Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: kako se branite od super-majki?

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno kako se branite od super-majki?

kako se branite od super-majki?
    mislim, kad vas neko cini da se osjecate lose zato sto vam:
    - dijete pet minuta u kolicima place jer vi necete da ga po zimi nasred ulice vadite i prislanjate na sebe?
    - jer ponekad razmatrate i druge opcije tretiranja djecijih bolesti osim homeopatskih?
    - jer popijete cappuccino sa kofeinom iako full dojite, skoro svaki dan?
    - jer razmatrate da se vratite na posao nakon navrsene djetetove prve godine zivota, a ne posvetite godinama njegovom savrsenom ranom odgoju...?

danas sam dozivjela da se pravdam jer uvijek stavljm dijete u autosjedalicu iako beba protestuje - eto valjda ga je bolje drzati na sebi za vrijeme voznje a na autoput i ne pomisljati sa bebom...

a mislila sam da cu JA biti super -majka, jer sam svoje dijete dobila u visokim godinama, i nakon MPO haosa...ali eto ima i gorih od mene
    dobijate li i vi savjete, tj. kako se od njih branite, narocito kada je u pitanju neko dobar, vama jako vazan??

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

djete u sjedalicu stvlja super majka koja brine za njegovu sigurnost, autoput neću komentirati

što se kave i inih napitaka tiče ja sam u bolnici dan nakon poroda pila kavu jer uvijek pijem bar jednu dnevno i u trudnoći sam pila, mislim da nervoza ili nezadovoljstvo majke bitno lošije utječu na djete nego jedna šalica kave (pogotovo cappuccino)

Mislim da je najbolje obrana na početku zauzeti određeni stav i jasno dati do znanja da je to naš stav kao roditelja tog djeteta, svatko odgaja svoje dijete po onim načelima u koje vjeruje. Ja uredno poslušam i pametne i manje pametne savjete i odlučim onako kako ja smatram da je uredu i ne opravdavam se jer to vodi samo u svađu
    Svi smo mi individue za sebe, svak ima svoja uvjerenja i strahove i donosi odluke za sebe na sebi svojstven način ja to poštujem i od drugih očekujem isto

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mislim da to nema veze s godinama i načinom začeća nego jednostavno o osobi koja daje savjete
    "Dobar savjet često će se ignorirati. No to nije razlog da se ne čuje" A. Christie

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uh kafe se ne odričem nema šanse, pijem nekad i 2 dnevno, ali bijele.
    Izbjegavam "super majke" inače

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se uopce ne moram braniti jer sam i sama super.
    Posljednje uređivanje od marta : 18.01.2011. at 21:29

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pila sam kavu u trudnoci ,pijem i sada... bijelu...
    a super mame kao i roza izbjegavam naveliko i siroko...

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pijem kavu i sad i u trudnoći, pustim da dijete plače i protestira, počela sam raditi s 6 mj, s oba djeteta i da znaš da se i ja osjećam kao super mama jer puuuuuuuuno toga stignem, i ponekad se samo pitam koja je sve to logistika- biti mama, biti žena, kućanica, domaćica, kuharica, čistačica, peglačica..........................))))
    Osjećam se hy..........

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni je žao kad netko nešto forsira(super majčinstvo i trči na svaki be),daj stani i odmori se malo,polaaako i opušteno.Ali dok mene ne gnjave dobro.I ja pijem kavu

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja stvarno ne znam kako ja to djelujem na ljude, ali ako i postoje neki koji bi mi pametovali zbog nečega, očito odustanu kad mi vide facu

bit će da mi na faci piše da grizem

ozbiljno, rijetko kad, a sad se ne mogu čak ni primjera sjetiti, al valjda se nekad i desilo da su mi baš ono "pametovali"
    ovisno o kom se radi, ili klimam glavom ili se upustim u raspravu tako da dotični više ne pametuje idući put

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

sve mi zabrljamo nekad super mame ne postoje

autosjedalica uuuvjek briga me jeli mojoj djeci smeta sta je sigurno sigurno je mogu se bunit do sutra

a i nije neki primjer super mame kad dijete ne stavlja u AS

vise vjerujem da postoji superman nego super mama mozda se snimi neki film super mama spasava svu djecu svijeta od smotanih mama

kava... pa nije tako strasno jednu kavu popit ako sam zbog toga nemajka neka budem

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moji su se konacno naviknuli na AS iako mi jos uvijek znaju komentirati: pa sto mu bude tih 5min na rukama kako smo vas vozili? A o dohrani da ne pricam, ne znam sto bih im rekla da prestanu komentari o juhicama, mrkvici, mesu, krumpiru i zgancima, ne znam se braniti vise...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Obzirom da nikad nisam upoznala majku koja je više super od mene, nemam se od koga braniti.

Zapravo mislim da je tema krivo postavljena, da bi tema imala smisla pitanje je trebalo glasiti " Kako se borite protiv nerealnih idealala koje ste postavili sami sebi?"
    Ovi gore navedeni primjeri meni ne spadaju pod nikakav ideal super majčinastva, ali pretpostavljam da smo svi različiti...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

uglavnom se ne obazirem. već i vrapci na grani znaju moje stavove o as, dojenju, ishrani, bavljenju decom, ne po guzi...etc.
    na ulici me obično kritikuju što dete nema kapu na +10 ili se iščudjavaju slingom. samo se nasmejem i produžim dalje...
    pametan savet od odličnih mama koje poznajem i poštujem sa pažnjom saslušam i često i poslušam.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom da nikad nisam upoznala majku koja je više super od mene, nemam se od koga braniti.

Zapravo mislim da je tema krivo postavljena, da bi tema imala smisla pitanje je trebalo glasiti " Kako se borite protiv nerealnih idealala koje ste postavili sami sebi?"
    Ovi gore navedeni primjeri meni ne spadaju pod nikakav ideal super majčinastva, ali pretpostavljam da smo svi različiti...
    potpis!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam super mama
    Nikad djetetu ne dam da plače vani kada je jako hladno, jer se bojim da ne navuče anginu
    Kavu sam prestala piti od kad sam saznala da sam trudna, osim u rijetkim prilikama kada odem na kavu kod ili sa frendicom, doma si kuham svaki dan beskofeinsku instant. Također sam ju prestala piti i kada sam dojila, jer sam primijetila da dijete ljepše spava i puno je smirenije tokom dana kada pijem beskofeinsku.
    Doma sam i ne radim od kada sam ostala trudna s prvim djetetom.
    Autosjedalicu koristim uvijek i pod obavezno, a naslušala sam se plača i plača - ne popuštam.
    Imam dosta prijateljica sa malom djecom, ne viđamo se često, ali razgovori su nam jako zabavni i volimo pričati i razmijenjivati iskustva. Ne brane se previše od mene, pa onda možda i nisam super mama
    Inače, šalu na stranu, ja volim društvo raznih profila majki i onih super i ne super. Za svoje super majčinske postupke uvijek imam dobre argumente i ne živcira me kad mi netko "pametuje", volim konstruktivne rasprave, od svakog se nešto može naučiti, nikog ne potcjenjujem.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da bi tema imala smisla pitanje je trebalo glasiti " Kako se borite protiv nerealnih idealala koje ste postavili sami sebi?"
    mislim da tu ima puno istine.
    mozda sam to zaista JA koja preispituje sebe
    - da li je OK izlaziti van u prvih 40 dana bebe - a jesmo, svaki dan barem malo,a padale su temperature i do minus osam;
    - da li je OK obuci misu ista sto nije !00% prirodni materijal i organic:
    - da li le OK obrisati guzu i maramicama koje nisu prosle svaki test na alergene...
    da, pitanje bi trebalo glasiti, kako se rijesiti perfekcionizma pod hitno?
    osim toga, kako ljubazno a odlucno postavljati granice, ako u najblizoj okolini imate nekoga ko vas na to stalno podsjeca?
    Posljednje uređivanje od hanumica fata : 18.01.2011. at 22:35

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ja bih rekla da se od svih može nešto naučiti pa makar naučiš kako ti to nećeš ni u ludilu raditi.Imam svoj krug cura i sve imamo dosta različitog u odgoju.Npr.jedna trči dokt.odmah na prvi kašalj i sl.Druga diže dijete na svako njeno beeee..Treća je nemajka( to bih bila ja).Meni je daleko draže kad se nas tri sastanemo pa počnemo pametovati zašto je nešto bolje od onog i zašto je jedna u pravu a druge dvi nisu.Svjesne smo što radimo i kako se ponašamo ali znamo da smo sve u svemu majke koje žele naj naj za svoju djecu.E sad kako će koja doći do toga to je drugo.A one koje glume super mame i prepune su kao dobronamjernih savjeta njih zaobilazimo što je moguće češće jer nemamo vremena za rasprave;

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj hanumica fata prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da tu ima puno istine.
    mozda sam to zaista JA koja preispituje sebe
    - da li je OK izlaziti van u prvih 40 dana bebe - a jesmo, svaki dan barem malo,a padale su temperature i do minus osam;
    - da li je OK obuci misu ista sto nije !00% prirodni materijal i organic:
    - da li le OK obrisati guzu i maramicama koje nisu prosle svaki test na alergene...
    osim toga, kako ljubazno a odlucno postavljati granice, ako u najblizoj okolini imate nekoga ko vas na to stalno podsjeca?
    Perfeconizam postoji ako si ga možeš priuštiti, i on je naravno (samo ) u tvojoj glavi. Mislim , tvoja susjeda vjerojatno ima i vlastiti perfekcionizam , ali nešto u tebi vrišti na njezine reakcije.
    Kada ti se čini da pretjeruješ samo si postavi pitanje :"Hoće li mi to stvarno biti važno i za 15 -20 godina?"

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja rijeeetko komentiram odgoj sa drugim ženama,teška je to tema.Više općenito pričamo o dječijoj svakodnevici,rijeđe zašto bi neki postupak bio ispravan/bolji/lošiji.Puno žena teži savršenstvu sa prvim djetetom,što je više djece to je žena pametnija. (i skuladno s time manje komentira druge žene,osim u smislu-bude se i ona opametila)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kada ti se čini da pretjeruješ samo si postavi pitanje :"Hoće li mi to stvarno biti važno i za 15 -20 godina?"
    Moje pitanje glasi(kad mi se čini da pretjerujem): "Da li će stvarno dijete biti oštećeno(kasnije,emotivno,fizički) zbog toga i toga?"

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    ja stvarno ne znam kako ja to djelujem na ljude, ali ako i postoje neki koji bi mi pametovali zbog nečega, očito odustanu kad mi vide facu

bit će da mi na faci piše da grizem

ozbiljno, rijetko kad, a sad se ne mogu čak ni primjera sjetiti, al valjda se nekad i desilo da su mi baš ono "pametovali"
    ovisno o kom se radi, ili klimam glavom ili se upustim u raspravu tako da dotični više ne pametuje idući put
    X identično, čak ni rođena mama ništa ne govori, jer ipak JA znam najbolje

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

nakon što sam umirala od želje da mi netko pričuva filipa (bili smo sami par tjedana u kojima nismo nikog viđali) da malo odahnem, a forum je bio pun majki koje se ne mogu odvojiti od svojih beba i pate za njima dok u kupaoni peru kosu, otišla sam s foruma i par godina gledala samo "recepte" uvjerena da su ovdje majke druge vrste ( a ne nemajke koje žele jesti i piškiti na miru).

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kad bolje razmislim zaobilazim u širokom luku ljude koji uglavnom pričaju o djeci i svim ga... mislim radostima koje dolaze u paketu.
    a ako sam već primorana slušati tuđa pametovanja i srcedrapajuće priče, aktiviram oba uha. jedno ulaz, drugo izlaz.

davno smo izašle iz ove dobne skupine ali čini mi se da je tema aktualna od nula do beskonačno.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jedina i najbolja odbrana - protočne uši - što na jedno uđe, na drugo izađe
    jer sam ja najsuper mama svojoj djeci, i niko im ne može biti bolja super mama od mene

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se uopce ne moram braniti jer sam i sama super.
    Baš tako...hehe! A sve što si ti napisala, mislim...stvarno si loša majka ako se vratip raditi nakon godinu dana? Ajme, pa što su onda one koje idu na posao nakon 6 mjeseci?
    Ili one koje ne da piju kavu, nego još i puše (ne, ja nisam jedna od tih)
    Ovo o AS ne bi komentirala!
    I odavni se ne obazirem na tuđe komentare, a i naučila sam odbrusiti ako je potebno!

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ih glatko ignoriram, pustim da izreferiraju svoje a tako su si bitne dok su u akciji a mislim si svoje i totalno ih izignoriram
    i furam po svom po svaku cijenu
    moje dijete moje život moja stvar

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko zna tko sve vas/nas sluša tako protočnih ušiju? mislim da vrlo malo mama stvarno propovijeda svoje majčinstvo, većina svih nas ostalih ima samo potrebu podijeliti svoje iskustvo.

zato mi sesmislenije čini raspravljati u smjeru u kojem su krenule sirius i hanumica fata - koliko smo mi same sigurne u svoje izbore i odluke.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam valjda jedna od "supermama" koja uvijek komentira kad vidi da malim bebama daju bobiće, eto već ima šest mjeseci pa to je fino mekano i nek papa. Onda se raspametim i nabrajam ljudima, i koje znam i ne znam. I vjerovatno me ne doživljavaju, nikako da naučim ne pametovat u takvim situacijama.
    U svemo ostalo, odgoj, prehrana, tehničke stvari(brisanje guzice i to) mogu razgovarat bez pametovanja i isto tako poslušat duge, naravno ako ne pametuju.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hanumice, pa s kime se ti družiš? Ja nigdje ne poznam takve ljude.
    Ok, on topic - sve savjete koje smatram suvišnima rješavam tako da ih ignoriram, a dok sam kraj sebe imala dojenče koje plače tako da smislim bilo što da se odmah maknem od tih ljudi. Uopće ne pokušavaj ulaziti u ikakvu raspravu u trenutku kad za to nisi spremna. O odgoju djece rasptavljam samo kad sam mirna i nemam djece kraj sebe.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Hanumice, pa s kime se ti družiš? Ja nigdje ne poznam takve ljude.
    .
    pravo pitanje je - hanumice, otkrij nam nick

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kao sto vjsticica rece protocnim usiam...ali trebalo mi je dosta dostaaaa vremena da shvatim kako su protocne usi najbolji spas pa cak i od onih do kojih mi je jakooo stalo ( tu ne ubrajam MM-a, imali smo jako slicnu viziju "super roditelja" ali i da nismo u to je jedini slucaj gdje ne bih upotrijebila metodu "protocne usi").

citajuci Kosjenik post sjetih se da sam i ja nekad imala porive koji bi kod nekih izazvalo potrebu za protocnim usima (hhahahah svidio mi se termin, vjesticice patentiraj ga ) tipa da kometiram kad vidim bebu kako jede smokice, sjedi od 6 mj, vode ga na onom povdcu isl. ali sam uspijela iskometirati u sebi jer to su ljudi koje ne poznam i kao sto se meni dizala kosa na glavi od komentra ljudi koje ne poznam tako bi vjerovatno i tim ljudima.

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svakoj super mami kažem da svaka mama radi ono što misli da je najbolje za njeno dijete! Tu obični nastane tajac, jer i super mame imaju neki problem s kojim se bore (hihihihhihihi)

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mislim da je stvar u tome zašto nam se diže kosa na glavi od tih super mama koje kometiraju tuđe postupke je taj što zauzimamo obrambeni stav. One napadaju nas i naše postupke, pod parolom da nam pomažu, mi to doživljavamo kao agresivni napad, a ne kao pomoć.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Savjete voljenih osoba razmotrim, a za ostale mi se živo....
    A i ja sam sebi super.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 19.01.2011. at 11:36

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Savjete voljenih osoba razmotrim, a za ostale mi se živo....
    A i ja sam sebi super.
    Ha,ha...

Inaće , sve te silne savjete treba uzimati sa humorom. Primala sam neke savjete nakon prvog dijteta, nakon drugog se nitko nije usudio ništa komentirati. Ipak bila je jedna izjava koja je meni natjerala suze od smijeha na oći. Moja teta koja živi u Njemačkoj i moja baka koja ima 85 godina , raspravljale su preko telefona (nakon što su vidjele fotografije) kako bi ja svoj kćeri trebala obavezno oblačiti stalno čarapice .
    Bilo je ljeto i temperatura 35 stupnjeva, ali su se one dogovorile i obje me nazvale da mi iznesu svoj zaključak. Meni je to bilo silno smješno, pa čak i simpatično , nekako sam se na trenutak osjećala kao skoro normalna majka. Nekako sam se našla prilično sposobnom da vidim da li E. treba ili ne čarape nakon što smo prošle hospitalizaciju, njezinu operaciju, svakodnevno uzimanje četri vrste lijekova, svakodnevno kućno vađenje krvi iz prsta bebe od četri kile za određivanje količine lijeka, svakodnevnu borbu sa izdajanjem i pokušajem dojenja, svakodnevnu borbu sa unosom dovoljnog broja kalorija, dogovore oko druge operacije ...ma sve to evo nije govorilo dovoljno o mojoj sposobnosti da budem barem prosjećno sposobna majka...eto uvijek ima prostora za poboljšanje.

Zato zaista mislim da su ti neki potrebni ili nepotrebni ideali samo u nama, treba samo paziti da se ne izgubi u njima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.01.2011. at 11:48 Razlog: imam viška slova

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa normalno je da svaka mama radi ono što ona smatra da je najbolje za njenu bebu. ne vidim razloga da nekome prigovaram zbog nekih stvari koje JA smatram da ne bi radila sa svojom djecom. pričekat ću da se rode. isto tako me neće biti briga što ana, mara, šima i luca kažu.
    trudim se već i sada biti što bolja - prestala sam pušiti na transferu (znam, mogla sam i ranije, ali nisam uspjela), ne pijem gazirane i industrijske sokove, alkohol, kavu, trudim se jesti zdravo... vjerujem da ću nastaviti sa nekim mojim "filmovima" kako stvari trebaju funkcionirati i kad rodim.
    samo se nadam da će mi dragi bog i majka priroda dati jake živce da sve savjete koje smatram bezveznim proguram kroz uši bez pjenjenja.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

uf! imam na ovu temu što reći, a to je da je dobro neko rekao kako je možda riječ više o razmjeni iskustava. pa to može zazvučati / prerasti u dociranje, tanka je granica. osobno, imala sam puno veću potrebu pričati o tome dok mi je dijete bilo sasvim malo, što je valjda i prirodno.
    sve ti je novo i svježe . ti si na neki način novi. danas sam ponosna što sam dostigla takav stupanj kontrole, da nikad i li skoro nikad nemam potrebu komentirati tuđe odgojne metode il bilo koje druge postupke vezano uz djecu.
    jer sam shvatila da je to jednostavno nepotrebno, a možda i bezobrazno u neku ruku, ako te niko ništa nije pitao. baš ako neka prija traži savjet ili mišljenje, rado ga udijelim!

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

" da nikad i li skoro nikad nemam potrebu komentirati tuđe odgojne metode il bilo koje druge postupke vezano uz djecu.
    jer sam shvatila da je to jednostavno nepotrebno, a možda i bezobrazno u neku ruku, ako te niko ništa nije pitao. baš ako neka prija traži savjet ili mišljenje, rado ga udijelim! [/QUOTE]

Potpis!
    Ni ja ne volim kad se meni nađu pametovat, pa ni ja to ne radim drugima. Osim ako baš traže....

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj hanumica fata prvotno napisa Vidi poruku
    Perfekcionizam - liječi se vremenom + nespavanje pomaže.

Granice - za sebe sam imala problema, ali otkad imam dijete - nemam ih više. Odgovaram smireno, sa smiješkom, ali odlučno.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Hanumice, pa s kime se ti družiš? Ja nigdje ne poznam takve ljude..
    ahahaha pomikaki, pa oko mene gomila takvih!! militantni eko-frikovi, super-majke, veganeri ili u blazem slucaju vegetarijanci...sto su uglavnom krasni ljudi, i dobro je kad je lifestyle ipak izraz nekog razmisljanja i stava, ali se sa utvrdjenim stavovima nije uvijek lako boriti...
    javljam se vise kasnije, jos razmisljam o postu od sirius, koliko je perfekcionizam luksuz, a koliko bolest...

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam optimista pa vjerujem da svaka mama pokušava biti najbolja, supermama. Nekome to ide bolje, nekome lošije, netko je malo sebičan, netko daje i zadnje od sebe. Savršene mame nema, ako se varam htjela bih je upoznati. Ja na komentare samo klimam glavom i radim po svom. Ponekad bi rado "zašpotala" druge mame, ali nekako mi se ne da natezati jer znam da onda slijedi dugi razgovor i prepucavanje. Nisam ni ja perfekcionista, popustim kod mnogih stvari, radim kompromise (jedino sam kod AS-a militantni frik!). Da, smetaju me mame koje šopaju klince slatkišima (evo danas jedna nahranila svoju bebicu od nepunih godinu dana čokoladicom iz automata!), živcira me kad bebače potežu po parku za ruku jer oni "kao hodaju", ali i ja sam ponekad pojela "zabranjeno" dok sam dojila i ne mislim da sam zato nemajka. Da mu je smetalo, plakala bi s njim i ne bi više ponovila.
    Ja sebe smatram nekom normalnom mamom, u nekim sam stvarima možda super, drugdje opet popustim. Nažalost, u svojoj okolini uglavnom nemam supermama, već onih pametnih koje nude glupe savjete, tipa zakaj mu ne dam jesti ono kaj mi jedemo, kaj još nije jeo čokoladu (koja sam ja nemajka a ima već skoro 11. mjeseci ), kaj ga ne stavljam na noge jer ovak ne bu nikad prohodal isl. Rado bi se ja branila od supermama, teže se braniti od ovih s drugog kraja "normale".

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja to u principu ne slusam. Svakakvih sam saveta dobila i na razne moje postupke su neki prevrtali ocima.
    A kad me neko bas dugotrajno ugnjetava, ili kad se bas nameracim na nekoga onda obicno kroz neobavezan razgovor mozes od te osobe saznati svasta sto ne ide u njenu korist. Ne da bih ikad isla da joj to natrljam na nos, nego sto meni pruzi satisfakciju.
    Npr od jedne prijateljice koja pada u nesvest sto dojim dete od 3.5 godine sam u razgovoru saznala da njen skoro petogodisnjak jos pije mleko na flasicu i to se budi nekoliko puta nocu. A da stvar bude gora ona sve to krije od muza jer njen muz misli da je mali sa 3 godine ostavio flasicu. Meni je to saznanje bilo dovoljno da zauvek ogluvim za njene komentare.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

stalno se preispitujem hoće li mi djeca imati traume zbog mojih postupaka, riječi...
    i nekako sam okružena super mamama koje se zgražaju jer stalno nosim svoju djecu, jer spavamo skupa, jer ih ne vozim u kolicima jer ih ne nadohranjujem sa AD iako vidim da mi je dijete veeliko i treba mu nešto da ga uroka! "kak si glupa, pa vidiš da ti je gladan čim cica tolko puta po noći". zato jer idemo vani iako je minus, zato jer sam se vratila nakon 5 mj. na posao sa drugom i jer ću sad ostati doma do 3. godine, zato jer imam 3 djece-ziher se nemogu posvetiti svima i tako...i naravno-seljača sam jer su mi djeca cicala do 3, 2 i ovaj će ko zna do kad..
    super mame uključuju i moju mamu i MMovu..naporno, jaaako naporno.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Perfeconizam postoji ako si ga možeš priuštiti, i on je naravno (samo ) u tvojoj glavi.
    hm, kako to znati??
    u datom trenutku je svako naravno ubijedjen da radi najbolje za svoje dijete, ali odredjene posljedice tek kroz neko generacijsko vrijeme isplivaju na povrsinu...
    samo da dam primjere iz svog zivota - rokali su me antibioticima i za najmanju prehladu, da ne pominjem hodaljku i silne vakcine, pa flasica umjesto sise jer je mama odmah morala na posao...svaka od tih stvari je ostavila neki svoj mali trag na mome tijelu i/ili psihi.

bas zbog takvih i slicnih primjera, ja danas smatram da je najvise sto mozemo da uradimo za djecu to da im omogucimo dobar bonding na pocetku zivota, full kontakt i integraciju u zivot odraslih jos od najranijih dana, full dojenje koliko je moguce i prilike dopustaju i organisku hranu kad na nju dodje vrijeme. i pregrst ljubavi, podrazumijeva se...

ali sve to nije tako lako, jer sami zivimo dosta otudjeni od prirode (od kontinuuma, kako ga jean liedloff naziva u svojoj legendarnoj knjizi 'the search of happiness lost').
    i zato je (meni licno) tesko izlaziti na kraj sa zadatim idealima, i vjerovatno zato nervira kada na njih podsjeti neko ko je mozda jos revnosniji ili uspjesniji od tebe.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hmmm, što uopće znači super majka? Po meni to nije majka koja strogo pazi na dojenje, prehranu, AS, zajedničko spavanje, itd. Zato jer nisu sve mame jednako informirane, i zaista postoje mame koje smatraju da je sigurnije voziti dijete na rukama, koje smatraju da koja čokoladica tu i tamo neće naškoditi djetetu, koje smatraju da je majčino mlijeko slabo pa daju djeci AD itd. Ne vjerujem da većina tih majki svjesno štete svome djetetu.
    Za mene je super mama ona koja uistinu voli svoje dijete i daje mu do znanja da je voljeno. Prekjučer u čekaonici gledam majku sa tromjesečnom bebom. Beba cijelo vrijeme plače, a ona se ne obazire, eventualno kad malo jače zaplače da joj prst ili joj mahne zvečkom da je umiri. U jednom trenu je ipak uzela u ruke i dijete se umirilo, da bi je potom opet spustila jer joj se ne da nosati (njene riječi upućene djetetu).
    Ili u frizerskom salonu žena ponosno govori kako je zabranila ikome da uzima i dira dijete bez potrebe, jer onda svi odu, a dijete njoj skoči na vrat.
    Ili med. sestra u bolnici, kad je vidjela nas mame kako mazimo svoje bebe komentira da šta se mala djeca imaju maziti, grliti, na nama je samo da ih hranimo i preslačimo.
    Eto, na ovakve stvari se ja užasavam. I možda će moja sljedeća teza biti malo kontroverzna, ali ja ne vjerujem da svaki roditelj istinski voli svoje dijete. Vjerujem da svaki osjeća onu iskonsku povezanost sa djetetom koja je u svakoga od nas usađena, ali ne vjerujem da roditelj koji osjeća svoje dijete kao teret zaista ljubi svoje dijete.
    Svi ostali za mene su super roditelji. I ne obazirem se na tuđe savjete, jer vjerujem da većinom proizlaze iz dobre namjere.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja mama i svekrva su bile supermame kojima mi se bilo teško suprotstaviti, a da ostanem pristojna. Nisam se izletavala da zadržim korektan odnos (bilo je obično "da, dobro, budem..." i napravila po svome).

Za ostale me baš bilo briga.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Moja mama i svekrva su bile supermame kojima mi se bilo teško suprotstaviti, a da ostanem pristojna. Nisam se izletavala da zadržim korektan odnos (bilo je obično "da, dobro, budem..." i napravila po svome).

Za ostale me baš bilo briga.
    Znači i ti imaš protočne uši?
    Velim ja to je najbolja (i jedina) odbrana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    Znači i ti imaš protočne uši?
    Velim ja to je najbolja (i jedina) odbrana
    Nema drugog načina! S vremenom sve dođe na svoje mjesto...

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam se isto naslušala svega i svačega! od savjeta kako se Nia još ne okreće s trbuha na leđa i obratno (usput tek joj je 4 i pol mjeseca) zato što je previše na rukama, do toga da kakva sam ja to majka kad je samo dojim, jadno dijete sigurno je žedno, za platnene kako mi se samo da, za dohranu kad sam rekla da jedva čekam kad za to dođe vrijeme sjeckati, reckati i miksati pogledi su bili kao da sam poludila, zašto kad se tako lijepo može otići i kupiti gotovo... itd.

sve to meni na jedno uho unutra na drugo van! samo se nasmijem i zapamtim s kim ne treba ulaziti u rasprave za koje znam da ne mogu imati normalan tijek! pa čemu onda da se sekiram nepotrebno! poklopim i mamu i svekrvu kad mi krenu (znam da je dobronamjerno) dijeliti savjete oko kojih se ne slažemo!

i slažem se sa rehab! ovo što je napisala je jako tužno i tako često se može vidjeti!

ja uživam u svom djetetu, u svakoj minuti s njom! i pokušavam joj biti što bolja mama, kao i svaka od nas ovdje!
    a na sve ostalo jednostavno se oglušim!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dok si ti sigurna u sebe i svoje postupke, nema te 'supermajke' ili čega li već što bi te moglo pokolebati u tvojim odlukama i postupcima.
    Barem je tako kod mene. Znam što radim i zašto nešto radim i izuzetno rijetko mi se dogodi da me netko uspije u nečemu 'učiniti nemajkom'.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •