Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 62

Tema: Samostalno posjedanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Samostalno posjedanje

Nisam uspjela pronaći temu baš o ovome pa ako imam molim da spojite.

Malo sam zabrinuta jer sam upravo u jednom časopisu pročitala članak doktora Polovine i dosta se razlikuje od ovih tablica na Rodi.
    Piše ovako: "Potrebno je razlikovati samostalno sjedenje od dovođenja u sjedeći stav jer poslije sedmog mjeseca nesposobnost samostalnog zauzimanja sjedećeg položaja je simptom rizika."
    Na tablicama na Rodi se govori o 10, čak 11mj.
    Moja Jana će sada 9mj i još se nije samostalno posjela iako stalno pokušava.
    Isto tako Polovina spominje da bi do kraja 7mj djete trbalo "vojnički" puzati i zauzeti stav vrtnog patuljka.

Zanimaju me vaša iskustva i mišljenja jer se tablice na Rodi poprilično razlikuju od ovog članka pa sam se sad zabrinula.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Upravo sada držim kraj sebe dvije različite tablice. Prema jednoj, dijete se dovodi u sjedeći položaj i samostalno sjedi s 9 mj, a prema drugoj dijete sigurno sjedi tek s kraj 10 mjeseci.
    Tablice su samo okvirno napisane, svako dijete ima individualan razvoj. Jasno, potreban je oprez kada dijete kasni više mjeseci, ali mjesec- dva (iz mog osobnog iskustva nekad čak i 3) gore - dolje najčešće ništa ne znači. Na svakom je stručnjaku kojoj će tablici najviše vjerovati.
    Ako su uzv mozga, tonus i refleksne reakcije uredne, nema mjesta za paniku.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da ali kad netko napiše u ovom slučaju dr Polovina da je samostalno neposjedanje do kraja 7mj faktor rizika onda se ja zabrinem i to jako.
    I još nešto što me zbunilo je puzanje sada bi dijete do kraja 8 mj trebalo puzati a znam da sam čitala ali sada ne mogu naći gdje da se u motoričkom razvoju dijeteta ne gleda puzanje kao faktor rizika jer neka djeca nikada ne pužu.
    Stvarno me bune te različite tablice i uznemiravaju jer po nekima je moja Jana najnormalnije dijete i u nekim stvarima čak i napredno a po drugima zaostaje i ima faktor rizika. Stvarno mi nije jasno.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moje dijete je još maleno i za posjedanje i za puzanje (4mj), ali navest ću primjer moje kume čija se djevojčica (11mj) samostalno počela posjedati s 9mj i 2 tjedna, a evo sad već pomalo hoda uz namještaj, a puzala nije nikada...Svako je dijete drugačije, ne bih se zabrinjavala na tvom mjestu. Potiči dijete kroz igru, kad ono bude spremno, sve će to doć na svoje pozdrav

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Da ali kad netko napiše u ovom slučaju dr Polovina da je samostalno neposjedanje do kraja 7mj faktor rizika onda se ja zabrinem i to jako.
    I još nešto što me zbunilo je puzanje sada bi dijete do kraja 8 mj trebalo puzati a znam da sam čitala ali sada ne mogu naći gdje da se u motoričkom razvoju dijeteta ne gleda puzanje kao faktor rizika jer neka djeca nikada ne pužu.
    Stvarno me bune te različite tablice i uznemiravaju jer po nekima je moja Jana najnormalnije dijete i u nekim stvarima čak i napredno a po drugima zaostaje i ima faktor rizika. Stvarno mi nije jasno.
    Hmmm, imam svoje mišljenje o tome zašto je to Polovina (kojeg inače držim za ozbiljnog stručnjaka) tako napisao, ali to nije bitno za ovu priču. Po meni, puzanje nije faktor rizika, jer postoje zdrava djeca koja nikada nisu puzala. Tablice su različite, ali opet ponavljam da su one OKVIRNO napisane. Moderne tablice čak ne sugeriraju što bi dijete trebalo raditi u određenoj dobi, nego daju postotak djece koja npr. sjede u određenoj dobi, pužu u određenoj dobi, itd. To je u skladu sa činjenicom da je razvoj svakog djeteta individualan i ako neko dijete prohoda sa 9 mj, a drugo sa godinu dana, ne znači da ovo drugo zaostaje, nego da naprosto ima drugačiji ritam razvoja.
    Ipak, ako se ne možeš riješiti sumnje, odvedi dijete na pregled.

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

malo utjehe za tebe moja zri se prvi put posjela sa 9 mjeseci,ful je puzala sa godinu dana kao vjetar,prvi put se samostalno ustala sa godinu dana,prohodala je ful sa 14mjeseci( vrlo malo smo ju vodali za ruke od godine do 14 mjeseci,izvela sam ju van na travu i puštala samu kad se ona počela puštati,nikada nije pala(jeste se onako izvrnula) i razbila zube,ja kontam zato jer nije forsirana na hodanje,onog trenutka kad je bila spramna radila je to ful sigurno
    mi smo bili vježbači i ja sam ju mjesecima učila da se posjedne na desnu stranu,da bi ona jedan dan jednostavno se posjela na ljevu stranu hahha kontam da je jednostavno bila spremna za to,možešpokušati malo vježbati sa njom,raspitaj se kod pedijatra ili fizijatra za vježbe učenja sjedenja i puzanja( i to sam zri učila) ne znam koliko bi ti ovako opisno pomogla ali ako te baš zanima javi se u inboks pa ću ti pokušati opisati vježbe

Inače doc. nam je upravo dr Polovina
    Posljednje uređivanje od Pink-OS : 16.01.2011. at 11:13

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potpuno se slažem sa rehab,djeca su različita i nemoj svoje dijete trpati u neke tablice,ok malo pogledati i vidjeti u čem je napredna u čem ne ali sljepo se toga držati nemoj,a kažem ako joj želiš malo pripomoći jer si se uplašila odi kod doktora po savjet,možda ćeš eventualno morati malo s njom vježbati i to je to,nema tu vjerojatno nikakvih "rizika"

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moja se posjela s oko 9 mjeseci, propuzila s punih 11, počela se dizati s 12, prohodala sa 17. S oko 7 mjeseci smo bili kod fizijatrice zbog nečeg drugog, ustanovila je da motorički nije ništa zabrinjavanjuće, 'normalna' je, jel.

Nikad nije forsirana ni u koji položaj, sve je sama odradila, svojim tempom. Nikad nije padala, nije nespretna. Ima puno vještije djece od nje, ali to je normalno. Ona je uvijek bila i još uvijek je jako oprezna.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni moja Jana dijeluje kao najnormalnije dijete i pedijatar je na svim kontrolama rekao da je super. Ljudi kad je vide joj se svi čude kako je čvrsta, spretna i jako je živo dijete, nema mira i nisam se brinula dok nisam pročitala tu glupu rečenicu da djeca koja se ne posjednu do 7mj imaju faktor rizika i onda me počelo kopkati.
    Ajde mame dajte još vaših iskustava kako je bilo s vašim bebama i nek se jave samo one kojima su se djeca posjela poslije 9mj da se ne brinem .

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

M je prosjedila s 10 mjeseci i desteak dana, prohodala s 18 mjeseci i pet dana. Hoce rec, nekidan.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo naš slučaj.
    Imamo 11 mjeseci još uvijek se nije posjeo iz ležečeg položaja.Propuzao je vojnički sa nekih 9 sa 10,5 puže četveronoške.I prije četveronožnog puzanja na tjedan dana se počeo dizatu uz namještaj.
    Sad je več majstor u dizanju i hoda uz namještaj i zna se posjest iz klečečeg položaja i na ljevo i desno.
    Ali ono pravo se nije posjeo iz ležečeg položaja.
    Kak nam je teta na vježbama rekla nema on vremena za sjedenje zato se i nije još posjeo, ali bude dajte mu vremena

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

moj T je sada skoro 8 mjeseci, i još uvijek se samostalno ne posjeda.... Stariji se sam posjeo sa skoro 9 mjeseci, nikad nije puzao..... i ja sam baš danas čitala taj tekst dr.Polovine, i mislim da malo pretjeruje u granicama razvoja, a pogotovo s tim da je to onda faktor rizika mislim da je svako dijete individualac što se toga tiče, i ako ne odstupa puno od vršnjaka (puno je po meni više od 5-6 mjeseci) onda je to ok.....

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mi smo sa 10 mj završili na vježbicama kod dr. polovine jer se Nika, između ostalog, nije samostalno posjedala niti puzala.
    uz vježbice se vrlo brzo počela samostalno posjedati, sa 12mj je tek propuzala, a sa 14 prohodala

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A. se samostalno posjeo sa 9 mj. i tjedan dana, idući dan propuzao, ustao i počeo koračati uz namještaj. I ja sam bila jako zabrinuta zašto se ne posjeda, pedica je rekla da je očekivano posjedanje do 10 mj. života.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ajde super utješile ste me malo. Evo Jana se danas postavila potpuno u četveronožni položaj tako da mislim da će sve biti ok.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Baš sam danas gledala, N se posjela sama sa 9 mj. i 3 tj., nedugo zatim propuzala, a prohodala sa 11 mj.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Utješan post, dobro je znati da je i sporiji napredak normalan i da nismo jedini. I ja sam pročitala taj tekst dr. Polovine + slušam mnoge mame koje imaju "naprednu" djecu + imam dvije starije kćeri koje su puno brže savladale puzanje i posjedanje i hodanje od trećeg djeteta (sina). Sve me to čini zabrinutom jer je Dominik s 9 mjeseci i 10 dana u fazi vojničkog puzanja (piči po cijelom stanu), još se ne posjeda niti postavlja u četveronožni položaj (ali bi se rado digao čim dobije nečije ruke). Znam da je sve to individualno ali ipak si ne mogu pomoći da ga ne promatram i pitam se: kad će?? Doktorica ga je dijagnosticirala kao "sve je s njim OK, samo je lijen. Ali bude on to...". Valjda je tako. Jer nije baš da ga je puno provjeravala, samo je vidjela da mi stoji u krilu. Nadam se da ću se za par mjeseci samo nasmijati ovom postu i reći: "Brinula sam. A vidi ga sad "

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mmmaja prvotno napisa Vidi poruku
    Utješan post, dobro je znati da je i sporiji napredak normalan i da nismo jedini. I ja sam pročitala taj tekst dr. Polovine + slušam mnoge mame koje imaju "naprednu" djecu + imam dvije starije kćeri koje su puno brže savladale puzanje i posjedanje i hodanje od trećeg djeteta (sina). Sve me to čini zabrinutom jer je Dominik s 9 mjeseci i 10 dana u fazi vojničkog puzanja (piči po cijelom stanu), još se ne posjeda niti postavlja u četveronožni položaj (ali bi se rado digao čim dobije nečije ruke). Znam da je sve to individualno ali ipak si ne mogu pomoći da ga ne promatram i pitam se: kad će?? Doktorica ga je dijagnosticirala kao "sve je s njim OK, samo je lijen. Ali bude on to...". Valjda je tako. Jer nije baš da ga je puno provjeravala, samo je vidjela da mi stoji u krilu. Nadam se da ću se za par mjeseci samo nasmijati ovom postu i reći: "Brinula sam. A vidi ga sad "
    potpuno potpisujem

pomikaki je tu je super opisano ali Polovina je pomaknuo sve za par mjeseci i onda smo se mi mame zabrinule

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Motorički razvoj djeteta u 1. godini života
    ovdje je to najbolje opisano, koliko znam

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a, sad mi je jasno
    srećom me je to mimoišlo, moja je prosjedila i propuzala s 8 mj a sad mi se čini normalno razvijena - koliko to moje laičko oko primjeti
    imate li link na taj članak?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo ga http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

moj beban sa 7 mj puze, ali pravo puzanje, na bok nece niti pokusava i jos se nije posjeo...a svugdje pise da bok, i posjedanje prethode puzanju. je li to ok?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    evo ga http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

moj beban sa 7 mj puze, ali pravo puzanje, na bok nece niti pokusava i jos se nije posjeo...a svugdje pise da bok, i posjedanje prethode puzanju. je li to ok?
    evo nedavno sam ovo napisala, a mjesec nakon toga misic je u par dana sam savladao posjedanje, i ustajanje, ovih dana je poceo i da koraca uz namjestaj...cudo su ti maleni

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala a72

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

koja klinka je popuzala s 6, prosjedila s 7, a zauzimala elefanta ( iz čućečeg stojeći stav ) s 11 i tad i prohodala

mali još ne puza , ali je na dobrom putu, pokušava se dić u sjedeći i napol napravi, malo je mlađi od vas

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

jelena- ako se na mene odnosio tvoj post , dize se on saka-stopalo , i pomalo spusti koljeno kao da pokusava u sjedeci, ako me razumijes, mislim da je to ok, ali bok ni ne pokusava. ma valjda je sve ok, mene u stvari brine to sto prekosutra trebamo na trecu kontrolu kukova ,na prve dve nije bilo panike ali kukici jos nisu dobili "zeleno svijetlo" pa onda pusem i na hladno...mada ne panicim. ali stvarno puza fino i sada radi na brzini
    pomikaki
    Posljednje uređivanje od a72 : 24.01.2011. at 17:09

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja nisam mislila na taj članak nego na članak u jednom časopisu. Ma neću se uopće nervirati ako se ne posjedne još mj dana onda ću tražiti dalje. Mislim da je nama problem što ona jaaaako puno hoće na ruke i ako je stavim na pod plače i urla iako zadnjih par dana zauzima četveronožni položaj i klati se a jučer se uspjela posjesti iz četveronožnog uz moju malu pomoć tako da mislim da će uskoro.
    Ma ja sam se ustvari zabrinula i zato što je bila poprilično napredna. Imam par prijateljica i sve su razmak par mjeseci rodile i sve su se čudile kako je Jana s 1,5mj dana držala glavu u potrbušnom položaju i kako se rano okretala trbuh-leđa-trbuh i čak je pedijatar na kontroli sa 7mj rekao ma ona će s 10mj hodati a kad ono ima 9mj a još se nije sama posjela. Opet nekako zadnjih mj dana nikako nije htjela na pod i plakala je jako i bila nervozna jer su joj sva 4zuba gore izbila odjednom pa nije imala kad niti vježbati jer mi je stalno bila na rukama.
    Malo se zabrinem kad vidim da se nekima bebe već sa 6mj posjedaju i pužu i svašta.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 24.01.2011. at 17:58

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uvijek im možete pokazati kako da se posjednu. Onako pravilno, školski, možda im samo treba pokazati.
    E. je bila vježbać i unatoč tome nikad se nije posjedala na školski nego prečicom , tako joj je bilo lakše (ali naš terapeut nikada nije radio problem oko toga, važno je bilo samo da usvoji posjedanje, nije to moralo biti potpuno školski)

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi smo se posjeli sa 9 mj iz četveronožnog položaja. Već sam se polako počela brinuti iako je ona stalno na podu i motorički je sve super. Malo me primirila mama čija se bebica posjela sa 11 mj. Sad kad smo bile na zadnjem pregledu pedijatrica je pitala da joj pokažem kako se posjela, valjda je htjela znati da li je zaista sama sjela.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Evo valjda je Jana osjetila da pišem o njoj na rodi pa joj je bilo dosta i večeras se posjela sama iz četveronožnog položaja s 9mj i 5 dana .

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo valjda je Jana osjetila da pišem o njoj na rodi pa joj je bilo dosta i večeras se posjela sama iz četveronožnog položaja s 9mj i 5 dana .
    Baš mi je drago. Ja se i dan danas veselim kad sjedne,a ona me samo gleda u čudu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

He, he, valjda je i Z. shvatila da se spremam s njom k fizijatru pa se danas svečano okrenula. Naravno da se rasplakala kad je mama počela skakati od sreće .
    Posljednje uređivanje od martinaP : 24.01.2011. at 21:58

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da pa ja kad sam je sad vidjela počela sam urlati od sreće i skakati i pljeskati i jadno dijete se prepalo i počelo plakati. Ah kako je malo potrebno mami za sreću.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mitovski, dr. Polovina je napisao kako je to simptom rizika.
    Ali ne kao izdvojeno, nego ako ide uz još neka kašnjenja ili poremećaje.
    Ništa samo po sebi ne mora značiti patologiju, ali može.

Dr. Polovina je poznat po opreznosti i "plašenju" roditelja.
    Ali im nitko ne može zanijekati da su odlični stručnjaci.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bravo cure

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

bravo za janu.
    s velikom sam puno grešila, a za mladju sam sa blizu 8m, zvala fizioterapeuta da je malo razmrda, posela se sa 8,5m, i isto sam reagovala burno. Posle tih vežbica je sve išlo brže.

Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Od rodice kćerkica sjedi sama (bez oslonca) već od 7mj starosti.
    Naš dečko ima tek 4,5mj i silno hoće sjest, naravno da ne može, pa ga mi ponekad pustimo da bude u "polusjedećem" položaju, naslonjen na nas.
    E, sad, tablice me ubijaju, s obzirom da je svako dijete dugačije, ali čitala sam da dijete treba pustiti u polusjedeći pa kasnije da se samo diže u sjedeći stav kada ono to samo i krene radit (dizati se).
    Pedijatrica nam je rekla da to ne smijemo radit, zbog kičmice, jer da nam je dijete debelo (ima 8100g na 67,5cm).
    Šta sad?
    Da ignoriram što se on pokušava dić i plače ili ga smijem ponekad podić i prislonit uz sebe?
    Mislim, po pedijatrici ne bi smio u autosjedalicu do 6mj starosti...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ukoliko dijete vozite u autu ono MORA ići u autosjedalicu, izvan toga naravno da neće boraviti u njoj
    dijete se u sjedeći položaj diže ili iz četveronožnog položaja ili ležećeg
    podizanje iz polusjedećeg u sjedeći nije posjedanje
    dok dijete ne sjedi položaj u kojemu je potpuno leđima oslonjen na tebe polusjedeći je, po meni, ok

Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nisam ni mislila da dijete (osim u autu) "boravi u autosjedalici"
    I znam da je još malen da sjedi sam, samo me zanimalo da li ga smijem pustit dok je tako u polusjedećem polužaju (dakle; naslonjen)
    pa se npr. primi meni za ruke i sam sebe vuče u sjedeći položaj, da li ga smijem pustit da to napravi?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Elluna prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ni mislila da dijete (osim u autu) "boravi u autosjedalici"
    I znam da je još malen da sjedi sam, samo me zanimalo da li ga smijem pustit dok je tako u polusjedećem polužaju (dakle; naslonjen)
    pa se npr. primi meni za ruke i sam sebe vuče u sjedeći položaj, da li ga smijem pustit da to napravi?
    ma ovo za autosjedalicu se odnosilo kao komentar na pedijatricu, a ne na tebe
    ma može biti tako naslonjen punim leđima, ali ne daj mu ruke da se diže jer će se tako i tako kad se podigne vjerojatno iskrivit nakon par sekundi s obzirom da nije spreman za sjedenje

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

moj ima 9ipol mjeseci. stalno je na podu, medjutim nije se jos digao na sve 4, niti se posjeo. Zadnjih nekoliko dana dize guzu i "vuce" se naprijed i natrag, te se okrece na bok. nadam se da ce uskoro savladati i sjedenje i puzanje.
    Jel bi mu morala polako pokazivati kako se posjeda (skolski)?
    Ili jos nista nije alarmantno?

Bili smo na sistematskom prije par dana, i doktor me spotao zasto ga ne posjedam i zasto mali jos ne sjedi
    Jedva cekam da dodje neki drugi pedijatar jer je ovaj na zamjeni (nasa pedijatrica otisla u mirovinu).

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bubika, ja nisam nista pokazivala niti forsirala...i kazem ti, odjednom je za par dana sve to uradio, a sad bi ,cini mi se, i da hoda- odjednom . jednom kad ukapiraju sta i kako onda vise nema zaustavljanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja najmlađa će za tri dana imati 11. mjeseci. Do sada se sama posjela svega dva puta. Neće. Lijena je. Ustane samo uz moju malu pomoć. Stavim ruku nekako sa strane i onda se ona uhvati pa ustane (tu vježbu su me naučili s prvom djecom).
    Neće se niti okretati s trbuha na leđa (iako je to svladala s 5 mjeseci), samo ako je jako motivirana, tipa mobitel.

Iz polusjedećeg u sjedeći položaj se digla sa 7 mjeseci (u kolicima ili u autosjedalici). Inače je stalno na podu. Ja sam ju posjela s 9 mjeseci, jer ležanje nije više dolazilo u obzir. Od tada s njom vježbam posjedanje (nekoliko puta na dan, ništa intenzivno, jer sam mislila da će sama svladati).

Uhvati se za kauč pa đipa/gore-dolje na svojim koljenima. Kreće se po podu u sjedećem položaju (tako je i MM "puzao"), nekako se nogama odguruje i svuda stigne. Još je spora, ali svejedno stigne do svake zanimljive police, ormara ...

Sve motoričke radnje mi se čine u skladu s dobi (čak se i sama hrani prstima već tri mjeseca), osim tog posjedanja ... Ipak sam malo zabrinuta, tako da ću se morati posavjetovati s liječnikom.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Neće se niti okretati s trbuha na leđa (iako je to svladala s 5 mjeseci), samo ako je jako motivirana, tipa mobitel.

Iz polusjedećeg u sjedeći položaj se digla sa 7 mjeseci (u kolicima ili u autosjedalici).
    Tako je bilo i kod nas. S 9 mjeseci smo počeli ići na vježbice. Moj je beban dosta lijen i sve ga je trebalo jako motivirati i puno vježbati. Evo tek je s punih 12 mjeseci propuzao i zapravo se tek onda nakon nekoliko dana počeo iz trbušnog položaja dizati u četveronožni i onda sjedeći. Sad smo gotovo 13 mjeseci i on ne pokazuje baš nikakvu želju da se digne na noge, i to ćemo mu vjerojatno morati pokazati i onda vježbati. Moj je savjet uvijek potražiti pomoć, malo vježbanja ne škodi osobito kod tako lijenih bebača. Meni je jako drago što smo krenuli s vježbanjem. Dobro, možda bi on to sve savladao i bez toga, ali mislim i da bi meni otišli živci od brige.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vrijeska, Tattoo, ne postoje lijena djeca.
    samo djeca koja nešto mogu ili ne mogu.

ovo povlačenje za ruku kako bi se podigla mi se baš ne čini kao dobra vježba za posjedanje.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Imam i ja jedno pitanje vezano za posjedanje, ugl. moj mali ima 4,5 mj. i pedijatrica je rekla da bi ga sa punih 5 mj. trebalo po 10 min dnevno stavljati u sjedeci polozaj ogradjenog jastucima da nauci sjediti, jer bi kako ona kaze sa 6 mj. to trebao znati sam. Sad sam malo zbunjena, jer iz svega sto sam do sada cula i procitala sam zakljucila da djete treba pustiti da samo dodje do toga ili ne..? Molim vas vasa iskustva.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Teny prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja jedno pitanje vezano za posjedanje, ugl. moj mali ima 4,5 mj. i pedijatrica je rekla da bi ga sa punih 5 mj. trebalo po 10 min dnevno stavljati u sjedeci polozaj ogradjenog jastucima da nauci sjediti.
    praktički isti savjet sam ja dobila od naše pedice kad je Nika imala cca 6 mjeseci. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je već totalno bezveze da mi laici ovdje govorimo kontra pedijatrica i pedijatara.
    ovaj savjet se meni čini jako lošim, ali zašto ga onda daje pedijatrica?

Teny, da sam na tvome mjestu, nazvala bih fizijatra i postavila pitanje. I rekla da mi je ta i ta pedijatrica rekla tako i tako.

ako mi kao roditelji ne počnemo reagirati, čini se da nitko neće.
    a djeca će i dalje "učiti" sjediti, pa "učiti" hodati...

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    meni je već totalno bezveze da mi laici ovdje govorimo kontra pedijatrica i pedijatara.
    ovaj savjet se meni čini jako lošim, ali zašto ga onda daje pedijatrica?

Teny, da sam na tvome mjestu, nazvala bih fizijatra i postavila pitanje. I rekla da mi je ta i ta pedijatrica rekla tako i tako.

ako mi kao roditelji ne počnemo reagirati, čini se da nitko neće.
    a djeca će i dalje "učiti" sjediti, pa "učiti" hodati...
    X

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam jutros dobila packu i naputak da ne smijem dijete stavljati da sjedi (ima 11 mjeseci!) nego ga moram poleći na trbuh i da se mora samo posjesti

ne znam kako ćemo to izvesti posebno jer ona ima svoj način kretanja u sjedećem položaju ....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vrijeska, ja bih nju odvela negdje na vježbice.
    11 mjeseci je već doba kada bi se stvarno trebala sama posjesti (i ostati u tom položaju).
    Nemoj ništa na svoju ruku, postoje vježbe koje stimuliraju dijete na pokret koji će je do toga dovesti.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •