Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 73

Tema: Odlazak iz bolnice nedugo nakon poroda

jasa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno Odlazak iz bolnice nedugo nakon poroda

Pozdrav svima

Trudna sam po prvi put, termin mi je krajem 6. mj i sad se informiram o svemu i svacemu.

Procitala sam tako i mnogo tema na ovom forumu (i drugdje) i nigdje ne mogu naci informacije koje me zanimaju u vezi ranog odlaska iz rodilista. Kad kazem ranijeg mislim svega nekoliko sati nakon samog poroda. Je li to uopce moguce kod nas? Tj ne vidim kako bi netko meni mogao zabraniti da ne ostanem u bolnici ako sam zdrava.

Ima li itko iskustva s tim ili zna nekoga da je to pokusao/napravio? Meni se jako svida ideja doc u bolnicu rodit i vratit se doma

I da odmah napomenem da se radi o savrseno normalnoj trudnoci, o ovoj opciji razmisljam samo u slucaju da smo i ja i beba sasvim u redu nakon poroda i da bih doma imala mozda cak i bolju njegu od one u bolnici.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Možeš, bez problema
    potpišeš izjavu da izlaziš na vlastitu odgovornost i možeš ići.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vidjet ćeš, dugo je još do 6. mjeseca. Rodila sam četiri puta( bez epiziotomije) i mogu ti reći da se ne osjećaš par sati nakon poroda dovoljno dobro ni za otići do WCa, a kamoli u auto. Idući dan je već sasvim druga pjesma, a za 48 sati, ako je sve u redu s tobom i bebom, još lakše.
    Preporučujem ti da ostaviš sve opcije otvorene i napraviš i prije i nakon poroda onako kako ćeš tada osjećati da je najbolje za vas oboje. Vidjet ćeš kad proradi majčinski instinkt.
    Porod uglavnom nikad nije onakav kakav ga zamislimo u glavi, pa bio on prvi, drugi...To je predivno iskustvo, ali ne možeš baš znati unaprijed što će ti tada trebati. I rodilišta nisu bauk, bez brige, izdrži se to ( a možda društvo bude baš dobro i kasnije se ti i cimerica viđate u šetnjama i na kavi).

Sve najbolje

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš, bez problema
    potpišeš izjavu da izlaziš na vlastitu odgovornost i možeš ići.

Upravo ovako, nitko te neće zadržavati bez tvoga pristanka,
    kao što te ni neće ostaviti u bolnici ukoliko ne potpišeš,
    osim ako se radi o životno ugrožavajućoj situaciji ,
    a ti nisi u svjesnom stanju i ne možeš potpisati da ne pristaješ na hospitalizaciju

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod nas u bolnicama ne postoji ta praksa, ali je moguce ako trazis. znaci da moras potpisati da odlazis na vlastitu odgovornost. racunaj na moguce reakcije osoblja

ako se ne varam, u austriji je to sasvim uobicajeno (znaci, bez trazenja i poptpisivanja, i reakcija osoblja ).

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Pa ja ne bi rekla baš bez problema, ako ništa drugo, reći će ti da ne brineš o dobrobiti djeteta i slične stvari, koje majka u tom periodu poslije poroda ne bi trebala slušati.
    Nisi napisala gdje misliš roditi, raspitaj se prije kako bi reagirali, da se znaš spremiti.
    Mene su otpustili nakon 48h i mislim da je to neki standardni minimum kod nas.
    U svakom slučaju, sretno u provedbi plana!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku

ako se ne varam, u austriji je to sasvim uobicajeno (znaci, bez trazenja i poptpisivanja, i reakcija osoblja ).
    Potpuno točno

jasa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala svima na odgovorima

saznala sam i ja u meduvremenu da bi bilo jako pametno ostati 24h u bolnici nakon porodaja ako zbog niceg drugog onda jer sam Rh - (pa da budem na promatranju radi reakcije)

jasa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ostavljam si ja sve mogucnosti otvorenima i u biti bas zbog toga se i raspitujem sto se sve moze/smije napraviti. U meduvremenu saznah da bi mi bilo pametno ostati na promatranju 24h zbog mog Rh -

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

dobar plan, ali pitanje je kako ćeš se osjećati nakon poroda. ja sam rađala 12 sati i da mi je netko rekao da bih taj dan trebala, recimo, sjesti u auto i otići kući, šutnula bih ga nogom. uz to, budući da mi je bilo prvo dijete definitivno sam se sigurnije osjećala da smo u bolnici i da se o nama brine netko drugi. jer nisam sigurna da bih par sati nakon poroda uistinu znala što da radim. a da ne pričamo o tome da mi fakat nije bilo lako niti otići na wc

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Potpisujem Beti3 i anamix, ja isto nakon prvog poroda nisam mogla ni do wc-a... tako da si ostavi otvorenu mogućnost da vidiš kako ćeš se osjećati.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kod nas otpuštaju kući sutradan
    ja sam imala težak porod i kad su mi predložili da ostanem još jedan dan, prihvatila sam bez razmišljanja, jer nisam bila u stanju da idem kući
    srećom smo ostale duže, jer je došlo do nekih komplikacija, koje kod kuće ne bih na vrijeme skužila

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

U NL u pravilu otpustaju nekoliko sati nakon poroda. Prije samog poroda me to poprilično zabrinjavalo. Ali na kraju -nakon 36 sati i par šavića- ja sam se odmah osjecala sasvim dobro. Kao da se nista nije desilo.
    Jel' adrenalin, jesu li hormoni, ne znam, al ja sam se osjecala kao .
    Ali jako puno su mi znacile patronazne sestre koje su svakodnevno nadgledale zutilo moje bebe. Imala je neki blazi oblik zutice, cak su joj kod kuce izvadili krv iz petice da vide trebali pod lampe.
    Hocu reci, ne znam kakvu pomoc imas kod kuce, a ne znam ni kakav je sistem s patronaznim sestrama nakon poroda u Hr, ali mislim da je jako vazno da ste pod strucnom kontrolom i ti i beba u tom prvom periodu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon prvog poroda sam fizički bila jako loše, ali podjednako loše mi je bilo i dan nakon poroda, kao i 20 dana nakon poroda. tako da sam bez problema mogla otići doma nedugo nakon poroda, ništa mi taj treći dan nije bilo bolje nego prvi. ali bih se doma sigurno puno bolje odmorila i najela nego u bolnici tih par dana.

nakon drugog poroda sam bila super i fizički i psihički (2 sata nakon poroda, ne samo da sam mogla otići do wc-a, nego sam se lijepo otuširala, i još se mackala kremicama i uživala) i stvarno sam mogla odmah ići doma, zapravo nije bilo nikakvog pametnog razloga da ostanem u rodilištu...

korina_zg avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni fizicki oba poroda bila potpuno nezahtjevna. U smislu da oba puta nisam vidjela razloge za ikakav ostanak. Prvi put su me psihicki ubili lamentiranjem kak nema sanse da dojim. Tak da jedva docekala kucu i blazenu tisinu lisenu komentara o mojim losedojilackim niskoristi cicama. Drugi put sam bila pametnija i trazila da me puste sto je prije moguce pa smo kompromos postigli tak da sam izasla 36h iza poroda.
    Inace, nit sam se tam odmorila, nit su me cemu naucili, nit su ista na mojoj djeci nasli/vidjeli. Al to sam ja. Jedna rodakinja se kune da su joj to najbolji dani s bebom. A nije bila u rooming inu (ja jesam). Jer se kao odmorila i nije razmisljala o jelu, kuhanju i slicnom.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam dva sata nakon drugog porođaja čučala pored kreveta i u torbi tražila-čoksu Šest sati posle porođaja potpisala sam da na lični zahtev idem kući sa bebom. I da, bilo je reakcija osoblja, ali nisam marila.Ali to je ipak bilo posle superlakog drugog porođaja. Nakon prvog nisam mogla 7 sati da podignem glavu,a da mi se ne zavrti.
    Znači, pričekaj ti lepo da se sve završi, da prođu akušerska i pedijatrijska vizita, da konstatuju da je sa tobom i bebom sve u redu, pa ako proceniš da možeš "na noge", ti traži da te puste.

Držim fige da sve bude kako ti želiš!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni u bolnici uopće nije bilo loše, dapače
    osjećala sam se kao u hotelu
    Lijepo ti donesu hranu u krevet
    (ma kakva god bila, ne moraš sama kuhati), a ti lijepo cijele dane ležiš
    i dojiš i 100% si posvećena bebi.
    Ja sam sa 1. bebom bila sretna kad su mi rekli da mogu ostati jedan dan više
    u bolnici. Baš sam se tamo nekako osjećala sigurnom.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam se isto dobro osjećala nakon poroda, ali kako je to bilo prvo dijete nije mi padalo na pamet otići jer pojma nisam imala o ničemu. Meni je boravak bio koristan zbog svladavanja onih početničkih problema oko dojenja. Na Sv. Duhu su mi stvarno pomogli oko toga.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    mogu ti reći da se ne osjećaš par sati nakon poroda dovoljno dobro ni za otići do WCa, a kamoli u auto.
    Opcenito mi nije bilo bas neko pozitivno iskustvo biti u rodilistu, ali ja cak ni drugi dan nakon poroda ne bih voljela ici doma. Jednostavno se nisam osjecala dovoljno dobro za takav podhvat

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je boravak bio koristan zbog svladavanja onih početničkih problema oko dojenja.Na Sv. Duhu su mi stvarno pomogli oko toga.
    X
    Stalno su pitali ima li problema sa dojenjem, i ja bih svaki puta odgovorila: ima
    i pažljivo slušala što mi objašnjavaju.
    Tako sam imala 4 dnevni intenzivni tečaj dojenja

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jasa prvotno napisa Vidi poruku

Ostavljam si ja sve mogucnosti otvorenima i u biti bas zbog toga se i raspitujem sto se sve moze/smije napraviti. U meduvremenu saznah da bi mi bilo pametno ostati na promatranju 24h zbog mog Rh -
    ako je beba rh+ dobit ces injekciju imunoglobulina, osim toga nije potrebno (niti se provodi) nikakvo promatranje. ako je beba rh- nikom nista. samo to sto si rh- nije razlog da ostanes u bolnici duze nego je potrebno.

ja sam imala izuzetno tezak prvi porod ali svejedno sam jedva cekala da idem doma. naravno, nije mi palo na pamet da trazim da idem na vlastitu odgovornost

jedino mi je hrana bila dobra, onu piletinu s mlincima i paradajz necu zaboravit dok sam ziva

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, za dojenje mi se visestruko isplatilo sto sam otisla iz bolnice. neke sestre imaju tendenciju ubiti mlade neiskusne majke u pojam neumjesnim komentarima.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa ako je nekome super, neka ostane. al ima ih kojima nije pa je to onda stvarno problem kad odlazis prije nego ti oni kazu da mozes, jer pritisak od strane osoblja je prilicno jak. i onda ti niti patronazna sestra ne dolazi, to je kao neka kazna valjda

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    i onda ti niti patronazna sestra ne dolazi, to je kao neka kazna valjda
    da kazna

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u inozemstvu postoji mogućnost ambulantnog poroda, a kod nas:

Ambulantni porodi i porod kod kuće još nisu prihvatljivi za standarde HZZOa. To iziskuje dobro organiziranu hitnu liječničku službu i patronažnu službu primalja. (http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124&Tekst2ID=136&Show=296)

zašto ne bismo imali i tu opciju, u dijapazonu od poroda kod kuće do regularnog poroda u rodilištu? kakve to ima veze s time da se netko dobro osjeća u bolnici; ima nas i drugačijih.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

mm se 80ih rodio u nasem dz. i bila je to onda česta pojava. pretpostavljam neplanirana obzirom da ista primalja i dan danas radi u gin.ambulanti, pitala je ja kako je ta praksa nestala. pa je odgovorila nešto u stilu kako danas ima više komplikacija s novorođenčadi nego prije

da, a kakve veze ima patronaža s otpustom iz bolnice? pa nazoveš ju i dođe ti. ako želiš, naravno.
    Posljednje uređivanje od tua : 31.01.2011. at 15:45

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    aha, za dojenje mi se visestruko isplatilo sto sam otisla iz bolnice. neke sestre imaju tendenciju ubiti mlade neiskusne majke u pojam neumjesnim komentarima.
    istina. Ne treba takve komentare uzimati k srcu, tj. pokusati se sto manje obazirati.

Thannya avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Vezano za rani odlazak iz bolnice. Ja sam nakon prvog poroda izasla iz bolnice cetvrti dan - i to je kao bilo ranije. Rodila sam ponedjeljkom, koji oni racunaju kao neki nulti dan i onda sam trebala ostati jos tri puna dana po njihovom i izaci dakle tek u petak poslije jutarnje vizite. Pustili su me u cetvrtak na moje trazenje mada nisam morala nista potpisati.

Zanima me sljedece: na tecaju za trudnice su nam pricali o nekim pretragama za neke vrlo rijetke bolesti (ne sjecam se naziva vise - nikad prije nisam cula za njih). Navodno da te pretragge ne rade u svim bolnicama, ali je te pretrage potrebno raditi treci dan od poroda jer su tada rezultati najtocniji. Zanima me je li to uistinu tako ili su to samo price jer nisu voljni pustiti ranije.

P.S. Bolestima se ne sjecam imena, ali jedna je bila vezana za rad stitnjace, a druga za neku podnosljivosti brasna ili nekog sastojka brasna. I navodno da se obje bolesti uspjesno "lijece" ako se tada otkriju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bolesti su fenilketonurija i hipertireoza. rade se rutinski svoj novorodencadi. meni je patronazna izvadila bebi krv iz pete i poslala na kartoncicima koje sam dobila u bolnici.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Samo kratki ispravak: fenilketonurija i hipotireoza.
    Jako je važan ovaj rani probir, jer te bolesti kod beba ostavljaju tešku mentalnu retardaciju , a lako su lječive ako se na vrijeme otkriju.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa Vidi poruku
    Samo kratki ispravak: fenilketonurija i hipotireoza.
    Jako je važan ovaj rani probir, jer te bolesti kod beba ostavljaju tešku mentalnu retardaciju , a lako su lječive ako se na vrijeme otkriju.
    ali nije nužno samo zbog probira ostati u bolnici, krv može vaditi patronažna, sestra kod pedijatra ili se može vaditi osobno u laboratoriju na Rebru. Jedino je važno da prođe najmanje 72 sata nakon poroda da bi nalaz bio točan .

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

od moja tri porodjaja. dva su bila ultrakratka, a treći ultradug. ni jednom nisam ni pomislila da tražim da idem ranije kući, jednostavno, osećala sam se nekako sigurnije u okrilju bolnice, bez obzira na loše uslove. posle prvog porodjaja ('99), zbog bombardovanja porodilište je bilo krajnje skučeno, pa su otpuštali 12h nakon porodjaja. moj je porod bio veoma lak, ja bez epiziotomije, , sve ok sa bebicom. porodila sam se oko 7 uveče, a oni su namerili da me već ujutro otpuste. ali, nisam se dala. glatko sam slagala da tog dana nema ko da me dočeka kod kuće. a pritom sam smatrala da (pošto je i. bila od mene odvojena čitavu tu prvu noć), s obzirom da bebu nisam maltene ni videla, a kamoli podojila je bolje da ja još malo odsedim tu i pokupim neke dojilačke trikove na licu mesta. tako je i bilo. otišla sam kući sutradan, mnogo sigurnija u svoje majčinske moći i sasvim fizički dobro. jer, bez obzira na sve, ns porodilište je vrlo prodojeći orijentisano...
    uzimanje uzoraka krvi za ispitivanja na fenilketonuriju i hipotireozu odradila je u prva dva slučaja patronažna, kod kuće, a u trećem smo morali nositi malca u genetsko savetovalište, jer se to sad radi ambulantno..-/
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 10.02.2011. at 23:10

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kasnim sa editom, pa prelazim u drugi post (prethodni mi pobeg'o-).
    jasa, ostavi sebi prostora da nakon poroda proceniš hoćeš li ostati ili ne, shodno tome kako ćeš se osećati, fizički i mentalno. sve najbolje ti želim u susretu sa tvojom bebicom!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Padam s marsa tj. pitanje mi je malo OT, ali znatizeljna sam...

Ovdje testiraju na fenilketonuriju i hipotireozu tek s dva tjedna. Ima li to kakve veze? (Uzasavam se americkog zdravstvenog sustava, jel.)

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku

Ovdje testiraju na fenilketonuriju i hipotireozu tek s dva tjedna. Ima li to kakve veze? (Uzasavam se americkog zdravstvenog sustava, jel.)
    koliko ja znam, ne. i mi smo išli dvaput na test, drugi put jer sam pila ab posle porodjaja. kod te druge kontrole malac je imao već preko dve nedelje. mada, cilj je otkriti što ranije...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne. Amerikanci (sigurna sam) imaju puno moderniju metodu otkrivanja od nas (ništa manje ili više učinkovitu, ali bržu i jednostavniju, i testiraju na više bolesti). Tako da se kod nas rezultati dobiju sa 3-4 tjedna starosti djeteta (ili ćak kasnije u slučaju da bolnice pošalju kasnije kartice ili da nešto treba ponavljati).
    U pravilu je potrebno otkriti što prije , a ne čekati npr.5-6 mj.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je opet patronažna pokušala "ubiti u pojam" sa svojim reklamnim proizvodima,
    uvjeravanjem da se doji isključivo sjedečki isl.
    U bolnici ipak ima više osoblja, pa ako neka sestra i zakaže, uvjek ima šanse
    da će poslije nje doći neka koja je ok. A i politika bolnice im ipak baš ne dozvoljava
    da pljuju po dojenju koliko ti to patronažna može u vlasitom domu, kad ste 1 na 1.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Patronazu ne moras uopce zvati, pa te nitko ne gnjavi.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala cure. Ne sumnjam uopce u modernu americku tehnologiju, to znam da postoji itakoto... Problem nastaje u tome sto je preventiva ovdje nepoznat pojam i jako je tesko bilo sto poduzeti PRIJE nego se neko s*anje dogodi. Vole lijeciti, to svakako.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala cure. Ne sumnjam uopce u modernu americku tehnologiju, to znam da postoji itakoto... Problem nastaje u tome sto je preventiva ovdje nepoznat pojam i jako je tesko bilo sto poduzeti PRIJE nego se neko s*anje dogodi. Vole lijeciti, to svakako.
    Ovo sigurno poduzimaju, obzirom da je probir puno jeftiniji od kasnije skrbi za bolesnu djecu (čiji se razvoj bolesti može sprijećiti bilo prehranom , bilo lijekovima).

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jedno pitanje za fenilketonuriju i hipotireozu.. meni su treći dan bebici uzeli uzorak iz pete i rekli da to ide na analizu u Zagreb, je li to istina (hm...malo sam nevjerni Toma) i što ako je nalaz loš odnosno da bolesti ne daj Bože postoje bi li mi zvali iz bolnice da me obavijeste, jer taj nalaz naravno nije ni mogao doći tijekom svih onih 6 dana koliko sam bila u bolnici (carski rez)!!

Nadam se da nisam zakomplicirala s pitanjem

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ako je nalaz u redu, ne javljaju se.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ,da , uzorci iz svih (baš svih) rodilišta u Hrvatskoj idu u jedan laboratorij u Zg (zavod za metabolizam i genetiku na Rebru) iz kojeg se javljaju samo i jedino ako nešto nije dobro (pozitivan rezultat , nepravilno uzet uzorak i sl.)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala vam cure.... rodila sam 27.12. nadam se da je nalaz već urađen!!!!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sigurno poduzimaju, obzirom da je probir puno jeftiniji od kasnije skrbi za bolesnu djecu (čiji se razvoj bolesti može sprijećiti bilo prehranom , bilo lijekovima).
    Pitat cu jer im nista ne vjerujem.

(Nisu mi htjeli napraviti PAPU prosle godine jer je pretprosle u Zagrebu bilo sve u redu. Nisu htjeli napraviti jetrene probe jer svi piju Yasmin pa nema razloga da ja sad tu od njega krepam. Itd. itd. Bljuv.)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ali nije nužno samo zbog probira ostati u bolnici, krv može vaditi patronažna, sestra kod pedijatra ili se može vaditi osobno u laboratoriju na Rebru. Jedino je važno da prođe najmanje 72 sata nakon poroda da bi nalaz bio točan .
    Kod nas vade nakon 48 h. Tako ako si rodila ujutro, za 48 h obave to vađenje krvi i možeš doma, ni ne računaju to u raniji otpust (ako je sve ok, naravno).

Kad sam rodila Z., pedijatrica je rekla da će umjesto toga uskoro raditi test na 9 bolesti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas vade nakon 48 h. Tako ako si rodila ujutro, za 48 h obave to vađenje krvi i možeš doma, ni ne računaju to u raniji otpust (ako je sve ok, naravno).

Kad sam rodila Z., pedijatrica je rekla da će umjesto toga uskoro raditi test na 9 bolesti.
    Ne ni trebali ranije (prije 72 sata), test na fenilketonuriju može biti lažno negativan, važno je da djete u međuvremenu popije dovoljnu količinu majčinog mlijeka, tj. unese dovoljno fenilalanina da test može reagirati.
    Uskoro će se probir raditi po novoj metodi, sada se još uvijek radi po starima (prostorije za novi laboratorij su u izradi, onda mmetodu treba pokrenuti...). Koliko će se točno bolesti testirati i koje , ne znam. Nisam niti sigurna da li je već odlučeno. Uglavnom za odabir bolesti gleda se učestalost u populaciji , te opravdanost saznanja da dijete ima određenu bolest tj. da li spoznaja o bolesti djetetu i obitelji može poboljšati kvalitetu života (u slučaju kad izljećenje nije moguće).

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I ja bih htela da nakon famozna 2h "posmatranja" majke i bebe u porodjajnoj sali odem kuci umesto u sobu! Naravno ako je sve ok!

E, sad, mene zanima kako taj odlazak prakticno funkcionise? Oni kazu da je vreme da idem u sobu iz porodjajne sale, a ja kazem da zelim kuci?! Pretpostavljam da to znaci da unapred ponesem komplet stvari za bebu, AS itd? Kako ide posle oko vakcina? Sta ako je to uvece ili usred noci? Sta ako beba dobije zuticu?

Ne mogu da zamislim nacin da mogu da nas zadrze protiv moje volje! Ali, u praksi, mi mogu reci bilo koju glupost oko bebe koja bi zahtevala da ostane jos malo i naravno, sta bih drugo nego pristala... joj jesam paranoicna, nadam se da je zbog hormona nekako pokusavam da zamislim situaciju kako to realno izgleda i ne uspeva mi... Kad sam se raspitivala u bolnici, indirektno, pa nisam mogla da pitam detalje, rekli su da moram ostati bar jednu noc, sta god to znacilo...

Isto me zanima na koji konkretan nacin odbijem indukciju? Imam utisak da kod nas ni ne pitaju nego daju. Na prvom porodjaju nisam dobila, ali to je bio unapred dogovor sa doktorkom. Ali su sad velike sanse da ona bude na godisnjem, sem ako bebe2 ne pozuri malo

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

YellowSky, mislim da sve mnogo zavisi od politike porodilišta. Novosadska Betanija ima režim zatvora, nema poseta a sva vrata na hodnicima se otvaraju samo el. karticom. Uopšte ne mogu da zamislim kako sam hipotetički mogla da izađem iz nje ranije ako doktori smatraju da ne treba?
    Muž fizički ne može da uđe, ja fizički ne mogu da izađem, a moj zahtev se uvek može pripisati neuračunljivosti zbog recimo postporođajne depresije, pa se boravak u porodilištu može zbog toga čak i produžiti...da, i ja sam postala paranoična .

Ja bih recimo volela da čujem koliko je to česta praksa u hrvatskim porodilištima-da su vrata zaključana a zabranjeno i prisustvo muža na porođaju i posete nakon porođaja? Prema onome što čitam retka su takva porodilišta, i onda nije toliki problem izaći iz njih?

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U Gradskoj bolnici u Bg gde planiram da se porodim su dozvoljene posete i prisustvo muza na porodjaju, pa je valjda lakse. Ovo za Betaniju sam vec cula, i bas mi tuzno zvuci :/ Nekako kontam da nisam u zatvoru, i ne mogu me naterati, valjda?! Ali nisam bas sigurna gde da se informisem o pravima sebe kao pacijenta, pa da mogu da im izdeklemujem zakon i zainatim se, da ne uspeju da me smuljaju :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •