Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 148

Tema: Koliki vam je budžet i kako živite s njim? - Majstori preživljavanja

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Koliki vam je budžet i kako živite s njim? - Majstori preživljavanja

Ja radim, mm studira, imamo jedno djete. Ukupni mjesečni buđet nam je trenutno 3000 kn. Prije godinu dana isti nam je iznosio 5000.
    Imamo novaca manje no ikad, a istovremeno sve i dalje poskupljuje.

Mislim da se možemo prozvati majstorima preživljavanja.
    Nismo podstanari, ne posuđujemo novac, nemamo minuse, kreditne kartice, kredite, auto, ne izlazimo, baš i ne trošimo na kozmetiku i odjeću. Sve kupujemo na akcijama i sniženjima, kupujemo rabljene stvari. I ne patim na to. Da imamo više novaca trošila bih više na iskustva i učenja nego na krpice i šminku.
    Zajedničko vrijeme provodimo kod kuće ili na otvorenom, u prirodi, što je besplatno ili košta vrlo malo.
    Zahvalna sam i sretna što znam živjeti skromno, no voljela bih da ne moram uvijek paziti i odmjeravati svaku lipu u džeu, svaki dan.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Stvarno se možeš nazvat majstorem preživljavanja i divim ti se tome kako uspijevaš.
    kod mene ti je tako da se uvijek prilagodim onome što imam tj. koliko imam toliko i trošim, nema minusa jer kad jednom krene onda nema kraja. Trenutno sam na komplikacijama i ne zarađujem baš puno milnimalac dok mm ima dobar posao, al ga nema po cijele dane doma pogotovo kad ode na teren(al opet premalo plaćen za taj posao pošto ga nema po cijele dane). al zato imamo velika izdajanja i kredite pa uspijemo i to potrošit. al uvijek krećem od toga da prvo poplatim režije i kredite, da imamo što jesti pa onda sve ostalo dođe na red. odrasla sam u obitelji u kojoj se skromno živjelo i zato sam zahvalna kao i ti da mogu danas normalno živjeti da uvijek imam ono što trebam a i više od toga. Jedino se ne mogu zamislit kako bi živjela da sam bez posla il bez plaće, mislim da bi prihvatila bilo kakav pristojan posao samo da imam od čega živjeti.
    I mene to smeta što sve samo poskupljuje a naša primanja ostaju ista, i to što se nitko ne zapita kako uopće ljudi preživljavaju mjesec za mjesecom i dal će sutra imam uopće što za jesti? katastrofa od države.

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

svaki mj. sve jadnije ijadnije.nakon porod.poslana na biro,muž dobio otkaz u 12 mj. ima nešto malo naknade s biroa ,ali dok platimo kredit i režije ostane nam jedva 800 kn. naravno tu je i dvoje male dijece ,od koji je jedno još u pelenama... nekako se snalazimo iz dana u dan, ali jako teško.naravno tražimo posao ,ali kod nas u slavoniji je to nemoguća misija, a vrtići su abnormalno skupi .nadamo se nekom boljem vremenu i naravno puno boljoj budućnosti za našu dječicu!!!
    šetamo s dijecom po parkićima i u prirodi, ili smo isto kod kuće,jer kao što svi znamo "sam izlazak iz vlastitog dvorišta itekako košta".

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ekoi mjesecni 3000 dok poplacate rezije i ono kaj morate ili su to primanja??
    ja minus nemam tako da ni ne mogu u njega...muz ima i sad se jedva izvukao al je pooceo opet upadati...imamo sve potrebno...trebamo jos hrpu toga srediti...budemo nekad...

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi imamo jako dobra primanja ali i jako dobar kredit za opremanje kuće...
    Tako da kad sve poplačamo ostane nam oko 1000 (na sve mislim i na režije i kartice), s tim preživljavama, tata ima poljoprivredu pa o tome ne brinemo...
    Ali ovo je naknap, nedaj Bože kakve svadbe ili jkrizme di treba dati dar pa bankrot odmah.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Za mene svi misle da mi je super jer mi je muz terenac pa kao dobro zaraduje... Da, 8-9 tisuca je predobra placa za nasu drzavu ali od toga nam 5000 ode samo na kredite, rezije, racune, vrtic... Pa onda muzu treba za teren, pogotovo ako je u inozemstvu jer si kupuje gablec sam, pa jasno popije i kavu tu i tamo. 150 eura minimalno treba njemu. Svaki mjesec je sve teze, skidaju mu s place, dosad su skinuli 1700 kn!! Mi dizemo kredit da pokrijemo kredit tj. da si smanjimo ratu, eto sad smo opet jos 9 godina u kreditu. Ukinuli smo puno toga, stedimo gdje mozemo ali opet je sve teze. On je u minusu skroz, 8500 kn, kad sjedne placa i dalje je u minusu. Uzas!
    Ja ne radim, beba je na putu, nemam nikakvih primanja, a onih 1600 kn mog porodiljnog nece nas spasiti. Sad MM planira otic na Grenland ili u Norvesku radit i onda ga nece biti doma po 6 mjeseci ali cemo se (nadam se) koliko-toliko izvuc. Al djeca ce patit, to je ono najgore... Al nesto moramo poduzet jer na ovaj nacin za 6 mjeseci necemo imati nista.
    Prestrasno je to sto se dogada, ljudi propadnu od danas do sutra. Iako sam ja optimist i uvijek nekako mislim da ce sve rijesiti, sad sam bas zabrinuta...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imamo oko 9000 sve skupa mjesečno i troje djece. I jedva spajamo kraj s krajem. sad kad sam izračunala cifru s kojom raspolažemo mjesečno, nije mi jasno kako uvijek fali. Ali fali.

E da, i on je u minusu stalno, bolje da ne kažem kolikom.
    Posljednje uređivanje od Trina : 01.02.2011. at 16:02

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A nisam napisala da smo trenutno i nemiloj adaptaciji pa nam lova zadnjih mjeseci ide na to. Ali i prije toga nismo nikad ništa imali u novčaniku

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nedavno sam pročitala pismo jedne majke na Index hr koja je i sa mjesečnim obiteljskim prihodima od 10 000 kn maltene u bankrotu. I meni je to sasvim jasno i kako i zašto.
    Suprug i ja smo silom prilika u Zg i mjesečno nam samo na gorivo ode cca 2000 kn (doduše, moram priznati da imamo potpuno neekonomično auto za gradsku vožnju jer ga za tu namjenu nismo niti kupovali, ali silom prilika se to auto pretvorilo u gorivoholičara).

Na režije otprilike isto toliko (a stanarinu, hvala Bogu, ne moramo plaćati, inače bi to bilo još 300€ mjesečno). Na hranu potrošimo najmanje 200 kn dnevno (da ne računam mjesečne velike nabavke). 200 x 30 dana u mjesecu.... Svatko zna izračunati.

O golemom kreditu za stan i leasingu za auto da i ne govorim. Imamo sreću u nesreći da imamo svoj posao, a sada nas i roditelji financijski pomažu, inače bismo mogli okačiti gaće od štap. Život je doista postao preskup, troškovi su ogromni i moraš imati golemu sreću i dobro zaleđe da bi se uspio nositi sa svime time...

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mamice,200kn dnevno za hranu?
    Pa koliko vas ima u domaćinstvu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mamice, ja trenutnu situaciju nikako ne bih računala pod normalnu. U okolnostima u kojima ste vi uvijek se puno više troši . Doći će dani kada će te opet biti u normali.
    Posljednje uređivanje od sirius : 01.02.2011. at 18:40

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Da, moramo toliko trošiti na hranu s obzirom na to da imamo dijete u bolnici kojemu je potrebna obilna i kvalitetna prehrana. Ali ono što želim reći jest da mi se uvijek čini da kupim sitnice - nekakve namaziće, jogurtiće, keksiće - i potrošim hrpu novca za to.

Hoću reći sirius, bez obzira na to što smo u situaciji koja nije baš svakodnevna i prirodno je da su nam troškovi viši, život je postao jako skup. Da ne trošim ove novce na više hrane, trošila bi ih na školske knjige, dječju obuću, možda vrtić... Opet bi me ti troškovi došli na isto - možda parsto kuna manje. Ispravite me ako griješim, ali vidim to po iskustvu i svojih bližnjih, ovo nam je česta tema razgovora u zadnje vrijeme.

Gost

Početno

Mogu reći da smo veliki majstori u preživljavanju .Ja ostala bez posla tražim ga na sve strane (samo me odbijaju kako sam prekvalificirana ne bi da sam politolog ) MM radi za 2800kn od toga kredit 998kn , oko 600kn za benzin(jer nema gradskog prijevoza na relaciji posao -doma ), režije oko 600kn , 110kn svaki mjesec djetetu za školsku kuhinju i ostatak ....

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa Vidi poruku
    ekoi mjesecni 3000 dok poplacate rezije i ono kaj morate ili su to primanja??
    ja minus nemam tako da ni ne mogu u njega...muz ima i sad se jedva izvukao al je pooceo opet upadati...imamo sve potrebno...trebamo jos hrpu toga srediti...budemo nekad...
    jok, 3 soma kuna su svi novci s kojima mi kao 3-člana obitelj živimo od 15.-tog do 15.-tog u mjesecu.!
    zadnji mjesec 1300 kn je otišlo na režije, vrtić, telefon i ostale izdatke, a od ostalog novca ide nam za hranu,dijete i kućne potrepštine.
    naravno,morala sam razviti hi tech metodu da od toga živimo a nikom ne ostanemo dužni.
    kad dobijem plaću, prvo izdvojim za režije i ostale mjesečne izdatke. onda napravimo mjesečni šoping namirnica i kućanskih potrepština za oko 500kn. naravno kupuje se najjeftinije i s akcija, planski s popisom u ruci. svježe jedemo narednih dana, a ostalo ide u škrinju. kuham za 2-3 dana i za gablec nosim od doma na posao. tokom mjeseca samo nadokupujem kruh, mlijeko i svježe voće. jednom mjesečno neko do nas troje dobije hlače,majicu ili što mu već treba, naravno isključivo na sniženjima.
    ne pušim, ne pijem kavu. pješice idem na posao (hodam oko 30 min) pa mi ne treba za kartu ili benzin.
    ništa ne peglam od kartica, sve plaćam kešom i čuvam izvadke iz bankomata. tako uvijek znam kolko još imam para do kraja mjeseca.
    e da! priuštim si i ja nešto! vodim plesni tečaj, a budući se i tamo osjeti kriza, većinu od prihoda mi ode na najam prostora a meni ostane za kikiriki pa odem 2-3 puta mjesečno na plivanje (15kn karta), s frendicom na čašu vina u petak naveče poslije posla, s mužem i sl. nađe se i za sitne gušte. a u njima prokleto uživam i drže me.
    pomažu nam svekiji u stilu, pitaju jel treba nešto kupit maloj, ili ode u nabavu pa mi donese povrće sa akcije isl. hvala im na tome.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mi imamo mjesečno minimalno 11.500,00 primanja. A trenutno smo totalno u minusu, bolje ne reći koliko. Dotuko nas moj porodiljni i školarina.
    Krpamo se od plaće do plaće. Al dosta mi je toga više pa krećemo u recesiju konačno....
    Bacamo novce, ma užas, iskreno kad čitam ovo gore sramim se.
    Tak da neću ni komentirat više.

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Draga ekoi, stvarno ti se divim. Majstori preživljavanja - pravi naziv! Zaista se sramim kad vidim, ne koliko ti je malo potrebno za preživjeti u današnje vrijeme (jer mogli bismo svi kad bismo bili spremni potruditi se), već kad vidim koliko zadovoljstva pronalaziš u malim stvarima.

Kupusic avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ekoi svaka čast.
    A ja sam mislila da smo mi sa mjesečnih 5.500kn u banani

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ekoi carice , svaka čast!

Kada sam imala manju plaću manje sam trošila, sada kada je plaća veća više trošim i kada čitam ovo dođe mi da se poklopim ušima .

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ekoi, možeš li mi reći kako uspijevati s 500 kn pokriti hranu? Mi smo ekonomični, ali ovo tvoje mi se čini još korak dalje! Svakako želim od tebe nešto naučiti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ekoi, možeš li mi reći kako uspijevati s 500 kn pokriti hranu? Mi smo ekonomični, ali ovo tvoje mi se čini još korak dalje! Svakako želim od tebe nešto naučiti.
    Ovo i mene zanima.
    Dobro, trebalo bi vjerojatno planirati tjedni meni,...

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    onda napravimo mjesečni šoping namirnica i kućanskih potrepština za oko 500kn.
    mene ovo isto zanima???

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ekoi, gdje kupuješ i što kupuješ od namirnica? Ideš li u više dućana ili ...? 500 kuna na špeceraj - nemoguće!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

draga, ekoi! kolegice u mukama
    raspolazemo sa 300kn vise mjesecno s tim da imamo jos jedno dijete. imamo maleni kredit od 300kn, sinu vrtic 450kn, rezije ne znam tocno koliko, ali da - definitivno ne ostane skoro nista na kraju mjeseca. veliki dio ide naravno na prehranu, nesto malo na gorivo.....zaista ne znam, ali uspijevamo - nekako.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ovo ce mozda nekima i cudno zvucati, ali ja mislim da je veliki faktor to koristenje i nekoristenje kartica, zivot na dug, minusi po racunima... Eto, Eloi, ne koristi te stvari, sve placa kesom. Ja sam s amexom pokopana, iako su primanja dosta veca nego prije. a ovih drugih kredita cak i nema. (hvala bogu! sad to mogu reci sa 100postotnom sigurnoscu) nesto ima u tome, sigurna sam, iako pomalo neshvatljivo i nedokucivo. (nesto vise od banalnosti tipa da se raspistoljis sa peglanjem kartica jer ne kuzis koliko ustvari trosis), jednostavno, svaki dug kao da poslije puno vise kosta. Neka zanimljiva objasnjenja pa i rjesenja sam nasla na stranici: http://cromalternativemoney.org/index.php/hr
    ima se tu za citati, ali jako interesantno zvuci.
    a i ovaj clanak mi je super: http://blog.vecernji.hr/misak/2009/1...lne-zajednice/

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Cocolina prvotno napisa Vidi poruku
    mene ovo isto zanima???
    hmmm.. kombiniramo interspar, lidl i dm, to nam je sve u kvartu i točno znam što gdje kupujem, gdje je što povoljnije, pratim one letke kaj nam meću po sandučićima.
    mislim da sam ostalo već navela; idem s popisom u ruci, imajući na umu sve kombinacije namirnica tako da ništa ne završi u smeću, a ono što mislim da neću stići skuhati, stavim na led, da ne propadne.
    naš jelovnik sadrži piletinu, puretinu, junetinu, mješano meso i ribu, mnogo tjestenine, riže, umaka, juha, povrća, voća i mliječno. ne kupujem grožđe ako je recimo grejp na akciji i sl. ili brokulu ako cvjetaču dobijem puno jeftinije. tomu se uglavnom prilagođujem.
    od kozmetike kupujem samo sapun, šampon, dezedorans i kremu za sve nas. ne šminkam se, osim maskare. imam samo jedno sredstvo za čišćenje u kući s kojim čistim sve, a ostalo s vodom, krpom, octom. zaključak bi nekako bio - nisam potrošač, mislim da mogu bez puno više stvari nego što nam to svi svakodnevno nameću i reklamiraju kao da je život nemoguć bez toga, apsolutno ništa mi ne fali bez tih stvari. u toj svojoj skromnosti i organizaciji shvatila sam koliko je to bitno za razumijeti.
    eh da dobili smo i kuglu za pranje veša od bake, tak da je i deterđent za veš jedna stavka manje

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

a da ne komentiram ono; žvaka tu, bomboni tam, pa gle mogla bi ovo probat i onda ti je košara puna "sitnica" koje uopće nisi imala namjeru kupiti. a to košta. ak to napraviš 7 puta u mjesecu to ti je iznos od više stotina kuna.
    jel znate koliko vam hrane mjesečno završi u smeću? to je druga stvar i razmisliti o tome kako je došlo do toga i kako da ne dolazi do toga.
    to je važno osvjestiti.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

odusevljena sam tvojim razmisljanjima i djelima. I sama sam veliki skeptik prema potrosackom drustvu i mentalitetu, iako prvenstveno teoretski i ideoloski, praxa mi jos malo shteka.
    danas sam bila u plodinama, i uspjela nakrcati kolica za 300 kuna, iako nije bilo akcijske robe, i bilo je i sunke, majoneze, sira, pancete, tih stvari... ali, samo zato sto, za promjenu, nije bilo PIZDARIJA, i drzala sam se popisa.
    takodjer, radim vec neko vrijeme svoj KEFIR, koji je odlican i iznimno zdrav, i to je jedino sto pijemo od tih jogurtastih stvarcica. djete (3 god) ga o-b-o-z-a-v-a.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ili, naprimjer, vezano uz pricu o potrosnji, izazovima, poticanju na potrosnju... osvjestiti kolika se manipulacija odvija u shopping centrima. - citava znanost, i nista nije slucajno.
    primjeri:
    1. ikea - prostor uvijek dizajniran kao labirint, da se pogubis, i ne izadjes brzo, i obavezno potrpas neke gluposti u kolica
    nisu jedini takvi.
    2. slicno tomu H&M - u pravilu nikad im stepenice kojima ides na visi kat, nisu pored onih s kojima si dosao, da nebi slucajno prepicio koji nivo bez da nesto kupis sto bi kupio da vidis-sve statisticki relevantno za profit., vec na sasvim SUPROTNOM kraju.
    3. supermarketi - najskuplje stvari (ili one s vecom marzom), slazu se u visini oka. jeftinije i best buy jako nisko, ili jako visoko.
    4. gomila gluposti uz blagajnu da jos potrpas dok cekas na red, ili da te dijete iztlaci za njih (kinder jaja i slicno)
    5. hipnoticka muzika, repetitivni ritmovi koja utjece na mozdanu aktivnost, dovodeci nas u sugestibilnije stanje uma. (promjena fekvencija mozdanih valova- inace slicno se i reklame rade - promatrajte svoju djecu pred tv-om)
    i jos puno takvih stvari, koje cesto postaju nedjelotvorne jednom kad ih covjek osvjesti, a imaju VELIK utjecaj na nase novcanike.
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 04.02.2011. at 15:27

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Slažem se sa svima vama.
    Moj suprug sam radi, ima plaću netto 4.600 kuna, od toga ima kredit jedan od 1.450 (jednim je zatvorio 3 kredita i smanjio ratu), i drugi pozajmicu od 250 kuna na 10 god ( prošle zime za preživljavanje).
    1800 ispadne sa kamatom na dozvoljeni minus. Ima i minus od kojega i živimo, trenutno smo -14.500
    Kako njegovi starci ne rade jer je baka jako bolesna a djeda na burzi i njegova su primanja 1.200 sa burze, pa to dodajemo za trgovinu.
    Oduzmemo stanarinu i režije za dva stana od po 40 m2 ( u jednom nas troje a u drugome odmah do nas starci).
    To je još 2.000 kuna ukupno.
    Mi smo podstanari u našem stanu a njegovi starci u otkupu stana od kraja rata, što MM još nije dobio mogućnost otkupa ali može ga koristiti dokle god je djelatnik firme.
    Znači 2.000 kuna režije i stan zanas petero.
    Krediti oko 1.800 kuna
    To je 3.800 kuna za troškove ali bez goriva za auto i ičeg drugoga i hrane.
    Za gorivo ihranu djeda ima 1.200, ja zaradima 750 kn /mjesečno jer svaki radni dan čistim jedan poslovni prostor, i mužu ostane od plaće oko 600-800 kuna.
    Da nema moje zarade od tih 750 kuna jeli bi pekmez, ovako kupim od svega po malo i kupujem sa popisom.
    Imam 1 deterdžent za sanitarije + ocat i krpu.
    Šminkam se rijetko.
    I tako preživaljavamo i nadamo se boljem sutra
    Htjela sam još toga pisati ali čemu kad smo svi u istoj kaši.
    Držmo se i nedajmo se

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ekoi pokreni blog, mislim da nam treba još uputa. Super to tebi ide!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ekoi pokreni blog, mislim da nam treba još uputa. Super to tebi ide!
    potpis

samo, što je s krupnijim izdacima (auto, namještaj, kuća), ili onim sitnijim, a čestim (rođendani, vjenčanja, kumstva...)?

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

dobra ideja pikula!

sve veće stvari u kući i za dijete kupili smo ušteđevinom od vjenčanja.
    (koje je bilo skromno, za 12 ljudi, kod matičara, a večeru su platili roditelji, svoju vjenčanu haljinu platila sam 250kn )

što se tiče auta prije smo ga imali, a prodali smo ga kad smo shvatili da za taj komfor nemamo više novaca. mm na fax ide vlakom. treba mu 10 minuta, a kao studen ima besplatan pokaz, a ja povremeno kupim zet kartu kad idem u grad, ponekad se švercam. na posao idem pehaka. malu vodimo pješice u vrtić.
    ponekad posudimo auto od mm-ovih i natankamo ga kolko smo potrošili.
    nekome bi možda palo na pamet da stvarno živimo u neimaštini i da smo jadni, ali to stvarno nije tako. barem se ja nikad nisam osjećala tako, iako sve više postajem svjesna da način na koji živim je zapravo vrlina. meni je to sasvim normalno. od srednje škole sam se sama brinula o sebi i što ću danas jesti. kad sam bila u školi na praksi, dobivala sam mjesečno 400kn od šefice i povremeno tringelt i s tim sam cijeli mjesec imala za gablec, mobitel, otišle s dečkom u kino i još sam si kupila hlače! sad tek kad ovo pišem shvaćam koliko malo stvari imam, ali mi je jasno da jedino na takav način mogu imati zapravo sve - i dom, i topli ručak, i daleko više vremena za sebe i zadovoljstvo jer nisam orijentirana na kupnju i potrošnju.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

za ovaj božić sam svima sve kupila za 500 kn i to je bilo to za taj mjesec. na vjenčanju nismo jako dugo bili, sve manje ljudi se zadnjih godina vjenčava službeno, nekako svi to preskaču ili odgađaju, a jasno mi je zašto.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Cocolina prvotno napisa Vidi poruku
    Ekoi carice , svaka čast!

Kada sam imala manju plaću manje sam trošila, sada kada je plaća veća više trošim i kada čitam ovo dođe mi da se poklopim ušima .
    to je to, nama su sa vecim primanjima porasli apetiti,mi imamo samo krede skoro 1000EUR...
    dobro,to su za stvari koje su bile neizbjezne jer se kucimo (a onda nema drugog nacina),ali sada rat vodim sa MM koji zeli da uzmemo drugo vece auto jer dolazi beba,svaki put poludim kad mu dodje racun za mob,na dosta stvari mislim da bacamo pare a najgore se osjecam kad bi nesto od hrane zavrsilo u smecu!
    bez planske kupnje s popisom i pravljenja rasporeda sto se jede naredni tjedan nema srece!

a mrzim extra izdatke,ovaj mjesec evo vec 3 rodjendana,a ja neznam kupit jeftin poklon!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da kartice ubijaju, kada hoćeš uštedjeti, makni kartice iz novčanika .
    Mi nismo skloni kreditima, to je u današnje vrijeme pljačka, ali razumijem da drugačije ne ide

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ekoi, to je sve skupa super! Čak i kad čovjeku narastu prihodi to je važno znanje jer onda ostaje više novaca za štednju, ulaganje i isto tako pametnije trošenje - npr. veće stvari tipa auta se ne kupe na kredit, nego gotovinom, koju se ima u trenu kad je neki super auto na akciji, ili se npr. može platiti nekome da uredi vrt ako treba nešto veće poduzimati na terenu oko kuće, pa se to s vremenom isplati vlastitim povrćem i slično.
    Ja moram reći da ne idem s planom kupnje u dućan, ali imam drugi princip. Imam hladnu špajzu pa imam vreće krumpira, luka, jabuka, veću količinu mrkve (ne na vreće, ali par kg imam kad kupim povoljno), i veliki zamrzivač pa kupujem meso i povrće, bilo svježe bilo zamrznuto kad je povoljno. Uz to kupujem dugotrajne namirnice isto na veće količine kad us dobre cijene, pa to imam doma. Imam zalihe koje dopunjavam samo kvarljivim stvarima tipa svježe povrće (ne zamrzavam sve, samo ako je jako povoljno, i dobro), kupujem starter za jogurt (sama ga radim), neke salame, voće i sir.
    U biti ne kupujem tjedan za tjedan nego radim zalihe.
    Meni je problem - nek me netko prosvijetli - kako napraviti baš suvisao plan hrane kroz tjedan - ja to donekle radim, ali u biti mi uvijek više ostane i baci se kad planiram.
    Jer često puta ne uračunaš da će npr. baka poslati kolače, ili npr. da ćete više puta tjedno biti doma. Ili da će dijete završiti na šivanju u trenu kad si planirala napraviti ručak za sutra (to mi je najgore - izvađeni komad mesa koji se odmrzava - to se mora odmah napraviti, a ja npr. ne mogu jer nešto uleti). Ili npr. da će odjednom djeca odbiti hranu koju inače vole. I slično.
    Onda mi je nekako lakše iz te moje zalihe kombinirati ono što se čini da odgovara danoj potrebi. Kuham dan unaprijed, ali već dva i ili tri mi znaju biti misterij.
    U čemu griješim?

A za kuhanje doma mi je super od kad sam počela koristiti suhi kvasac - em se ne baci, em je uvijek pri ruci, a jednako mi je dobar kao svježi. Kupujem pol kg, i to mi se jako isplati, više nego po vrećicama. Držim ga u frižideru.

I puno štedimo tako što zamrzavam šnite kruha koje vadim i stavim u mikrovalnu kad mi treba - jedna ili deset, svejedno to traje pol minute maksimalno, i zamrzavam jednu po jednu porciju hrane, pizze, kolača... pa kad nemam vremena ili mi nešto fali ili je situacija s djecom nekakva hitna izvadim, odmrznem i uživam. Sama si radim fast food, ali zdravi

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi živimo trenutno s 10 tisućica prihoda-kažem trenutno jer ja radim na određeno, posla ima pa nema, a kada nema, onda smo na 5 tisuća..Sada je sasvim ok, al kad budemo s tih 5 tisuća, bude teško...i zato vam se divim svima koji uspijevate s 3...sve se mislim, jeste li što zaboravile pripomenut, neznam, bogati rođak iz inozemstva vam mjesečno šalje još 100 eura možda??..zašto to kažem..evo..
    Nas režije "ubiše":
    smeće 180kn (Zg, 75 kvadrata)
    komunalije 180kn (isto kao smeće)
    struja, ljeto 300kn, zima 1000kn (grijemo na klimu i jedan mali radijator, ne grijemo sve kvadrate i gasimo po noći i kad nas nema),
    plin 200kn (kuhanje i topla voda)
    telefon fiksni + internet oko 250kn
    mobiteli 2 kom 100kn mjesečno (bon),
    voda 150-200kn (i ja sam u čudu kako, klasika potrošnja vešmašina, suđerica tuširamo se jednom dnevno)

eto..prosječne režije ljetne 1300 kn...zimske 2000..
    Djeca su mi još ove godine u školi na boravku, cca 500kn, to i ne smatram troškom, tamo imaju doručak, ručak užinu (ja kuham samo večeru), a da ja kuham i ovo ostalo (doručak ručak...-došlo bi me više od tih 500kn)... i tako..

Hranu i detrdžente kupujem po akcijama (skoro isključivo), odjeća i obuća najjednostavnija...muž i ja, neznam kad smo si kupili zadnji komad odjeće, djeca, odjeća tipa Ontario (povoljno i jednostavno)..
    Auto mali, troši 6l po gradu, mjesečno se dva put tanka..
    Kod frizerke idem jednom na godinu, ne šminkam se (ta odluka nije potaknuta financijama, ne da mi se to nisam taj tip)..
    Obuća, tipa Borovo i Planet obuća (cicibani i sl su mi preskupi)..
    Kupujem djeci kvalitetan školski pribor - na to sam osjetljiva, ne podnosim one bojice što odmah pucaju, pretplaćene su obje na neke školske časopise, ponekad odu sa školom na kakav izlet...
    Rekla bih da dobro ekonomiziramo, pa mi stvarno nije jasno kako se može proći s 3 tisuće???Jel vi svi imate puno manje režije??Ili ja iak ne ekonomiziram toliko dobro kako mislim???
    Želim naučiti!!!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    hmmm.. kombiniramo interspar, lidl i dm, to nam je sve u kvartu i točno znam što gdje kupujem, gdje je što povoljnije, pratim one letke kaj nam meću po sandučićima.
    mislim da sam ostalo već navela; idem s popisom u ruci, imajući na umu sve kombinacije namirnica tako da ništa ne završi u smeću, a ono što mislim da neću stići skuhati, stavim na led, da ne propadne.
    naš jelovnik sadrži piletinu, puretinu, junetinu, mješano meso i ribu, mnogo tjestenine, riže, umaka, juha, povrća, voća i mliječno. ne kupujem grožđe ako je recimo grejp na akciji i sl. ili brokulu ako cvjetaču dobijem puno jeftinije. tomu se uglavnom prilagođujem.
    od kozmetike kupujem samo sapun, šampon, dezedorans i kremu za sve nas. ne šminkam se, osim maskare. imam samo jedno sredstvo za čišćenje u kući s kojim čistim sve, a ostalo s vodom, krpom, octom. zaključak bi nekako bio - nisam potrošač, mislim da mogu bez puno više stvari nego što nam to svi svakodnevno nameću i reklamiraju kao da je život nemoguć bez toga, apsolutno ništa mi ne fali bez tih stvari. u toj svojoj skromnosti i organizaciji shvatila sam koliko je to bitno za razumijeti.
    e, ovako i mi.
    stvarno je jako bitno da postanes svjestan da ti puno toga zaista i ne treba - pogotovo kemikalije, kozmetika i junk food. mislim, i to se nade u kuci, ali su nam to vecinom donijeli baka/dida/teta XY kad je dosla na kavu/stricek XY za rodendan ili Bozic itd. roba i obuca je vecinom poklon moje mame - koja ne zna u kakvoj smo financijskoj situaciji nego samo uziva u kupovini za svoje najdraze
    uspijevamo jer uspijemo kombinirati dva dopustena minusa, pa praznis jedan dok se drugi "krpa", ali sve u svemu je minus od 2000kn sasvim podnosljiv. a i on se samo desio, jer nam se pokidalo auto.
    ne planiramo meni tokom tjedna jer tako zaista vise bacamo. jedemo kako kada, ali moram priznat da na prehrani jako puno stedimo. nije da nam ista fali, ali voljela bih sebi i svojim ponekad priustit npr. kilu eko-jabuka.
    rezije drzimo pod kontrolom. strogo pazim na skupu i jeftinu struju, lozimo na drva koja smo vec ljetos "odradila", telefon i internet je minimalno.

jos nesto? hmmmm....

kartice nemamo i ne zelim ih, vjerojatno bi se uvalila u gadan minus. znam kupovati djecije stvari tu na burzi ili se mijenjam s prijateljicama koje isto imaju djecu.

eto, sve u svemu se nadam da ce uskoro biti bolje. nadam se prosirenju posla i tako i vecoj placi....

i jos jedna jako vazna stvar: stvarno mislim da nam nista ne fali! sretni smo i zdravi - to je najvaznije - nismo gladni ni zedni. a da bi zivot mogao biti malcice laksi, mogao bi, ali nedaj Boze goreg zla.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

što se tiče planiranja, ja planiram 5 ručkova, doručaka, večera i užina (ne po danima nego u đuture), ostalo prepuštam improviziaciji, na osnovu iskustva 5 od 7 dana odgulimo standardno ostalo nešto uleti ili gužva ili ručak kod svekija ili sl. A i ja sam tip koji voli vidjet malo lufta, ako mi je sve isplanirano na cm mene lovi klaustrofobija.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja nisam skromna i cijeli zivot radim (tijekom studiranja sam promijenila valjda 20 poslova) da bi mogla trosit. Ne posudujem novce, nikad nisam nikome duzna...ali trosim puno. Na porodiljnom sam radila dva dodatna posla, s tim da i muz i ja imamo dobre poslove i place. Jednostavno sam takva. Nisam skromna, nikad nisam bila i od same pomisli da bih morala biti i sebi nesto uskracivati mi dode slabo mislim, sad zvuci kao da ja ne znam kaj kupujem.... U biti trosimo puno na hranu...tel imamo sluzbene, vozimo dosta stari ekonomicni auto...i tako. Ja volim trosit na svoje guste..robicu i sitnice za klince i sebe.. I to je to. Da imamo za ljetovanje, izlete i slicno. Da ne moram gledat svaku kunu... Imamo stambene stednje i stednju za klince i to mi je bitno. Sad krecemo u stambeni kredit, pa ce biti malo teze....

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

andiko meni to zvuci sasvim dobro! ja da imam gdje dodatno raditi, ja bih isla - odmah! ali nazalost, stanje u slavoniji je dosta lose, a ja za gotovo sve "prekvalificirana".

ja bih isto tako vise trosila za hranu i "male guste", a ne npr. za markiranu robu. voljela bih s klincima na more ili malo na plitvicka jezera, ali no way, nemam ni za dnevnu kartu u bizovackim toplicama...trenutno je tako. najvise mi je zao, sto ne mogu sebe i djecu hraniti toliko zdravo, koliko bih htjela i znala.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Potpisujem adiko i njezinu usmjerenost radu, radim od 1. godine studija i hvala Bogu nikad nisam oskudijevala u novcu. MM i ja zarađujemo oko 12 tisuća mjesečno, od kojih 4 ide u štednju, 3,5 ide na kredite, još 1,5 na režije, a ostalo služi za hranu, odjeću, gušte, gorivo. Ne oskudijevamo, čak čitajući vaše postove mislim da pre malo štedimo, da bi se još puno moglo uštediti pazeći na kupnju nepotrebnih sitnica, bacanje hrane i cijene u različitim dućanima. Nikad nisam otišla po kupovinu u nekoliko dućana jer je u jednom ovo jeftinije, a u onom drugom nešto drugo...
    Ekoi skidam kapu, ma svima vama koji uz dječicu uspjevate preživjeti s 3 tisuće kuna, svaka vam čast!!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    mamice,200kn dnevno za hranu?
    Pa koliko vas ima u domaćinstvu?
    X

?????????????

To potrošimo samo kad odemo van (kineski restoran u susjedstvu) svaka 3 mjeseca i još nam je puno.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    mamice, ja trenutnu situaciju nikako ne bih računala pod normalnu. U okolnostima u kojima ste vi uvijek se puno više troši . Doći će dani kada će te opet biti u normali.
    Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Da, moramo toliko trošiti na hranu s obzirom na to da imamo dijete u bolnici kojemu je potrebna obilna i kvalitetna prehrana. Ali ono što želim reći jest da mi se uvijek čini da kupim sitnice - nekakve namaziće, jogurtiće, keksiće - i potrošim hrpu novca za to.
    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    X

?????????????
    gore je objasnjenje, zasto trose tako puno dnevno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    .
    4. gomila gluposti uz blagajnu da jos potrpas dok cekas na red, ili da te dijete iztlaci za njih (kinder jaja i slicno)
    .
    ovo me užasno nervira. kad si s malim djetetom u dućanu i čekaš red, a uz blagajnu sve te gluposti. pa sam smislila način kako da se ne nerviram radi toga.
    dakle, M inače uvijek ima pravo izabrati jednu-dvije sitnice u dućanu (ovisi o datumu u mjesecu ), ali niti jednu kod blagajne. a dok čekamo red, ima pravo slagati police kod blagajne. kako god joj paše.
    znam da je nauštrb prodavačice koja će to poslije morati slagati, al nekako živim s tom činjenicom. i potajno guštam kad im sve pobrka na toj polici koju su natrndečili s kinder jajima i svim čudima za djecu. rađe nek ih samo kondomima napune, pametnije bi im bilo, a bome i korisnije svima.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi srećom ne plaćamo nikakvu stanarinu a ni režije nam nisu baš tako visoke kao nekima od vas. Najviše od toga nam odnese lož ulje koje je abnormalno skupo a dosta ga trošimo.kad je hrana u pitanju, mi ko da smo nekakvi prasci, svaki drugi dan moram puniti frižider, hrane nikad nema a uvijek se kupuje. A svi neki štrkljavi Nisam nikad ni računala koliko novaca ode na spizu ali imam osjećaj da je 90% love samo na to. Od drugih stvari nemamo neke silne troškove, osim, kao što sam već spomenula, te gradnje kroz koju sad opet prolazimo pa sva lova curi tamo. Troškovi te vrste su stvarno nenormalni, kupili smo pločice za wc, neke jeftine i potrošili skoro dvije moje plaće. Ali to sad nije tema. Ja ne trošim puno na kozmetiku, meni to sve dugo traje a i nisam neka šminkerica. Robu kupujem kad mi se uništi ona stara, nosim jedne patike sve dok ne krepaju do kraja, muž isto tako. Djeci kupim robu kad ima treba ali ni to nisu neki silni izdaci. Prema tome, ispada da sve požderemo.

A i primjetila sam već odavno da što više imamo, više i trošimo na pi.zdarije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ma znaš što, Trina? Kad tako fino slikovito sve opišeš i nasmiješ me od srca iskrenošću i duhovitošću ja ti mogu samo reći jedno:

ma, dobar tek!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ovo me užasno nervira. kad si s malim djetetom u dućanu i čekaš red, a uz blagajnu sve te gluposti. pa sam smislila način kako da se ne nerviram radi toga.
    dakle, M inače uvijek ima pravo izabrati jednu-dvije sitnice u dućanu (ovisi o datumu u mjesecu ), ali niti jednu kod blagajne. a dok čekamo red, ima pravo slagati police kod blagajne. kako god joj paše.
    znam da je nauštrb prodavačice koja će to poslije morati slagati, al nekako živim s tom činjenicom. i potajno guštam kad im sve pobrka na toj polici koju su natrndečili s kinder jajima i svim čudima za djecu. rađe nek ih samo kondomima napune, pametnije bi im bilo, a bome i korisnije svima.
    meni je ovo strašno! koju mu poruku time šalješ? a uostalom, nisu prodavačice krive što se to tu nalazi.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ma znaš što, Trina? Kad tako fino slikovito sve opišeš i nasmiješ me od srca iskrenošću i duhovitošću ja ti mogu samo reći jedno:

ma, dobar tek!
    Potpisujem! Ja bi isto radije potrosila na dobar prsut,skupi neki punomasni sir nego neki komad robe,ha ha

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tulipanka, nemoj se ljutit, sigurna sam da cvijeta nije mislila nista lose. i ja sam se nasmijala kada sam to procitala....sigurno joj dijete ne pravi bas toliko nered svaki puta na svakoj bagajni.
    da poruka koju mu saljemo je jedno drugo pitanje. ja bi mozda svojem klincu rekla da pogleda dali je sve ljepo uredno slozeno ili mozda ima negdje nesto, sto "ne treba tu biti", ali to sam samo ja.

*hug*

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •