sirius tako nekako, a i ne voli taj hrvatski baš pretjerano. odnosno voli ono s čim se ne mora mučiti previše. uopće, da budemo precizniji. samo, krivo mu je pao grah, jer u našoj familiji nitko nema razvijene radne navike i svi smo kampanjci. pa ga nema ko naučiti. mislim, trudimo se mi, al to nije autentično.

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam je li inace sve tako jednostavno. Voljela bi da me netko razuvjeri i pokaze da je ovakav sustav dugorocno OK, da su nam djeca sretna u skolama, da su odrasli svi zadovoljni svojim zivotnim izborima i da su uvjereni da s lakocom mogu nadoknaditi sve sto su propustili tijekom svog skolovanja.
nisu sva djeca sretna nit su svi odrasli zadovoljni, a neki kao mm s teškom mukom sad nadoknađuje propušteno tijekom školovanja.

sustav sigurno nije OK, odnosno OK je za većinu djece, ali ne i za svu djecu. al ne znam koji bi sustav bio ok. da svima paše. da budu zadovoljna sva djeca, svi roditelji - čini mi se da je to oksimoron sa sustavom bilo koje vrste (sad će roza ).

ono u što ja vjerujem, da nije stvar uopće u sustavu školovanja kao takvom. nego je stvar u čovjeku. odnosno u učitelju. a naročito u ovim prvim razredima. i da u okviru tog sustava, ovakvog kakvog sad imamo, ipak imaju dosta prostora da sve nedostatke ocjenjivanja kao takvog nekako prilagode djeci. i zato opet ponavljam da bi dobrim učiteljima dala pet puta veću plaću nego imaju, uzdigla to zanimanje na jedan puno puno viši nivo nego je sad da se napravi selekcija kadra. tako bih ja to rješila. mislim da od mijenjanja sustava nema neke koristi. badava najbolji, individualno prilagođeni sustav, ako ga provode ljudi koji nemaju nit volje, nit entuzijazma.

jer, ja nikako ne mogu shvatiti zasto dijete ne moze dobiti pet iz sastavka ako nije stavio pokoju tocku. Ja mogu razumijeti da je to pitanje metodike hrvatskog jezika ali je li moguce da to dijete dobije pet iz sastavka a nizu ocjenu iz gramatike? Zasto treba u startu pokopati njegov kreativni uradak? Ili pricam skroz bez veze?
ma ne pričaš skroz bezveze, ali ako misli pisati sastavke (il npr pisati po forumu ) dobro bi bilo da to bude pismeno. al kako uopće ocijeniti sastav? ja bi bila na sto čuda. a onda opet, što je s djecom koja nisu kreativna, i ne znaju napisati sastav? jel onda pošteno da dobiju 3, a jednostavno nisu talent za pisanje? da ne govorimo o likovnom.
ono što se slažem s tobom je da mi je totalni apsurd ocjenjivati tako da raspored ocjena bude u gaussovoj krivulji. i mislim, al evo, s druge strane marta ima drugačiji primjer, da je puno manja šteta od ležernijeg kriterija i više dobrih ocjena, nego u tjeranju onog - bog zna za 5, ja za 4, a vi svi ostali za 3. odnosno, u nabijanju nekih strogih kriterija.
a ne znam ni sama.
teška pitanja postavljaš