Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Božićni kolači- part IV

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam jučer završila s kolačima,pa da rekapituliramo:kolači bez jaja (spajaju se pekmezom),kokos kiflice,mak kiflice,čok. kuglice,medenjaci,Mamitina bajadera (ispala super,tak da mi se čini da je Aprikot zatajila neki sastojak tak da ispadne da samo ona zna napraviti finu bajaderu šalim se Marelice),kasato (pečeni) i jedan fini bezimeni kolač,a kako sam ga dobila od frendice Sanje nek se zove Sanjin kelač.
    Više ne pečem ništa,možda samo neku tortu za N.G. ak ovo slistimo baš sve

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na znanje, mamitina i moja bajadera su identične, samo je kod mene nešto veća količina (ja mogu više pojesti)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo link, svi prošlogodišnji na jednom mjestu (barem veći dio) je na str. 2.

Klinkni

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    na znanje, mamitina i moja bajadera su identične, samo je kod mene nešto veća količina (ja mogu više pojesti)

je ista je, looknula sam, samo ja imam manje šećera (padoh sa stolice) i otapam margarin u vodi sa šugarom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja otapam margarin u vodi, po Majinom savjetu
    i stavim 200g šećera
    (ali na to sam "nadošla" nakon što sam prvi put napravila onako)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hehe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, Mamita!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovoaj recept je za ljenčine koje se prave da su ispekle više vrsta kolača, a zapravo su napravile samo jednu:

COOKIES *
    25 dag brašna
    1 žličica praška za pecivo
    12 dag šećera
    1 jaje
    15 dag maslaca ili margarina
    Brašno i prašak za pecivo pomiješajte u zdjeli pa u sredinu stavite šećer i tučeno jaje. Dodajte na komadiće narezani maslac i začine ovisno o vrsti keksa koje ćete raditi pa ih umijesite u glatko tijesto. Oblikujte ga u dva valjka dužine 25 cm, zamotajte u foliju i stavite najmanje 2 h na hladno. Svaki valjak izrežite na što više ploškica pa ih oblikujte u male kuglice. U površinu svake kuglice utisnite iste začine koje ste upotrijebili u tijestu pa ih (dosta razmaknute) slažite na papirom obložen lim i malo ih spljoštite. Pecite na 170°C 15-tak min.
    ...s kikirikijem
    U tijesto stavite samo 12 dag maslaca, a 7,5 dag kikiriki-maslaca umutite sa šećerom i jajetom pa dodajte u ostale sastojke za tijesto. Dodajte još i 10 dag nezasoljenog sjeckanog kikirikija.
    ...s čokoladom
    Trebat ćete još 10 dag gorke i 7,5 dag mliječne čokolade. Polovicu gorke čokolade otopite i dodajte u tijesto zajedno s jajetom i šećerom, a ostatak čokolade grubo nasjeckajte i umiješajte u tijesto prije no što oblikujete kuglice.
    ...s orasima
    Umijesto bijelog šećera upotrijebite smeđi, a trebat ćete još 15 dag sjeckanih oraha od kojih dio umiješajte u tijesto dok ga budete mijesili, a dio utisnite u kuglice.
    ...s narančom
    Trebat ćete još 8 dag sitno sjeckane ušećerene naranče od koje polovicu umiješajte u tijesto dok ga budete mijesili, a ostatak utisnite u kuglice.
    ...s kokosom
    U tijesto stavite samo 20 dag brašna i dodajte 10 dag kokosovog brašna. Utucite 1 bjelanjak i njime sa svih strana premažite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno (još 7 dag).

Dakle: nađeš zajednički nazivnik, smiješaš, razdvojiš na hrpice i u svaku ubaciš druge dodatke.
    (A ako si još i neorganizirana pa nemaš sve sastojke, možeš raditi varijacije na temu)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ove voli raditi (a i jesti) Petra:

ČOKOLAD-PUSRLI
    Tijesto:
    40 dag glatkog brašna
    28 dag maslaca
    4 rebra čokolade (izribati)
    14 dag šećera
    2 žumanjka
    Fila:
    1 šalica kave
    3 rebra čokolade (zdrobiti)
    10 dag šećera
    3 žumanjka
    12 dag maslaca
    Zamijesiti tijesto (ako treba pustiti ga da se ohladi), tanko ga razvaljati i rezati krugove čašicom za liker. Peći 10 min na 200°C. Kavu s čokoladom i šećerom miješati na vatri dok se ne zgusne, umiješati žumanjke i na kraju maslac pa miješati dok ne postane svjetlo. Pustiti da se ohladi i zgusne pa filom spajati po 2 kruga zajedno.

Ja najčešće filu ni ne radim nego od tijesta s Petrom izrežem keksiće različitih oblika ili napravimo kiflice pa ih još ukrasimo glazurom od čokolade (može i od bijele - ispadne još ljepše).

Dakle, slična priča kao gore: jedno tijesto 3+ vrste kolača

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tina, obzirom da sam ja u životu napravila 3 (tri) kolača, moram izjaviti da sam ovaj tvoj "Darjin" u tjedan dana radila DVA puta!!!
    Ispunja sve moje kriterije:
    -ima čokolade
    -sva sastojke obično već imam doma
    -treba mu max.pola sata
    -ne trebam ništa mijesiti, ni čekati hoćel' se dići il' neće
    -stvarno je jako fin!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš mi je drago da si zadovoljna!
    Meni je taj kolač zakon. Pravi zimski!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Onda sam se ipak trebala potruditi i napraviti tvoju...bojim se da nećemo uspjet natući zadnu si kilažu (čitaj tonažu)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja otapam margarin u vodi, po Majinom savjetu
    i stavim 200g šećera
    (ali na to sam "nadošla" nakon što sam prvi put napravila onako)
    Potpisujem!!!

Napokon mi je uspjela bajadera :D . Prošle godine sam margarin dodala na kraju pa mi je masnoća izbijala vani.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj saška prvotno napisa
    MEDENA PITA

50 dkg brašna
    10 dkg margarina
    15 dkg šećera
    10-15 dkg meda
    1 jaje
    1 žličica sode bikarbone
    1 žličica cimeta
    1 žličica začina za medenjake

Zamjesiti sa malo mljeka i podjeliti u dva dijela

Jedan dio stviti u protvan, premazati pekmezom od šljiva i posuti sa:

7 dkg orasa
    7 dkg šećera
    2 žlice prezli
    poškropiti sa 1-1,2 dcl mlijeka

Pokriti drugom korom i izbosti vilicom.

Pečeno tanko premazati pekmezom od šljiva i preliti glazurom od čokolade.

Ovo je jedan od mojih omiljenih kolača. Može duže stajati, a jako je fina. Podsjeća me na medena srca okusom.

Saška, molim te - na kojoj temperaturi se peče i kak dugo???
    Hitnoooooooooooooooooooooooooooo!!!

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Još sutra bajaderu i rolat s žele bombonima i ja objavljujem kraj ovogodišnjem pečenju kolača!

Netko je rekao da topi čoksu u mikrovalnoj. Ja uvijek stavim komadiće u duboki tanjur i nalijem vruće vode. Ostavim 5 minuta i samo bacim vodu. Čoksa je fenomenalno mekana i samo klizne s tanjura.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ivory, kako radiš one šare gore a medenjake koje si stavila na slikama?

Bjelanjci su to, jelda? Tučeni na pari sa šećerom i onda sa štrcaljkom?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja sam jučer završila s pečenjem kolača.imam 8 vrsti i to bi mi bilo dosta da niste nahvalile kikiriki fantaziju tak da ću i to još napraviti

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

može jedno glupavo pitanje? 8)
    da li smjesa za bajaderu ide na veličinu male ili velike protvane?
    naime,na jednoj slici mi izgleda velika,a na drugoj mala :?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Ivory, kako radiš one šare gore a medenjake koje si stavila na slikama?

Bjelanjci su to, jelda? Tučeni na pari sa šećerom i onda sa štrcaljkom?
    Utučeš 1 bjelanjak i 10 dkg šećera u prahu i par kapi limunova soka. Miksaš da ti bude jako gusto i onda to potrpaš u običnu malu plastičnu vrećicu i odrežeš vrh, ali rupica ti mora biti što manja, jer inače nemožeš lijepo "pisati" po kolačićima.
    Recept za medenjake mi je doma (naravno da ga nisam zapamtila :/ ), pa ako ti nije kasno mogu ti ga natipkati kad se vratim sa posla.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koji mi je vrag bio pa sam jučer neplanski radila rafaelo kuglice (dobro, svidjela mi se ideja za rafaelo bez mlijeka u prahu, a s pudingom od vanilije) - em kaj je malo preslatko makar sam stavila manje šećera, ali to je manji problem, nego što sam ih rolala skoro do ponoći jer ih ima milijun!!! Tko bu to pojeo???

Daklem, rekapitulacija (mada još danas radim kikiriki fantaziju ) - kokos i orah bajadera, rolada od kokosa, saškina medena pita i keksi od naranče i čokolade, roščići od banane, medvjeđe šape, kuglice od badema i čokolade, rafaelo kuglice - zasad devet komada.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa
    ha, kad netko gleda sličice u 2:13 noću, normalno da mu svašta svakako izgleda.
    Ja sam tapkala na format cca A4, a ako uzimaš mamitine mjere, morat ćeš i na manji.

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E da, zaboravila sam objaviti da smo jućer probali kikirika fantaziju (ja sam bila inicijator ) i fantastična je! Ona čokolada i karamel su njam, mljac, obliz i ja bi ih još poduplala, a tijesto smanjila da se mene pita
    Dakle sljedeći puta: tijesto u veći protvon i razvaljano na tanje, a karamel i čokoladna glazura uduplani!

Početno

Konacno da se pridruzim!
    Prekjucer poceli (M&m i ja), napravili:
    - bajaderu (ispala izvrsno, ali s bademima, nismo bas ljubitelji oraha),
    - jucer rafaello (izvrstan),
    - kikiriki fantaziju (stavila u premali protvan pa je ispalo sve jako debelo, a i karamel mi se bas nije stisnuo),
    - smjesu za vocne kuglice anekine bake (okus neopisiv, ali tekstura ne bas jako cvrsta, izgleda da nisam dovoljno dugo kuhala, pa nemam pojma kak cu uspjeti oblikovati kuglice),
    - keksati dio i kremu za islere (prva tura keksica je izgorila jer sam istovremeno hranila Ivana , a krema mi je iz druge poluuspjela, nisam pricekala da se dovoljno ohladi i prerano umijesala margarin i sad mi je pretekuca nemam pojma da li cu ju spjeti iskoristiti za spajanje... sve mi se cini da cu morati novu kuhati),
    - tijesto za cupavce je peceno (danas ih samo moram izumakati)
    - i jos me u frizideru ceka smjesa za kruzice/zvjezdice/patkice/slonice/i ine zivotinjice za koje djeca imaju modlice (s pekmezom, samo bez rupe u sredini).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam tapkala na format cca A4, a ako uzimaš mamitine mjere, morat ćeš i na manji.
    i u 10 ujutro mi jedna izgleda veća,a druga manja :D može bit da se nisam naspavala 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sad idem raditi kikiriki fantaziju, god help me, jučer sam napravila svoje trokutiće od lješnjaka i ispali su mi katastrofalno. Zaboravila sam staviti šećer u tijesto i vanilin u nadjev pa sam naknadno dodavala. Zaboravila sam kuhati :shock:

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

večeras kad klinci zaspu planiram napraviti trostruki užitak. (ovo je kolač, da ne bi netko nešto drugo pomislio - na žalost). pravim ga prvi put - ima li tko kakvo važno upozorenje i sl? na forumu sam našla dvije varijante - da se biskvit namače mlijekom i bez. ja bih za svaki slučaj malo namočila, ha?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i u 10 ujutro mi jedna izgleda veća,a druga manja :D može bit da se nisam naspavala 8)
    Jedno je slikano izbliza, a drugo izdaleka.
    gle, ja ti uzmem kartonski podlozak i omotam ga plasticnom folijom. Onda okolo napravim rubove od Al folije i poslije ih skinem. Ti graničnici nisu neophodni, ali ja ih volim imati (pa vidiš na slici da je sve grbavo i zgužvano)...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trostruki je super kolač i nije kompliciran. Ja kekse namačem u mlijeko.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Bubica, da li i biskvit poškropiš mlijekom? bude li dovoljno sočan i bez?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja sad idem raditi kikiriki fantaziju, god help me, jučer sam napravila svoje trokutiće od lješnjaka i ispali su mi katastrofalno. Zaboravila sam staviti šećer u tijesto i vanilin u nadjev pa sam naknadno dodavala. Zaboravila sam kuhati :shock:
    meni su ispali genijalni; već ih pol nema, samo što ih ja nisam rezala na trokutiće, jer mi se nije dalo , nego sam preko cijelog prelila gore čokoladnu glazuru; režem ko londonere, na štangice, mljac, mljac !

možda napravim i kokos- verziju.

još sam napravila i čokoladne tartufe, od tridesetri; cure, to je nešto prrrrrefinoooo !

danas još nekakve limun štangice, bijelu pitu i orahove prutiće by aprikot.
    :D

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ocekivano kiksala
    zasad imamo mantalu koja je stigla iz dbk i orahnjacu koja je stigla iz pekare.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja ocekivano kiksala

pa i kod mene je slično; omjer uspjelih i neuspjelih (bačenih!) je 1:1

za sada

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ivory, ne moraš slati recept za medenjake, imam ih tri različita. Izabrat ću onaj za "Mekane medenjake" pa samo razvaljati.

Sad ste mi promijenili pla s tom kikiriki fantazijom, moram još to napraviti jer ne mogu izdržati a da ne probam.

Ja sam sve svoje ispekla, osim što nisam stavila fil na Mallakof tortu, samo sam ispekla kore, fil ću sutra da bude svježe.

Evo mojih:
    - rafaello (modifikacija moga i Apricotinog recepta- i s mlijekom u prahu i s keksima, s manje šećera- fantazija)
    - naranča šnite
    - kuglice od smokava
    - kokos zvjezdice
    - vanilin kiflice
    - napolitanke bake Ake
    - bajadera
    - crno žuti rolat od kokosa
    - medenjaci
    - krancle
    - "orasi" sa pšeničnim klicama
    - rolat od meda
    - salama sa žele bomboima
    - Mallakof torta s lješnjacima
    - i još ste me nagovorile na tu Fantaziju koju odoh peći

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako budeš pekla kikiriki fantaziju, ipak stavi u veći protvon nego što je napisano u receptu, jer je tijesto samo po sebi dosta suho, a kada u malom protvonu ispadne visoko i suhoća još više dolazi do izražaja (to je moje mišljenje).
    Inače su super!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ima negdje recept za rolat od meda?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj aleta prvotno napisa
    Bubica, da li i biskvit poškropiš mlijekom? bude li dovoljno sočan i bez?
    ja ne kvasim ni biskvit nit kekse namačem u mlijeko.
    u vruću kremu umiješam margarin i odmah sipam na biskvit pa i keksi omekšaju,a i biskvit bude dobar.s pripremom i pečenjem mi treba 15ak min do gotovog kolača.

napravila bajaderu pa da vidimo kad se ohladi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Napravila sam kikiriki fantaziju, tijesta je definitivno previše za protvan srednje veličine. Da se izrazim rječnikom današnje omladine - full brijem da mi se karamel i preljev od čokolade neće dobro stisnuti.

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Napravila sam kikiriki fantaziju, tijesta je definitivno previše za protvan srednje veličine. Da se izrazim rječnikom današnje omladine - full brijem da mi se karamel i preljev od čokolade neće dobro stisnuti.
    Hoće ne brini! Ako si radila po receptu super će se stisnuti. Ja sam ih već probala i lijepo se režu i finog su okusa, ali samo da su maaaalo niži.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja sam malo odrezala netom pečeno tijesto za kikiriki fantaziju i užasno se mrvi... a kad sam ga stavljala u tepsiju, slagala sam ga kao puzzle jer se užasno trgalo... nadam se da bude sve dobro :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se nije trgalo, prhka tijesta mi dobro ispadnu otkad ih radim sa mikserom. Ali će biti previsoko, kao što kaže ivory, bolje bi bilo manje tijesta. Morat ću napraviti još neki kolač jer ovo do sada mi baš nije uspjelo

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

bajadera je ispala mrak fina!
    stisnula se u škrinji na brzinu da je mogu odma probati,naravno
    u smjesu sam stavila i orahe i lješnjake grubo sjeckane:mljac

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

s pripremom i pečenjem mi treba 15ak min do gotovog kolača.
    Dolega, ma daj, meni treba 15 minuta samo da sameljem orahe. upeterostručit ću dakle, preporučeno vrijeme. svejedno je vijest fantastična! sad sam puna poleta!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ivančice :shock: :shock:
    Jel ti to nekome hoćeš nabiti komplekse?
    svaka čast!

ja sam mislila napraviti više, ali sam odustala jer mi je stvarno na kraju žao bacati te kolače ili jesti za NG stare i suhe kad mogu napraviti svježe.

Sveki napravila i nama dala vanili kiflice, slance i orehnjaču

Ja napravila i sveki dala cookije, matrozen, šljive s bademom uvaljane u čokoladu, namjeravam još kuglof (i ovdje molim za neki dobar recept - dizani, ne s praškom za pecivo), možda muffine ili Darijin kolač ili nešto voćno

Šogi kupila negdje neke prekrasne kolače pa malo dala sveki i nama

mislim, stvarno će ih biti hrpa, a nećemo to sve pojesti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo mojega skora:
    vanili kiflice
    non plus ultra
    keksići s pekmezom
    bajadera
    smeđa žele salama
    bijela žele salama
    rafaello
    smeđe-žuta salama
    žute štangice
    salama od oraha
    sedmo nebo
    napolitanke bake Anke
    orehnjača
    bijeli plivadoni
    smeđi plivadoni
    brun (vrijeska, mekan je skoro ko biskvit)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ivančice, Apricot :shock:
    Ah, jedva čekam utorak u ponedjeljak neću ništa jesti

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja bi recept za čokoladne tartufe, pretražnik mi baš ne pomaže. Help!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

koliko treba kikirikija u ljusci da bi očiščenog bila dovoljna količina za kikiriki fantaziju?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovisi o tome koliko mislis pojesti usput.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam kupila i očistila pola kile, i ispalo je malo više nego što je potrebno (nije se bacilo ). Inače, kolač mi je super ispao i jako je fin, za one koji vole kolače sa kikirikijem, ali je tijesto dosta suho i ima ga previše - mislim da bi bilo bolje napraviti tijesto sa 2/3 količina u receptu jer bi ga onda bilo manje tj. bilo bi niže, i manje suho ako se normalno stavi cijelo jaje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

martaaaaa!
    pravila bi za novu godinu pracne, a čini mi se da bi tijesto za kiflice bilo "preraspadajuće". daj slavonski recept, pliz!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •