Heeej. Evo i mene.
Zna li netko postoji li u Zagrebu montessori igraonica.![]()
Heeej. Evo i mene.
Zna li netko postoji li u Zagrebu montessori igraonica.![]()
koliko ja znam ne. ali s obzirom da su neki od montessori vrtica privatni mozda bi neki pristao na dogovor da dovodis dijete recimo na sat vremena dnevno i to u periodu kad provode montessori program. najbolje probaj nazvati (malesnicu i srceko) pa pitaj.
inace, ako ti je stalo bas do montessori materijala, postoje linkovi na kojima se mozes informirati o njihovim materijalima, mnogo toga mozes doma improvizirati, a ima cak i stvari za printanje.
Hajde pošalji linkove![]()
Ovi u Malešnici su bili najavljivali da će imati igraonicu, ali jesu li to i ostvarili, pojma nemam.
http://www.montessori.hr/
malesnica
http://www.srceko.com/
srceko
aha...ti hoces linkove za materijale? moram to potraziti, ja sam to svojevremeno printala li sad mi kcer vec dvije godine ide u montessori vrtic pa sam vec to pomalo zaboravila
http://www.montessorimaterials.org/
evo nasla sam ga. s lijeve strane imas materials menu i onda imas razne pdf-ove za printanje iz razlicitih podrucja. imali su i zgodne upute kako npr. napraviti water-table i sl. sad nisam dugo bila na tim stranicama sigurno su dosta i promijenili
Puno hvala svima na infromacijama. :D![]()
ne bih preporučila rad s Montessori materijalima dok se cijela pedagogija i način rada s djecom dobro ne prouči, jer se pogrešnim pristupom može napraviti više štete nego koristi, a ne bi bilo koristi ni od igraonice od sat vremena... Montessori je način življenja, a ne sat vremena igre u danu
razumijem sto zelis reci ali montessori nije nacin zivota nego metoda obrazovanja.
dobar dio montessori materijala se niti ne moze koristiti bez detaljnih uputa o radu s njima ali isto tako ima i mnogih montessori materijala koji se lako nabave, s kojima se dijete moze igrati i bez uputa montessori pedagoga.
ne znam sto si mislila s tim kad kazes dane slazem se s tim, dapace, mislim da bi bilo itekakve koristi da se dijete umjesto s npr. barbikama, sat vremena dnevno zabavlja montessori materijalima.ne bi bilo koristi ni od igraonice od sat vremena
takodjer odlicna je ideja da mame koje ostaju s djecom kod kuce primjenjuju montessori metodu, mislim da bi marija montessori bila sretna s tim![]()
jako cijenim montessori metodu ali ne vidim razloga da bi se metoda trebala mistificirati do te mjere da se ljudi ne bi smjeli baviti time "na svoju ruku" dapace...
Imaš u Srčeku mogućnost dovođenja djeteta 2-3x tjedno u jutarnjim satima po 4h, ali je cijena iznad 1000 kn :/
Gle, nije mi namjera pametovati nego savjetovati
i ako ćemo cjepidlačiti... Montessori metoda nije samo obrazovna metoda, nego metoda jednako usmjerena i na odgoj i na obrazovanje
i naravno da se dosta toga može nabaviti za rad s djecom kod kuće i ja sam pobornik toga da se Montessori provodi i kod kuće, ali prije nego se uopće krene u nešto takvo roditelj treba bar proučiti literaturu da bi shvatio bitne odrednice te pedagogije i da se s dobrim materijalom ne upusti u nešto sasvim pogrešno, jer bi se tu izgubila sva čar Montessori pristupa
i nitko ne govori o nikakvoj mistifikaciji, već samo o tome da nije dovoljno skinuti materijal s neta i ponuditi djetetu...
a što mislim pod tim da ne bi bilo koristi od te igraonice na jedan sat... pri tome ostajem, jer smatram da dijete ne može samo tako uči u takvu okolinu i kao da mu netko sisne gumbić - odmah se početi ponašati u skladu s Montessori prostorom i pristupom...
no s obzirom da ne želim da ovo prijeđe u neko prepucavanje, samo želim reći još jednom da sam htjela savjetovati... svatko tko je ozbiljno zainteresiran i kome treba pomoć oko literature, stranica na netu s materijalima i idejama, neka mi se slobodno obrati na pp
ni meni nije namjera ni pametovati, ni cjepidlaciti, zato sam i savjetovala veci ono sto sam mislila da bi joj moglo pomoci.
ja polazim od toga da je roditelj koji je zainteresiran za montessori igraonicu i za rad kod kuce s djetetom, roditelj koji je procitao ili ce procitati literaturu o tome (ne znam inace kako bi uopce dosao na tu ideju?).
sto se tice sat vremena montessorija dnevno, u nasem montessori vrticu se montessori program provodi upravo sat vremena dnevno. Naravno, osim tog programa oni rade u montessori okruzenju i prema ostalim njihovim nacelima, ali tvrdim da takvih sat vremena rada s montessori materijalima i u bilo kakvoj drugoj varijanti (igraonica, kod kuce) ne moze djetetu stetiti, moze samo koristiti.
a posto ni meni nije namjera prepucavati se, mozda da jednostavno obrazlozis zasto mislis da bi to moglo djetetu stetiti, pa neka oni koji citaju ovaj topic sami odluce sto ce napraviti![]()
Ma gle, nisam mislila -štetiti- u smislu izazvati neku traumu ili sličnoveć samo mislim da dijete ne može u sat vremena usvojiti ponašanja, način rada, baratanja materijalima, ophođenja s drugima i sl. a da to sve ide prirodno, svojim tokom (u skladu s Montessori pristupom), jer se može primjerice dogoditi da dijete 50 min. ne pokaže interes za nijedan materijal ili vježbu koju mu odgajatelj pokaže, jer možda baš ne odgovara njegovim trenutnim potrebama, interesu i stupnju razvoja (ili razvoja posebne osjetljivosti prema M.M.), a onda odjednom počne vježbati nečime i to ga može zainteresirati još idućih sat vremena ili više... u tom sam smislu mislila... mislim da ni taj odgajatelj ne može dobro upoznati dijete (njegove potrebe, interese, razvoj) da bi odmah znao što mu treba nuditi
eto, ne mora biti da sam u pravu (jer sve ovisi od djeteta i okolnosti), ali s obzirom da sam odlično upoznata s Montessorijem, tako razmišljam
nadam se da ne zamjeraš...
i da...jako me zanima kako se provodi ta igraonica u sklopu Srčeka s obzirom da oni tamo nemaju posebne prostore za djecu koja dolaze na par sati, nego znači da se ta djeca integriraju na kratko vrijeme u već postojeće grupe
i zanima me kako se to točno provodi kod vas u vrtiću...
uostalom, bilo bi dobro i da se veca javi, pa kaže zbog čega bi baš Montessori, koliko zna o tome itd.
kuzim sto mislis...
ne znam sto te tocno zanima, m. ide u montessori vrtic, u kojem imaju klasican montessori program. obisla sam mnoge montessori vrtice i ne znam ti reci po cemu se nas razlikuje od drugih osim sto su tete superbubička prvotno napisa
i sto djeca iznimno puno vremena provode vani. ostalo je sve isto kao i u bilo kojem drugom montessori vrticu.
Integriraju se u osnovne grupe djece...bubička prvotno napisa
bibai, pa to sam i napisala... samo me zanima kako to funkcionira
tridesettri...može i na pp... u biti me zanima kako im izgleda jedan tipičan dan (jesi boravila u grupi koji dan i sl.?)
nas vrtic radi po americkom montessori modelu. rekla si da si odlicno upoznata s montessori vrticima pa ne znam da li cu ti reci nesto novo. mozda da mi kazes zasto te to zanima?
kako mislis kako to funkcionira? pa dijete dodje i ostane sat, dva ili koliko je vec dogovoreno.bubička prvotno napisa
mnogi montessori vrtici u svijetu tako funkcioniraju.
konkretno sam upoznata sa situacijom u americi gdje mnogi roditelji zbog fleksibilnog radnog vremena daju djecu u vrtic, ujutro ili popodne, na sat, dva, tri ili cetiri, na 1,2,3,4 ili 5 dana u tjednu i u svim mogucim varijantama.
hm...nekako ne razumijem bas najbolje tvoja pitanja
pardon, nagadjala sam za srceko, bibai je vec prije napisala kako kod njih funkcionira:
Imaš u Srčeku mogućnost dovođenja djeteta 2-3x tjedno u jutarnjim satima po 4h
jos jedna ispravka, ovo sto sam navodila za fleksibilnost americkih vrtica nije se naravno sve odnosilo na montessorije, oni zbog svog programa ipak imaju jasnije odredjeno kada ce dijete dolaziti pa je to najcesce 2 do 5 dana u tjednu po tri sata ujutro, slicno kao sto je i u srceku
curke, ne znam što je toliko nejasno u mojem pitanju kako to funkcionira... mene ne zanima kako funkcionira u Americi, Njemačkoj ili negdje drugdje niti po kojem modelu se radi nego kako konkretno izgleda jedan tipičan dan...
da, napisala sam da puno znam, ali me zanima kako vi kao roditelji koji imate djecu u Montessori vrtiću vidite taj način rada...i da li ste provodili s djecom u sobi ponekad vrijeme (primjerice za rođendane) i na taj način dobili uvid u sam način rada ili niste...
kome i dalje nije jasno što pitam ili mu se ne da objašnjavati, neka se ni ne obazire na napisano...![]()
bubicka,
nejasno je to sto u jednoj recenici tvrdis da puno znas o montessoriju, a u drugoj pitas kako izgleda tipican dan u montessori vrticu :?
provodila sam vrijeme s kceri u vrticu i detaljno sam upoznata s njihovim nacinom rada (a ameriku sam spomenula jer sam imala srecu usporediti nas vrtic s tamosnjim vrticima, pa time svoje poznavanje teme smatram jos vecim).
medjutim, iz lojalnosti prema vrticu ne bih na forumu detaljno iznosila njihov plan i program rada jer ne znam tko si i kakve su ti namjere. od pocetka si se postavila nekako "s visoka" sto mi iskreno, nije bilo simpaticno...
nemoj zamjerit![]()
pojasnit cu - da me krivo ne shvatis: nase tete su zavrsile 2-godisnju montessori edukaciju, osnovale su i vode taj vrtic 15-ak godina svakodnevno ulazuci ili sami izradjujuci nove montessori materijale i izmisljajuci nove metodologije...i stoga mislim da sada "prepisati" nekome njihov "recept" jednostavno ne bi bilo u redu.
ono sto ti mogu prenijeti jest da imaju jutarnji "krug", veliku kolekciju montessori materijala s kojima djeca rade jednom dnevno po sat, dva (ovisi o vremenu i ostalim aktivnostima), da ih se potice na samostanost klasicim montessori metodama (djecji sudoper na kojemu sami peru sudje, samostalno postavljanje stola, oblacenje, vezice na cipelama itd.), i sad vec onima koji poznaju montessori postaje dosadnoi zato sam i rekla da rade kao i ostali montessori vrtici da ne ponavljam ono sto svi vec znamo...
Gle, žao mi je što si ti moje pisanje protumačila kao da pišem svisoka, ali to mi nije bila namjera i to je tvoj osobni dojam
nisam pitala kako općenito izgleda u montessori vrtiću dan nego kako izgleda dan u vašem vrtiću (i totalno mi je nevažno o kojem se vrtiću radi tj. kako se zove)...
i nejasno mi je kako se iz mog najobičnijeg pitanja razvuče ovakva nepotrebna diskusija... a i kao što se vidi, predložila sam da to sve ide na pp da se ovdje ne zachatava topic
plan i program rada nisam ni tražila niti mi treba... a rečenica o tome da misliš da ne bi bilo fer nekome (tj. meni) prepisati njihov "recept" rada, kao i to da ne znaš tko sam i kakve su mi namjere (doduše, istina, ali smatram da sam ovdje dovoljno dugo da se iz mog pisanja odavno moglo shvatiti što pišem i kakva sam otprilike osoba) u najmanju ruku nije baš ok ni prema meni, jer sam odmah na početku ponudila pomoć svima kojima je potrebna oko montessorija
s obzirom na smjer kojim je ovo krenulo, povlačim se iz rasprave
svi koji me trebaju, znaju gdje me mogu naći i ako ikako mogu pomoći - pomoći ću...![]()
nema potrebe da se povlacis iz rasprave i ispricavam se ako sam te uvrijedila ali ja te ne "poznajem" unatoc tome sto sam vec godinama na forumu i ne mogu znati koja je tvoja pozicija.
ja pisem iz pozicije mame kojoj je montessori pristup jako blizak i drag, cije dijete pohadja montessori vrtic dvije godine. imam formalno obrazovanje iz pedagogoje i neformalno znanje montessorija iz proucenih na desetke knjiga o tome. obisla sam i upoznata sam s radom vise montessori vrtica.
iz te moje pozicije tvoj uvodni post:
mi je zvucao svisoka, a vjerujem da ni druge mame zainteresirane za montessori nisu to shvatile kao pomoc koju kazes da nudis.ne bih preporučila rad s Montessori materijalima dok se cijela pedagogija i način rada s djecom dobro ne prouči, jer se pogrešnim pristupom može napraviti više štete nego koristi, a ne bi bilo koristi ni od igraonice od sat vremena... Montessori je način življenja, a ne sat vremena igre u danu
podižem
ima li kakva igraonica u ZG-u na istočnom djelu grada da nije u sklopu vrtića i tako skupa
inače studiram predškolski odgoj na našem faksu se slabo govori o Montesoriji i nisam sigurna jel se tamo može steći dodatno obrazovanje ali mislim da ne....da sam mlađa išla bi se u Italiju obrazovati...s druge strane žalosno je što svi vrtići ne rade po Montessori programu, jer u jednu ruku i rade...mali namještaj..itd. mislim da Montessori program nije način življenja..Marija nije željela samo poučiti djecu,nju je više zanimao njihov duh i duša, a tek onda um...ta djeca su poučavala nju......ona je otkrila svijet dječije duše pomoću njih samih.......
Montessori bi trebao biti normalni program i dio svih vrtića a ne intergrirani po meni i tada ne bi bio skup...i bio bi pristupačan svima...neznam zašto nešto tako dobro i logično ni nako 100g nije zaživjelo......možda zato što sve ide naprijed osim obrazovanja...tehnologija je ispred naših škola i vrtića .naša djeca kad izađu iz njih nažalost nisu spremna svojim znanjem živjeti u 21 stoljeću..
pa ako nema igraonice ja ču se potruditi završiti fax što prije i taj montessori tečaj pa ću je ja otvorit...neš ti velegrada i europe...ništa nemamo u ovoj zemlji zato jesve toliko skupo i na "divlje, nestručno" jer nema konkurencije ni potrebne edukacije ni inspekcije...eto koliko nam djeca vrijede
Što se tiče otvaranja montessori igraonice mislim da svi koji to žele moraju ići na obuku i tečajeve u Srčeko te isto tako kupovati sve igračke i materijale preko njih. Mislim da je vlasnica, gđa. Pokos, ujedno i glavna za Montessori u RH. To bi nekako bilo kao generalni zastupnik i dealeri![]()
Ivana, super ideja, samo pozuri dok mi djeca još idu u vrtić.
Hvala za link s materijalima. Neću ulaziti u raspravu, ali vjerujem da ću naći štošta zanimljivo tamo.