Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: skraćen frenulum

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno skraćen frenulum

Naime, bebač je danas mjesec dana. Ovo mi je druga beba i još u bolnici sam bila sva puna sebe jer sam znala kako ga stavljati na cicu. On je pravilno hvatao, ja sam se znala pravilno namjestiti, baš mlijeko mi nadošlo već drugi dan, sve super, ali... Odmah je coktao. Bilo mi je glupo da ima soor a tek se rodio?! Uglavnom, na otpustu mi je pedijatrica rekla da ima skraćen frenulum, na što sam ja odmah pitala radi li to neke probleme s cicanjem jer meni mali čudno cokće, a ona je odgovorila da to nema veze.
    Napravio mi je takve ragade koje doista nisam ovaj put očekivala jer sam dojila već jednom, i relaktaciju sam prošla.
    Sad koristim šeširiće jer sam u rodinom savjetniku iz bolnice pronašla da su šeširići ok kod djece sa skraćenom tom kožicom ispod jezika.
    Već tri dana isključivo dojim, uz bol, ali koja prolazi tako da sam opet u napasti da probam dojiti bez šeširića, ali strah me te boli ako se ponovi.
    Moje pitanje je vezano uz to dojenje bez šeširića kod beba sa skraćenim frenulumom te ako mu to odmah cvaknu (sutra idemo na prvi pregled) hoće li on onda dojiti bolje.
    Prvo dijete sam uspjela dojiti sa šeširićima i bila sam sretna, ali kužim gdje je problem s tim šeširićima i voljela bih ovaj put dojiti bez šeširića ako će mi to biti moguće.

Ajde molim vas neka me netko savjetuje....

Ne znam zašto mu to nisu odmah cvaknuli u bolnici kad su primjetili, moja mama mi kaže da je moja baka koja je bila babica prije nekih 70ak god kad bi pregledala dijete to odmah cvaknula ako je bilo potrebno.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nikolo1 dobro nam došla na forum!
    Molim te odgovori mi na nekoliko pitanja kako bi dobila bolji uvid u vašu situaciju:
    s koliko je dijete rođeno? Koliko je dobilo na težini u prvih mjesec dana?
    Koliko podoja imate u danu? daješ li djetetu išta osim dojke (čaj, vodu)? ima li dijete dudu varalicu? Pije li dijete na bočicu?
    Dojiš li po rasporedu ili na zahtjev djeteta?
    Koliko imate mokrih, a koliko prljavih pelena u 24 sata?

skraćeni frenulum može, ali i ne mora uzrokovati probleme s dojenjem. Kažeš da se kod tebe javlja bol i da dijete cokće tijekom dojenja. Moguće je da zbog skraćenog frenuluma ne može dovoljno duboko primiti bradavicu u usta, te da zbog toga dojenje boli. Primjećuješ li na bradavici bjeli trag nakon dojenja ili nepravilan oblik bradavice? to bi mogao biti znak nepravilnog prihvata.
    Imaš li ranice na bradavici?
    Ima li dijete bijele naslage u usnoj šupljini koje se ne mogu skinuti trljanjem? jesu li se na bradavicama dogodile kakve promjene?
    Kod pravilnog prihvata bradavica treba biti smještena duboko u djetetovim ustima, donja usna izvrnuta, jezik se treba vidjeti na rubu donje usne. Veliki dio areole, tamnog područja oko bradavice treba biti smješten u djetetovim ustima, i to tako da bradavica nije centrirana u ustima nego je više obuhvaćen donji dio areole. Izgleda li vaš prihvat dojke tako?
    možeš li mi reći koji je razlog što si prvo dijete dojila preko šeširića?
    U ovom tekstu navodi se da se šeširići preporučuju kad ništa drugo ne pomaže:http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=1500
    Pročitaj, možda ti pomogne.
    Općenito rezanje te opne trebalo bi dovesti do poboljšanja tehnike dojenja, ako je to bio uzrok problemima.
    Javi nam kako je prošao prvi pregled.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Evo ja sam napisala odgovor ali ne znam gdje je.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

A joj stvarno imam problem s odgovaranjem. Evo ovo je već treći put da pišem odgovor!
    Sad ću stvarno pokušati ukratko.

P je dobio 1500g (ja se skoro onesvjestila). ima sve upiškane pelene. kaka jednom ili dva puta dnevno.
    U međuvremenu sam ga stavila na lijevu dojku bez šeširića i definitivno zaključila da je stvar u frenulumu jer mi jezikom ide po dijelu bradavice ili po čitavoj bradavici, i često mu je dojka ispadala iz usta, i opet sam čula to coktanje, koje možda i nije coktanje ali ne znam kako drugačije to nazvati. Sa šeširićima se to ne čuje.

Pedica kaže da to cvaka otorinac pa ćemo u klaićevu sljedeći tjedan a onda ću probati bez šeširića.

Prvo sam dijete dojila sa šeširićima zbog em ravnih, em čudnih bradavica, osjećala sam takvu bol da se nisam mogla micati ni nakon podoja. Nakon što mi je bol jenjala, nakon mjesec i pol, ja sam uz šeširiće prošla relaktaciju i dojila svojeg sina do 13 mjeseca. Bol sam prestala osjećati tek kad mi je sin imao nekih 5,5 mjeseci.
    Ovaj sam put odlučna probati bez šeširića, ali kad riješim frenulum.

Hvala tomita!
    Ja ću javiti kako je nakon što mu to cvaknu pa kad probam dojiti bez šeširića. Možda moje iskustvo pomogne nekome.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Evo, već sad 4. ili 5. put pišem odgovor Tomita.
    Sad sam pitala muža da mi pokaže kako bi on postavio post... Baš mi je bilo neugodno jer sam tražila savjet a onda se ne javljam.

Dakle... definitivno sam zaključila da mi imamo problem sa frenulumom jer sam ga stavila na lijevu cicu koja mi je općenito i bolje građe i ne boli me, i opet sam čula to kao coktanje, i ispadala mu je cica iz usta, i imala sam osjećaj da mi jezikom ide po dijelu bradavice ili čak po čitavoj bradavici.
    Nakontvog odgovora poročitala sam i tekst na koji si me uputila i imamo sve simptome, uključujući i bijelu crtu (ali to dok sam dojila bez šeširića). Od bijele crte inače postao je bijeli krater radi kojeg sam izdajala dva tjedna tu cicu.

Kod pedice.... mali je u mjesec dana dobio 1500 g. Mislim da kad sam to vidjela, došlo mi da odem u birtiju i častim sve odreda.
    Uglavnom samopouzdanje u dojenje, MOJE dojenje je otišlo strelovito gore.

Prvo dijete sam dojila na šeširiće jer imam jako čudne, poluravne, trobrde bradavice, ako bi se uopće mogle nazvati bradavicama. Tko god vidi tu moju bradavicu, kaže da tako šta još nije vidio. Uglavnom osjećala sam bol tijekom i nakon podoja, i kada se tkivo naviknulo, ja sam prodojila sa šeširićima jer jedino tako nisam osjećaja tu bol.

A frenulum... idemo u klaićevu sljedeći tjedan pa kad ga cvaknu, javit ću se opet da tražim podršku i da javim svoje iskustvo koje možda nekome pomogne.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Baš mi je drago da je napredak u težini tako dobar. Prema tome i broju mokrih i prljavih pelena možeš biti sigurna da mu je dovoljno mlijeka.
    Ako je zaista problem u skraćenom frenulumu, baš me zanima kako će izgledati podoji kad taj problem uklonite, tako da pratim i dalje temu.
    A za nejavljanje, nitko se ne ljuti. Nadam se da ćeš postati i na druigm temama, pa će i forumiranje postati rutina.
    Čujemo se!

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ajme, ja polako odustala od foruma jer sam odgovarala na Tomitin post a mojih odgovora nigdje...

Evo da podijelim svoje iskustvo...
    Otišli smo u klaićevu cvaknuti frenulum, zahvat je to koji traje pikosekundicu. P nije čak niti jako, niti dugo plakao. Doktorica mu je čak i obavila komplet pregled uho, grlo, nos jer je rekla da njegov frenulum i nije toliko skraćen i da takove probleme može raditi i neka opstrukcija na tom putu...
    Anyway... taj dan nije cicao bez leptirića jer je pri dojenju bez njih dosta plakao i otimao se, pa sam zaključila da ga vjerojatno boli i nisam ga htjela dodatno opterećivati.
    Naravno da je po onom 'mrfijevom' zakonu već sutradan prilično prošmrcao pa sam ja opet pokušala i opet odlučila ne inzistirati...
    Ovaj tjedan sam ponovo pokušala i dojili smo jedan dan bez leptirića, ali njemu to baš više ne ide. Čak u nekim trenucima sam imala osjećaj odnosno kao da ga je sama bradavica iritirala na povraćanje!? Naravno i drugi sin je bio bolestan i kući ovaj tjedan pa ja više nisam inzistirala jer se na cici sa leptirićima smirio i cicao ok.

Zaključak; nakon skraćivanja frenuluma, cicanje je svakako drugačije, bradavica me više nije kao bolila, onog nekog coktanja nije više bilo ALI... skraćivanje treba obaviti što prije jer on je sad već skoro dva mjeseca i ima već usvojenu svoju tehniku cicanja.
    Ako se sve ili barem neke zvijezde poslože i ja se uspijem pozabaviti samo njime i njegovim cicanjem, možda uspijemo bez šeširića, ali ako ne... u svakom slučaju bitno je da pije moje mlijeko i da dojimo.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nikolo hvala ti što si javila.
    Već danima virkam na topic da vidim ima li što novo.
    Odlično je što dojite, pa makar i preko šeširića. Ako se odlučiš pozabaviti skidanjem s šeširića i zatrebaš savjet javi se!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •