Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Trebam pravni savjet vezan uz posao

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Trebam pravni savjet vezan uz posao

Trebam pravni savjet vezan uz posao i moja prava.
    Po zanimanju sam profesor geografije, završila sam PMF u Zagrebu, imam 6,5 godina radnog iskustva (osnovna i srednja škola). Trenutno sam zaposlena u dvije srednje škole na nepuno radno vrijeme 17 sati nastave tjedno na neodređeno vrijeme, od 22 koliko iznosi puna norma (6 u radnoj knjižici). Od toga sam 15 sati u školi van mjesta stanovanja, a samo 2 sata u mjestu u kojem živim.

Ono što mene zanima je kakva su moja prava i prednosti za zapošljavanje jer će se u narednih nekoliko mjeseci otvoriti 2 radna mjesta u mojem gradu.
    Od jedne prijateljice sam čula neprovjerenu informaciju da majke koje rade van mjesta stanovanja i ispunjavaju uvjete natječaja imaju prednost?!!!? Ja ispunjavam sve potrebne uvjete.
    Navodno postoji i neka solucija za zapošljavanje bez natječaja u slučaju da postoji osoba koja je zaposlena na neodređeno, a fali joj do pune norme?! da li je to točno i da bi ja tu prošla jer se radi o punim normama!!!
    Znam da u županiji postoji neki ured koji na otvorena radna mjesta šalje one s nepunom normom - da li bi se to odnosilo na mene u ovom slučaju?!

Puno pitanja, ali situacija mi je prilično komplicirana, jer postoji dosta kandidata za ova radna mjesta, ali ja sam jedina u ovoj poziciji, ipak za dvoje sam čula da im je već obećano radno mjesto!!!! a ja nemam takvih veza, samo svoje kvalifikacije.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Navodno postoji i neka solucija za zapošljavanje bez natječaja u slučaju da postoji osoba koja je zaposlena na neodređeno, a fali joj do pune norme?!
    ovo je točno. ravnatelj se prilikom raspisivanja natječaja ( ili prije raspisivanja) treba javiti u ured za školstvo i provjeriti listu takvih kandidata. najsigurnije je da se i ti javiš tom uredu. obično na službenim web stranicama županje imaš kontakt podatke ureda za školstvo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nije točno! zato što županijski ured za obrazovanje obično zbrinjava ljude koji su postali višak. dakle nekad ranije su imali punu satnicu na neodređeno vrijeme, pa su ostali bez nje, ne svojom krivnjom, nego zbog manjeg broja učenika, gašenja razreda ili cijele škole.
    županijski ured posreduje kod popunjavanja satnice/nalaženja novog posla takvim kolegama, mada mi se čini da im to nije zakonska obaveza.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je točno. ravnatelj se prilikom raspisivanja natječaja ( ili prije raspisivanja) treba javiti u ured za školstvo i provjeriti listu takvih kandidata. najsigurnije je da se i ti javiš tom uredu. obično na službenim web stranicama županje imaš kontakt podatke ureda za školstvo

To znam, ali mi nie jasno da li bi se to odnosilo samo na popunjavanje satnice ili bi imala prednost kad se radi o punoj satnici.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    nije točno! zato što županijski ured za obrazovanje obično zbrinjava ljude koji su postali višak. dakle nekad ranije su imali punu satnicu na neodređeno vrijeme, pa su ostali bez nje, ne svojom krivnjom, nego zbog manjeg broja učenika, gašenja razreda ili cijele škole.
    županijski ured posreduje kod popunjavanja satnice/nalaženja novog posla takvim kolegama, mada mi se čini da im to nije zakonska obaveza.
    DA, to nisam napsala, početkom ove školske godine sam izgubila 4 sata nastave, pa spadam u tu skupinu.
    Zašto mislim da im to nije zakonska obaveza? Koliko ja znam, natječaj se ne smije ni raspisati dok se ne javi tm uredu na provjeru da li ima netko koga mogu poslati, to je valjda od ove škoske godine zbog uštede novaca za natječaje, ali mi još nije jasno da li to vrijedi i za punu satnicu i kome bi se uopće mogla obratiti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    DA, to nisam napsala, početkom ove školske godine sam izgubila 4 sata nastave, pa spadam u tu skupinu.
    Zašto mislim da im to nije zakonska obaveza? Koliko ja znam, natječaj se ne smije ni raspisati dok se ne javi tm uredu na provjeru da li ima netko koga mogu poslati, to je valjda od ove škoske godine zbog uštede novaca za natječaje, ali mi još nije jasno da li to vrijedi i za punu satnicu i kome bi se uopće mogla obratiti.
    mislim da se ne radi baš o zakonskoj obavezi (u kojem zakonu je propisana?) nego je to neki protokol, naputak ili što već.

istina, škola u kojoj si izgubila 4 sata nastave trebala te prijaviti županijskom uredu za obrazovanje kao višak (za ta 4h) odmah čim su se napravila zaduženja za ovu godinu.
    s obzirom da je to propustila - svakako se prijavi sama ili traži da te sada prijave. ako i ne dobiješ posao sigurno ništa ne možeš izgubiti.

inače, nije mi jasno kako to da imaš punu satnicu na neodređeno a piše ti samo 6h u radnoj knjižici? ostalo radiš na ugovor o djelu ili?
    također, posredovanjem županijskog ureda mislim da nemaš prednost na punu satnicu, već na sate koji ti nedostaju, ali to provjeri.

posredovanje županijskog ureda ne garantira doduše da ćeš sigurno dobiti posao. mi smo nedavno imali takvu situaciju u školi i županijski ured nam je poslao imena i kontakte skoro 10tak učitelja koji imaju potrebne kvalifikacije da si sami odaberemo tko nam odgovara (istina nitko od njih nije imao dosada posao na neodređeno).

što se tiče pitanja imaš li prednost kod zapošljavanja u mjestu stanovanja s obzirom na mjačinstvo - koliko znam ne. često sjedim na razgovorima za posao u mojoj školi i vrlo rijetko se dogodi da netko uopće pita kandidate o bračnum statusu i broju djece (i to onda vrlo uvijeno i sa isprikama)

Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i Zakon o radu ne određujuo tko ima pravo na prednost kod zapošljavanja.
    Jedino ovo piše u Zakonu o hrvatskim braniteljima:

(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:
    • djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,
    • HRVI iz Domovinskog rata,
    • članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
    • dragovoljcu iz Domovinskog rata,
    • hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.
    (2) Javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i prora¬čunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezne su prilikom zapošljavanja dati prednost osobi iz stavka 1. ovoga članka, po utvrđenom redoslijedu, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

inače, nije mi jasno kako to da imaš punu satnicu na neodređeno a piše ti samo 6h u radnoj knjižici? ostalo radiš na ugovor o djelu ili?
    htjedoh reći kako to da imaš 17h na neodređeno, a u radnoj knjižici je upisano samo 6?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MIslim da je htjeal reci da joj pisu 3/4 radnog vremena, odnosno, 3/4 staza. 6 radnih sati od 8 mogucih.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

htjedoh reći kako to da imaš 17h na neodređeno, a u radnoj knjižici je upisano samo 6?
    Baš kao što Marta kaže, 6 od 8 u radnoj knjižici.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mislim da se ne radi baš o zakonskoj obavezi (u kojem zakonu je propisana?) nego je to neki protokol, naputak ili što već.

istina, škola u kojoj si izgubila 4 sata nastave trebala te prijaviti županijskom uredu za obrazovanje kao višak (za ta 4h) odmah čim su se napravila zaduženja za ovu godinu.
    s obzirom da je to propustila - svakako se prijavi sama ili traži da te sada prijave. ako i ne dobiješ posao sigurno ništa ne možeš izgubiti.

također, posredovanjem županijskog ureda mislim da nemaš prednost na punu satnicu, već na sate koji ti nedostaju, ali to provjeri.

posredovanje županijskog ureda ne garantira doduše da ćeš sigurno dobiti posao. mi smo nedavno imali takvu situaciju u školi i županijski ured nam je poslao imena i kontakte skoro 10tak učitelja koji imaju potrebne kvalifikacije da si sami odaberemo tko nam odgovara (istina nitko od njih nije imao dosada posao na neodređeno).

što se tiče pitanja imaš li prednost kod zapošljavanja u mjestu stanovanja s obzirom na mjačinstvo - koliko znam ne. često sjedim na razgovorima za posao u mojoj školi i vrlo rijetko se dogodi da netko uopće pita kandidate o bračnum statusu i broju djece (i to onda vrlo uvijeno i sa isprikama)

Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i Zakon o radu ne određujuo tko ima pravo na prednost kod zapošljavanja.
    Jedino ovo piše u Zakonu o hrvatskim braniteljima:

(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:

• djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,
    • HRVI iz Domovinskog rata,
    • članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
    • dragovoljcu iz Domovinskog rata,
    • hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

(2) Javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i prora¬čunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezne su prilikom zapošljavanja dati prednost osobi iz stavka 1. ovoga članka, po utvrđenom redoslijedu, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.
    Nemam pojma u kojem zakonu bi to bilo propisano, ustvari baš kao što i kažeš, vjerovatno i nije. Jedino šta znam je da mi je tajnica rekla da ne smiju raspisivati natječaj prije nego se jave tom uredu. Zaključujem, ako je to samo protokol znači da se može i bude zaobilazio po potrebi, a meni je to jako nepovoljno jer zapravo želim naći neku zakonsku osnovu na temelju koje bi imala neku prednost, iako sam kvalificiranija od većine ostalih kandidata (barem onih za koje znam) znam i da postoje kćeri i sinovi "važnih" ljudi koji ciljaju na to radno mjesto.

Kao što rekoh, situacija mi je prilično komplicirana - naime, škola je mene prjavila i našli su oni meni nekih 8 sati u jednoj srednjoj školi (to bi bila treća škola u trećem gradu, udaljena 60 km od mog mjesta stanovanja i u tom slučaju bi imala bi 3 sata preko norme). Ja sam to morala odbiti jer raspored koji su složili bi izgledao tako da bi radila od jutra do mraka, ali doslovno jer bi u istom danu morala biti prvi sat u mjestu X - 50 km vožnje, a poslije u Y jedno 80 km od X, jer živim u mjestu između!!!! Obje škole rade i jutranju i popodnevnu smjenu, uz to imala bi i dva razredništva i ni jednu paralelku!!!!!
    Da li postoji mogućnost da su me izbrisali s popisa jer sam to odbila???!!!! Moram nazvati i pitati, definitivno!!!!
    Inače cuijeli radni staž radim tako, na nekoliko škola pa imam obaveze dolaska na nastavnička/razredna vijeća/maturu itd. puta 2 ili 3. Znam da nisam jedina, ali stvarno je tako puno teže raditi i nije pravedno da to nije razlog za umanjenje satnice, ali to je druga priča.

Znam da je majčinstvo tema koja se ne poteže na razgovorima za posao, a i majku/ženu koja bi mogla imati još djece uglavnom će radije izbjeći ako se javi muška osoba koja im neće na porodiljni/bolovanja za djecu i slično, to znam iz iskustva, nažalost. Ta kolegica mi je spomenula tu teoriju pa me stalno kopka, a nikako ne mogu saznati da li ima neka takva mogućnost. Zar ne bi majka malodobnog djeteta koj ima sve kvalifikacije i više od toga, koja radi van mjesta stanovanja trebala imati prednost pred curom koja je nedavno položila stručni i radi godinu dana, (ima kvalifikacije koje će biti u natječaju) ali se zove XY ili čovjekom imena XY koji ima kvalifikacije,a čak ni ne živi u gradu.....

Daj mi reci, već znaš dosta o izboru kandidata na nekom natječaju, kako se bira (iz tvog iskustva) kad više kandidata zadovoljava uvjete natječaja, koji faktori prevagnu za jednu osobu?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nemam pojma u kojem zakonu bi to bilo propisano, ustvari baš kao što i kažeš, vjerovatno i nije. Jedino šta znam je da mi je tajnica rekla da ne smiju raspisivati natječaj prije nego se jave tom uredu. Zaključujem, ako je to samo protokol znači da se može i bude zaobilazio po potrebi, a meni je to jako nepovoljno jer zapravo želim naći neku zakonsku osnovu na temelju koje bi imala neku prednost, iako sam kvalificiranija od većine ostalih kandidata (barem onih za koje znam) znam i da postoje kćeri i sinovi "važnih" ljudi koji ciljaju na to radno mjesto.
    Gle sumnjam da će se neki ravnatelj drznuti ignorirati i/ili odbiti zaposliti nekog tko je višak i poslan je kao takav iz Ureda za obrazovanje. Druga je stvar hoće li ti netko u Uredu za obrazovanje htjeti dati takvu preporuku s obzirom da ti nedostaju samo 4h (mislim da to najbolje funkcionira sa učiteljima RN jer ili jesu ili nisu u putpunosti višak) ili će se vaditi da si već imala priliku pa odbila.

Znam da je majčinstvo tema koja se ne poteže na razgovorima za posao, a i majku/ženu koja bi mogla imati još djece uglavnom će radije izbjeći ako se javi muška osoba koja im neće na porodiljni/bolovanja za djecu i slično, to znam iz iskustva, nažalost. ?
    Ha, ha to ti mislišimamo mi muških kolega koji su uzimali porodiljni tj roditeljski dopust i redovno uzimaju bolovanje kada su djeca bolesna.
    Iako, istina je ako kandidati imaju okvirno podjednake reference u načelu veća je šansa da će posao u školi dobiti muškarac. Iz razloga jer je zaista malo muških učitelja, a bolje je i za učenike i za zbornicu ako kolektiv nije u potpunosti ženski.

Daj mi reci, već znaš dosta o izboru kandidata na nekom natječaju, kako se bira (iz tvog iskustva) kad više kandidata zadovoljava uvjete natječaja, koji faktori prevagnu za jednu osobu?
    Huh, sa geografijom je zaista specifična situacija (iz više razloga); Ono što bismo mi željeli saznati u razgovoru je:
    - koliko je osoba u stanju privući i zainteresirati učenike za geografiju
    - je li sklonija doživljavati i prezentirati (da ne kažem živjeti) geografiju kao predmet prirodne ili društvene skupine
    - kako stoji s korelacijama sa drugim predmetima (je li možda završila geografiju dvopredmetno?)
    - kakva iskustva ima sa vođenjem projekata i grupnim radom
    - što bi mogla ili voljela raditi kao izvannastavnu aktivnost (u kojem smjeru idu njeni interesi)

+ može biti položen stručni ispit (ali ne mora)
    + može biti iskustvo razredništva (ali ne mora)
    + je iskustvo rada izvan obrazovanja ili u inozemstvu ili u "drugačijim" školama (alternativnim, privatnim itd)
    ako se radi o friško diplomiranom + je angažman na raznim projektima, udrugama, ne mora nužno biti vezano uz struku (ali recimo da ostavlja dojam o osobi kao kreativnoj, poduzetnoj itd)

od kuda je tko to ne gledamo. smatramo prednošću da imamo učitelje koji su došli doslovno od dubrovnika do osijeka. također nije bitno da su diplomirali isključivo na zagrebačkom sveučilištu. naša škola se nalazi u zagrebu, pa je to valjda normalno; u manjim sredinama se drugačije na to gleda.

Osim onog što piše u CVu (istina je da papir sve podnosi, ali neki životopis napišu ljevom nogom) - presudan je nekakav opći dojam tj kakav dojam kandidat ostavlja kao osoba u cjelini.

Ono što ja tebe htjedoh još pitati - 1) kakvi su ti ravnatelji u ove 2 škole? Ima li šanse da ti umjesto ta 4h viška daju neke izvannastavne, dodatne ili sli aktivnosti; štajaznam protupožarnu zaštitu makar

2) jesi li razmišljala da probaš naći nekog od kolega geografa tko bi se bio voljan s tobom zamijeniti za onih 15 sati ako je to moguće u tvom mjestu (ne znam koliko je malo mjesto tj koliko je to uopće moguće)

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Znači, najbolje bi mi bilo zvati u Ured za obrazovanje ili čak otići osobno.

Hehe, pa znam ja i da muški odu na bolovanje nekad, za dijete, čak poznam jednog koji će već drugi puta na porodiljni, ali budimo realni uglavnom to ipak radi mama i puno je veća šansa ako zaposliš mlađu žensku, OK, u reproduktivnim godinama da će "stvarati probleme" s bolovanjima nego ako zaposliš mušku osobu, na to sam mislila.

Ovo si mi baš lijepo napisala, pa ću malo po tom doraditi svoj životopis.
    Inače, imam iskustva u svemu nabrojanom, izuzevši tzv. drugačije škole, radila sam u svim programima SŠ, od gimnazije, ekonomske, trogodišnjih i četverogodišnjih strukovnih, u osnovnoj školi, čak trenutno predajem geologiju i mineralogiju. Prošla sve vezano za HNOS jer samkad je to počelo radila u dvije osnovne pa sam sve slušala duplo, državnu maturu odrađuje sad također po duplo u dvije srednje, imam položen ECDL, razrednica sam, eko-koordinator već 5 godina......

Šta se mojih ravnatelja tiče, u ovoj školi u kojoj imam samo dva sata sam do prošle goine imala eko skupinu koja mi se vodila 2 sata u normi, a onda nakon porodiljnog mi to nisu dali ponovo, a sad kažu da više ni ne može u normu, nikako. U drugoj školi sam tražila izborni predmet geografiju kod turističko-hotelijerskih komercijalista kojima bi stvarno to i trebalo, ali ove godine nije prošlo, kao možda slijedeće godine, šta se tiče sati na protupožarnu zaštitu, sindikat i slično to je već godinama rezerviramo za "stare profesore" koji se ne daju sa svojih funkcija, tako da od toga ništa, sigurno.

Definitvno se u manjim sredinama drugačije gleda na "nedomaće", jedna dalmatinka koja je radila u školi par mjeseci je bila prava "atrakcija" a primljena je stvarno samo jer nije bilo nikog, ali nikog domaćeg zainteresiranog za o radno mjesto. Sad ovo zvuči kao da živim...tko zna gdje, možda mao pretjerujem, ali stvarno domaći imaju apsolutnu prednost.

Ovo sa zamjenom mi nikad ne bi palo na pamet, ali nema nikoga ko bi bio zainteresiran za zamjenu - u mojem mjestu rade profesorice/nastavnice/profesori koji su iz mjesta i to sa dužim stažom, dvoje za mirovinu ove godine, jedna za dvije-tri godine, a ostali ne tako brzo,a li imaju sigurno po 20 i više godina staža i ne bi se mijenjali sigurno, ali nije loše znati za takvu opciju, pa tko zna, možda i tako nešta dođe u kombinaciju.

Ako nije preosobno, šta si po zanimanju, stručni suradnik, pedagog? Vidim da znaš puno o temi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Blizu si - psihologica sam.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U školu u kojoj radim (na 15 sati) sam primljena bez natječaja. Situacija je bila da su oni trebali nekoga hitno, bio je početak rujna, nastava je trajala 10 dana, a prof. im je dobio drugi posao i trebali su nekoga hitno. Ja sam tada radila u srdenjoj u mojem mjestu gdje radim i sada i u dvije OŠ u blizini, saznala sam situaciju, otišla u školu i slijedeći dan počela raditi.
    Natječaj nisu raspisivali uopće jer mi je i tada falilo 2 sata nastave do pune norme, ispunjavala sam uvjete i radila u njihovoj županij, rekli da ne treba natječaj.
    Zanima da li to stoji u nekom zakonu ili se to samo tako može napraviti nekada ili nešta treće. Meni je odgovaralo, pa se nisam ni raspitivala, ali i sada mi je slična situacija, pa se možda tu za nešta mogu uhvatiti, zakonski....?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bez natječaja se može zaposliti u školi na maksimalni rok od 60 dana; nakon toga se mora raspisati natječaj.

I nemoj pisati po forumima, u ovo recesijsko vrijeme, da si zaposlena bez natječaja mam će ti netko poslati prosvjetnu inspekciju u školu da to malo provjeri

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bez natječaja se može zaposliti u školi na maksimalni rok od 60 dana; nakon toga se mora raspisati natječaj.

I nemoj pisati po forumima, u ovo recesijsko vrijeme, da si zaposlena bez natječaja mam će ti netko poslati prosvjetnu inspekciju u školu da to malo provjeri
    Znam za ovaj rok od 60 dana i baš pretražujem zamolbe, pa vidim da sam napisala zamolbu kad sam već radila skoro 2 mjeseca, sjećam se da su me to tražili jer kad sam došla sam predala samo dokumente, vjerovatno je tada bio neki natječaj za druga radna mjesta pa i za moje, a da nisam to ni skužila (u to vrijeme sam imala gadnih problema druge prirode pa se nisam brinula o tome previše). To je bila potpuno nova sredina za mene u kojoj nisam nikog poznavala, pa se nije radilo o namještanju ili nečem sličnom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mislila sam da je tako nekako!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam sve čitala i pretpostavljam da ste puno bolje informirane, samo imam primjer iz prakse. Naime, moja šogi je profa u srednjoj školi i satnicu je odrađivala u dvije različite srednje škole. U onoj "domicilnoj" otvorilo se radno mjesto u njenom fahu i ravnatelj je htio zaposliti novu osobu. Međutim, ona je saznala da ima prednost zbog svojeg rada na pola radnog vremena, žalila se i obratila ravnatelju, i uz sve njegovo njurganje, ipak je dobila taj ostatak satnice do pune. U svakom slučaju, imala je prednost.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda pomogne...
    danas je objavljeno u NN br. 7/2011 Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._01_7_135.html

Ovom prilikom skrećem pažnju na sljedeće članke:

Obveze socijalnih partnera na području zapošljavanja

Članak 43.

(1) U svrhu promicanja suodgovornog socijalnog partnerstva na području zapošljavanja i raspoređivanja zaposlenika te racionalnog i učinkovitog rješavanja viškova i manjkova zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama, za razdoblje važenja ovoga ugovora na razini države djeluje Zajednička prosudbena komisija Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i većinskog sindikata u srednjoškolskim ustanovama na razini jedinica lokalne samouprave formira se Zajednička županijska prosudbena komisija.

(2) Zajedničku prosudbenu komisiju na razini države sačinjavaju po dva predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i većinskog sindikata.
    Zajedničku prosudbenu komisiju na razini jedinica lokalne uprave sačinjavaju 2 predstavnika Odsjeka za školstvo i 2 predstavnika većinskog sindikata u srednjoškolskim ustanovama u jedinici lokalne uprave.

(3) Zajednička prosudbena komisija:
    • redovito prati stanje i evidentira broj i kretanje zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama;
    • predlaže dodatna mjerila za iskazivanje viška zaposlenika, te mjere i aktivnosti glede njihova zbrinjavanja u školskim ustanovama;
    • sagledava utjecaj odluka o organizacijskom višku na položaj zaposlenika;
    • Vodi listu zaposlenika kojima je prestao ugovor o radu zbog poslovno uvjetovanog otkaza za područje županije, odnosno Grada Zagreba.
    • donosi Odluku o prednosti pri zapošljavanju zaposlenika iskazanih kao organizacijski višak za ostvarivanje prava na prednost pri novom zapošljavanju. Kod donošenja Odluke o prednosti pri zapošljavanju u srednjoškolskim ustanovama posebna pozornost obraća se na odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora.

(4) Srednjoškolske ustanove koje utvrde postojanje potreba za zaposlenicima, ili postojanje organizacijskog viška zaposlenika, dužne su u roku od 8 dana izvijestiti Zajedničku prosudbenu komisiju na razini jedinica lokalne uprave.

(5) Zajednička komisija u postupku upućivanja zaposlenika iskazanih kao tehnološki višak u srednjoškolske ustanove obvezat će zaposlenike da dostave kompletnu dokumentaciju traženu u natječaju srednjoškolske ustanove koja je iskazala potrebe za zaposlenicima.«

(6) Zajednička prosudbena komisija će predmete koje nije u mogućnosti riješiti uputiti Zajedničkoj prosudbenoj komisiji na razini države za raspoređivanje zaposlenika.

(7) U cilju zaštite proračunskih sredstava i ušteda prigodom otkazivanja ugovora o radu, odnosno trajanja otkaznog roka i isplate otpremnine, poslodavac je dužan prije novog zapošljavanja izvijestiti zajedničku prosudbenu komisiju glede zapošljavanja zaposlenika kojima će započeti ili je u tijeku otkazni rok.

Zaštita zaposlenika u području zbrinjavanja i raspoređivanja

Članak 44.

Radi racionalnog i učinkovitog rješavanja viškova i manjkova zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama ugovorne strane suglasne su da uz propisane uvjete posebnu prednost pri zasnivanju radnog odnosa u srednjoškolskoj ustanovi imaju:
    – zaposlenik s najmanje 50 godina života i 25 godina radnog staža kod istog poslodavca koji je utvrđen kao tehnološki višak,
    – zaposlenik u otkaznom roku zbog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu u drugoj srednjoškolskoj ustanovi,
    – zaposlenik koji ostvaruje prednost po osnovi, od strane Zajedničke prosudbene komisije, dodatno utvrđenih zakonskih, socijalnih i stručnih kriterija.

Nepuna tjedna norma

Članak 45.

(1) S nastavnikom koji ima zasnovan radni odnos u srednjoškolskoj ustanovi s nepunom tjednom normom može se zasnovati radni odnos u istoj i u drugoj školskoj ustanovi do propisane tjedne norme, Odlukom o prednosti pri zapošljavanju Zajedničke prosudbene komisije za raspoređivanje zaposlenika, a temeljem iskazanih potreba srednjoškolske ustanove.

(2) S osobom koja u pogledu razine i vrste obrazovanja ne ispunjava uvjete prema odredbama Zakona može se zasnovati radni odnos na određeno vrijeme, najdulje na pet mjeseci, pod uvjetom da na zajedničkim listama za raspoređivanje zaposlenika nema zaposlenika te vrste, te uz zaprimljenu suglasnost Zajedničke prosudbene komisije za raspoređivanje zaposlenika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •