Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 148

Tema: Koliki vam je budžet i kako živite s njim? - Majstori preživljavanja

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ivana :hug: i tebi.

nije velika šteta, da ne brinete, M je inače dijete koje voli pospremati.
    htjela sam reći, pa sam malo pretjerala, da joj ne branim diranje tih polica dok čekamo. ako je dugački red onda ona to sve presloži i najčešće vrati sve na mjesto. a jedno kinder jaje među žvakaćama mene veseli, šta mogu
    da napravi baš preveliku zbrku, umiješala bih se. ali ne dozvoljavam kritike da ne smije dirati te police, kad su ih stavili tamo di jesu i maloj djeci nadohvat ruke.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 09.02.2011. at 15:13

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

cvijeto alal ti vera! da je meni doseći taj stupanj opuštenosti mislim da bi se ponovo rodila! dakle, ja bih dopustila isto to što radi cvijeta, al me moja briga što će svijet reći u tome priječi...( malograđanski smajlić)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nije to tako strašno, flopice
    djeca su mali ljudi. onim velikima može se činiti da dijete razgleda ili bira, a ne da s mamom ima deal preslagivanja.
    jedino ako ti odrasli imaju nešto protiv toga da djeca nešto mogu, znaju ili smiju.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    no voljela bih da ne moram uvijek paziti i odmjeravati svaku lipu u džeu, svaki dan.
    upravo ovo je najgore od svega...

možeš ti biti ne znam kako skromna ali ako jedva spajaš kraj s krajem i tako iz mjeseca u mjesec... iscrpi to čovjeka više od ne znam kakvog posla i tako jednostavno ne bi trebalo biti

a tvoj muž ne bi mogao naći neki poslić, makar honorarno, vikendom?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

AM naravno da nije strašno, samo sam malko ljubomorna na ljude koji to u trenu kliknu, jerbo mene vječito muče neke dileme. i trileme. a htjela bi mrvu praktičnosti kod sebe iskopati, a baš ne ide...
    da nisam skroz van teme - meni je lako upravljati budžetom, jer mi je trenutno više nego skroman - platiti kredite i režije, za ostalo kako bude i koliko bude. i slažem se da ako živiš tako duže vrijeme može mnogo da utječe na živčiće!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mi smo cetveroclana obitelj i mogu reci da imamo solidna primanja i da smo relativno zadovoljni, ali ipak zivimo skromno i racionalno rasporedimo mjesecni budžet. Naravno i mi kao i manje vise svi imamo kredit, rezije,vrtic, i sve ostale troskove. Imamo kartice koje se peglaju ali sve u granicama normale, ali moram reci da najvise trosimo na sebe!!! Da ne trosimo na to zivjeli bi kao begovi. Ja pokusavam na sve nacine pridonijeti stednji kucnoga budžeta, perem sudje i robu po jeftinoj struji kao i bojler. Stari kruh ne bacam vec ga narezem na fete i stavim u led pa kada zatreba ima kruha,cesto pecem i sama kruh,kuham pekmez... Prilicno se dobro i zdravo hranimo ali to ne podrazumijeva 1kg mesa za rucak vec ga se racionalno trosi tjekom tjedna. Roba se kupuje smao u nuzdi jer hvala Bogu toga imam a dijeca naslijedjuju jedno od drugoga. Priustimo si i skijanje i godisnji ali na svaku kunu manje vise gledamo. malo nesto pokusamo i ustediti jer stediti ipak treba kada se nesto ima a ne kada se nema!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ali moram reci da najvise trosimo na sebe!!

Moderatori su me ispravili na imenicu koju sam napisala, mislila sam reci da najvise trosimo na hranu!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj borovička prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo cetveroclana obitelj i mogu reci da imamo solidna primanja i da smo relativno zadovoljni, ali ipak zivimo skromno i racionalno rasporedimo mjesecni budžet. Naravno i mi kao i manje vise svi imamo kredit, rezije,vrtic, i sve ostale troskove. Imamo kartice koje se peglaju ali sve u granicama normale, ali moram reci da najvise trosimo na sebe!!! Da ne trosimo na to zivjeli bi kao begovi. Ja pokusavam na sve nacine pridonijeti stednji kucnoga budžeta, perem sudje i robu po jeftinoj struji kao i bojler. Stari kruh ne bacam vec ga narezem na fete i stavim u led pa kada zatreba ima kruha,cesto pecem i sama kruh,kuham pekmez... Prilicno se dobro i zdravo hranimo ali to ne podrazumijeva 1kg mesa za rucak vec ga se racionalno trosi tjekom tjedna. Roba se kupuje smao u nuzdi jer hvala Bogu toga imam a dijeca naslijedjuju jedno od drugoga. Priustimo si i skijanje i godisnji ali na svaku kunu manje vise gledamo. malo nesto pokusamo i ustediti jer stediti ipak treba kada se nesto ima a ne kada se nema!
    Onda ta, recimo 2 dana stara feta kad se zamrzne nekon odmrzavanja/grijanja više nema taj okus starog kruha ili...
    Kako odmrzavaš takav kruh

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo, mi se vratili iz ducana i moram reci da cesto vodimo dijete po molovima i ducanima i dopustim joj da sama seta , ima 14 mjeseci i da raznosi stvari s jednog odjela na drugi hahahah i preslaguje stvari po policama...naravno, sve u nekoj razumnoj mjeri, uglavnom sama sve vrati na mjesto ili to uradim ja ali ako npr neka krema ili medo ostane na odjelu s posudjem, ne zamaram se previse....hehehe neki dan smo ponovo dosli u isti ducan nakon nekoliko dana i nasli medu kojeg je nosala po ducanu na istom mjestu di ga je ostavila i onda ga vratili na igracke...eto, kolko su prodavacice revne...
    malo o temi..trosimo najvise na hranu...i uvijek nam nekaj fali u frizideru i onda nakon nekog vremena vidimo da je za bacit...a peglamo kartice jer sve spiskamo negdje do 10-og u mjesecu
    i na kcerine igracke trosimo puno i na benzin da je vodimo vamo- tamo..
    sebi nista ne upujemo, osim ak moramo.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i zanimljivo al istinito, da trosimo vise kad vise imamo..nismo normalni....zapravo , sad kad racunam, dok platimo stan i auto (kredite) ,ostane nam 2000 kn za hranu i potrepstine. ne znamo to rasporedit da traje od place do place...dosta dugo smo uspjevali ali onda smo pukli i poceli nemilice trosit kartice...ali svaki dan pricamo o tome da pocnemo bit rentabilniji...i onda nam se desi ducan, pun svega sarenog hahaha

m&h avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

jok, 3 soma kuna su svi novci s kojima mi kao 3-člana obitelj živimo od 15.-tog do 15.-tog u mjesecu.!
    zadnji mjesec 1300 kn je otišlo na režije, vrtić, telefon i ostale izdatke, a od ostalog novca ide nam za hranu,dijete i kućne potrepštine.
    naravno,morala sam razviti hi tech metodu da od toga živimo a nikom ne ostanemo dužni.
    kad dobijem plaću, prvo izdvojim za režije i ostale mjesečne izdatke. onda napravimo mjesečni šoping namirnica i kućanskih potrepština za oko 500kn. naravno kupuje se najjeftinije i s akcija, planski s popisom u ruci. svježe jedemo narednih dana, a ostalo ide u škrinju. kuham za 2-3 dana i za gablec nosim od doma na posao. tokom mjeseca samo nadokupujem kruh, mlijeko i svježe voće. jednom mjesečno neko do nas troje dobije hlače,majicu ili što mu već treba, naravno isključivo na sniženjima.
    ne pušim, ne pijem kavu. pješice idem na posao (hodam oko 30 min) pa mi ne treba za kartu ili benzin.
    ništa ne peglam od kartica, sve plaćam kešom i čuvam izvadke iz bankomata. tako uvijek znam kolko još imam para do kraja mjeseca.
    e da! priuštim si i ja nešto! vodim plesni tečaj, a budući se i tamo osjeti kriza, većinu od prihoda mi ode na najam prostora a meni ostane za kikiriki pa odem 2-3 puta mjesečno na plivanje (15kn karta), s frendicom na čašu vina u petak naveče poslije posla, s mužem i sl. nađe se i za sitne gušte. a u njima prokleto uživam i drže me.
    pomažu nam svekiji u stilu, pitaju jel treba nešto kupit maloj, ili ode u nabavu pa mi donese povrće sa akcije isl. hvala im na tome.
    :smajlićkojisedubokoklanja: Ovo treba zapamtiti i primeniti što pre!

Pažljivo sam pročitala ovu temu i vidim da nas iste brige more... Mi smo sedmočlana porodica bili do skora, sada nas je petoro - dve najstarije devojke su se odselile da žive kod momaka, ali i dalje finansiramo njihovo studiranje (starija na budžetu, srednja na privatnom faksu), ostala deca su đaci (I razred srednje i 2x VII osnovne). Mm radi, ja sam kod kuće, hraniteljica sam, ukupni prihodi (sad sam ubacila u konvertor) su nam oko 6.000 kuna (oko 80.000 dinara), vozimo auto star 22 godine, živimo u sopstvenoj kući, a troškove režija delimo sa mojom mamom (svako plaća svoju struju, svoj račun za fiksni telefon i za mobilne telefone; mi još plaćamo kablovsku i internet, a ona vodu i komunalije). Nemamo kredita, ali imamo 2 kreditne kartice koje su nam "dušu pojele" kamatama (ali su neminovnost). Režije budu oko 600 kuna, telefoni još oko 200, rate za kartice prosečno 600, za hranu nam treba minimalno 2.200, džeparci za đake iznesu oko 540 kuna, njihove vanškolske aktivnosti (treninzi, ekskurzije, izleti i sl) oko 450, što sve izađe na nekih 5.000 kuna. Preostala hiljadarka trebalo bi da pokrije sve ostalo (hemija, odeća, obuća, hrana za kućne ljubimce i računi za vet-a, gorivo za auto i popravke istoga...ma sve čega se mogu i ne mogu trenutno setiti), al ništa od toga jer je školarina za ćeru 1200 eura godišnje, pa se i to mora odvojiti. Kako - iskreno nemam pojma, snalazimo se nekako. Kupujem isto sa spiskom, u mega marketima (kod nas hipera nema), uglavnom IDEA (mislim da je to vaš Konzum), Tempo (lokalni), Merkator retko - preskup mi je, Interex, Metro - kad uspem da od nekog pozajmim karticu, ali kupujemo i usput u malim radnjama i to nam dosta odnosi. Pravim spiskove - ali ne držim ih se baš najuspešnije, nažalost to ću morati da se uvežbam. Kućnu hemiju sam ranije uzimala u DM-u i koristila popuste, sad su kod nas poprilično podigli cene. Kuvam svaki dan - ne sećam se kad smo zadnji put bili u restoranu (sem kad nije kakava svadba ili nešto takvo), na letovanje idemo u vikendicu na jezeru 45 km od nas pa je to podnošljiv trošak. Imam mesilicu za hleb, često je u pogonu, sama kuvam i džemove, mm-ovi imaju nešto imanja i ranije su proizvodili ponešto od povrća i voća - ali do tamo ima 25 km i dok platiš gorivo košta isto koliko i na pijaci.. Jedino znaš da je zdravije i da ga nisi prskao 500 puta. Pomagali su svekiji dok su mogli raditi to hranom proizvedenom u selu i pomaže moja mama sa kojom smo u kući stvarno puno, inače bi bilo jako teško...Izvinite zbog dugog i dosadnog posta...ali eto crtice iz susedstva...
    Posljednje uređivanje od m&h : 10.02.2011. at 22:02

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je (kao) jasno da se svakodnevni život može vrtiti i na puno manje okretaja nego u mom kućanstvu, ali još nisam napravila prave, velike rezove.

Ono što ne znam kako se može po bilo kojem manjem budžetu od cca 2000 kn po članu kućanstva (računam, ako niste dobili stambeni prostor na poklon ili bilo što drugo i nitko sa strane ne podmazuje) rješavati troškove koji ne spadaju u svakodnevno vođenje kućanstva, kao: dodatni preparati za zdravlje, pogotovo zimi, za djecu ili neki vitamini za odrasle, homeopatija, pokloni za rođendane, neka aktivnost za djecu-engleski ili sport????

Ekoi, kažeš da nemaš dojam da loše živite i drago mi je da je tako jer svi ugl. previše trošimo i iako može zvučati glupo i to ponekad opterećuje.
    Ipak zanima me kako naučiš da ti ne fali ništa od onog ekstra?
    Mene vjerojatno treba reprogramirati.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ekoi, meni još palo na pamet - primaš li za dijete dječji doplatak? jer ako ne, hitno odi prijavi prihode za prošlu godinu - ako je ispod 1663 kn po članu mjesečno, imaš pravo na dječji
    rok ti je 28.02.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Svaka cast ekoi, i ja bih voljela biti takav carobnjak da sa 16 kn dnevno nahranim 3 clanova familije, da svaki ima 3 obroka, a dijete i 2 medjuobroka. Jer potrosnja speceeraja od 500 kn mjeescno daje takvu racunicu.
    Mi imamo vrlo dobra primanja, ali nas satire stambeni kredit koji je takve cifre da je ne smijem ni spominjati, a stan je prosjecan od 60 m2, u 40 g. staroj zgradi, s 2 hipoteke. No, kad smo mi morali rijesiti stambeno pitanje, cijene nekretnina su bile na povijesnom maksimumu, k rome je kredit u svicarcima i s promjenjivom kamatnom stopom, sto je izravna ulaznica za budzetski pakao...
    Stedljivi smo, ali jedna placa ode na kredit, a da jos nismo ni zvakacu kupili. Iz minusa nisam izasla godinama.
    Najvise me brine necija bolest (sveki nedavno imala infarkt, ostali u nebranom grozdju s cuvanjem N., uskocio moj stari, a k tome sveki ima i svoj kredit za stan, a u penziji je, i zbog bolesti joj je propao honorarni posao koji je radila, i sad je realna sansa da cemo uz svoj morati i njen kredit pokrivati, a jos ce naletjeti i trosak vrtica najesen...), nepredvidjeni troskovi (u zadnje vrijeme imali smo popravak bojlera, wc-a, kuhinjske slavine, enorman racun za plin, vodu...) i sl. Dok toga nema, nekako se pliva. Ali 500 kn mj. na speceraj mi je stvarno carobnjastvo.
    U zadnje vrijeme troskove kontroliram tako da kad poplacam ono sto moram, podijelim ostatak s brojem dana u mjesecu i to mi je nekakav dnevni limit - npr. 150 kn dnevno za sve - hranu, higijenske i kucanske potrepstine, odjecu, sve... Tako se nekako kontroliram i nastojim ostati u okvirima.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

iksam sandee.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I samo da dodam: jasno da se sve gleda - akcije, snizenja, ne kupuje se prsut nego parizer, ne ide se na skijanje... Ali kad s golemim stambenim kreditom oko vrata pokusavas ustedjeti na, ne znam, 3 kn jeftinijoj salami i sl., to je kao kad Jaca pokusava ustedjeti na vodi s okusom i klamericama. Mozemo na takvim glupostima stedjeti do mile volje, ali dzabe to kad su fiksni troskovi veliki i sve veci...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sandee prvotno napisa Vidi poruku
    I samo da dodam: jasno da se sve gleda - akcije, snizenja, ne kupuje se prsut nego parizer, ne ide se na skijanje... Ali kad s golemim stambenim kreditom oko vrata pokusavas ustedjeti na, ne znam, 3 kn jeftinijoj salami i sl., to je kao kad Jaca pokusava ustedjeti na vodi s okusom i klamericama. Mozemo na takvim glupostima stedjeti do mile volje, ali dzabe to kad su fiksni troskovi veliki i sve veci...
    Ja sam to htjela reći. Prilično pazim na potrošnju, ali to je samo trećina naše mjesečne potrošnje...ostalo ode na stambeni kredit (čija je rata porasla za polovinu našeg mjesečnog iznosa za hranu), režije...uglavnom shvatila sam da treba više zarađivati, a ne manje trošiti.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    uglavnom shvatila sam da treba više zarađivati, a ne manje trošiti.
    Tako nekako i kod nas.

Moja naknada pokrije troškove stanovanja i niti za slanac ne ostane. Nekad i usfali - razlika za plin, struju i sl.

Kad mm dobije plaću, možemo normalno pokriti troškove života za nas 4 + auto, ali je problem što češće ne dobije nego što dobije

Ja sam počela pažljivo pratiti di je šta jeftinije, ali taman kad popamtim, promijene cijene. I to me užasno umara.

Ne mogu planirati tjednima unaprijed ručkove jer su mi djeca non-stop bolesna pa kuhanje ovisi od tome imaju li proljev, kakav im je apetit, šta uopće smiju/mogu jesti taj dan
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 13.02.2011. at 23:50

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa Vidi poruku
    d....
    i na kcerine igracke trosimo puno i na benzin da je vodimo vamo- tamo..
    sebi nista ne upujemo, osim ak moramo.
    .......
    ..ali svaki dan pricamo o tome da pocnemo bit rentabilniji...i onda nam se desi ducan, pun svega sarenog hahaha
    Tako sam se Demi, sad smijala tvojim postovima, tj. mm i ja.. odvalili.. a ovo qoutano gore ne da mogu potpisati, nego smo sad 10 minuta mm i ja jedan drugog optuživali: to si ti, to je tvoj nick, ajd priznaj... i sl.. haha...

al, šalu na stranu, ovih zadnjih par postova opisuju i neka moja razmišljanja... kako s izvanrednim stvarima, a nama stalno nešto.. evo sad zubari aktualni, pa homeopatija, i dodatci. (npr. aloe vera od forever livinga, uf!), pa rođendani, ili popravci po kući...
    i ono što je nedavno napisano, na to se svodi i moja trenutna filozofija- jednostavno se okrenuti tome da se što više zaradi, i fokusirati energiju na to. A kartica (zlo!) se rješavam u idućih mjesec dana, tj. samo mi je još jedna i ostala. Ostavljamo jednu muževu za paypal i nedajbože! amen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako sam se Demi, sad smijala tvojim postovima, tj. mm i ja.. odvalili.. a ovo qoutano gore ne da mogu potpisati, nego smo sad 10 minuta mm i ja jedan drugog optuživali: to si ti, to je tvoj nick, ajd priznaj... i sl.. haha...

al, šalu na stranu, ovih zadnjih par postova opisuju i neka moja razmišljanja... kako s izvanrednim stvarima, a nama stalno nešto.. evo sad zubari aktualni, pa homeopatija, i dodatci. (npr. aloe vera od forever livinga, uf!), pa rođendani, ili popravci po kući...
    i ono što je nedavno napisano, na to se svodi i moja trenutna filozofija- jednostavno se okrenuti tome da se što više zaradi, i fokusirati energiju na to. A kartica (zlo!) se rješavam u idućih mjesec dana, tj. samo mi je još jedna i ostala. Ostavljamo jednu muževu za paypal i nedajbože! amen.
    He he he.... ovo je stvarno točno. Jednom je kolega s posla udijelio pametan savjet svojoj ženi i susjedi dok su se prepirale je li bolji diners ili american... Kaže čovjek "Babe, okanite se, nije bitno kakav je izlaz, nego KOLIKI je ulaz!"

Inače, mm se neki dan klanjao do zemlje - došao mi je dinersov račun na 80 kn (samo tv pretplata). Nakon 6 mjeseci otplate popravka auta, to nam je bilo suuuuper! Ali nije bilo dugog vijeka... Velim ja njemu - čekaj idući mjesec, stiže prva rata novih naočala.

Eto, tome služe kartice. Za shopping ih ne koristim i baš razmišljam jesam li ikada... Špeceraj na rate? Ma ne, neeee, čak ni na porodiljnom. To je preskupo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, i to je jako jako frustrirajuće.
    kolko god se trudiš, čini se uzalud.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    ekoi, meni još palo na pamet - primaš li za dijete dječji doplatak? jer ako ne, hitno odi prijavi prihode za prošlu godinu - ako je ispod 1663 kn po članu mjesečno, imaš pravo na dječji
    rok ti je 28.02.
    Izgleda da nisam daleko od realnog kad sam rekla da treba oko 2000 po članu kućanstva.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što ne znam kako se može po bilo kojem manjem budžetu od cca 2000 kn po članu kućanstva (računam, ako niste dobili stambeni prostor na poklon ili bilo što drugo i nitko sa strane ne podmazuje) rješavati troškove koji ne spadaju u svakodnevno vođenje kućanstva, kao: dodatni preparati za zdravlje, pogotovo zimi, za djecu ili neki vitamini za odrasle, homeopatija, pokloni za rođendane, neka aktivnost za djecu-engleski ili sport????
    o, bas si zlatna! *hug* malo si me nasmijala, ali ne zato sto si mozda u krivu, nego zato sto toga - jednostavno nema. ne-mo-ze. kupovati razne preparate, poklone (ne kupujem ni svojoj, a kamo li tudoj djeci!), aktivnosti, bilo sta drugo osim osnovnog, jednostavno ne dolazi u obzir.

u subotu npr. otisli u nabavku hrane za sljedeci tjedan. sve ok, ali kada to pojedemo, ne znam sta cemo. malo kruha, malo mlijeka....jednostavno te jedan mjesec progutaju rezije, iznenadni troskovi i pocnes se hvatati za glavu. pogotovo kada vidis da cijena hrane raste, a ti nemas mogucnosti zaraditi koju kunu vise.

ako zelis ukinuti ugovor za internet i telefon, padnes na guzicu, jer skuzis da je prekid ugovora skuplji od ostanka pod ugovorom. hmmmm....

...onda gledas vijesti u kojima se prica o vodi s okusom i klamericama i mislis si "what the f*****!?"

tada sjednes uz salicu kave s kojom suzom u oku i mislis si: hvala Bogu sto smo zdravi!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi , klanjam vam se svima koji živite s 2-3-5 000 kuna.
    Mi smo stjecajem životnih okolnosti trenutno pali na oko 6, i to će potrajati do ljeta , na ljeto će opet prihodi porasti ( bar) dvostruko .
    Imamo svoju kuću ,nemamo velikih kredita , mogu ja i u minus , ali sam odlučila da ćemo živjeti do ljeta s ovim prihodima , da se neću zaduživati.
    Ono , gledam na sve , račune plaćam gdje nema provizije , kupujem isto na akcijama , ali uvijek nešto fali. Pokvario se auto , veš mašina ,
    rođendani i tako . Oduvijek sam zagovarala školske izlete , ovaj put sam bila sretna kad su rekli da se ne ide na snijeg.
    I kad stigne jesen , treba opremiti osnovnoškolca i srednjoškolca .
    Stvarno ne znam kako bi to izvela s ovim prihodima .

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Direktno smrznuti kruh ubacim u toplu rernu i par minuta i spreman je za jesti, fin topal i hrskav!!

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ...ostalo ode na stambeni kredit (čija je rata porasla za polovinu našeg mjesečnog iznosa za hranu), režije...uglavnom shvatila sam da treba više zarađivati, a ne manje trošiti.
    ovak nekak i ja, mislim s kreditom. S normalne rate i većih plaća došli smo na nenormalnu ratu i za trećinu manje plaće.
    samo još nisam pronašla kako povećati zaradu...
    a što se ovoga tiče:
    A kartica (zlo!) se rješavam u idućih mjesec dana, tj. samo mi je još jedna i ostala. Ostavljamo jednu muževu za paypal i nedajbože! amen.
    ja sam svoje uredno pospremila prije nekog vremena
    samo su im repovi nekako duuuuugi (a lijepo mi je MM govorio)
    Sad koristimo isključivo cash, koliko ostane kad poplaćamo režije,kredite i te nesretne repove.
    samo što često ne ostane....a baš smo dobili i bonus iz škole - uplatnice za maturalac

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

jok, 3 soma kuna su svi novci s kojima mi kao 3-člana obitelj živimo od 15.-tog do 15.-tog u mjesecu.!
    zadnji mjesec 1300 kn je otišlo na režije, vrtić, telefon i ostale izdatke, a od ostalog novca ide nam za hranu,dijete i kućne potrepštine.
    naravno,morala sam razviti hi tech metodu da od toga živimo a nikom ne ostanemo dužni.

genijalna si

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Posve se slažem da je dobra zarada temelj dobrog budgeta. I da je bolje imati manji kredit, nemati kredit, ili barem da ne naraste iznebuha.

Ali nemojte podcijeniti moć "malih stvari".

Svaki trošak ili uštedu izračunaj na mjesečnoj razini - znači na salami npr. svaki dan 3 kn, recimo. Mjesečno to je 90 kn, godišnje - to su sasvim solidne bambi ili ciciban cipelice. Ili dvoje - ako su na sniženju.

U pet godina samo uštedom na salami imaš 1800 kn; ako si još fletan, pa recimo uložiš, i oplodiš za nekih štojaznam 15-20 posto, to je 2000 kn. Pretpostavimo da jeftinija salama nije i lošija, i svi su na dobitku.

I ajmo reć da tih par kuna možeš uštedjeti i na ostalim stvarima, npr. da takvih stvai mjesečno u kućanstvu imaš deset - godišnje na sasvim malim uštedama i razlika od pet kuna možeš uštedjeti recimo 4000 kn, znači jednu skoro prosječnu hrvatsku plaću.

Ne čini se puno, ali kad treba platiti popravak auta za 4000 kn, odjednom to je neki iznos.

Kad je riječ o skupljim stvarima, ispada da se može uštedjeti jako, jako puno - ako gledaš ne konkretni trošak, nego ukupni trošak kroz neko određeno vrijeme.

I uopće, budget nema smisla raditi na mjesečnoj razini - jer nije isto ljeto i zima, proljeće i ljetovanje, početak i kraj školske godine.

Jasnije je ako ukupne prihode i ukupne rashode računaš na godišnjoj razini, skupa sa pojediim troškom. Onda dobiješ realniju "cijenu koštanja" pojedine stvari, i lakše je povećati potrošnju na onima koje su važne i daju veliku kvalitetu života, od onih koje realno možeš i rezati.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Slazem se Ifigenija,mislim da sam ja odi i spomenula da koliko novaca bacis npr. na zvake a ni ne skuzis...
    Umjesto da se paket kupi po supermarketima di je Orbit cca 3,90kn, zaleti nam se u DM-u,kiosku isl gdje ga platis 5,00kn!
    Ja prva nekad zaboravim kad idem u gym ponjet iz doma bocu vode koju napunim na spini nego kupim u gymu za 5kn....i tako 5 po 5...ni ne skuzis koliko si bezveze potrosio....

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Slazem se Ifigenija,mislim da sam ja odi i spomenula da koliko novaca bacis npr. na zvake a ni ne skuzis...
    Umjesto da se paket kupi po supermarketima di je Orbit cca 3,90kn, zaleti nam se u DM-u,kiosku isl gdje ga platis 5,00kn!
    Ja prva nekad zaboravim kad idem u gym ponjet iz doma bocu vode koju napunim na spini nego kupim u gymu za 5kn....i tako 5 po 5...ni ne skuzis koliko si bezveze potrosio....
    slažem se i s tobom i sa Ifigenija...
    sami možemo na sitnicama uštedit, evo vam i mog primjera..

buduća sam samohrana majka pa živim s roditeljima u kući (imaju mjesečne prihode do 12Tkn)

ja dobivam sa hzzo 4250 kn zbog jer sam na komplikacijama, danas otvorila porodiljni i trebala bi dobivati oko 6Tkn prvih 6 mjeseci, jer mi je taj prosjek plaće bio...
    s nama u kući živi još baka od 85 godina koja ima svoju mirovinu od 1700 kn (ali da se razumijemo ne daje ni lipe u ništa, čak se nije ni ponudila da mojoj budućoj bebici nešto kupi jer se ne može pomiriti s činjenicom da sam solo)

dakle dok zbrojim svoje roditelje i sebe (ne računajući babu, a ni brata koji radi u ZG i uzdržava se sam od svoje plaće) naš kućni budžet mjesečno je oko 17Tkn neto...
    e sad pošto 10Tkn ode redovno svaki mjesec na režije, i na dinerse i americane, kredite (moj i očev) ostane 7Tkn..
    vjerujte mi iako se ova cifra čini velikom, redovito se kupuje po akcijama, od dječje robice za buduću bebicu (evo danas kupila 2 artikla kaj su snižena 40%), do hrane do svega (slavonci smo svi, pa se tu jede jako puno mesa)..
    ja naravno ne izlazim, ne hodam po tertanama, ne šopingiram za sebe već za bebicu.. jedini užitak koji mi je ostao je popiti kavicu s prijateljicama, a to je u prosjeku 3 puta tjedno (kava je 6 kuna)... nažalost do trudnoće sam bila jako veliki pušač, sada ako popušim kutiju u 2 tjedna, i na tome sam uštedila podosta...

pošto su moji roditelji bivši pušači, i stalno žvaču žvake, mi ih kupujemo u getrou, i to cijelu onu veliku kutiju gdje je stvarno jeftinije, i na tome se štedi..

imamo i kućnog ljubimca, mačka koji jede hranu za 7 kuna ne za 15 kuna, i tako..

ali sve u svemu, koliko god da mi štedili na sitnicama, moji se roditelji kao i ja uvijek pitaju prije plaće (isplate naknade) kad će više sjesti.. uvijek postoji doza živčanoće i ljutnje kada dođe račun za struju, plin, vodu, kamoli da ne počnem o gorivu...

Istina je, koliko god da štedili na malim stvarima, troškovi života su postali preveliki... pa pogledajte malo cijene iznajmljivanja stanova u zagrebu, ljudi traže 300 eura za stan podrumski stan bez svjetla, ono 2 prozora koja gledaju na pločnik, vlaga u stanu, nered krš lom...pa svi oni silni zagrebački računi koji se još dodatno moraju plaćati, ordžavanje ovoga, onoga... ma kome to sve ide, njima u džep kako bi kupovali luksuzne vile, i hotele na Jadranu...

Država nam ide u k*****... i ako se uskoro nešto ne promijeni, ne znam kako ćemo preživljavati iz mjeseca u mjesec...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo se a propos režija sredili kad sam ja uzela račune od dvije protekle godine (prvo naše, a onda od gazdarice koja je živjela u kući koju smo kupili), zbrojila i podijelila na 12. Tako sam dobila prosječnu mjesečnu potrošnju, pa me ne zblesaju razlike od struje, plina ili slično. Znam koliko mogu potrošiti, pa na to računam. Jedno vrijeme smo sami od sebe plaćali paušal koji smo zbrojili, a sad sebi ostavljamo doma, pa kad dođe zima, očitamo i odmah platimo sa razlikom koju smo ostavili. Razlike plina i struje su grozan šok, nama je znalo doći po 4700 kn. Koma... Sad smo uvijek na vrijeme i ažurni, i super mi je znati kako stojim, u kunu. Trebalo je neko vrijeme da uberem gdje smo, kako se očitava, računa, i tako, ali sad je to automatika.

A druga strategija je da sam za svaki mjesec (zimski ili ljetni) izračunala koliko kn košta grijanje ili struja na dnevnoj bazi.

I šokirala se. Ispalo je da smo kurili po 100 kn i više, pa smo počeli racionalnije grijati. Shvatila sam da mi neke sobe treba grijati par sati dnevno, neke dulje, neke kraće, pa gasim i palim radijatore po potrebi, a i u određenim dijelovima jeseni i proljeća imam isprogramirano da se pali ujutro na dva sata, oko podneva dva sata i navečer dva sata - i bude sasvim dovoljno . Meni je trebalo da si to izračunam na godišnjoj ravni, i na dnevnoj, pa da se zamislim i počnem trošiti racionalnije.

Kad čekaš te uplatnice da te šokiraju, to je koma. Ovako si gazda, nema šokova, i imaš kontrolu.

Isto i sa strujom, ali tu nema puno filozofije, nemam puno uređaja, a perilice smo kupili s odgodom, pa perem noću.

I benzin sam si odlučila koliko ću skuriti, i ne nerviram se više oko toga. Dam koliko dam, više ne dam i gotovo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kako to ne daš više na benzin nego si "odlučila"?

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo se a propos režija sredili kad sam ja uzela račune od dvije protekle godine (prvo naše, a onda od gazdarice koja je živjela u kući koju smo kupili), zbrojila i podijelila na 12. Tako sam dobila prosječnu mjesečnu potrošnju, pa me ne zblesaju razlike od struje, plina ili slično. Znam koliko mogu potrošiti, pa na to računam. Jedno vrijeme smo sami od sebe plaćali paušal koji smo zbrojili, a sad sebi ostavljamo doma, pa kad dođe zima, očitamo i odmah platimo sa razlikom koju smo ostavili. Razlike plina i struje su grozan šok, nama je znalo doći po 4700 kn. Koma... Sad smo uvijek na vrijeme i ažurni, i super mi je znati kako stojim, u kunu. Trebalo je neko vrijeme da uberem gdje smo, kako se očitava, računa, i tako, ali sad je to automatika.

A druga strategija je da sam za svaki mjesec (zimski ili ljetni) izračunala koliko kn košta grijanje ili struja na dnevnoj bazi.

I šokirala se. Ispalo je da smo kurili po 100 kn i više, pa smo počeli racionalnije grijati. Shvatila sam da mi neke sobe treba grijati par sati dnevno, neke dulje, neke kraće, pa gasim i palim radijatore po potrebi, a i u određenim dijelovima jeseni i proljeća imam isprogramirano da se pali ujutro na dva sata, oko podneva dva sata i navečer dva sata - i bude sasvim dovoljno . Meni je trebalo da si to izračunam na godišnjoj ravni, i na dnevnoj, pa da se zamislim i počnem trošiti racionalnije.

Kad čekaš te uplatnice da te šokiraju, to je koma. Ovako si gazda, nema šokova, i imaš kontrolu.

Isto i sa strujom, ali tu nema puno filozofije, nemam puno uređaja, a perilice smo kupili s odgodom, pa perem noću.

I benzin sam si odlučila koliko ću skuriti, i ne nerviram se više oko toga. Dam koliko dam, više ne dam i gotovo.
    ma ista stvar je i kod nas, hodnici se uopće ne griju, kupaonica se grije prije kupanja i takve stvari...
    postoje te neke određene rate od njih, al malo malo neki obračun da ti srce stane... lani smo skužili da nam nisu prebacili struju na one neke tarife, što je noću jeftinije, danju skuplje, imali smo ohohoho na obračunu, i tko će ti to sada vratiti nitko naravno..

uglavnom, dobrom organizacijom i pametnom glavom se sve može rješiti i izdržati, šta ne?

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

e to i mene zanima, ja trošim oko 800 kn mjesečno na gorivo, 2 tanka praktički, a opet mi se čini previše... a toliko štedim auto da ti ne mogu opisati...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se i s tobom i sa Ifigenija...
    sami možemo na sitnicama uštedit, evo vam i mog primjera..

buduća sam samohrana majka pa živim s roditeljima u kući (imaju mjesečne prihode do 12Tkn)

ja dobivam sa hzzo 4250 kn zbog jer sam na komplikacijama, danas otvorila porodiljni i trebala bi dobivati oko 6Tkn prvih 6 mjeseci, jer mi je taj prosjek plaće bio...
    s nama u kući živi još baka od 85 godina koja ima svoju mirovinu od 1700 kn (ali da se razumijemo ne daje ni lipe u ništa, čak se nije ni ponudila da mojoj budućoj bebici nešto kupi jer se ne može pomiriti s činjenicom da sam solo)

dakle dok zbrojim svoje roditelje i sebe (ne računajući babu, a ni brata koji radi u ZG i uzdržava se sam od svoje plaće) naš kućni budžet mjesečno je oko 17Tkn neto...
    e sad pošto 10Tkn ode redovno svaki mjesec na režije, i na dinerse i americane, kredite (moj i očev) ostane 7Tkn..
    vjerujte mi iako se ova cifra čini velikom, redovito se kupuje po akcijama, od dječje robice za buduću bebicu (evo danas kupila 2 artikla kaj su snižena 40%), do hrane do svega (slavonci smo svi, pa se tu jede jako puno mesa)..
    ja naravno ne izlazim, ne hodam po tertanama, ne šopingiram za sebe već za bebicu.. jedini užitak koji mi je ostao je popiti kavicu s prijateljicama, a to je u prosjeku 3 puta tjedno (kava je 6 kuna)... nažalost do trudnoće sam bila jako veliki pušač, sada ako popušim kutiju u 2 tjedna, i na tome sam uštedila podosta...

pošto su moji roditelji bivši pušači, i stalno žvaču žvake, mi ih kupujemo u getrou, i to cijelu onu veliku kutiju gdje je stvarno jeftinije, i na tome se štedi..

imamo i kućnog ljubimca, mačka koji jede hranu za 7 kuna ne za 15 kuna, i tako..

ali sve u svemu, koliko god da mi štedili na sitnicama, moji se roditelji kao i ja uvijek pitaju prije plaće (isplate naknade) kad će više sjesti.. uvijek postoji doza živčanoće i ljutnje kada dođe račun za struju, plin, vodu, kamoli da ne počnem o gorivu...

Istina je, koliko god da štedili na malim stvarima, troškovi života su postali preveliki... pa pogledajte malo cijene iznajmljivanja stanova u zagrebu, ljudi traže 300 eura za stan podrumski stan bez svjetla, ono 2 prozora koja gledaju na pločnik, vlaga u stanu, nered krš lom...pa svi oni silni zagrebački računi koji se još dodatno moraju plaćati, ordžavanje ovoga, onoga... ma kome to sve ide, njima u džep kako bi kupovali luksuzne vile, i hotele na Jadranu...

Država nam ide u k*****... i ako se uskoro nešto ne promijeni, ne znam kako ćemo preživljavati iz mjeseca u mjesec...
    Ja bih rekla, po onom što si napisala da vi živite sasvim solidno. Jer vas je 4 sa 17 000. uskoro je tu i bebica, to je 5. Baku računam ko uzdržavanog člana. Tu ima po glavi preko 3000 kn.
    Mislim da se može puno uštedit. Pročitaj temeljitije topic. Ili onaj o antirecesijskim mjerama u našem domaćinstvu.
    Ima ovdje obitelji koji žive sa 3000 kn na cijelu obitelj.
    I nemoj se naljutiti što sam iskrena, želim samo uputiti svoje mišljenje da ti je dobro

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih rekla, po onom što si napisala da vi živite sasvim solidno. Jer vas je 4 sa 17 000. uskoro je tu i bebica, to je 5. Baku računam ko uzdržavanog člana. Tu ima po glavi preko 3000 kn.
    Mislim da se može puno uštedit. Pročitaj temeljitije topic. Ili onaj o antirecesijskim mjerama u našem domaćinstvu.
    Ima ovdje obitelji koji žive sa 3000 kn na cijelu obitelj.
    I nemoj se naljutiti što sam iskrena, želim samo uputiti svoje mišljenje da ti je dobro
    pa iskreno da ti i kažem, zasada mi je dobro, dobro mi neće biti kada odem iz kuće i kada ću biti sama s bebicom...
    znam da ima ljudi koji jedva preživljavaju, i nisam htjela da moj post ispadne kao da se hvalim ili nešto... samo sam htjela opisati svoju situaciju na način, da bez obzira na novac koji je u kućnom budžetu se štedi gdje se stigne...nikada mi kao obitelj nismo razbacivali novce, niti se pravili bahatima da imamo više, roditelji su i mene i brata odgajali da živimo skromno i da se nismo rastrošni, i da svaku kunu koju ušparamo stavljamo sa strane... tako da mene nikad nisu palile i patile patike od 1Tkn (iako sam ih mogla imati), rađe sam ostala na svojim patikama od 80 kuna...

Nisam se ni najmanje uvrijedila na tvoj komentar... slobodni smo možemo pisati...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Kako to ne daš više na benzin nego si "odlučila"?
    Pratila sam vožnju svojim autom i izračunala koliko mi treba, prosječno. Onaj dio vožnje koji je ili nužan za život, ili za moju ajmo reć sreću platim, i to je uvijek manje-više isti iznos, i ako ne moram - ne prekoračujem. To ide komentara o nerviranju zbog tankanja. Ne nerviram se. Tankam koliko sam odlučila, koliko mogu na to potrošiti.

a ako planiram vozikati se ili nekamo ići na dulje uzimam to iz drugog budgeta.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

isti ti je to vrag, ifigenija moja
    i ja trošim gorivo na nužno i na svoju sreću.
    isto tako, ako ne moram, ne prekoračujem, ako moram, dileme nema.
    potpisujem ti da se ne nerviram, znaš kako se kaže: pij guzo, plati guzo!
    jedino što ja nemam 2 budgeta

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku

Nisam se ni najmanje uvrijedila na tvoj komentar... slobodni smo možemo pisati...
    Hvala
    Na ovim topicima se da stvarno puno toga naučiti...hm...ili podsjetiti

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    isti ti je to vrag, ifigenija moja
    i ja trošim gorivo na nužno i na svoju sreću.
    isto tako, ako ne moram, ne prekoračujem, ako moram, dileme nema.
    potpisujem ti da se ne nerviram, znaš kako se kaže: pij guzo, plati guzo!
    jedino što ja nemam 2 budgeta
    Dva budgeta ili više budgeta - ako se više vozam, manje ću nešto drugo. Nema filozofije

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

s ograničenim benzinom (i vožnjom) kod mene izgleda ovako: muž se mora voziti na posao jer nema gradskog prijevoza, ja se moram voziti na posao jer sam inače prespora pa moram teti čuvalici platiti dodatni sat ili dva. neophodan bi bio i odlazak kod doktora (veterinar nam je nasreću u susjednoj ulici pa mačka nosimo u košari).
    međutim istina je drugačija: mi se vozimo svaki mjesec u posjet mojim roditeljima (da ih ela ne zaboravi), u tjednu kupovinu, na karate, u posjete i sl. mislim da je to onaj dio na koji ifigenija misli-bez toga se ipak može.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Makita,ali bitno je i koliki su ti rashodi,je da Andynoa i obitelj imaju 17TK ali vise od pola ode na rezije i kredite! To se nemoze promijenit,ugovor s bankom je potpisan... eto,vama ide 800kn na gorivo a meni 300kn a nitko se od nas sigurna sam ne razbaciva! kad ja zivim u malom gradu i pola toga mogu pjesice! ali zato nemam rijeseno centralno grijanje na plin ko u Zg pa platimo 1500kn struje a opet evo sjedim u sobi pod dekicom jer zimi nemozemo ugrijat kucu preko 20 nema sanse! i nevjerojatno kako se brzo mos popiskit kad ti je guzi hladno u wc-u,ha ha...tako da u vecini slucajeva nemozemo vuc paralele kad smo u drugacijim okolnostima!i opet se vracamo na hranu i kucanske potrepstine,jer tu mozemo ucinit veliku razliku! tu je bitno hoces li kupit sensodyne kaladont od 35kn ili Zirodent od 10kn,hoces li kupit Domestos vlazne maramice ili neke no name ili jos bolje nijedne nego cistit krpom i octom,ha ha....nekako bi prvo isla rezat na tome a onda tek na hrani jer bitnije mi je da pojedem kvalitetniju salamu nego da pobijem sve bakterije,LOL...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 18.02.2011. at 23:12

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Makita,ali bitno je i koliki su ti rashodi,je da Andynoa i obitelj imaju 17TK ali vise od pola ode na rezije i kredite! To se nemoze promijenit,ugovor s bankom je potpisan... eto,vama ide 800kn na gorivo a meni 300kn a nitko se od nas sigurna sam ne razbaciva! kad ja zivim u malom gradu i pola toga mogu pjesice! ali zato nemam rijeseno centralno grijanje na plin ko u Zg pa platimo 1500kn struje a opet evo sjedim u sobi pod dekicom jer zimi nemozemo ugrijat kucu preko 20 nema sanse! i nevjerojatno kako se brzo mos popiskit kad ti je guzi hladno u wc-u,ha ha...tako da u vecini slucajeva nemozemo vuc paralele kad smo u drugacijim okolnostima!i opet se vracamo na hranu i kucanske potrepstine,jer tu mozemo ucinit veliku razliku! tu je bitno hoces li kupit sensodyne kaladont od 35kn ili Zirodent od 10kn,hoces li kupit Domestos vlazne maramice ili neke no name ili jos bolje nijedne nego cistit krpom i octom,ha ha....nekako bi prvo isla rezat na tome a onda tek na hrani jer bitnije mi je da pojedem kvalitetniju salamu nego da pobijem sve bakterije,LOL...
    slažem se s tobom, jer točno znam kako ti je što se tiče hladne wc-školjke i brzine.. imala sam i ja takvu situaciju kada sam sama živjela u ZG, nije uveden plin preko toplane nego peć na strujicu i deri, mjesečni računi ohohoho... a ugrijana jedna sobica ako je bila.. to su bili studentski dani...

sad sam isto u malom gradu kod roditelja, i zašto trošimo toliko goriva, je prokletstvo ove pripi***** jer tu nema ništa za kupiti, nema niti DM-a, a ako kupuješ u seoskoj parfumeriji bilo šta od uložaka do tampona, šampona, platit ces ko da si platio gorivo do Koprivnice i natrag... za sve stvari moramo van grada... i zato se toliko goriva troši..

nema ni poštenog ginekologa u doma zdravlja, pa i zbog toga moraš putovati 30 KM do Bjelovara i Koprivnice, a da ti ne kažem da su sad izgleda i jedinu pedijatricu koja je nešto značila ovoj dječici maknuli (nisu maknuli, otišla žena na komplikacije u trudnoći), i na njeno mjesto postavilu staru babu s opće prakse koja proglašava žive ljude mrtvima i s vrata ti postavlja dijagnozu...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam nakon analize naseg kucnog budzeta ustanovila da nas ubijaju auti. To koliko prosjecno potrosimo mjesecno na aute je cisto samoubojstvo - ali nemamo izbora nego tako dalje. Jedan auto je novi i na kredit - kad zbrojim mjesecno ratu, osiguranje, kasko, benzin i 1/12 godisnjeg troska tehnickog, registracije, poreza i servisa izadje vise nego rata kredita za stan! A auto sada (star 4 godine) vrijedi upola manje nego kad smo ga kupili! UZAS. Nikad vise novi auto! Drugi je stari i kupljen cashom - taj ima puno manje osiguranje (jer ne placam kasko) i nema rate (kupljen za gotovinu) ali trosi suludo mnogo (stvarno suludo mnogo) i svako malo kvar koji kosta.... I naravno skuuup tehnicki i registracija (najskuplja kategorija). A oboje radimo i oboje svaki dan vozimo bar 2-3 gradske relacije (ja i vise zbog posla) u potpuno razlicito vrijeme i ne mozemo bez auta stici sve to. Da sad prodam stari auto i kupim drugi - ustedjela bih eventualno na gorivu. Novi ionako ne mozemo prodati dok ga ne otplatimo, jer bi sad valjda trebali nadoplatiti da ga idemo prodavati a onda bi nam opet trebao drugi auto.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Solange, drago mi je da ste se nasmijali ali mi je odma i lakse kad cujem da nas ima jos takvih potrosaca kakvi smo moj muz i ja

Eto i mi smo se danas vozali opet i opet , jucer cak 3 puta nekud kretali da maloj smizli nebude dosadno a i nama naravno ...ali je malena 2 puta zaspala nakon par minuta tak da smo se mogli samo okrenut i vozit kuci ili vozat okolo naokolo radi svoje srece a ne samo smizline hehehe

Citam na jednom topicu o reklama da ih treba zabranit u djecjim programima..a ja kazem da treba malo reducirat te sve silne proizvode , prije je bilo jednostavnije, odes u ducan i trazis sta ti treba a sad gledaj , biraj di je koja akcija ili u kojem je ducanu neki proizvod jeftiniji , idi po paradjaz u kaufland a po papriku u plodine a po cokoladu u lidl i slicno pa ti ode dan uludo a nakupujes svega i jos k tome nek ne valja eh...a svega se nudi i nudi...i kako onda da ne trosimo

Divim se ljudima koji se znaju ogranicit ali nas je ova depresivna zima dotukla, samo smo spas trazili u sopingu

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Demi - i meni depresivna zima nije špica zabave, al nisam išla po centrima. jer nemam zašto. kupim svaki dan osnovne namirnice i to je to.
    nema šetanja da se ubije vrijeme. a da budem iskrena ni ne volim ja to boravljenje po šopinzima.
    radije odem kod prijateljice na čašicu razgovora, prošetam đir s djetetom po svježem zraku, odem do knjižnice. to ne košta ni lipe.
    što se tiče vozanja autom, slažem se s ifigenijom. ono što potrošim pride na vozikanje oduzima mi negdje drugdje. makar meni auto realno i ne treba. onima kojima je neophodan zbog posla, vjerujem da nije lako.
    uglavnom, ova me tema dosta frustrira jer svaki dan razgovaram s bliskim ljudima o tome i žao mi je svih nas koji smo ni krivi ni dužni u takvoj situaciji.
    s druge strane, pokušavam se tješiti i uvidjeti i drugu stranu medalje, možda je ovo dobra prilika da promislimo o svojim stavovima, revidiramo ih, posložimo prioritete. iz svega se da nešto korisno naučiti

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

eh, Flopice u pravu si, tako bi i ja da sam u svojoj domovini ali kad zivis u novoj drzavi onda nemas prijateljica ni familijije da se posjecujete a kad sam s djetetom nakon mjesec dana izasla na par minuta da vidi konjice zaradilo mi upalu uha te trosi antibiotike, jer ovdje kod nas stalno puse vjetar , ali bas stalno i ljeti i zimi, samo kaj je zimi to neizdrzivo za setnjicu, tako da nam nema druge nego hodat po ducanima ili eventualno igraonicama ( gdje se opet svasta nudi) ...

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a jos kad nam dijete svako malo zamjeni dan za noc, pa idemo spavat u npr 9 ujutro a budimo se 9 navecer , ne vidimo svjetlost dana , niti zivo bice ...eh onda nam je zbilja spica...sad bi rekla kak onda nebudes pil ups sopingiral ...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Demi . bila u tuđoj zemlji, znam kako je.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Demi - i meni depresivna zima nije špica zabave, al nisam išla po centrima. jer nemam zašto. kupim svaki dan osnovne namirnice i to je to.
    nema šetanja da se ubije vrijeme. a da budem iskrena ni ne volim ja to boravljenje po šopinzima.
    radije odem kod prijateljice na čašicu razgovora, prošetam đir s djetetom po svježem zraku, odem do knjižnice. to ne košta ni lipe.
    što se tiče vozanja autom, slažem se s ifigenijom. ono što potrošim pride na vozikanje oduzima mi negdje drugdje. makar meni auto realno i ne treba. onima kojima je neophodan zbog posla, vjerujem da nije lako.
    uglavnom, ova me tema dosta frustrira jer svaki dan razgovaram s bliskim ljudima o tome i žao mi je svih nas koji smo ni krivi ni dužni u takvoj situaciji.
    s druge strane, pokušavam se tješiti i uvidjeti i drugu stranu medalje, možda je ovo dobra prilika da promislimo o svojim stavovima, revidiramo ih, posložimo prioritete. iz svega se da nešto korisno naučiti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •