da idem na posao na kojem zarađujem tu jako veliku plaću - možeš misliti kako je velika, ali je veća od prosjeka, moja sramota što imam faks, pa još stručni i znanstveni magisterij, pa sam kvalitetan kadar kojeg netko plaća nešto više od ZGB prosjeka), činjenicu da bi trebala plaćati skupi vrtić, pa troškovi gableca, odjeće za posao...ispada mi da radim za takvu siću da stvarno se pitam da li mi se isplati raditi.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.12.2012. at 12:56
Možda govorim gluposti, nisam pravnik, ali nekako mi se čini da bi tako nešto trebalo postojati - dakle, nije li "protupravno, protuustavno, protuzakonito or whatever" dva puta nešto progresivno naplaćivati/oporezivati - dakle već ti plaću progresivno oporezuju i onda ti još i uslugu progresivno naplaćuju? Znam da se bunimo ovdje kako to nije fer, ali nije li tako nešto i protu-nešto-pravno.
Iako, vjerojatno samo ja pričam gluposti, Bandićevi odvjetnici sigurno znaju što sve mogu ili ne mogu.
Ali baš mi se sviđa zanositi idejom o nekoj ustavnoj tužbi.
O ustavnoj tužbi se govorilo prošli put, sad nitko ništa. Udruga Vrtić za sve je tada spominjala da imaju sve spremno. Meni isto nije jasno gdje su sad, ako zaista ima temelja za to. Ja bih rado da su u pravu i da nešto naprave u tom smjeru.
Posljednje uređivanje od Freja : 07.12.2012. at 16:48
Mi smo doma bolesni, pa me zanima, obzirom da piše da se ta mega glupost koju bi zapravo umjesto "dohodovni cenzus" nazvala "foteljni cenzus" uvodi od 1.1.2013., kaj s dokumentima?
Ima li kakva info od vrtića?
Kakva će na kraju biti situacija sa cijenama vrtića nakon 01.01.? Ne uspijevam nigdje naći taj podatak, očito tražim na krivim mjestima.
evo upravo sam dobila od djecjeg vrtica obavijest o novom placanju (naravno poslane od grada vrticima na Badnjak!) u kojem se trazi od roditelja da donesu sve potvrde do 18.1. inace ce placati najveci mjesecni iznos za vrtic.
posto mi je ovo prva godina da dijete ide u vrtic nemam pojma gdje i kako dobiti sve ove potvrde za 2012. g. i dali to uopce stignemo dobiti do 18.1.
naravno moramo donijesti opet sve potvrde koje smo donosili i prilikom upisa iako je to bilo prije nekoliko mjeseci, pa za poludit
nasa grupa u vrticu je na praznicima do 7.1., vjerujem da vas ima dosta takvih, pa pozurite i javite se u vrtice da dobijete sve podatke ako vam ih nisu poslali mailom
evo c/p dopisa za one koji ga jos nisu dobili:
REPUBLIKA HRVATSKA
GRAD ZAGREB
GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE
KLASA:601-02/12-01/960
URBROJ:251-10-03-12-1
Zagreb, 24.12.2012.
O B A V I J E ST
O PRAVU NA OLAKŠICE - SUDJELOVANJU RODITELJA U CIJENI REDOVITOG PROGRAMA PREDŠKOLSKOG ODGOJA DJECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA GRADA ZAGREBA
OD 1. SIJEČNJA 2013.
Odlukom o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja – korisnika usluga. (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/11, 19/11 i 15/12) utvrđeni su kriteriji i mjerila za sudjelovanje roditelja djece s prebivalištem na području Grada Zagreba u cijeni programa što ih njihova djeca ostvaruju u gradskim predškolskim ustanovama, te su utvrđene olakšice u plaćanju ovisno o vrsti i trajanju programa i o socijalnom statusu obitelji.
Ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu u 2013. iznosi:
- za redoviti 10-satni program 1.900,00 kn;
- za redoviti poludnevni program 1.300,00 kn.
Od 1. siječnja 2013. sudjelovanje roditelja djece s prebivalištem na području Grada Zagreba u ekonomskoj cijeni redovitih programa utvrđuje se primjenom novih kriterija i mjerila, ovisno o ostvarenom prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničkog kućanstva u 2012. godini te drugim činjenicama koje daju roditeljima pravo na olakšice:
PRIHODOVNI CENZUS MJESEČNI IZNOS SUDJELOVANJA RODITELJA U CIJENI REDOVITOG PROGRAMA
10-SATNI POLUDNEVNI
1. prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj godini) od 4.501,00 kn i više
600,00 kn
390,00 kn
2. prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj godini) od 3.501,00 do 4.500,00 kn
450,00 kn
292,50 kn
3. prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj godini) od 2.501,00 do 3.500,00 kn
300,00 kn
195,00 kn
4. prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva (ostvaren u prethodnoj godini) do 2.500,00 kn
150,00 kn
97,50 kn
Ostvareni prihodi svih članova zajedničkog kućanstva u prethodnoj godini umanjuju se za iznos poreza i prireza, iznos p
Posljednje uređivanje od puntica : 28.12.2012. at 18:48
molim administratora da odreze viskove dopisa jer meni forum ne dozvoljava
ispricavam se na ovolikom postu ali nesto su zbrljali u samom dpisu pa nisam mogla c/p samo dio vec samo sve zajedno
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
htjela sam urediti poruku, jer je bila velika bijela rupa pa sam izrezala pola
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sori
rafael, možeš ponovno c/p, molim te
i oprosti još jednom![]()
moze, ali iz nekog razloga mi neda kopirat trecu stranicu dopisa
mozda da ti posaljem dokument na mail pa ti rezi i stavljaj kako hoces (ili dokument u prilog tu na forumu-jel se to moze uopce?
možeš podići na gugldokse, npr
ili pošalji pa ću ja
https://docs.google.com/open?id=1K12...QSTRnSq76Vx_y9
kopirat ću ovdje kad stignem , ili neka kopira tko ima malo vremena