Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: kaže mi šefica da sam ciganka jer dojim

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno kaže mi šefica da sam ciganka jer dojim

Drage moje Rode, čitam vaše forume već tri godine otkad sam majka.
    Evo sad trebam vaš savjet. Imam dvije curice od 1 i 3 godine. Nedavno sam počela raditi nakon rodiljnog dopusta. Šefica mi odjednom kaže da moram raditi noćnu smjenu, a kad su mi oči zasuzile pita me zašto. Odgovorih da mi mlađa kćer još sisa. Kakva pogreška. Rekla mi da sam luda, da samo ciganke doje djecu, da za to nema medicinkih indikacija, da sam u postpartalnoj psihozi. Doslavno mi u facu rekla da sam luda.
    Šta da radim, da dam otkaz??? Po kolektivnom ugovoru ne moram dežurati do 3 godine života djeteta, al u novom zakonu o radu nema ništa o tome. Kom da se obratim?
    Mala mi je cijelu noć proplakala. Prva noć bez mame. Očajna sam!!!!!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nisam stručnjak, ali koliko znam, zor je osnova i baza, a kolektivni nadogradnja radničkih prava, pa ako po kolektivnom ne moraš raditi noćne do 3. god djeteta, onda se možaš pozvati na to bez obzira što je ta stavka "nestala" iz zor-a (ako jest, nisam pratila).

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne znam za zakon ali šefica ti je...no comment!

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Joj lema kako sam ljuta nakon što sam ovo pročitala. Žao mi je što si se našla u ovakvoj situaciji. Pravo nije moje područje, ali sam na brzinu pročačkala ZOR i ovdje ti kopirala one članeke za koje mislim da se odnose na tvoju situaciju.
    Članak 6.
    (1) U radnom odnosu poslodavac i radnik dužni su pridržavati se odredbi ovoga i drugih zakona, međunarodnih ugovora koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, drugih propisa, kolektivnih ugovora i pravilnika o radu.
    Članak 7.
    (3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno.
    Članak 259.
    (2) Zbog povrede obveze iz kolektivnog ugovora, oštećena stranka ili osoba na koju se on primjenjuje, može tražiti naknadu pretrpljene štete.
    Nadam se da sam ti barem malo pomogla i da ćeš se izboriti za svoja prava. Pozdrav!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam stručnjak, ali koliko znam, zor je osnova i baza, a kolektivni nadogradnja radničkih prava, pa ako po kolektivnom ne moraš raditi noćne do 3. god djeteta, onda se možaš pozvati na to bez obzira što je ta stavka "nestala" iz zor-a (ako jest, nisam pratila).
    Ovako nesto i ja znam...ali nisam sigurna kako je sad...daj to malo prouci jos...mislim nemres sam tak odjednom malu odbit od sise...mogla ti je bar rec da npr.imas 5mj.fore da se sredis i vratis u nocne, makar mi je i to ludo i nepotrebno...a na samu seficinu popratnu izjavu, nemam sad komentara...tj.imam, al da krenem pisati dobila bi opomenu...uuf..znam da ti je novac potreban ,znam da ti poso treba..ali dobro prouci svoja prava, nemoj dozvoliti da ostane na ovome...bez obzira na pare..patite mala i ti te onaj koji probdije noc uz nju jer place...da si bar imala jos pola godine vremena da malenu nekako naviknes, makar koliko ja znam do trece ne moras u nocne....grrrr, a i ne sam dojenje pa ipak je tu dvoje djece kako ces iz nocne biti orna za dan s njima:/ joj...javi jesi nasla kakvo rijesenje i slicno..

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I kolko ja znam imas pravo do 3 godine ne radit nocnu. Meni su cak toliko izasli u susret da su mi dali samo jutarnju jer nije imao ko biti s malcem poslje vrtica.

Jel ta tvoja sefica ima djece? Zvuci mi ko isfrustrirana baba kojoj fali....

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

jednostavno napiši molbu u kojoj tražiš da se poštivaju tvoja prava iz kolektivnog ugovora, i tražiš da ne radiš noćne smjene.
    ako ti u roku 15 dana ( ili 8, nisma sigurna) ne odgovore pozitivno onda traži svoja prava dalje,
    mislim da ih možeš i tužit ali u roku od 15 dana nakon što prođe rok u kojem su ti trebali odgovorit.
    najbolje pitaj na legalisu, meni su puno pomogli.
    mislim da se službeno to zove Zahtjev za zaštitu prava radnika i mora ići službeno.

sve ovisi u kakvoj firmi radiš, ali ako imate kolektivni onda pretpostavljam da nije mala!

sretno i bori se za svoja prava!
    nemoj popustit nasilnicima koji misle da su iznad zakona.
    Posljednje uređivanje od AnneMary : 24.01.2011. at 19:10

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

(3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno.

ovo boldano što je već janis izvukla sasvim sigurno stoji.
    imaš li sindikalnog predstavnika u blizini?
    a po starom ZOR-u znam da roditelji djece do 3 god. imaju određena prava tj. zaštitu od određenih poslova (tipa prekovremenih kada to mogu samo uz pisani pristanak i sl.)
    a šefica...uf...netko ju je imenovao šeficom svemira pa se kuži u sve, blago njoj
    Posljednje uređivanje od mrkvica05 : 24.01.2011. at 19:17

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

ah baš žalosno što naši poslodavci rade nama, svaki radi po svojim željama. Nisam doživjela ništa takvo pa ti ne mogu ništa savjetovati, al šteta bi bilo da zbog toga prestaneš dojiti ili da ostaneš bez posla u takvoj kriznoj situaciji. nemoj odustat od svojih prava i odlučno se bori za njih. puno sreće.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

katastrofa od žene ti je šefica?! iskompleksirana baba.
    poslušaj cure i probaj se izborit za svoja prava. sretno!!!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure su ti predložile dobre odredbe iz Zakona o radu.
    Ja ti samo mogu reći da su, na žalost, iz ovog novog Zakona o radu izbačene odredbe o zabrani noćnog rada za majke djece do 3. godine starosti.

No, kako bi ti malo bolje mogle pomoći, molim te da napišeš u kojoj gospodarskoj grani radiš? Da li ti je poslodavac državna firma ili nešto drugo? Naime, postoje kolektivni ugovori u kojima su možda ove stvari regulirane.

Nadalje, ako se ne možeš dogovoriti sa svojom šeficom o tome da ti se jedno vrijeme tolerira da ne radiš noćnu smjenu, probaj razgovarati sa mjerodavnim osobama u kadrovskoj službi da te poštede noćnog rada.

Što se tiče šefice i njenog odnosa prema tebi, ti je za takav odnos definitivno smiješ prijaviti ili njenim nadređenim ili državnom inspektoratu i to definitivno zbog bullinga i diskriminaranja.

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    I kolko ja znam imas pravo do 3 godine ne radit nocnu. Meni su cak toliko izasli u susret da su mi dali samo jutarnju jer nije imao ko biti s malcem poslje vrtica.

Jel ta tvoja sefica ima djece? Zvuci mi ko isfrustrirana baba kojoj fali....
    x

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Na tvom mjestu bih prvo sama napisala molbu da se ispoštuju radnička prava, a ukoliko to ne bi imalo efekta, ima odličnih odvjetnika koji se bave radnim pravom i koji bi vrlo rado zastupali tvoje interese i interese tvoj djevojčica. U ovoj situaciji braniš svoje pravo na roditeljstvo koje bi samo po sebi trebalo biti svetinja svima, cijelom društvu, a kad već nije, predlažem ti da se žustro boriš. Tvoja šefica je samoj sebi najveća sramota i bilo bi krasno kad bi njezinim nadređenima ispričala o ovom događaju (nadam se da ona ima nadređenih). Sretno ti od

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče šefice i njenog odnosa prema tebi, ti je za takav odnos definitivno smiješ prijaviti ili njenim nadređenim ili državnom inspektoratu i to definitivno zbog bullinga i diskriminaranja.
    Ovo sam i ja pomislila, nedopustivo je da se netko tako ponaša na radnom mjestu pa da je stoput šef. U nekim zemljama bi se mogla nadati lijepom sudskom procesu, a kod nas... ovisi o mnogim faktorima, zar ne

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na stranu i dojenje i noćni rad, ali ta žena je stvarno zaslužila prijavu zbog svojega ponašanja.

nema koga u ovoj cijeloj priči nije povrijedila.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    na stranu i dojenje i noćni rad, ali ta žena je stvarno zaslužila prijavu zbog svojega ponašanja.

nema koga u ovoj cijeloj priči nije povrijedila.
    Slazem se potpuno, i bas razmisljam kako bi ta prica lijepo izgledala u novinama... bas bi trebalo poslati jedan lijep clanak pa neka se zna...iako bi ti vjerojatno kasnije mozda imala i problema radi toga,ali to ti najbolje znas....

Katastrofa, najgore od svega to seficino ponasanje,ma kako se usudi,vrijedjanje i slicno mislila sam da toga vise nema....

Sretno i nadam se da ce se to nekako rjesiti!

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ne moraš raditi noću, ali ako želiš raditi, to neće smetati dojenju, znam iz iskustva.
    Nije ni jednu noć plakao, čak još bolje spava kad ja radim.
    Meni su kolegice rekle da danas doje žene od kojih su se najmanje nadale, e pa neka im, dojim s guštom i dalje.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ipak moram dati otkaz. Nepoželjna sam, nisam dobar radnik. Hvala Bogu odmah sam našla drugi posao. Dežurala svaki treći dan već 2 tjedna. Još imam dva dežurstva pa idem. Odradila svoje. Dojim još uvijek, muž preživio sve. I noćna buđenja i plakanja i nosanja.
    Život ide dalje. Drage moje, ne dajte da vas itko gazi. Što sam bolja bila, šutila, bilo mi je gore, kad sam pokazala zube morala otići. Al kako pjesma kaže I did it my way. Bit ću gospođa doktor u općoj praksi.

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I šefica ti je dakle DR.
    Šta reći...
    Puno sreće.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puno sreće, i svaka čast što si "pokazala zube".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sretno!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lema prvotno napisa Vidi poruku
    ......Bit ću gospođa doktor u općoj praksi.

Žalosno je što onakva diskriminacijska uvreda je išla od jedne žene - doktorice kolegici doktorici. Upravo sramota. I po meni za prijavu po svim mogućim osnovama.

A tebi želim svu potrebnu sreću. I stvarno je istina ono o zatvaranju prozora i otvaranju vrata.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 07.02.2011. at 15:10

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lema prvotno napisa Vidi poruku
    Bit ću gospođa doktor u općoj praksi.
    Ja vjerujem kako bi mnoge od nas upravo k tebi

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i ja se bilježim gospođo doktor!

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

lema drago mi je sta si se makla od takve sefice, i sto si nasla novi posao.
    sretno gospođo doktorice!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Gospođo doktor, čestitam da ste se batalili luđakinje.
    Takav nastup je slika i prilika nekoga kome nisu svi na broju ni stručno, ni ljudski ni psihički. Fakat je bolje ulice pometat nego radit s nekom takvom babom.
    Inače, više od jednom sad od liječnica čula osudu dojenja....

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Svako zlo za neko dobro!

Sretno na novom poslu!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Strasno. Ne mogu vjerovati da takvi ljudi postoje, osobito zene koje se mogu zamislit u takvom slucaju.
    Ne razumjem gdje je tu zakon??
    Kada se ja vratim na posao morat cu na ceste visednevne sluzbene putove. Gdje su tu moja prava da dojim dijete? A ako se suprostavim- ceka me ista sudbina i vjerojatno cu dat otkaz prije nego ga dobijem. Vec sam pitala na drugoj temi, a pitat cu i ovdje- ima li ikakav clanak zakona koji stiti dojilje nakon godine dana? Nesto kao preraspodjela na drugo radno mjesto i sl?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

lema drago mi je za tebe!!!!

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

danas me sin pitao da li se nekad smije reći: "ne pričaj gluposti!" i imam li neki primjer. mislim da bi ovo sa cigankom i dojenjem bio savršen primjer kad druge riječi nisu dovoljno jasne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •