Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: AMARANTH

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno AMARANTH

Dakle, koristite li ga? Moj bebač ima 8,5 mj. pa niti sama ne znam da li ga davati... Kako ga radite, pretpostavljam da ga ne pasirate? S obzirom da moja ribica nema dosta zubi za žvakanje, ne znam koliko će mu amaranth biti probavljviv, ondosno da li će biti ikakva korist od amarantha ako "izađe" kakav je i "ušao" :/ Dileme, dileme... pomoooooć!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a šta je to?
    :?

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja prvin put čujem, ali sad sam pametnija ; ))

http://www.specialfoods.com/amaranth.html

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To je jedna (mislim) južnoamerička žitarica.

Ja se iskreno rečeno ne sjećam jesam li i nama ikada kuhala amaranth, pa ga nisam dala niti Lei. Kuhamo quinou, tj. radim jednu paellu od nje ljeti, pa sam to bila namjerila dati Lei ali nisam (ne znam zašto). Quinoa mi se po teksturi čini slična prosu, ne znam da li je i amaranth takav?? Pa onda valjda može kao i proso? jel' amaranth krupniji? Po onim čokoladicama iz Bio&Bio rekla bih da nije.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma nije krupniji Mima, nego još sitniji u tome i je "problem". Skroz je sitan, skoro k'o pijesak pa niti je za pasiranje, a nisam ziher kakva korist ako ga cijelog proguta :? I mi klopamo quinou.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

podizem...
    luka ima zubice i zna zvakati ali mislim da bi amaranth samo gutao (pa se isto pitam koja korist), eventualno nesto malo prozvakao...
    kako da mu ga spremim?..
    da li da jos pricekam?..

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I ja planiram kupiti amaranth, a evo sto sam nasla:
    http://www.makronova.com/Default.aspx?tabid=178

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da,gledala sam u j.boban pejic 'prirodn. i zdr. za bebe i djecu' ali nema nekog recepta...
    ovdje se spominje da se moze preraditi u pahuljice...
    Može se pripremiti kao kaša, u kombinaciji sa drugim žitaricama, mljeti u brašno ili preraditi u pahuljice koje djeca posebno vole.
    al ja to ne znam raditi...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Jesi vidjela ovo?
    evo par uputa za pripremu: sam se amaranth kuha 25-30 minuta u omjeru 1 šalica amarantha : 2,5-3 šalice vode, no češće se priprema u kombinaciji sa quinoom, prosom ili rižom. Ukusan je u varivima, ali oprez: kuhajte na laganoj vatri uz redovito miješanje budući da se lako lijepi za dno lonca!

Amaranth je nježan, lagan, sočan i hranjiv, lijepo se slaže sa crnim i azuki grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i sladom. Svakako istražite brojne mogućnosti koje vam nude ova mala blijedožuta zrnca. U slast!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mmm..kako to dobro izgleda!
    Jel prerano zapoceti sa dohranom u 35oj?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nasla ovaj topic:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=amaranth

znaci, sameljemo u mlincu (al ja to onda zovem brasno :/ )...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    Jesi vidjela ovo?
    evo par uputa za pripremu: sam se amaranth kuha 25-30 minuta u omjeru 1 šalica amarantha : 2,5-3 šalice vode, no češće se priprema u kombinaciji sa quinoom, prosom ili rižom. Ukusan je u varivima, ali oprez: kuhajte na laganoj vatri uz redovito miješanje budući da se lako lijepi za dno lonca!

Amaranth je nježan, lagan, sočan i hranjiv, lijepo se slaže sa crnim i azuki grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i sladom. Svakako istražite brojne mogućnosti koje vam nude ova mala blijedožuta zrnca. U slast!
    da...ma kuham ga ja tako otprilike sebi...al njega nekak ne mozes raskuhati...on je onako fino 'pucketav' pod zubima...pa bas zato pomislih kako da ga luka jede tj. sto bolje iskoristi unatoc svom (ne)zvakanju...
    eto,mlinac je rjesenje za sad...

bomballurina go for it!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Aha, nisam skuzila ovo za gutanje, tj. nezvakanje....
    E da, mlinac, i ja ga koristim za proso, valjda sam to procitala na tom istom topicu.
    Bomballurina odvaljujem!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e,ajd kad si vec spomenula: sta mu jos uvijek meljes proso?
    mislim, on se da fino raskuhati...
    ili je to zbog brzeg kuhanja?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

postoje gotove amaranth pahuljice za kupiti. (doduse u becu, ne znam kako je u zg-u)
    mogu se umjesati u muesle, juhe, variva.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je amaranth s vocem super dorucak. Znaci skuhamo ili amaranth, amaranth pahuljice ili muesli koji ga sadrzi. Kad je kuhan naribam unutra jabuku, krusku, zgnjecim bananu ili ta vec i bude super ukusno. Isto radimo s prosom.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kod nas ima pahuljica od amarantha, ali onih "napuhanih" i mislim zaslađenih s medom pa ih nismo probali. Mislim da nema baš previše smisla mljeti žitarice, pa onda se stvarno dobije samo brašno :? Mamasita, zašto melješ proso? (nije kritika, samo radoznalost, jer se ono stvarno brzo skuha)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj daisy2005 prvotno napisa
    Kod nas ima pahuljica od amarantha, ali onih "napuhanih" i mislim zaslađenih s medom pa ih nismo probali.
    da, to je i mene sprijecilo da ih uzmem luki u hr...

ovdje pahuljica ima nezasladjenih i bez meda... ali nema od amarantha...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo da odgovorim lucky i daisy zasto meljem proso...
    istina da se proso brzo skuha, ali samljeveno se skuha jos brze, minuta - minuta i pol i gotovo.
    A jednako je ukusno.
    A sad me zanima da li postoji neka razlika, tj da li proso, amaranth, ili bilo sta slicno gubi na kvaliteti ako se samelje?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    A sad me zanima da li postoji neka razlika, tj da li proso, amaranth, ili bilo sta slicno gubi na kvaliteti ako se samelje?
    mislim (ali nisam sigurna) da makrobioticari kazu da se mljevenjem(pogotovo u el.mlincu) gube neka hr. svojstva...
    ali da ako sameljes pa pripremis odmah je ok... izgleda da je poanta da se hr.svojstva gube kad sameljes vecu kolicinu pa to stoji, pa uzegne...

s druge strane sjemenke (lan, sezam) je djeci svakako bolje dati mljevene jerbo-kako 'nutra,tako van...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo amaranth uveli prilicno rano, kuhala sam ga sa kasicama od voca i povrca. amaranth je inace jako dobar izvor proteina (ima ga skoro duplo vise nego npr. u psenici ili rizi), takodjer ima puno kalcija, a zeljeza tri puta vise nego psenica.
    ja sam inace sve zitarice mljela, ne znam dal se tako gube svojstva, ali stvarno nemam vremena za dorucak kuhati poridz od smedje rize (osim ako nije mljevena). mislim da je to jos uvijek kudikamo bolje od palente ili griza, a da ne spominjem instant zitarice koje vecina daje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moram priznati da mi nije palo napamet miksati smedju rizu...nego sam nakuhavala al ga nakuhavala... sva sreca sto procitah da su se neke domisljatije zene sjetile samljeti ju... sad ce je cesce biti na meniju...

e, da,danas amaranth mljeven pa skuhan i pomjesan sa prosom plus povrce i lanene sjemenke...
    luki se svidjelo... :D

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A da li ga perete? Primijetila sam da je pun svega i svačega, trunčica, sitne prašine i sl. pa sam ga probala prati, ali to je nemoguća misija. On je tako sitan da pliva na površini, zajedno sa svim tim smećem koje ipak ne bih jela. Ima li neki trik?

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ljudi, gdje vi kupujete taj amaranth. Ja sam se stvarno potrudila da ga nađem (u Osijeku) ali nikako da mi uspije.
    Znate za neki webshop možda?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jesi pogledalajel ima u dm-u?
    imatemozda muller u osijeku?
    ako nista - pogledaj ovdje telefon i e-mail maloprodaje itd na stranicama bio-bio ducana mozda se moze naruciti telefonom...
    vidim da ima webshop ali samo nesto za knjige...
    probaj...

http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=31

rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da amaranth sadrzi gluten, ali je lako probavljiv. Ja ga svejedno ne bi davala bebama mladjima od 10 mjeseci.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam davala Andreju rižine krekere s amarantom (iz Dm-a) i stvarno mu se svidjelo. I mislim da ima u DM-u kupiti i sam amarant.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Amaranth NE sadrži gluten.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj dinosaur prvotno napisa
    Amaranth NE sadrži gluten.
    Ajme konačno još jedna namirnica 8)
    danas sam kupila pa ću uz proso, kukuruz i rižu malo proširiti jelovnik

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Ljudi, gdje vi kupujete taj amaranth. Ja sam se stvarno potrudila da ga nađem (u Osijeku) ali nikako da mi uspije.
    Znate za neki webshop možda?
    cvijetak,u osijeku imas preko puta trznice trgovinu zdravom hranom,Harmonija se zove i tamo svakako ces natji amaranth.kasno palim ali sad tek procitah..

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

podizem! zanima me da li ste vi mame koje ste raspravljle na ovom topicu postale sto pametnije vezano uz amaranth?kako ga pripremate? ja jucer skuhala zajedno s prosom,ali zaboravila prethodno oprati da li nakon kuhanja ispirete skuhano? mozete ga ispeci kao kokice.probala i jako je fino. kao takvo mozete umijesati u jogurt.jako je hranjiv na taj nacin

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj šnapi prvotno napisa
    podizem! zanima me da li ste vi mame koje ste raspravljle na ovom topicu postale sto pametnije vezano uz amaranth?kako ga pripremate? ja jucer skuhala zajedno s prosom,ali zaboravila prethodno oprati da li nakon kuhanja ispirete skuhano? mozete ga ispeci kao kokice.probala i jako je fino. kao takvo mozete umijesati u jogurt.jako je hranjiv na taj nacin
    Ma daj mi molim te objasni kako napraviš kokice :? Ja probala i sve mi se zacrnilo i ništa nije pucketalo?

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

imam teflonsku tavu koju zagrijem i bacim zrnje na nju (bez ulja) i one skoro odmah pocnu pucketati. vatru smanjim na najmanje i cak dignem tavicu od nje jer vatra bude prejaka. stavim gore poklopac koji je staleni da vidim kaj se dogadja. stvar je da nece svako zrno puknuti. neka ostanu cijela. mislim da je bit u slaboj vatri.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa da! To ti se i meni desilo da su mi neka pukla a neka se zagorila :/
    ajde baš ću probati još jednom.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Jučer sam uzela gotove Amaranth pop corn u Bio i Bio... pa to su male, male, male kokice. Jakov ih je probao same, a onda sam mu umiješala u voćnu kašicu i to je popapao, jer su se baš fino razmočile. Valjda nisam pogriješila.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vidjela sam i ja to neki dan kad sam bila. Nisam htjela uzimati jer imam još doma nekih žitarica pa čekam da to potrošimo ali sad kad čujem pozitivne komentare, baš ću otići uzeti da probamo.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kad skuham amaranth, u njemu se nalazi i nešto što, čini mi se, nije amaranth. Možda prljavština? Male crne točkice? Jede li se i to ili bi ipak na neki način to trebalo ukloniti?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja to sve jedem. ako baš ulovim onda izvadim, ali ne opterečujem se time

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    mi smo amaranth uveli prilicno rano, kuhala sam ga sa kasicama od voca i povrca. amaranth je inace jako dobar izvor proteina (ima ga skoro duplo vise nego npr. u psenici ili rizi), takodjer ima puno kalcija, a zeljeza tri puta vise nego psenica.
    ja sam inace sve zitarice mljela, ne znam dal se tako gube svojstva, ali stvarno nemam vremena za dorucak kuhati poridz od smedje rize (osim ako nije mljevena). mislim da je to jos uvijek kudikamo bolje od palente ili griza, a da ne spominjem instant zitarice koje vecina daje.
    Kako si ih mljela? U nekom mlincu?
    Preporuka?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam u obicnom mlincu kao za kavu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •