Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Namjestaj od recikliranog drva - odrzavanje

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Namjestaj od recikliranog drva - odrzavanje

Valjda je rijec o recikliranom drvu, tu se to zove reclaimed wood, a zapravo je rijec o namjestaju napravljenom od starog drveta - starog namjestaja, dijelova kuca... cega god.

Enivej.

Kupili smo ovaj stol i stolce i sad me malo muci odrzavanje. (Ovako izgledaju izbliza: stolci i povrsina stola.)

Kad su stigli, bili su dosta prasni (proslo pola svijeta do nase zabiti ovdje) pa smo ih prebrisali vlaznom krpom. Na krpi je ostao smedji trag, no nisam se u tom trenutku bas brinula zbog toga, mislila sam da je, jel, prljavo.

Mjesec dana kasnije, stol jos uvijek pusta smedje. I nemam pojma kako da se toga rijesim. Nije bas da ce ofarbati sve oko sebe, moze ga se koristiti bez problema, ali ako se duze drzi, na primjer, dlan ili saka na njemu, ostat ce malo smedjega (danas sam citala i pisala neko vrijeme pa me lijepo iznenadilo...). Kad ga brisem, tipa prije i poslije jela, itd, uvijek ostane smedjeg na krpi ili papiru (brisem vlaznim stvarima).

Sumnjam da cu dobiti neki pametan odgovor od ducana preko kojeg sam ovo nabavila pa se toplo nadam da ce mi netko znati objasniti situaciju. Cime su tretirani ovakvi komadi namjestaja (sve skupa je prilicno glatko, iako je rijec o neravnim, 'istrosenim' povrsinama)? Kako da ih cistim? Kako izbjeci ovakve prljajuce situacije? Jos nisam primijetila da mi stolac prlja garderobu, na primjer, ali ne bih se bas voljela naci u situaciji da mi gost ode iz kuce smedj, a da je dosao u bijelom, jel.

Help, plz? :mrgeen:
    Posljednje uređivanje od Kaae : 30.01.2011. at 21:32

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Joj stvarno peh, još ako je pola svijeta prošlo

Čime god da ga čistiš, pronto ili sl. mislim da neće riješiti taj problem smeđe boje.
    Nekako mi jedino pada na pamet staviti nekakav mat proziran premaz (lak-mat) pa održavanje vlažnom krpicom.

Ja ti nisam stručnjak, eto ovako napamet...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma bojim se da bi neki lak skroz poruznio sve skupa. Bas je poanta u tome da to drvo nije lakirano. Ono sto pokusavam prokuziti je taj zadnji premaz - nesto je stavljeno, ali ne znam sto. :/

Pronto i slicno, nema sansi, to nisam namjeravala stavljati na stol.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Narancino ulje?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, ako pomogne ovaj link:

http://www.jysk.com/hr/165/386/s24951/ag/catalog/

Nema razloga da ne vrijedi i za namjestaj koji je unutra. Treba ga nauljiti, a tu na linku pise i s kojim uljem - neko za tvrdo drvo. Sretno!

Dodatak: Mozda moze posluziti i ulje za uljenje nelakiranih parketa
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 31.01.2011. at 07:49

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kaae o održavanju takvog namještaja nemam pojma, samo lakirala ga ne bi taman da svima rukavi bili smeđi..
    Prekrasan stol i stolice!

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

to se ulji sa tim posebnim uljima,jedino je vaše očito nekakve druge kvalitete od onog koje ja koristim za isti namještaj.naime moje ulje (bilo da koristim u boji ili prozirno) se vrlo brzo upije.ja bi ga vjerojatno prelakirala mat lakom.zadnji put kad mi se to sa zaflekanim rukama desilo je bilo kad sam ga mazala sa prontom u boji,nikak se nije htjelo upiti,pa sam na kraju oprala cijeli namještaj sa nekim odmaščivačem i premazala sa "svojim" uljem ponovno.

klija avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Po mom iskustvu, nema lakiranja nakon sto je drvo vec premazano uljem, jednostavno ce lak otpasti/oljustiti se.
    Jako su lijepi stol i stolice, a mozda je jedan od nacina kako zastititi bijele rukave staviti na povrsinu stola po mjeri izrezanu staklenu plohu, sa onim malim silikonskom cepicima protiv proklizavanja i stol i dalje lijep, a nema smedjih mrlja.
    Mi smo to ucinili sa jednim starim, dragim stolom iz obiteljskog nasljedja, koji je imao jako izgrebanu povrsinu i bilo ga je tesko odrzavati, a nismo ga hjteli brusiti/lakirati jer bi tako izgubio tu antiknu patinu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ne, necu ga sigurno lakirati, to bi ga skroz unistilo. Ni staklo na vrhu mi nikako ne pase na takav stol.

Imam ulje za radne plohe (drvene, jel) iz Ikee. Jel to ima neke veze s ovim stolom? To cudo je kao neka bijela boja pa me opet frka jer je stol, jelte, taman. Iako, Ikeine radne plohe nisu bijele, boje bukve su i to bijelo cudo im nista nije napravilo.

Pokusat cu doci do proizvodjacevih informacija o premazu, ali bojim se da ce biti poprilicno nemoguce. :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja bih to Ikeino ulje probala na nekom donjem nevidljivom dijelu. Cini mi se kao dobra ideja.

Zanima me ovo (imam u vikendici neki stari stol kojem bi dobro doslo) pa sam malo njuskala i naisla na ovo: http://www.elmwoodreclaimedtimber.co...aspx?pgID=2692

(Da li netko zna sto je to TUNG OIL FINISH?)

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

tung oil

Kaae, već ti napisah tamo, ja bi taj sloj koji se "briše" (vjerovatno obojeni vosak) obrisala do kraja, i premazala premazom sa pčelinjim voskom

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    tung oil

Kaae, već ti napisah tamo, ja bi taj sloj koji se "briše" (vjerovatno obojeni vosak) obrisala do kraja, i premazala premazom sa pčelinjim voskom
    Uzela na znanje. Probat cu se pozabaviti time ovaj vikend (a nadam se, u medjuvremenu, doci i do barem nekih informacija o originalnom premazu). Stvarno bi ovo sto je sad na stolu mogao biti vosak... izmedju ostalog, tesko se pere s ruku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •