Puno ovisi i o karakteru djeteta... Da je moj stariji bio doma (tj. da nije silom prilika morao u vrtić), stvar bi isto izgledala.
On i danas u 11. godini voli da je netko od odraslih u blizini dok on isprobava nove izazove. Nije to više problem, ali nova i nepoznata situacija u njemu izaziva početnu nelagodu (mm je od iste sorte) dok ne utvrdi što je to i da li je za njega sigurno. S druge strane, moj mlađi je pravi Ciganin - njega smo morali uvježbavati da se NE skiće, da NE odlazi u tuđe kuće, da se javi ako ode k prijateljima i slično. Djeca su različita...
Mi smo djecu imali prilike ostaviti na kod mojih roditelja u drugom gradu od njihove najranije dobi i moram reći da su ti mali izleti jako jako doprinijeli njihovoj samostalnosti. Isto, obožavali su u dobi od 4+ godina kvartovsku knjižnicu gdje sam ih znala ostaviti same na radionicama. Moram priznati da se moj stariji u toj dobi šlepao uz brata (ali i obrnuto, ovisno o aktivnosti).
Djetetu treba pružiti priliku da osjeti kako je to biti negdje bez mame (to je mješavina straha i izazova, a znatiželja najčešće prevlada strah). Rekla bih da nije dovoljno samo ići npr. u igraonicu, nego ponuditi djetetu veći broj sadržaja koji su dostupni (npr. ostaviti ga na pol sata kod prijatelja - otići pa se vratiti - tako smo mi povremeno kod sebe socijalizirali sinovog prijatelja, s promjenjivim uspjehom tj. u početku je bilo teže, ali nakon samo 2 takva ostanka na igranju više nije bilo problema). Moji dečki i danas samostalno odlaze susjedi u zgradi, zajedno ili svaki sam, već prema prilici.
Djeca jako dobro prihvaćaju aktivnosti koje ih zanimaju. Za mog starijeg to su računala i sve u vezi s njima (ostao bi sam samcat čitav dan ako treba, u tom slučaju nisu mu trebali ni mama ni tata ni brat), a za mlađeg sve vrste društvenih aktivnosti tipa pjevanje, gluma i slično. Tako nam je oko računala pomogao ujo s kojim su moji dečki rado ostajali i kod njega i kod nas i u raznim kombinacijama. Bitno je imati osobu od povjerenja koja NIJE mama ili tata - to djeci ulijeva samopouzdanje koje je teško steći na drugi način.
Eto, to su bile neke od ideja... Bitno je da dijete izgradi stav "ja to mogu sam" prije polaska u školu. Vremena je sasvim dovoljno... Sretno!

Odgovori s citatom