Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Gdje kupujete namirnice za pekač kruha?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Gdje kupujete namirnice za pekač kruha?

Našla sam dosta zanimljivih recepata na forumu i cijelu temu o vrsti pekača kruha.

Sad me zanima gdje kupujete namirnice?

Npr. suha germa može koštati od cca 60 do 400 kn/kg. Ovisno kakvo se pakiranje kupi.

Malo sam gledala po dućanima cijene raznih brašna i sjemenki i bitno se razlikuju.

Nešto je jeftinije kupovati u pakiranju po kilu, nešto po dvije, a nešto po pet.

Da li ste primjetili da određeni proizvođači brašna/trgovci često mijenjaju cijene?
    Imate li preporuku za određenog proizvođača što se tiče odnosa cijene i kvalitete ili je to sve isto?

Razlika između glatkog brašna T500 i T550?

Unaprijed hvala!

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budući da više ne pečem kruh svakodnevno brašno kupim u lokalnoj trgovini, meko, ono koje mi je trenutno najpovoljnije
    Jednom mjesečno kupimo brašno u Metrou, ali opet max 5kg jer toliko mogu spremiti u ormar

Ono na čemu puno uštedim, a kruh i dizana tijesta su mi puno ukusnija - je svježa germa: kupimo u Metrou pakiranje od kile, dio ostavim u tupperware posudi u frižideru, a ostatak razrežem na kocke i zamrznem)
    Kila svježe germe košta 10-tak kuna i preporodila sam se otkad sam se odvažila zamijeniti suhu svježom

Stavljam je u vodu, ne ide na kraju kao suha
    Nisam probala koristiti odgodu pečenja/dizanja tijesta (i sa suhom germom sam koristila odgodu samo par puta).

Pretala sam kupovati integralna brašna - kupim bijelo i crno brašno i pomiješam sa pšeničnim posijama i sjemenkama (ja opet kupim gdje stignem jer ne trošim velike količine kao kad sam bila na porodiljnom)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koristim 850 brašno, tj. polubijelo i kupujem ga u Metrou, od Čakovečkih mlinova jer mi je to najbolje. Suhi kvasac kupujem u Lidlu, sjemenke suncokreta u pakiranju od kile u Mulleru, kao i brašno od pira, integralno i obično jer je tamo najpovoljnije.
    Pšenično integralno brašno povremeno kupim na tržnici.
    Kukuruzno u Plodinama, s nekog OPG-a.
    Zapravo pečem kruh već godinama, pa sam razradila sistem. Uglvanom stalno kupujem iste namirnice, manje gledam jel baš najpovoljnije, bitno da su bi dobre.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo polubijelo brašno kupujem u pakiranjima od 5kg.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala, mi smo nakupovali po kilu različitih brašna da vidimo kako nam koje odgovara, ali trenutačno isprobavamo i vrste pečenja pa svaki put dobijemo drugačiji kruh i teže je procijeniti.

Baš danas imamo polubijeli kruh i super nam je.

I ja sam skužila da mi je jeftinije kupiti pšenični griz i pomiješati s posijama, nego kupovati integralni griz. Znači, to se može i sa brašnom za kruh.
    Kupila sam pola kile suhe germe, pa ću sa sviježom isprobavati kad ovo potrošim.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja kupujem polubijelo (850) i bijelo (550) od pet kila - ovisno u kojem dućanu je jeftinije. Često bude po 12 kuna 5 kila.

Stavim svaki u svoju kutiju i onda miješam po inspiraciji.

Integralna sam također prestala kupovati. Najviše zato što primjetim da se ne pojede.

Ponekad kupim mješavine za kruh, pa doziram po 10 dag u jedan kruh.

U početku sam često stavljala sjemenke, a sad smo se nekako zasitili.

Prvi put čujem da ima svježe germe od kile.
    Kako to nitko nije spomenuo na onih 895335 stranica o pečenju kruha

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja u neumu kupim pola kila kvasca za 20 kuna pa tako do sljedeceg prelaska granice

kruh mi je bolji sto mu je brojka manja, najbolji mi je od glatkog brasna tip 400, ali takvo rijetko nadjem
    pravim ga od onog lidlovog jeftinog, potrosim oko 10 kila mjesecno

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchi pp, ja sam tu svježu germu od kile sasvim slučajno našla u Metrou, stoji u frižiderima gdje su i one male kockice germe (i maslaci)
    dugo sam je ignorirala jer sam mislila da je to samo za profesionalce jer ja to ne mogu potrošiti, a onda sam saznala da se može zamrzavati pa sam se odvažila i isprobala i jako sam zadovoljna

bilo je prije te germe i u Getrou, ne znam jel još uvijek ima, nismo tamo bili godinama
    u drugim trgovinama nisam našla

eh da kad sam prvi put vidjela, mislila sam da to nije ista germa kao one male jer mi je bilo nevjerojatno da mala kockica od 40g košta 2-2,5kn, a ovo veliko pakiranje od 1000g košta 10kn

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mirjana, koliko ti dugo traje ta germa, tj. za koliko kruhova? cca naravno I u čemu je razlika :početnica:

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na koju razliku misliš? ako misliš na moj post gore - ista je kao one male kockice, samo puno jeftinija (zato sam i mislila da su različite)

razrežem je na 30-tak kockica (otprilike, ja to odokativno) - otprilike je većina kockica veličine 2/3 one kockice od 40g (jer mi uglavnom upravo toliko treba) + još par manjih kockica tako da mogu kombinirati)

gore u hladnjaku mi stoje cca 2-3 tjedna (gledam koji je rok trajanja kad je kupim) a u zamrzivaču mi stoji po par mjeseci (iako uglavnom gledam da nakon neka 3 mjeseca kupim novu - kad sam svakodnevno radila kruh taman bi mi trajala oko mjesec dana) - a dogodi mi se i da tek kad vidim da mi se tijesto slabije diže skužim da se ni ne sjećam kad sam je kupila

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Razlika između svježe i suhe germe?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svježa mi je puno ukusnija (e sad jesam si ja to umislila, ne znam)

iako u uputstvima za aparat piše da se treba koristiti suha germa, našla sam na nekom od topica ovdje savjet da se može koristiti i svježa (neki je stavljaju u vodu kao ja, a neki na kraju kao i suhu) pa sam probala i kruh mi je bio puno ukusniji (ili sam ja konačno pogodila omjere )

http://www.kvasac.hr/Default.aspx?art=29&sec=22

Što je pekarski kvasac

Pekarski kvasac je vrsta kvasca koja se koristi i u domaćinstvima i u pekarskoj industriji za proizvodnju kruha. Za različite namjene dostupan je u dva oblika…

Pekarski kvasac je vrsta kvasca koja se koristi i u domaćinstvima i u pekarskoj industriji za
    proizvodnju kruha. Za različite namjene dostupan je u dva oblika: svježi komprimirani
    kvasac i instant suhi kvasac.

Pekarski svježi komprimirani kvasac
    Ovaj se kvasac prodaje industrijskim i zanatskim pekarama. Dolazi u komadima od 0,5 i 1 kg.
    Kako bi se postigla čvrsta struktura, kvasno se mlijeko filtrira pri čemu se uklanja višak vode.
    Dobiveni kvasni kolač se prebacuje u homogenizator kako bi se postigla ujednačenost mase,
    a zatim u ekstruder gdje se oblikuje i reže na odgovarajuću dužinu i masu. Nakon što se komadi
    umotaju u papir i upakiraju u kutiju, čuvaju se u hladnjači do isporuke.

Pekarski svježi kvasac za domaćinstvo oblikuje se u kockice od 40 g, pakira u zbirne displaj
    kutije i transportne kutije koje se, također čuvaju u hladnjači. Svježi kvasac ima ima visoki udio
    vlage (oko 70%) i podložan je kvarenju te mora se čuvati na hladnom cijelo vrijeme. Rok trajanja je
    oko 5 tjedana od dana kada je upakiran.

Instant suhi pekarski kvasac
    Ovaj oblik kvasca ima još jedan stupanj obrade u odnosu na svježi komprimirani kvasac.
    Ekstrudira se u sitne granule i prolazi kroz komoru za sušenje u kojoj se kroz kvasac upuhuje
    suhi zrak. Na kraju se dobije kvasac s 8% vlage za razliku od svježeg komprimiranog koji sadrži
    70% vlage. Zbog niskog udjela vlage, kvasac je u poluaktivnom stanju i zato može izdržati duži
    period čuvanja a da ne izgubi na aktivnosti u dizanju tijesta. Kod pakiranja se pojedinačni omoti
    kvasca vakumiraju kako bi se rok trajnosti produžio na dvije godine. Ovaj se kvasac prodaje u
    pakiranju od 125g i 500 g.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja gledam na kvalitetu, ne na cijenu, to mi je važno. Ako već ne kupujem kruh, onda hoću da je što kvalitetniji.

Radim kruh skoro svaki dan, odnosno po potrebi kako ga potrošimo.

Brašno kupujem isključivo integralno i crno, od čakovečkih mlinova najčešće, a ako nema toga, onda koje nađem. Bijeli kruh ne pečem. Sjemenke kupim ili u DM-u ili u Mulleru. Najčešće sameljem lan ili suncokret.

Kvasac, suhi, isto u DM-u, bez konzervansa. To mi je najpraktičnije. Je skuplji, ali opet me u konačnici cijeli kruh izađe jeftinije nego da kupim u dućanu, a znamo što jedemo.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja kupujem u mlinu u Brezovici integralno miješano od 6 kg i bijelo T 400 od 5 kg koje rabim za mliječni kruh i kolače, i to sve za neke sitne pare tj jeftinije nego da kupujem Podravkino u dućanu (oboje je manje od 50 kn).
    raženo i brašno od pira u DM-u Alnaturino ili u Bio bio. oboje je po 10 kn/kg.
    kvasac obavezno veliko pakiranje koje dijelim s mamom da se ne pokvari. Di-go ili iz Lidla oba su mi dobra
    Posljednje uređivanje od maxi : 27.01.2011. at 09:08

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •