Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: naziv mesa za pasticadu

  1. #1
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno naziv mesa za pasticadu

    drage cure, znate li kako se zove onaj dio govedine od kojeg se radi pasticada? po mogucnosti na jos nekim jezicima osim hrvatskog.
    odnosno kako da objasnim u mesnici, koja nije u hrvatskoj, tu poziciju mesa?
    hvala

  2. #2
    MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    Split
    Postovi
    293

    Početno

    Traži komad od juneće ruže ili frikando.

  3. #3
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ruza

    namjesti se tako da te dobro vidi pa pokazi na strateska mjesta

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,965

    Početno

    Mislim da se u bečkoj kuharici to zove Karree, ali nemam ju pri ruci da provjerim.

  5. #5
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    juneća ruža, kako su cure rekle. nemoj kupovati goveđu ružu (ima li uopće više govedine u mesnicama?)
    to je u biti juneći but

  6. #6
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    ruža - Blume / Rose, die
    frikando - Frikandeau, das

    od govedine se spominju i "lažni bifteci" (falsche Lende)
    KALBFLEISCH
    zum Braten, Schmoren oder Backen

    Schinken
    Nuß (Schnitzel,Oberschale)
    Frikandeau (Schnitzel, Schlegel)
    Filet
    Hüfte, Blume
    Rücken
    Karree / Kotelett
    Schulter, Bug
    Brust
    http://www.fleischerei-sippel.de/fleischkunde.html

  7. #7
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,661

    Početno

    Ja bi ovaj komad
    od govedine se spominju i "lažni bifteci" (falsche Lende)

  8. #8
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    A ja bih rado da mi netko objasni sto je juneci but na engleskom. Konzultirala sam razne rjecnike, mape, slike... i nista. Ne razumiju o cemu pricam. Pokazivala sliku krave. Nista. Zapravo ne razumiju razliku izmedju junetine i govedine.

    Mozda ljudi jednostavno ne jedu but?

    Tu ima ovakav chuck, onakav chuck, roast, ovo ono... a ove normalne dijelove ne razumiju ni pet posto.

    (A pitanje dolazi od nekog tko nema pojma o mesu, niti ga pretjerano voli... ali opet, povremeno bih skuhala nesto, a ne znam kako to naci. Pa onda pecem nekakvu bezveznu nasumicno kupljenu govedinu i slicno.)

  9. #9
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    juneća ruža, kako su cure rekle. nemoj kupovati goveđu ružu (ima li uopće više govedine u mesnicama?)
    to je u biti juneći but
    U Becu vjerojatno ima sasvim dobre govedine.

  10. #10
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    kaae, po receptima pašticade na engleskom se zove beef round iako sam našla da ima nešto što se zove beef rose

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

    Početno

    možda tu netko prepozna poziciju, pa neka javi.
    knuckle ili flanck steak???
    http://www.oasisexports.com.au/images/beef/beef_03.jpg

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

  13. #13

  14. #14
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    Citiraj kloolk prvotno napisa Vidi poruku
    možda tu netko prepozna poziciju, pa neka javi.
    knuckle ili flanck steak???
    http://www.oasisexports.com.au/images/beef/beef_03.jpg
    meni najviše liči na top sirloin, ali stvarno ne znam

  15. #15
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    hvala vam.
    bacim se u proucavanje. nisam bas neki strucnjak za meso, jedemo ga malo i samo odredene stvari.
    sjecam se u magli da je to neki komad koji nije biftek, jer je biftek premekan, pa se raspada... a dijete se zazelilo, a i mi, pa si mislim probat cu to napraviti. a cini mi se i zgodno za goste, jer mozes prije napraviti, a tako nesto vjerojatno jos nisu jeli.

    govedina, junetina, ne znam da li to ovdje razlikuju, posto imaju rindfleisch (govedina/junjetina) i kalbfleisch (teletina), ali budem se malo raspitala.

    i jos, ako imate neke zgodne tips&tricks u vezi pasticade.
    imam jednu barbijerijevu kuharicu, jednu malu od smoje (mislim da je marjanovic-radicu uzela seka), valjda ce to biti dosta.
    za mariniranje treba ako se sjecam kvasina, mora li to biti neka domaca, ili moze iz ducana?

  16. #16
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,661

    Početno

    Uzmi ovu govedina/junetinu i može kvasina (vinski ocat) iz dućna.

  17. #17
    jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    452

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ruza

    namjesti se tako da te dobro vidi pa pokazi na strateska mjesta

  18. #18
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    ma nema puno tips & tricks. toćanje u mixu kvasine i vode, špikovanje, šljive, prošek ako ima, ako nema crno vino i malo više šljiva... i to je to.

  19. #19
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    A ja bih rado da mi netko objasni sto je juneci but na engleskom. Konzultirala sam razne rjecnike, mape, slike... i nista. Ne razumiju o cemu pricam. Pokazivala sliku krave. Nista.
    Mozda ljudi jednostavno ne jedu but? LOL

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo ne razumiju razliku izmedju junetine i govedine.
    Čini se da ne.
    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Tu ima ovakav chuck, onakav chuck, roast, ovo ono... a ove normalne dijelove ne razumiju ni pet posto.
    Chuck je plećka.

    U ugostiteljskoj kuharici naslijeđenoj od tete (zapravo, udžbeniku kuharstva) nalazi se slika vrlo slična ovoj:

    http://www.epicurus.com/images/food/b&wcutsofbeef.jpg

    A tumačenja su:

    Round - butina

    I njeni dijelovi, po želji :

    Standing Rump - kuk (hiftl)

    Rolled Rump - savijena butina

    Bottom Round - tafelšpic
    Steak or Roast - odrezak ili pečenje

    Eye of Round - bijela pečenica

    Heel of Round - vrh butine

    A jest izdanje 1966. Vjerujem da su u današnjim udžbenicima za ugostiteljske škole termini koje još bolje razumijemo.

    Dobar tek!

  20. #20
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Uh, hvala. Mislim, pomaze ovo.. djelomicno.

    Ali naravno da nemam pojma sto su tafelspic i svi ovi neki nasi pojmovi.

    Ma najbolje mi je da ne jedem meso, ionako.

    (Jucer sam skuhala laznu pasticadu za danas... s nekakvim roastom. Meso k'o meso, jel. :pametna: )
    Posljednje uređivanje od Kaae : 03.02.2011. at 16:37

  21. #21
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Slobodno uzmi junetine od buta, kao za regularan toć. Mi u Dubrovniku pravimo i od tog bokuna i ispadne genijalno, ionako je pašticada sva u začinima.

  22. #22
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Ma kad meni taj round ne izgleda kao but. Ako je to uopce to.

    A nema njima ovdje pomoci. Ni meni s njima.

  23. #23
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Pitaj Beef but
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 03.02.2011. at 17:22

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •