Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Naknada i volonteri

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno Naknada i volonteri

Evo ovdje i jednog budućeg tate.

Molim za savjet, ako je netko imao takvu situaciju ili ako ima neki prvnik da komentira.
    Moja zaručnica je bila zaposlena 9 mjeseci od 01.04.2009. do 31.12.2009., nakon čega je bila na birou do 14. 02.2010. kada je sklopila Ugovor o volonterskom radu (odgojiteljica u vrtiću), na osnovi ovog ugovora radila je do 01.07., pa od tog dana dalje u pravom klasičnom radnom odnosu koji je trebao trajati do 31.08.2011.
    Dana 10.12. je otvoreno bolovanje radi komplikacija u trudnoći.
    po mom tumačenju to bi bilo 18 mjeseci i 25 dana u 2 godine, ali na HZZO tumače da se u staž osiguranja ne ubraja ovo razdoblje kao pripravnik volonter, iako su cijelo to vrijeme plaćani doprinosi za HZZO i HZMO.
    Tj. oni na šalteru tumače da ima 15 mjeseci cca u te zadnje 2 godine!?
    A zašto je vrtić onda uplaćivao doprinose?
    Pomoć please!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Staž osiguranja, kako je definiran u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama predstavlja staž ostvaren na temelju radnog odnosa, obavljanja djelatnosti, primanja naknade plaće po prestanku radnog odnosa, odnoso obavljanja djelatnosti.

Tu postoji i staž obveznog zdravstvenog osiguranja koji predstavlja vremensko razdoblje u kojem je fizička osoba imala utvrđen status zdravstveno osigurane osobe od strane HZZO

Makar se nakanada za bolovanje ne ostvaruje temeljem ovog zakona, već Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ja bih se ipak žalila na ovo njihovo tumačenje.
    Naime, odredbama citiranog Zakona (o rodiljnim i roditeljskim potporama), članak 7. stavak 2., ZAPOSLENIM OSOBAMA smatraju se i osobe koje su prema propksima o radu sklopile ugovor o volonterskom radu, koje se bez zasnivanja radnog odnosa nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavalju bez zasnivanja radnog odnosa ako po toj osnovi imaju priznat status osiguranika iz obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 18.01.2011. at 09:14 Razlog: nadopuna

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala lijepa na ogovoru

Mislim da ću sa ovom pričom ići do najviše instance. Moj je stav da bi se možda prosjek plaća mogao računati uzimajući u obzir da je 1 od posljenih 6 mjeseci plaća bila 0 kn, pa kad se izračuna prosjek da taj prosjek ostane manji. Ali nikako tih 800 kn. Ovo što oni tumače ima potporu u Zakonu, ali je podložno tumačenju.
    A sudska praksa vrhovnog suda i pravna znanost kažu da se odredbe Zakona o radu i ostalih propisa, pa i ugovora u slučaju nedoumice tumače "in favorem" radnika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sandi80,

nisam stigla u prvom postu, no evo ti link na odredbe Zakona o obveznom osiguranju gdje oni objašnjavaju što predstavlja staž osiguranja http://www.hzzo-net.hr/dload/zakoni/...procisceni.pdf . Naime, upravo zbog ovakvog članka, prije volonteri uopće nisu imali prava na rodiljnu naknadu. Zato je ovaj (prije citirani) izuzetak stavljen i u Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Što se tiče tvoje namjere u vezi tužbe, apsolutno te podržavam.

Članak 43.

(1) Naknada pla
    će koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa, obavljanja gospodarske

djelatnosti ili obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja, odnosno na temelju primanja naknade pla
    će nakon prestanka radnog odnosa, odnosno prestanku obavljanja djelatnosti osobnim radom ostvarene prema ovom Zakonu od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje), ako posebnim propisom nije drukčije utvrđeno.

(2) Odredbe stavka 1. ovoga
    članka ne primjenjuju se na naknadu plaće za slučaj priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti.

(3) Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga
    članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice.

Posljednje uređivanje od mamma san : 18.01.2011. at 15:14

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala na odgovorima,

nakon dugog proučavanja mislim da će ipak ta naknada ostati u iznosu od cc 800 kn jer ipak na kraju tako u Zakonu piše, to što je zakon loš i ne potiče na podizanje nataliteta to nek ide nekom drugome na dušu.

No sad nakon početnog straha već me obuzima i panika.
    Činjenice:
    Moja zaručnica je na sadašnjem zaposlenju zaposlena sa plaćom (dakle ne više kao volonter) od 01.07.2010. i dobila 5 punih plaća (7-11 mj) + 10 dana u prosincu nakon čega je na bolovanju radi čuvanja trudnoće. I definitivno se na posao ne može vratit.
    Ona će od 10. 12. 2010. do 28 dana prije termina poroda (termin 15.08.) biti na bolovanju i dobivati tih cca 800 kn.
    Kako će se izračunati osnovica za rodilnju naknadu?
    ugovor joj traje do 31.08. i ona će do tada biti 12 mjeseci u radnom odnosu. No što će se uzeti za osnovu izračuna prosjeka plaće? Zadnje isplaćene plaće (dakle te od 7. mj do 12. ) ili zadnje isplaćene naknade plaće?

Molim za pomoć ako netko zna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (imaš link na ovom podforumu unutar topica Linkovi na zakone koji nam najviše trebaju), članak 7. stavak 2., osobe koje su prema propisima o radu sklopile ugovor o volonterskom radu, koje se bez zasnivanja radnog odnosa nakon završenog obraztovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa ako po toj osnovi imaju priznat status osiguranika iz obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, SMATRAJU SE ZAPOSLENIM RODITELJOM.

Ukratko, ako će imati ispunjen uvjet od 12 mjeseci neprekidnog staža (kod nje će se zbrojiti staž volontiranja + radni), onda će joj biti obračunata naknada s osnove isplaćenih plaća i kod volontiranja uplaćenih doprinosa.

No, kako tvoja zaručnica neće imati prekid u korištenju bolovanja, tako će se preuzeti obračuni i neće se uvažiti ovaj stečeni neprekidni staž, te će njena rodiljna naknada iznositi 1663 kune.

Moj savjet: neka razgovara sa poslodavcem da li će joj omogućiti korištenje godišnjeg odmora za 2011 godinu prije otvaranja rodiljnog dopusta, te da kod otvaranja rodiljnog dopusta od HZZO zatraži ponovni obračun naknade (jer ako je prekid između bolvoanja i rodiljnog kraći od 30 kalendarskih dana ne treba se provoditi novi obračun naknade) jer će isti biti za nju povoljniji.

U svakom slučaju, slobodno se možete informirati o tome i na HZZOu (svojem područnom uredu).

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj sandi80 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovorima,

nakon dugog proučavanja mislim da će ipak ta naknada ostati u iznosu od cc 800 kn jer ipak na kraju tako u Zakonu piše, to što je zakon loš i ne potiče na podizanje nataliteta to nek ide nekom drugome na dušu.

No sad nakon početnog straha već me obuzima i panika.
    Činjenice:
    Moja zaručnica je na sadašnjem zaposlenju zaposlena sa plaćom (dakle ne više kao volonter) od 01.07.2010. i dobila 5 punih plaća (7-11 mj) + 10 dana u prosincu nakon čega je na bolovanju radi čuvanja trudnoće. I definitivno se na posao ne može vratit.
    Ona će od 10. 12. 2010. do 28 dana prije termina poroda (termin 15.08.) biti na bolovanju i dobivati tih cca 800 kn.
    Kako će se izračunati osnovica za rodilnju naknadu?
    ugovor joj traje do 31.08. i ona će do tada biti 12 mjeseci u radnom odnosu. No što će se uzeti za osnovu izračuna prosjeka plaće? Zadnje isplaćene plaće (dakle te od 7. mj do 12. ) ili zadnje isplaćene naknade plaće?

Molim za pomoć ako netko zna
    Bok
    Lijep pozdrav
    Evo ako ce pomoći,naime moja supruga i ja smo imali sličan problem.
    Morate imati 1god. neprekidnog radnog staza ili godinu i pol prekidnog da bi ostvarili prava na punu naknadu koja iznosi prosjek zadnje tri place.Ako sam dobro shvatio dobila je pet placa,a sada vec ima 8mjeseci radnog staza.Izdrzite jos malo do pune godine a onda trkom po sve potrebne papire iz njezine firme sa prosjekom zadnje 3place(mi donijeli sest) i na hzzo.Poceti ce dobivati punu placu,Ako se ne varam ako ne donese papire do 5. u mjesecu mora cekati iduci cijeli mjesec za obradu.,a naknada sjeda 20.u mjesecu na racun.Nemojte se brinuti jer smo sve to i mi prosli.Znaci cim joj navrsi 1god. radnog staza stize puna placa(prosjek-koliko radnih sati ili dana u mjesecu).I u dan vam sijeda na racun.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •