Sto vi cinte (odnosno sto biste ucinili) kad vase dijete udari mladjeg brata/sestru ili vas osobno?
Vedran je povremeno udarao Zrinku kad mu je smetala u igri ili nekad i sasvim bez razloga kad je bio umoran i nervozan, no to smo sad rijesili skoro pa 100%. No, jos uvijek ostaje taj neki obicaj donesen iz vrtica (tamo je obicaj da se decki stalno nesto gurkaju, lupkaju ... tete se bore koliko mogu protiv toga, ali nisu ni one svugdje) i onda nas zna udariti sakom po nosu, u celo, trbuh ... Na pocetku su to bili jaki udarci i to cak nogom (dvaput me je tako slozio na pod, udarcem u trbuh), no sad smo i to suzbili, no jos uvijek ostaju ti "udarcici" koji uglavnom ni ne bole, no smetaju i nerviraju i njih se definitivno zelimo rijesiti.
Agresiju smo smanjili tako da smo mi prestali agresivno reagirati na te udarce (Prve su nam reakcije bile vika i kazne tipa "time'out" za svaki udarac", no to je rezultiralo samo sa jos vise agresije). Nakon toga smo krenuli mekse i sa onim "ja" porukama i to je donijelo ploda, ali svejedno kosta roditeljskih zivaca (jer bi ga najradije opalili ... mhmrljmh). Mislim da smo svi sad bitno smireniji nego prije, ali zelimo krenuti jos i dalje, no trenutno smo izgleda dosegli plafon sa nasim idejama i znanjem.
Napominjem da se kaznama s Vedranom generalno ne moze puno postici (tvrdoglavije dijete nisamma jos sreo i takve metode uglavnom izazivaju samo jos veci otpor i probleme) i njih primjenjujemo samo kad je zaista velika frka, a glupo nam je nagradjivati ponasanje koje bi trebalo biti normalno. Naravno da kod svakog udarca spomenemo da nam se to ne svidja, no to njemu na jedno uho unutra,a na drugo van.
Usput, za ilustraciju stanja u vrticu: njih 5-6 decka su u kompi i medjusobno se svako malo udare. I prica tako vedran: "Kad mene udari Luka u nos ili mi Ivan stane na prste ja onda ne placem iako me to boli, a ne place ni Luka kad ga ja udarim u usta ili kad mu Matko zavine ruku. No kad udarimo Tonija, onda on place i zato se nitko od nas ne zeli igrati s njim."
Mislim da komentar nije potreban.
A ne moze covjek biti ni pustinjak pa izolirati dijete od ovakvih pojava.
A sami si zamislite kuda vode takva ponasanja u skolsko doba i kasnije. :shock: