Mozda ti kolegica samo nije dobro objasnila.
Naime, ako ti muz nije radio cijelu godinu onda moze dobiti samo onoliko poreza koliko je uplatio.
S obzirom da on bez obzira sto nije cijelu godinu radio ima pravo na osobni odbitak za cijelu godinu njemu bi se vjerovatno vratio sav uplaceni porez samo na osnovu tog koeficijenta, uplacene kamate ne bi nista povisile povrat poreza jer on ne moze dobiti van vise nego sto je uplatio na ime poreza.
Jelena je vjerovatno mislila da ako ti koeficijent za dijete (0,5) ne bi nista povecao povrat poreza tj. ako ti osobni odbitak od 2 osigurava maksimalan iznos poreza koji mozes dobiti, da onda koef. 0,5 za dijete upises na muzevu poreznu karticu.
S obzirom da je muz obrtnik i da ne predaje prijavu sam onda ti to nije ni bitno, samo ti upisi podatke i predaj prijavu![]()
ja sam bila na porodiljnom lani. dobila sam plaću u 1. mjesecu i onda sljedeću u 8. jel ima smisla predavati poreznu prijavu? mislim, ispunila sam ja onu na internetu i ispada da ću čak i dobiti dobar povrat, ali ne kužim jel trebam kakvu potvrdu od hzzo-a predavati? zna li netko?
<ne treba ništa od hzzo, bar do sad nije trebalo.
ne treba potvrda od hzzo-a. naknade su neoporezive i ne tretiraju se kao dohodak. samo ti predaj i dobiješ nazad sav uplaćeni porez koji je iskazan u IP obrascu.
cao,
dali netko zna, za povrat poreza za 2010. godinu dali predajem pod starim prezimenom ili novim, a udala sam se prije mjesec dana.u pondjeljak cu mjenjati dokumente,pa?
Ako je u jednom mjesecu primitak bio manji nego osobni odbitak, da li upisujem 1800 ili samo taj dohodak (u ovom slučaju 400kn)?
hvala.a neznam jel mi se isplati predavat povrat poreza.jer sam bila student,i radila 2mjeseca(prijavljena) u 2010. god,i onda na trudnicko bolovanje otišla 2 mjeseeca i to je to u toj godini. a imam racune od privatnika ginekologa,al mislim da je netko rekao da je to vrijedilo do 01.07.,a ostale racune ne priznaju iza toga.
Pod novim svakako, jer ti ono vrijedi od datuma vjencanja. Uz sve dokumente prilozi vjencani list kao potvrdu o promjeni prezimena.
Mene takodjer nesto zanima, ako netko zna:
Dobili smo potvrdu o uplacenim donacijama kao i svake godine za razdoblje od 1.1.-31.12.10. Obzirom da se po novom priznaju olaksice samo za uplate do 30.6.10, zvala sam da mi posalju potvrdu do 30.6.10. Medjutim tamo su me uvjeravali da se na donacije ne odnosi ta odredba i da ce porezna priznati donacije uplacene tijekom cijele godine. Da li je to tocno?
Pitanje je zapravo da li je stvarno moguce da se ovo ogranicenje do 30.6.10 ne odnosi na donacije?Aurora* prvotno napisa
hvala
Aurora* evo tu teb ima pregled svih izmjena od 01.07., i stvarno se ne spominje ukidanje donacija kao poreznih olakšica
Imam ja jos jedno pitanje s obzirom na ove nove odredbe, ne snalazim se
Imam jedan IP osobe koja je na kraju godine dobila onaj poravnat porez.
Na IP obrascu ima par mjeseci gdje je i dohodak i osobni odbitak 0 (bolovanja) dok za osobni odbitak u 12. mjesecu stoji 10800kn.
Jel se u ovom slucaju predaje porezna ili je to sto je dobio od poslodavca to?
Nema nikakvih olaksica.
Ako se predaje, kako se popunjava prijava s obzirom da mu je odbitak u 12. mjesecu 10800kn![]()
1. izračunaj koliku olakšica ta osoba ima za čitavu godinu ( bez uzdržavanih članova i invalidnosti i p-ova ima 21 600).
2. vidi na IP je li joj toliki osobni odbitak iskorišten,a vjerojatno je jer je to poanta tog godišnjeg obračuna.
znači ako nema neiskorištenog odbitka, a nema ni dodatnih stvari tipa zdravstveno..., onda je već sve dobila
Posljednje uređivanje od prima : 18.02.2011. at 14:57
Na str. 7 se upisuje samo prvih 6 mjeseci (osobni odbitak)?
Molim Vas za savjet - ako netko ima vremena - imam dilemu. Nisam obvezna predati prijavu i nisam nikad do sad ni razmišljala o tome. Imam malu redovnu plaću i velike prihode od nesamostalnog rada (paušalno oporezivanje). E, imam i mali stambeni kredit i veliki nenamjenski, pa jedan veliki rodbinski (tata digao zbog prosjeka za mene a ja plaćam rate) a kad bih predala prijavu izgledalo bi da jako puno zarađujem jer to sve ''nisu moji troškovi''. Zato do sada i nisam predavala prijavu. Od prošle godine imamo i mm i ja što za odbitak a da piše naše ime - tipa životno, pa dopunsko, pa neke zdravstvene račune... pa se pitam... hoću li ispast glupa ako predam prijavu, da ne ispadne da još moram doplatit - čekamo početak tur. sezone (k'o Hrvatska) pa da nas izbavi iz minusa...
Malo sam guglala... je l meni zbilja treba porezni savjetnik ili to mogu skužit jeftinije od pametnih ovdje uz neku naknadu (može u robi?). Malo smo sad u banani...
Pitanje... radim za sveki poreznu prijavu i prilicno sam zbunjena: za pocetak, njoj su napravili onaj inerni obracun u firmi tako da po tome nema ni povrat ni dug. Medjutim, kad joj kao olaksicu prijavim nezaposlenog supruga i premije osiguranja i zdravstvenog - onda je super i izadje lijepa svota.
ALI problem je da ima i isplate i po osiguranju i po dobrovoljnom mirovinskom (iako su te od MOD-a kategorizirane kao "dohodak od osiguranja" pa ne znam ni sama da li staviti u rubriku dohodak od osiguranja ili dohodak od mirovine). No u svakom slucaju kad to ubacim u kalkulator padne joj povrat na jednu petinu onog bez tih prihoda! I to zato sto je porez racunat po stopi od 15% a ukupno spada u kategoriju 37,5%
1) da li se moraju prijaviti prihodi po svim potvrdama o prihodu?
2) da li ovu mirovinu koja je kao tip prihoda deklarirana kao "dohodak od osiguranja" pisem u rubriku mirovine ili rubriku dohotka od osiguranja?
Hvala!
Zvrk nisam baš shvatila što te sve muči, ali za dohotke koji su već paušalno oporezovani nemožeš podnijeti poreznu prijavu, a za svoju plaću možeš ( to znači pišeš svoju plaću, ne pišeš iznajmljivanje+ dodaš olakšice koje imaš)
Šuška ma sigurna sam.jesi ti dobro postavila pitanje? osobni odbitak 1800 kn + dijete, muž,područje pos drž.skrbi...? u 2009 si bila dijelom na porodiljnom?
sillyme znam sam da ako uplate osiguranja koristiš (ili si koristila u prethodnim godinama) kao poreznu olakšicu, prilikom isplate osiguranja si obveznik poreza na dohodak.Jesu to možda isplatitelji osiguranja obračunali?
U obrazcu se vec par godina vuce greska koja je, upravo vidim, ostala i ove godine.
Greska je pod 9.6.8. UPLAĆENI PREDUJAM POREZA I PRIREZA U TUZEMSTVU (pod 5.)
Obzirom da program vuce podatak iz polja 5. u kojem je zbrojen i iznos uplacenog poreza i prireza u inozemstvu na kraju ne stima iznos pod 9.6.11 UKUPNO UPLAĆENI POREZ I PRIREZ, te samim tim ni RAZLIKA POREZA I PRIREZA ZA UPLATU, odnosno POVRAT.
Voljela bih kada bi ova greska bila ispravljena.![]()
samo da pitam, kamate na stambeni kredit može koristiti kao olakšicu samo korisnik kredita (kod nas mm) ili bi ja mogla koristiti kamate kao olakšicu???
kod nas je jedno dijete prijavljeno suprugu na karticu a ja bih ga koristila za olakšicu cijelu godinu (jer mm nije radio cijelu godinu pa će ionako dobiti povrat)
treba li on navoditi djecu pod uzdržavane članove i postotak 0% ili je dosta da ih ja navedem samo kod sebe i iskoristim za oboje olakšicu?!?
hvala![]()
Unijela sam iznos za plaćeno dopunsko zdravstveno na str.2 pod uplaćene premije osiguranja. jel to ok ili treba još negdje? iznos je za 6mj.
jelena hvala, tako sam nešto i ja mislila ali nisam bila sigurna![]()
[QUOTE=prima;1819795]Zvrk nisam baš shvatila što te sve muči, ali za dohotke koji su već paušalno oporezovani nemožeš podnijeti poreznu prijavu, a za svoju plaću možeš ( to znači pišeš svoju plaću, ne pišeš iznajmljivanje+ dodaš olakšice koje imaš)
Hvala. Ja sam zbilja najveća tuka ovdje. Ja sam mislila da ako podnosim por. prijavu onda moram unijeti sve prihode, baš sve koje god imam pa tako i one od iznajmljivanja bez obzira što su u paušalcu.
Zato me je bilo strah da ne ispadne da ja puno zarađujem a nitko me ne pita za troškove...
Hvala još jednom.
Zvrk
Znam da je svaki slucaj individualan ali... znam osobu koja je morala podnijeti godisnju prijavu (2 poslodavca u godini + racuni za zdravstvo) i imala je prihod od najma stana (koji se isto oporezuje pausalno) i morala je na kraju nadoplatiti porez jer su joj taj prihod ubrojali na poreznoj i onda kad su na ukupan iznos prihoda izracunali porez falilo je jer joj je ukupna porezna stopa bila veca od pausalne. Provjeri obavezno jos jednom negdje...
Gledala sam prethodne strane, ali nisam našla ono što mi treba. A to je popis dokumentacije koja se predaje uz poreznu prijavu u svrrhu priznavanja kamata plaćenih na stambeni kredit.
Znam da treba:
-potvrda banke o plaćenim kamatama do 1.7.
-vlasnički list (jel dovoljan kopija?)
-preslik ugovora o kreditu
-izjava da je nekretnina prvo vlasništvo
Jel to sve?
eh imam samo jedno pitanje - na PK kartici (da, onoj koja je jednom davno izdana u poreznoj) sam jos sa svojim starim prezimenom. nema nikakvih promjena podataka na samoj kartici od 2004 kad sam ju dobila. zadnje 4g predajem zahtjev za povrat poreza u prethodnoj godini i svaki put navodim djecu sa rodnim listovima i svoj vjencani prilozim.
e sad, razvela sam se, papirnato od 6mj 2010 (pravomocno od 15.6.) jedno dijete je bilo prijavljeno na poreznu karticu bm ali ga je u postupku razvoda odjavio u 4.2010. nijedno nije prijavljeno na mene, ali novi poslodavac kod kojeg sam od 5.2010. uredno placa porez i prirez kao da su oboje djece prijavljene na mene. sutra mislim prijaviti djecu u poreznoj, al me zanima hoce li to raditi ikakve probleme ikome sto nije ranije napravljeno?
Zato što MM-u to prošlih godina nisu ništa priznali nego je morao platiti hrpu poreza.
Preslike osobnih iskaznica vlasnika i supružnika, izjave o prvnoj nekretnini također od oboje. Ja ne prilažem vlasnički i nikad nisu tražili (sigurna sam da je kopije dovoljna, ja sve prilažem u kopijama), ali svake godine prilažem sve drugo navedeno. Kretenizam, ali tako traže. Jednom sam nešto zaboravila pa sam jako dugo čekala povrat. Navodno su me zvali da donesem to što nedostaje, ali to je bila laž. I tek se riješilo kad sam sama krenula nazivati pa su mi rekli da mi nedostaje jedan papir. Poslala sam im faksom i tad je bilo riješeno za dva dana
U stanu smo već sedam godina i ja već sedam godina predajem iste izjave (samo s novim datumom). Prošle godine sam si iskopirala više primjeraka svega tako da ne moram uvijek iznova. Pa zar nemaju oni sve te podatke negdje u mojem dosjeu?
imam jedno pitanje i dosta mi je hitno. Ove godine hoću pomoći svekrvi i svekru u ispunjavanju papira, što inače znam za zaposlene ali kod umirovljenika ne znam koliki je osobni odbitak? oni su oboje dio godine radili a dio u mirovini.
sad mi je bed što sam rekla da ću im to danas popuniti a smetnula sam da su neke stavri drugačije kod umirovljenika.
Jedno od njih ima mirovinu 1881 kn a drugo 3390 kn.
pls help!!!
kod 1.4 zaokruzis da su umirovljenici u kojem razdoblju (datum od- do)
u 4.1.1. upisujes placu, a u 4.1.2. upisujes mirovinu
u 9.1. u razdoblju u kojem su radili upisujes im osobni odbitak koji su imali a od kada primaju mirovinu osobni odbitak im je u iznosu mirovine (do 3200kn)
sry sto je kratko, zurim