I, kak si postupila?
Do sad su ti cure sasvim sigurno rekle - zanemari tabele
mi smo čak napismeno od doktorice dobili papir na kojem je pisalo "spontano prosjedavanje, spontano propuzavanje" i to me spasilo u sprječavanju okoline da pokušaju moje dijete uglavljivati među jastuke da sjedi ili tegliti za ruke ne bi li napravilo koji korak.
dijete uradi sve onda kad može a ne kad se nama hoće
moj stariji je počeo sjediti tako nešto sa 9 mjeseci, propuzao možebit tek sa 11, ovaj mali možda mjesec dana ranije svladao oboje, i nikakve razlike među njima nema
Ni ja nisam za nasilno učenje, ali jedno je učenje nečeg za što dijete nije spremno a drugo učenje nečeg što bi dijete u toj dobi trebalo znati. Naravno, uz oprez jer ne razvijaju se sva djeca jednako. Evo, nama su pokazali na vježbicama posjedanje baš onako da ga lagano vučem za ruku što meni i nije imalo nekog smisla i eto on se usprkos puno vježbanja počeo posjedati iz potrbušnog u četveronožni pa sjedeći. Sad smo gotovo 13 mjeseci i još se uopće ne diže na noge i neće još dugo jer jednostavno nije spreman. Baš me briga što puno bebana u toj dobi već hoda, mi ćemo to kasnije. Ali on zbilja jest malo lijen, ili kako se neuropedica izrazila "intelektualni tip". Mogao bi cijeli dan sjediti u jednom kutu i biti miran. Jednostavno ga treba puno puno poticati na bilo kakvu aktivnost.
Inače on je već s nekih 8 mjeseci lijepo sjedio, ali tako da bi se sam digao u kolicima iz blago povišenog položaja i više ga nisam mogla dobiti dole, opirao se. Fizijatrica nije imala ništa protiv toga jer je on sam sjedio, nismo ga morali podbočiti jastucima, nije padao. A evo posjeo se sam tek nakon prvog rođendana.
Natasa,Sarajevo ma po meni je problem upravo to da tablice nisu usklađene pa sam ja bila nesigurna trebam li nešto poduzeti ili ne jer tablice se razlikuju po 2mj u onim krajnjim granicama do kojih bi dijete nešto trebalo raditi. Po nekim tablicama se traba posjesti sa 7 a po nekima s 10mj. Ja sam rekla da ću pričekati do 10mj ako se nebude posjedala da ću tražiti mišljenje stručnjaka ali kao što sam napisala posjela se s 9mj i 5 dana propuzala 10 dana nakon toga, a s 10mj se počela dizati na noge i sad već polako uz namještaj radi prve korake. Naravno sad sam sama sebi smiješna koliko sam se brinula ali informacije o tome su stvarno jako različite i ubiti sam se brinula da možda ne propuštam pomoći djetetu ako mu pomoć treba a jako je bitna informacija dali bi se trebalo posjesti sa 7 ili 10mj. Uglavnom po meni vrlo zbunjujuće.
možda se nećete složiti, ali meni se čini da, koliko god je super što danas stvarno djeca kojoj stvarno treba uz vježbanje postignu ono što bez vježbanja ne bi postignula, toliko je i to vježbanje uzelo previše maha
dakle, ako dijete nema problema, a takvih je većina, a po mom mišljenju problemi bi se do devet mjeseci već trebali uočiti, onda dijete/beba ne treba ništa ni učiti ni vježbati.
kužim mitovski totalno. i je zbunjujuće. a valjda ti polovine računaju da malo vježbe ne može škoditi ni jednoj bebi, što i ne može, a to što nije baš potrebno - nema veze. moji su oboje s devet mjeseci počeli puzati i nakon toga samostalno su se posjeli. jedino moram priznati da ih u kolicima nisam do devet mjeseci držala u ravnom položaju jer mi je to bilo neprirodno i nekako forsirajuće.![]()
imaš pravo vježbanje koliko je dobro toliko mi se ćini sveprisutno i da sam npr s 9mj otišla kod liječnika i rekla moje dijete se ne posjeda uvjerena sam da bismo bili vježbači a nepotrebno.
mene je kod moje j zbunilo to da je sve ostalo npr držanje glave, okretanje trbuh-leđa-trbuh, fina motorika išlo puno prije nego je trebalo a onda je malo kasnila s posjedanjem ali sad kad razmišljam ona je u to vrijeme jako razvijala govor i bila izuzetno zainteresirana za komunikaciju i vjerojatno zato nije bila zainteresirana za posjedanje a to se često zaboravlja
Moja cura ima 9 i pol mjeseci.
Preskočila je fazu igre na boku i posjedanja iz položaja na leđima- nikad se nije tako igrala niti posjela?? Imal li još takvih slučajeva??
Puže već mjesec dana jako lijepo. "Vježba" posjedanje iz četveronožnog položaja-naginje se prema guzi i kao da će sjesti ali ništa,ali to već dugo traje i zabrinuta sam postala zadnjih dana jer je krenula odjednom raditi "špagu" tj jednu nogu stavi ispruženu naprijed, a drugu skvrčenu iza-i kao da će se tako posjesti (dva put je čak i uspjela-ali to mi izgleda nepravilno). Primjetila sam također da se s leđa na trbuh okreće samo preko lijevog boka a preko desnog kao da ne zna!?
Please help!!! (Pedijatrica je rakla-već se trebala sama posjesti kad smo bili na pregledu s 8 meseci).
Moji su se poceli samostalno posjedati s 10 mjeseci. Kod mladjeg mi je zanimljivo sto je poceo sjediti tek kad se naucio samostalno posjedati (ako bi ga ja posjela odmah bi se iskobeljao na trbuh).
mi smo sa curkom sve jako brzo pohvatali od puzanja sa od nekih 6 mjeseci i ubrzo sjedenja i podizanja na noge, evo samo čekamo kad će se pustit i sama prohodat.... sve u svemu mala zvrkica puno naprednija od brace