vertex prvotno napisa
Ja sam ovo postavila nekako slično kao marta. Linda, ovo što kažeš da je starijima potrebno da se igraju sami - nisam baš tako sigurna da je to uvijek potreba u ovim godinama. Možda više hir i prilika za malo šefovanja? Naravno, nisu sva djeca ista.
D. je čak 4.5 godine mlađi od A., ali uglavnom se druži s njegovim prijateljima. Meni je bilo sasvim neprihvatljivo da dođe neko dijete ili djeca na nekoliko sati, a da ih D. cijelo vrijeme mora izbjegavati. Kako to uopće tehnički izvesti, tim više što im je soba zajednička. Ja sam i A. i malim gostima rekla da tu žive i A. i D. i da su stvari jednostavno tako postavljene. Od njih očekujem da ga prime u društvo, od njega tražim da ne bude smetalo. To u globalu super funkcionira. Ako rade nešto što D. ne može ili odu gdje ne smije samo s njima, onda on to ne može i gotovo. Mislim, utješim ga, ali ga ne žalim - oni su veći i mogu neke stvari koje on ne može i to je tako. Njemu je to jako teško padalo, ali uči se s tim nositi. Neki put starije zamolim da se malo prilagode. Ako ih D. ometa, upozorim ga i mičem od njih, u krajnjem slučaju. Dakle, da ne nabrajam više, moderiram prema potrebi. Moram reći da sve skupa ide bez većih problema i da im je D. većini drago društvo. Čak ga dečki bolje prihvaćaju od cura, cure ga onako više toleriraju nego što se s njim igraju.