Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: razvod braka sklopljenog u BiH

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno razvod braka sklopljenog u BiH

sklopila sam brak 1999.god. u Posušju,već pet godina ne živim tamo i državljanin sam RH.muž (bivši) ima dvojno državljanstvo.imamo dijete od deset godina koje živi sa njim.
    zanima me dali itko zna gdje bi trebala podnit zahtjev za rastavu braka i dali to mogu u hrv. s obzirom da i on ima vamo prebivalište?i još me zanima s koliko god. dijete može odlučit s kojim roditeljom želi živit?

Puella avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Za tebe je nadlezan sud u BiH a ne u Hrvatskoj, no ono sto zelim reci je najlakse se razvest, a najteze pokusati razumjeti drugu stranu. Papirologija i podjela imovine moze zadati privremenih problema ali se na kraju sve rijesi. Ono sto ostaje je srusena porodica nakon svega.

Ja sam imala priliku na desetine puta otici i ostaviti sve ali nisam. Malo edukacije, malo empatije, malo "mirenja sa sudbinom" me dovelo u poziciju da shvatim da 99% parova prolazi i da je prolazilo kroz isto ono kroz sto sam i ja. Sve je to u pet deka samo je pitanje koliko ko moze podnijeti. Naravno, udaranje i tuca je granica koja se ne smije preci. Sve ostalo... nije razlog.

Sta ja znam... kako vrijeme vise odmice on mi biva sve drazi jer sada razumijem da ljubav nije ona mladalacka pocetna zaljubljenost... To bude i prodje pa ostanu iskrice koje se s vremena na vrijeme upale cisto da se covjek prisjeti "ludosti" iz prijasnjih dana. Pogledajte malo svijet oko sebe, procitajte koji naucni clanak i shvaticete da je i nase i ponasanje partnera u mnogome uzrokovano raznoraznim hormonalnim promejnama i odbrambenim mehanizmima organizma. Mi sve mislimo da se druga strana "promjenila" ali nije, vuk dlaku mijenja, ali cud nikada. To je ista osoba koju si upoznao ali koja se najvjerovatnije suocava sa nekim faktorom ciji se korijen krije u genima ili evoluciji, ili ko zna cemu vec.

SJecam se perioda kada se rodilo prvo djete i moj suprug je izgubio seksualnu zelju. Ono razumski, ali strasti i emocije nula bodova. Ja nisam znala kako da mu objasnim te da svati u cemu je problem dok jednom nismo otisli na rutinski pregled kod doktorice (ginekologa). Pita ona mene da li doji djete i kada je dobila potvrdan odgovor doktorica se obrati asistentici (studentica) i zovnu je da joj pokaze kako izgleda unutrasnji zid vagine i grlica kod majki koje doje. Kod mene je tada haman taj neki bijeli sloj izrazeniji nego kod ostalih zena i to je bila dobra prilika da nam uzivo pokazu i nauci nas lekciju. Navodno je to odbrambeni mehanizam organizma kako bi se zastitilo novorodjence. Ovaj bijeli sloj ucini da trenje bude povecano te da se zena osjeca neugodno prilikom odnosa, sto automatski smanjuje sansu da zena ponovo zatrudni a sto bebici ostavlja vece sanse za prezivljavanje. Dzaba je, evolucijski smo dobili to sto smo dobili i prirodu nije briga sto mi zivimo u "modernom" dobu kada prezivljavanje djeteta ne ovisi o kolicini mlijeka i broju djece.

Ovaj primjer navodim da opisem sta mislim pod onim "mirenje sa sudbinom". Ima tu i drugih primjera ali neka ostane na ovom jednom. Neke stvari... ma vecina stvari zapravo je genetski predodredjena i partner najvjerovatnije ne radi namjerno to sto radi a sto ti smeta. To je sva poenta mog posta. Najlakse se razvest... Valja sacuvat brak. Za mene je ljubav pokusati razumjeti i prihvatiti partnera te ga podrzati dok ne prebrodi to sto ga je snaslo.

takodje kao covjek bi htijela zahvalit i svojim odvjetnicima, par puta sam bas "pukla" i trazila da se krene sa postupkom razvoda braka no oni cim su culi kako i sta uvijek bi me savjetovali da malo stanem na loptu, da promislim i razmislim to mi je izuzetno pomogli jer onda kada vise nisam izdrzala vratili bi me na pravi put i hvala im na tome zaista https://advokat-prnjavorac.com takode i ti mozes besplatno traziti savjet ako do sada nisi rjesila svoj status.

Mi smo sada sretni, zivomo lijepse nego prije, napustili smo podrucje balkana i sada smo u USA !! presli smo sve prepreke i trzavice !

Sretno tebi, i svim drugima, uvijek stanite i razmislite !

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda sam u krivu (isprika ako jesam) ali nakon dvostrukog čitanja Puellinog posta nisam shvatila koja je bit njenog pisanja... mamicax2 je pitala jednostavno pravno, a ne filozofsko pitanje. Za sve ostalo je savjet mogla dobiti u nekom od bračnih savjetovališta.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mene više zanima odakle neko izvuče temu postavljenu pre tri godine bez ijednog odgovora i onda reši da treba da odgovori na nju?
    S obzirom da je tema razvod braka, postavljačica je sigurno rešila svoje dileme odavno, ovako ili onako.
    A ni ja ne razumem bit filozofije, tj. ne razumem čak ni pojedine rečenice, niti kako se one povezuju, ali opravdaću se nedovoljnim poznavanjem jezika ako treba.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Smijesno ovo
    Bit ce da zena nije pazila na datum. U to kako joj je nadosla inspiracija da na uvodni post odgovori ovako filozofski nemogu ulazit. Al pogodi me taj njen post u sridu, bas sam se raspalila!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Smijesno ovo
    Bit ce da zena nije pazila na datum. U to kako joj je nadosla inspiracija da na uvodni post odgovori ovako filozofski nemogu ulazit. Al pogodi me taj njen post u sridu, bas sam se raspalila!
    a nemojte odmah oštro

vjerujem da nije mislila ništa loše

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Meni je bilo korisno ovo o bijelom sloju, idem to sad izguglat.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

a ima i link na odvjetnicki ured,malo reklame ne skodi...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ma nije misljeno lose, nego ono...pa treba razumijeti, podrzavati tralala, a ja u sebi klimam glavom. Treba pregrmit losa vremena...klimam dalje glavom i mislim si: vidis uh-puh, vjezbaj razumijevanje, pooolako, strpi se, proci ce! A onda sam se sjetila koliko ja vec cekam da prodje, pa sam se raspalila, pocela pi*karat i otisla u setnju da se malo sredim. Naravno da je dobro mislila, tako sam i razumjela...al moj daljnji slijed misli mi nije godio
    Ko mi kriv!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •