Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 73

Tema: Bronhitis u male bebe

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Bronhitis u male bebe

U subotu Zach je imao temperaturu 38.1 a do veceri je spala na 37.2. No, od nedelje kaslje, zacepljen mu je nosic i obzirom da je danas vec treci dan kako kaslje, pozvali smo doktoricu. Dijagnoza - bronhitis!

Napisala mu je 6 recepata, :shock: od toga jedan je za antibiotik!! E, sad mene je frka davati mu antibiotik, a bojim se da ako mu ne dam, da se ne razvije u upalu pluca. Znam da su antibiotici zapravo neucinkoviti kod virusnog bronhitisa. On je prilicno veseo, uprkos cestom kasljanju i dobro papa.

Zanima me da li je necija beba imala bronhitis tako rano (Zach-u su 3 mjeseca) i cime ste to lijecili?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Antibiotik se ne daje da se izliječi virusni bronhitis nego da se prevenira bakterijska upala (pluća). Lea je imala bronhiolitis sa 6 mjeseci i bila je u bolnici gdje su je liječili fizikalnom terapijom - lupkanjem po leđima tj. drenažom kojom se odljepljuje šlajm od pluća, zatim inhalacijama kortikosteorida čime se ublažava spazam i olakšava disanje, i antibiotikom da bi se prevenirala upala.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Dakle, antibiotik bi u ovom slucaju sluzio kao prevencija razvijanja bakterijske upale? Da, i nama su preporucilo to lupkanje po ledjima i masazu izmedju rebara... uf! Bas me je frka!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, jer je taj šlajm koji beba ne može iskašljati idealan medij za razvoj bakterija. Drenaža je jako dobra jer im pomaže izbaciti taj šlajm.
    Ali ako on dobro jede i veseo je to onda nije nikakav jaki bronhitis - Lea nije ništa jela kad je bila bolesna.

mamamiha

Početno

Lea je imala bronhitis (tj bronhiolitis) sa tri i pol tjedna. Iako je uzrok bio virus (Marko donio iz vrtića i zakurio 39 baš kad smo se mi došle iz bolnice!!!) davali smo joj antibiotik (Sumamed), intenzivno je inhalirali fiziološkom i sve je super završillo (iako doktorica nije bila optimistična i predviđala je boravak na Srebrnjaku!). Inače sad će tri mjeseca i već treći put imamo problema sa nosom i kašljem...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nemam iskustva s bronhitisom, ali držim fige da je lagani i šaljem vibre da Zach što prije ozdravi!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rahela je s 2 mjeseca bila u bolnici. Antibiotik, kortikosteroidi i drenaža.
    No ona je poseban slučaj - oštećena pluća kao komlikacija od poroda.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

noc nam je prosla dobro, ali cim se probudio poceo je tako kasljati i dva puta povratio slajm. jos uvijek mu nisam dala antibiotik, sacekat cu jos dan-dva... zvala sam zach-ovu pedijatricu u vilnijusu i ona je rekla da je ipak bolje izvaditi krv, a tek onda prepisati antibiotik obzirom da je 80% slucajeva bronhitisa uzrokovano virusom, a ne bakterijom.

ma, toliko sam jadna - da sam bar u zagrebu, imam osjecaj da bi mi bilo lakse... ovdje nam prepisali antibiotik u vidu tableta! pa, kak cu bebi od 3 mjeseca dati tablete (znam, moramih rastopiti), zar ne postoji antibiotik-sirup!?

sorry, ali ja ovo malo da izbacim iz sebe.... toliko me strah da ne zavrsi ovdje u bolici, ne mogu vam reci. zach je jos uvijek prilicno veseo i papa relativno dobro, tako da se nadam da cemo se izvuci bez bolnice.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

šaljem vibre i ozdravilice!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je ovo s tabletama prestrašno, kako misle da ćeš dati takav gorak lijek bebi... jedino ako je još premali da ga pljune. Nevjerojatno mi je da ne postoji sirup. Koji antibiotik si uopće dobila, kad su tako pametni možda su ti dali nešto što nije za klince...

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ma da, prestrasno. ja sam sinoc googlala proizvodjaca tog antibiotika, ali nis nisam nasla. proizvodjac je Yamanouchi Europe B.V., The Netherlands. a jedna tableta sadrzi 125 mg amoksicilina i trigidrat (ili mozda "trihidrat", ne kuzim jer je na ruskom napisano).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To što je povratio šlajm je u stvari dobro - nekako se mora riješiti tog šlajma, oni ga progutaju pa ga ili pokakaju ili povrate. Može ti imati i sluzavu stolicu od toga. Meni se čini da to nije ništa strašno ako on još k tome što jede i spava po noći. A antibiotik bi stvarno trebao biti u sirupu.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mima, i ja se nadam da nece biti nesto gore. i meni je drago kada povrati taj slajm, jer odmah lakse prodise. noci su nam skroz ok, malo je manje zainteresiran za dojenje, no jos uvijek je zivahan.

kapam fiziolosku, izvlacim aspiratorom te smrklje, lupkam po ledjima - sve samo da ne bi kojim slucajem zaradio upalu uha ili pluca.

curke, hvala vam na podrsci i savjetima.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

jos samo jedno pitanje. da li se temperatura od 37 sa 1 ili 37.2 C kod malih beba smatra normalnom ili, ipak, blago povisenom?

mamamiha

Početno

tako je imala i Lea i to su rekli normalna - nije povišena. Nama je jako pomoglo špricanje fiziološke tj. mala šprica od mislim 2ml pa pola u jednu nosnicu pola u drugu. Tako ti šlajm prođe u grlo, usta uglavnom prođe do želuca a ne u pluća. I, uostalom, puno ga je lakše izvući aspiratorom. Isto to ti rade na Srebrnjaku kad rade čok-čok i to u ogromnim količinama. Od fiziološke mu neće biti ništa a bar ćeš pročistiti nos. Vjeruj mi, imam i previše iskustva...
    I kak mogu djetetu dati antibiotik u tableti???? :shock: :shock:

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj mamamiha prvotno napisa
    I kak mogu djetetu dati antibiotik u tableti???? :shock: :shock:
    nis me ne pitaj... jos je ona meni svasta nesto dala, pa kad sam ja nazvala nasu pedijatricu, ona mi je za jedan lijek rekla "pa, znate taj lijek je bio jako moderan za davati nekada prije, ali on se odavno kod nas vise ne proizvodi." :shock: mislim....

u slucaju da mu poraste temperatura, morat cu mu dati cepice paracetamol. sinoc sam mu probala dati jedan od lijekova koji je u formi cepica i nisam uspjela. on place, a taj se cepic meni topi u rukama. ima li neka posebna tehnika stavljanja cepica? (iako bih i njih htjela izbjeci, bolji mi je sirup)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iako se mnogi kunu u te cepice, ja ih nisam nikad upotrebljavala. isto jednom probala i odustala. u biti moras drzati prstom dok se ne otopi, jer inace cepic izadje van a moze se dogoditi da se beba zbog cackanja po cmaru pokaki, dakle opet nis od cepica.
    ja bas nisam siroke ruke kad je skudanje temperature u pitanju, ali kad to radim, uvijek dajem sirup.

mamamiha

Početno

Ja obično koristim Lupocet sirup ili čepiće i ne tope se. Namažem čepić bebi uljem i stavim u guzu, malo stisnem nogice i guzu da ne izbaci i to je to. Samo nemoj puno prčkati i budi brza. Možda je lakše za tak malu bebu uzdužno prepoloviti čepić pa na dva puta staviti jer oni se jako brzo rastope i zato i brže djeluju. Nisam baš za sirupe kod tak male bebe - pola popljuje van i nemam pojma koliko sam dala i hoće li djelovati!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja čepiće držim u frižideru i stavim tako hladne. Trebaš stisnuti guzove bebi da ga ne izbaci (minutu-dvije).
    Ono je vjerojatno amoksicilin-trihidrat (to znači kristaliziran s 3 molekule vode - kemijska definicija) dakle amoksil. On je ok za bebe, ali ne znam koliko ćeš ga moći rastopiti, oni gotovi antibiotski sirupi su suspenzije (smjesa sitnih čestica i tekućine) a ne otopine.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

hvala, mamazika na pojasnjenju. jos mu uvijek nisam dala antibiotik, temperaturu nema, kasalj se skroz smanjio, tu i tamo se zakaslje i pokusava povratiti slajm. bitno mi je da je taj sastav ok, za nedaj boze, pa cu ga ako bude trebalo rastopiti u mom mlijeku.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nama u bolnici nisu dali ništa za bronhiolitis...
    jer se za virus ne daje antibiotik.Čistili su mu nos i davali kisik.A kasnije su mu otkrili streptokoku u nosu pa smo dobili antibiotik...
    Prvih dva tri dana dok nisu otkrili streptokoku samo su mu čistili nosić,nikakve lijekove nije primao.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

momze, samo da vas pozdravim i posaljem pusu ozdravilicu. nadam se da je sve dobro zavrsilo

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sandraf, hvala ti a i ostalim curama! za sada je sve super, vec tri dana idemo van u setnje, kaslje tu i tamo, no prosli smo bez antibiotika i hospitalizacije! :D samo fizioloska i nekakav sirup koji sam mu davala 5 dana.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Molim iskusnije mame za pomoć.
    Anja ima šest mjeseci i nakon par dana kašljanja počela joj je škripati u grudima. Doktorica je rekla : virusni bronhitis.
    Pije antibiotik, ali koliko sam shvatila odavde to je preventivno protiv bakterija.
    Dobila je biskolex ali se od njega osula po prsima i leđima, pa joj to više ne dajem.
    Stavljam joj toplu krpicu na prsa, lupkamo je po leđima, kapamo fiziološku u nos.
    Što još?
    Grudi su joj pune šlajma i stalno škripućka. Kako da joj to omekša i lakše izađe van?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sne jel dobila ventolin?

inače, ovo ti je topic gdje se puno priča o bronhitisu i sličnim boljkama
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...758&start=1050

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ne, nije dobila ventolin.
    U utorak idemo na kontrolu ...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    inače, ovo ti je topic gdje se puno priča o bronhitisu i sličnim boljkama
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...758&start=1050

Vidjela sam topik, nisam stigla sve pročitati. Budem ...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ako ona i dalje škripucka, ja bih svakako na srebrnjak na hitnu.
    mislim da joj treba terapija, antibiotik tu neće ništa pomoći.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo prvi bronhitis imali s 5 mj. i isto dobili atb.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi smo prvi imali s 4 mj i dobili ventolin.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj sne prvotno napisa
    Molim iskusnije mame za pomoć.
    Anja ima šest mjeseci i nakon par dana kašljanja počela joj je škripati u grudima. Doktorica je rekla : virusni bronhitis.
    Pije antibiotik, ali koliko sam shvatila odavde to je preventivno protiv bakterija.
    Dobila je biskolex ali se od njega osula po prsima i leđima, pa joj to više ne dajem.
    Stavljam joj toplu krpicu na prsa, lupkamo je po leđima, kapamo fiziološku u nos.
    Što još?
    Grudi su joj pune šlajma i stalno škripućka. Kako da joj to omekša i lakše izađe van?
    jeste je probali inhalirati na fiziološku? Mi smo imali danog iskustva sa slajmom od prehlade,krene povraćati pa se počne gusšit
    Pri tome razbijanju šlajma nisu pomagale nikakve kapi ni sirupi,samo inhalator koji mu uspije razbiti tu sluz.
    Ali treba inahlirati rwedovito i dosta dugo da uspiješ to razbiti.

I znam da sam više dosadna s tim inhaliranjem,ali nas to spašava. Evo baš mu je jučer počela prehladica nakon dugo vremena,navečer inalator,ujutro nos čist ko suza

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala puno Mareta, upravo smo danas dobili preporuku predijatrice za inhalator, a onda sam vidjela tvoj post.

Stanje je bolje, ali još uvijek se nekada čuje iz grudi, pa je onda okrećemo i prevrćemo dok se ne zakašlje, nakon iskašljavanja se ništa ne čuje.
    I dalje joj stavljam toplu krpicu na prsa, svakom prilikom.

Pored fiziološke pedijatrica je rekla da stavimo pola ampule Dexamethasona u inhalator. Preporučila nam je ultrazvučni. Da li još nešto trebam znati kada je inhalacija u pitanju? Što znači redovito, mislim, koliko često?

Hvala još jednom ....

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako ona i dalje škripucka, ja bih svakako na srebrnjak na hitnu.
    mislim da joj treba terapija, antibiotik tu neće ništa pomoći.
    kao što reče Tashunica, ako imaš bilo kakve dvojbe najbolje ti je otići na Srebrnjak ili ih nazvati
    bronhitis kod beba je opasna stvar i u trenu se zakomplicira. govorim ti to zato jer su nas ostavili u bolnici, a meni mali uopće nije izgledao tak bolestan

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Upravo smo dogovorili odlazak na Srebrnjak popodne...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sne prvotno napisa
    Upravo smo dogovorili odlazak na Srebrnjak popodne...
    eto, fino se opusti, tamo si u sigurnim rukama

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sne za laringitis i bronhitis ne ultrazvučni nego kompresorski inhalator, vidjet ćeš ga na srebrnjaku.
    richter čak uopće ne preporuča ultrazvučni.

dala vam je dexamethason za doma?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ah, opuštanje će vjerojatno sačekati neke druge dane, ali hvala na razumijevanju.
    Doktorica koju smo nazvali na Srebrnjaku nam je rekla da oni već dugo ne koriste te inhalatore koje nam je naše pedica preporučila (kompresorski ili ultrazvučni) već neke beby i da već dugo ne koriste spomenute ampule Dexamethasona.

Ali, čut ćemo sve popodne ...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sne za laringitis i bronhitis ne ultrazvučni nego kompresorski inhalator, vidjet ćeš ga na srebrnjaku.
    richter čak uopće ne preporuča ultrazvučni.

dala vam je dexamethason za doma?
    Da, trebali smo ga miješati sa fiziološkom. Ali sačekat ćemo sada pregled na Srebrnjaku.

Što je dexamethason? Čemu služi? Nešto kao ventolin ili ???

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

gore se koriste kompresorski inhalatori i za inhaliranje pulmicort.
    puno nas tu već koristi pulmicort i naručujemo ga preko one ljekarne na trgu.
    a ovo beby bi mogao biti bebyhaler za ventolin. pumpica se stavi u njega pa se tako daje lijek, jer mališani ne mogu direktno na pumpicu tj. ne znaju.

mene čudi da vam pedijatrica već nije dala ventolin, ako još uvijek škripucka.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i nemoj se puno plašiti da ju ostave u bolnici, ja sam se tamo osjećala puno sigurnije nego da smo doma. a i nisu apartmani tako skupi kao drugdje..a mali mi se bome naspavao i nauživao mame kao nikad

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mene čudi da vam pedijatrica već nije dala ventolin, ako još uvijek škripucka.
    i mene

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma premrla sam od straha da nas ne odvoje, mislim da to ne bih podnjela.
    Samo mi recite da se to ne može desiti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uopće ne mora značiti da će ostati, ja ni ne znam broja koliko smo puta bili gore, a nikada nije ostao.
    uvijek budemo u dnevnoj bolnici, znači svaki dan na terapije u dogovoreno vrijeme i to je to.
    a da bude bebica morala ostati, postavi se na sve četiri i rikni da ne ideš nikuda od nje. kod mene je to do sada uvijek palilo

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ako si iz zg-a i treba bolničko liječenje prvo će ti preporučiti dnevnu bolnicu. lovro je imao more bronhitisa, od dobi 6mj nadalje i more puta je gore liječen u dnevnoj bolnici. tako da se ne brineš, bit će sve ok, svakako odite gore

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da, ne dam je ni u ludilu, taj dio mi je jasan.
    Starija mi je bila šest dana na Šalati, zbog ešerihije, kada je imala tri mjeseca. meni nisu dali da ostanem sa njom, jedva su me puštali da je dojim, a ja poluluda pred njihovim vratima, uplašena za dijete, neinformirana o svim mogućnostima, nabijena hormonima .... Pokušavam se toga ne sjećati.
    Sada je situacija drugačija, po pitanju moje informiranosti, ali strah je ostao, negdje duboko ispod rebara.

Ma neću o tome ni misliti, bit će sve u redu.
    Meni se jučer i danas čini bolja situacija sa disanjem i kašljanjem, samo je bebica loše volje, stalno ozbiljna, smrknuta, inače je mala smijavica. Pa brinem naravno.

Hvala vam puno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj tropical prvotno napisa
    ako si iz zg-a i treba bolničko liječenje prvo će ti preporučiti dnevnu bolnicu. lovro je imao more bronhitisa, od dobi 6mj nadalje i more puta je gore liječen u dnevnoj bolnici. tako da se ne brineš, bit će sve ok, svakako odite gore
    Još jednom hvala i pozdrav svima.
    Javim se nakon pregleda ...

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dexametazon u ampulama nije bezazlen i najgora je verzija kortikostiroida jer se najvise direktno talozi u organizmu, zato postoji flixotide i sl . lijekovi s istom svrhom a manjim nuspojavama i stetom za organizam.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sne što su vam rekli? jel beba dobro?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Kao prvo - beba je doma.
    A onda i ostalo - dijagnoza : akutni bronhitis (koja razlika između virusnog i akutnog?), dobili ventolin (bebyhaler sa ventolinom) i objašnjena nam fizikalna terapija.
    Tamo smo na licu mjesta dobili dozu ventolina, pa fizikalnu, pa dozu ventolina. Nakon dolaska doma i sisanja malecka je podrignula i izbacila golemo klupko šlajma.
    Nisu komentirali terapiju koju nam je preporučila pedijatrica.
    I na kraju, ili na početku jer je jednako važno, svi su bili ljubazni i spremni sve objasniti, posebno sestra koja nas je primila i koja mi je objašnjavala korištenje bebyhalera.

Trebamo davati ventolin 4 puta dnevno, znači na 6 sati. Na pitanje da li to znači da je trebam buditi noću, rečeno mi je : da.
    Ali sada mi pada na pamet, a nisam se sjetila pitati, mogu li ja probati to dati bebici dok leži, odnosno spava? Ili je baš moram posjest u krilo? Obzirom da sam do navečer sama sa njom doma, možda će mi biti lakše da joj dajem ventolin u ležećem položaju.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I da, zaista sam se malo opustila nakon svega ...
    Jer beba se konačno počela smijati

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •