Sve je počelo jedne lijepe večeri kad moja Marta nikako nije htjela zaspati (naglasak na htjela, jer je mogla, obzirom da po danu ne spava).
Sto puta izlazi iz kreveta, te piti vode, te hoće keks, te dođe vidjeti što radimo. Meni smiješno, ali reda mora biti. Tim više što ne da ostalima spavati ili zaspati.
I dosjetim se ja te velim: imam jedan crveni ruksak, strpat ću u njega sve crtiće iz police, sve koliko stane u njega, i tamo će crtići ostati dok god ti ne ideš spavati u miru Božjem. Naravno, nije me odmah uzela ozbiljno, tako da sam 'prijetnju' provela u djelo. I skoro svi crtići su zbilja završili u ruksaku i tamo ostali nekoliko dana.
Nakon nekog vremena (nisam čekala da baš sve bude po ps-u) vratili smo crtiće na policu.
Ali sada večer izgleda malo drugačije: legne ona (da budemo jasni: K (6,5) legne i zaspi odmah takoreći; J (1,5) dudla svoje mlijeko i treba malo mira da bi zaspao, a moja Martica se vrpolji, doziva, hoće vode, otkriva se...
I tu nastupa famozni Crveni ruksak. Ovako:
'Marta, velim, ako se ne smiriš, odmah vadim Crveni ruksak iz špajze i trpam crtiće unutra'.
Ponekad treba ponoviti 2-3 puta, ali se smiri ipak puno brže nego prije.
Nedavno sam ga i izvadila i stavila blizu sobe, tako da ga vidi. Mir i tišina!
Imate li vi nešto kao što je naš Crveni ruksak?
Kakva su vaša iskustva s takvim 'taboo' predmetima?
(Moje je vrlo pozitivno - nema grubih riječi, nema galame, samo potiho velim 'Cveni ruksak' i da vidiš kako se spava!)