Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 148 od 148

Tema: Koliki vam je budžet i kako živite s njim? - Majstori preživljavanja

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam nakon analize naseg kucnog budzeta ustanovila da nas ubijaju auti. To koliko prosjecno potrosimo mjesecno na aute je cisto samoubojstvo - ali nemamo izbora nego tako dalje. Jedan auto je novi i na kredit - kad zbrojim mjesecno ratu, osiguranje, kasko, benzin i 1/12 godisnjeg troska tehnickog, registracije, poreza i servisa izadje vise nego rata kredita za stan! A auto sada (star 4 godine) vrijedi upola manje nego kad smo ga kupili! UZAS. Nikad vise novi auto! Drugi je stari i kupljen cashom - taj ima puno manje osiguranje (jer ne placam kasko) i nema rate (kupljen za gotovinu) ali trosi suludo mnogo (stvarno suludo mnogo) i svako malo kvar koji kosta.... I naravno skuuup tehnicki i registracija (najskuplja kategorija). A oboje radimo i oboje svaki dan vozimo bar 2-3 gradske relacije (ja i vise zbog posla) u potpuno razlicito vrijeme i ne mozemo bez auta stici sve to. Da sad prodam stari auto i kupim drugi - ustedjela bih eventualno na gorivu. Novi ionako ne mozemo prodati dok ga ne otplatimo, jer bi sad valjda trebali nadoplatiti da ga idemo prodavati a onda bi nam opet trebao drugi auto.
    Je, auti su stvarno ogroman trošak! Ja isto nisam pametna jel pametnije platiti novi, sa svime što novi znači, košta i dobrog donosi ili polovni.

Nemam trenutno sliku potrošnje jer imamo jedan novi i jedan polovni (novi polovni), pa sam se izgubila u priči, tek trebam podatke da ih zbrojim. Stari novi (kojeg smo se riješili, ali jedva, za smiješnu cijenu) nam je zadao toliko brige da je to užas... ni novi auto nije garancija. Imao je takve bizarne kvarove s takvim novcima da mi se i osiguranje i benzin i parking činilo kao smiješan izdatak Radio je takve svinjarije, a star je samo sedam godina, plus - renomirane je marke. Japanac...

Baš ću sjesti i proračunati. Kako ono kažu - kad se zbrojim, sva se oduzmem

Inače, prije jedno šest godina smo muž i ja izračunali da se za naše gradske vožnje (tj. moje više nego njegove, jer on ipak koristi auto i za posao, a posao ga odvede kojekud i kojekako) ima više rezona svaki dan zvati taksi, nego posjedovati svoj auto. Pod uvjetom, naravno, da koristiš taksi za potrebe, i tek poneki gušt.

Ali smo pravi zatucani Balkanjerosi pa si to nismo mogli mentalno prelomit u glavi, nego nam nešto znači da je tutač parkiran pred kućom, i frigaj ga.

Svaki put kad zoveš taksi imaš onaj neki filing kao rastrošan si, a auto si tankao jednom, dvaput mjesečno, zaboraviš na to, godišnje platiš što treba, i praviš se da ga voziš besplatno. kao - samo do tamo, samo do ovamo.

Glavni argument za vlastiti auto pred taksijem je ipak to da u taksi ne možeš potrpati sva ona čuda, vozati u gepeku stvari za ovog ili onog - pa kad ti je usput. I autosjedalice... mrzim vozati djecu u nečijem autu da se klatimo svi skupa na stražnjoj klupi...

Ja sam rado vozila bicikl po gradu, to mi je super stvar, i za zdravlje i za osjećaj, i za novac, ali otkad imam djecu ne znam gdje bih s njima. Nisam tako dobra vozačica da niz brege gdje živim, a gdje nema bic-staza, niti poštene ceste (sama jama na zavoju do zavoja) da okačim dvije sjedalice za djecu, strah me je, a muž otkad radi u strogom dress codu s kravatama i odijelima ne može na bic jer si strga odijelo, i dođe neprilično uznojen.

Tako da je bicikl za prilike kad negdje idem za dobrog vremena, a uz to i sama... danju...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa Vidi poruku
    eh, Flopice u pravu si, tako bi i ja da sam u svojoj domovini ali kad zivis u novoj drzavi onda nemas prijateljica ni familijije da se posjecujete a kad sam s djetetom nakon mjesec dana izasla na par minuta da vidi konjice zaradilo mi upalu uha te trosi antibiotike, jer ovdje kod nas stalno puse vjetar , ali bas stalno i ljeti i zimi, samo kaj je zimi to neizdrzivo za setnjicu, tako da nam nema druge nego hodat po ducanima ili eventualno igraonicama ( gdje se opet svasta nudi) ...
    Suosjećam! Neko kratko vrijeme sam to iskusila, i nije lako. Držite se!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nemojte podcijeniti moć "malih stvari".

Svaki trošak ili uštedu izračunaj na mjesečnoj razini

I ajmo reć da tih par kuna možeš uštedjeti i na ostalim stvarima, npr. da takvih stvai mjesečno u kućanstvu imaš deset - godišnje na sasvim malim uštedama i razlika od pet kuna možeš uštedjeti recimo 4000 kn, znači jednu skoro prosječnu hrvatsku plaću.
    Slažem se.

Ako čovjek izračuna uštedu na tim naizgled sitnim, ali stalnoponavljajućim troškovima, dođe se do lijepe svote. To su iznosi koji na prvi pogled izgledaju malo i uzaludno, no u zbroju se može doći do svote koja tvori hitni crni fond, kojom se plati ljetovanje (a da se na mjesečnim prihodima ni ne osjeti) ili koja jednostavno ide na (dječju?) štednju.

No, zapravo, koja je razlika između ovog topica i antirecesijskog (http://forum.roda.hr/threads/45481-a...em-kucanstvu)?

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    hmmm.. kombiniramo interspar, lidl i dm, to nam je sve u kvartu i točno znam što gdje kupujem, gdje je što povoljnije, pratim one letke kaj nam meću po sandučićima.
    mislim da sam ostalo već navela; idem s popisom u ruci, imajući na umu sve kombinacije namirnica tako da ništa ne završi u smeću, a ono što mislim da neću stići skuhati, stavim na led, da ne propadne.
    naš jelovnik sadrži piletinu, puretinu, junetinu, mješano meso i ribu, mnogo tjestenine, riže, umaka, juha, povrća, voća i mliječno. ne kupujem grožđe ako je recimo grejp na akciji i sl. ili brokulu ako cvjetaču dobijem puno jeftinije. tomu se uglavnom prilagođujem.
    od kozmetike kupujem samo sapun, šampon, dezedorans i kremu za sve nas. ne šminkam se, osim maskare. imam samo jedno sredstvo za čišćenje u kući s kojim čistim sve, a ostalo s vodom, krpom, octom. zaključak bi nekako bio - nisam potrošač, mislim da mogu bez puno više stvari nego što nam to svi svakodnevno nameću i reklamiraju kao da je život nemoguć bez toga, apsolutno ništa mi ne fali bez tih stvari. u toj svojoj skromnosti i organizaciji shvatila sam koliko je to bitno za razumijeti.
    eh da dobili smo i kuglu za pranje veša od bake, tak da je i deterđent za veš jedna stavka manje

Ta kugla za pranje veša dođe 400 kuna, e sad mene zanima dal to stvarno vrjedi te novce i opere veš?

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

koja kugla, eko kugla... ? mi ju još nismo kupili, ali čula sam podvojena mišljenja o njoj, pošto je hrpa ljudi oko mene to pokupovalo, nekima je super, spasili su se, neki su je odmah bacili, tako da iskreno ne bih ti znala reći.... ne vjerujem da se samo "ionizacijom" vode mogu oprati tvrdokorne mrlje, kamoli kompletan bijeli veš.. isto tako ne vjerujem da ta roba oprana istom miriši kao što miriši poslije omekšivaća, ili drefta...

ali opet ponavljam, ljudi imaju podvojena mišljenja....

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Da ta eko kugla. Ja si isto mislim da bez praška ništa posebno za robicu od klinaca al
    veli gospođa iznad da je detrđent stavka manje u buđetu.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ekoi, daj nam javi za tu kuglu, kako pere, kako miriši veš, kaj radiš sa bijelim vešom koji iskušavaš, a da ne spominjem dječju robicu...
    Ja još nisam rodila, sad ću začas, ali svi su mi rekli da u početku bebice, njegovu robicu perem sa dreft sensitive baby i ničim više...

Pomagaj možda i mi nađemo način da uštedimo u pranju veša....

e i da... moj otac često je na terenu u BIH, te kupuje tamo Ariel u nekom trgovačkom lancu mislim da je BINGO, i mogu vam reći da je ušteda do 30 kuna po vreći od 7 kg...zadnji puta je prenio 14 kg preko granice bez problema.....

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I ja jedva čekam vesti o kugli!

Inače ništa mi se od tih tele shop varijanti nije ni sviđalo niti sam nešto kupovala, imam samo kao neki osveživač vazduha i rasterivač mrava (2u1 ), a ova kugla ipak previše nebulozno zvuči. Što neko reče da za dečje stvari jednom obučene, ali za peškire, donji veš, čarape, ne verujem.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Hajdi prvotno napisa Vidi poruku
    I ja jedva čekam vesti o kugli!

Inače ništa mi se od tih tele shop varijanti nije ni sviđalo niti sam nešto kupovala, imam samo kao neki osveživač vazduha i rasterivač mrava (2u1 ), a ova kugla ipak previše nebulozno zvuči. Što neko reče da za dečje stvari jednom obučene, ali za peškire, donji veš, čarape, ne verujem.
    Ja sam kupila space bag vreće preko toga, i ja i majka smo iznimno zadovljne.. dobile još neke popuste i tako... ali da je čuvar prostora je...

ajmo kugla???

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Brat i šogorica su kupili tu kuglu. Probali par puta i sad im stoji u košari na mašini,a opet koriste prašak. Vele da nije oprala kuhinjske krpe,bilo kakva jača zamazanja ni pod razno,a i vele da je miris veša poslije neki čudan.
    Tako da...meni sigurno neće pod krov.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nego kad smo kod praška i kugli, ja sam u duhu recesije a i nada da će djetetov dermatitis na bolje smanjila prašak na minimum minimuma, dakle prija sam prala sa recim 1,5-2 ćepa tekučeg praška a sada stavim možda za jušnu žlicu. Roba se jednako opere, samo manje miriši po deterđentu što mi i paše. Ušteda je znatna.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

cure, evo o kugli: http://forum.roda.hr/threads/38574-biowashball
    ja sam za prašak, sodu, ocat, nekad i omekšivač, ali u stvarno mizernim količinama.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam kupila space bag vreće preko toga, i ja i majka smo iznimno zadovljne.. dobile još neke popuste i tako... ali da je čuvar prostora je...

ajmo kugla???
    Imam i ja te vrece space bag. Roba je zgužvana nakon da ti pamet stane,koju vrstu tkanine pa stavljaš unutra?
    Možda ja imam krivi postupak, rado primam savjete.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj marijakr prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja te vrece space bag. Roba je zgužvana nakon da ti pamet stane,koju vrstu tkanine pa stavljaš unutra?
    Možda ja imam krivi postupak, rado primam savjete.
    Mi nismo stavljale robu unutra, imamo puno posteljine koja se ne koristi uopće, a žao nam je baciti, pa jastuke stare one od perja prave, deke i takve stvari... stare kapute koje isto ne želimo baciti, jer možda mislimo još koji puta obući... tako da smo ormar i pol toga svele na pola ormara..
    robu još nismo spremali u to, jer jedanput godišnje mama i ja napravimo generalku svih ormara, i ono što se više neće nositi lijepo operemo i odvezemo romima koji žive blizu grada, ili u CK..

ne vjerujem da imaš krivi postupak jer se nema šta tu nepravilno raditi...budem probala vakumirat sad i ja robu pa da vidim, jer mi obično stavimo vreću na ravno i slažemo stvari ko da u ormar slažemo...

ne znam stvarno, budem probala s robom pa ti javim produkt...
    .

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ja sam isto stavila kapute i sva sreca da sam isla za tjedan dana pogledat kak funkcionira tak da za bolje stvari to nije. Znaci onda bi to više bilo za deke, jastuke, hlace i tak neke jednostavnije i svakako lošije stvari. E baš cu probati opet jedan dan. Steta da mi stoji a pola toga ne nosim jer od tolko svega nemam reda u ormaru.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ako ne nosiš, napravi red odluči što ti nikad više neće trebati, i odnesi u CK...

pa po meni je ta vreća za takve stvari.. al kažem, budem probala s robom da vidim, sad baš ove zimske veste i tunike i to...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U space bag stavljam samo jorgane i deke. Pamučne hlače, majice i sl ne postanu mnogo manje u toj vreći pa mi je bezveze još ih gnječit.
    Zapravo bi volila uopće ne morat nijednu odjeću spremat u bilokakve vreće, al perjanice su mi ipak upale u space bagove

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj borovička prvotno napisa Vidi poruku
    Direktno smrznuti kruh ubacim u toplu rernu i par minuta i spreman je za jesti, fin topal i hrskav!!
    jesi li kad probala u mikrovalnu...nekako mi glupo za par feta grijat veliku pećicu. A ako grijem veću količinu kruha, pa se on recimo za taj obrok ne pojede, kakav je kad ostane?

Mene samo zanima ako znaš, garant ću uskoro ubacit u zamrzivač pa isprobavat

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

prihodi na mjesec oko 7000kn,krediti za stan (još 14g) 2300kn i auto (još5g) 700kn
    dakle ostaje oko 3 000 za nas petero,dva školarca,auto sa kojim muž putuje na posao....školski bus,marenda....sve puta 2

sada smo i to srezali,cure ponesu jabuku ili keks....izađe puno jeftinije...jer je po jednoj marenda 150kn da bi dobile pizzu ili krafnu

radim šta god uleti i naleti....torte,čišćenje,peglanje,generalke kuće,stana,poslovnih prostora....i to se ubijem,smrznem i sl...za 80ak

gorivo,struje,telefon,mobiteli,voda......
    ostaje oko 800-1000 kn za hranu i higijenske potrep. za mjesec....
    kako.....
    ne pitajte....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bilo je na provjerenom ili nekoj sl emisiji da te kugle za pranje nemaju nikakav učinak. Znanstvenica objašnjavala. Nisam se trudila pamtiti jer ih nemam.

Imate na forumu dosta tema o pranju veša. Ja sam daleko više novaca ostavljala na to dok smo bili samo mm i ja, nego dok sam imala dvoje platnenopelenaša

Dovoljno je staviti žlicu-dvije detergenta. Može i žlicu sode. Umjesto omekšivača koristim ocat. Cca jedan čep od onog litrenog omekšivača - to je par žlica, ne mjerim, samo naspem.
    Ako su fleke u pitanju, nakon što mašina primi vodu i odvrti koju minutu da se veš fino namoči, možete isključiti mašinu i putiti veš da se namače par sati. Poslije samo ponovno pokreneš program i kuhinjske krpe će biti daleko čišće Nema potrebe plaćati veniše i sl.

U spejsbegove slažem odjeću koju djeca prerastu i onu koju su dobili, a još im je veliko. Meni to puno pomogne jer imamo mali stan pa su mi te vreće u kauču i sve mi stane.
    Nakon što ih izvadim, bacim na pranje i kad se osuši, složim. Ništa ne peglam. Nisam primjetila da su nakon pranja nešto posebno zgužvanije majice.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ako su fleke u pitanju, nakon što mašina primi vodu i odvrti koju minutu da se veš fino namoči, možete isključiti mašinu i putiti veš da se namače par sati. Poslije samo ponovno pokreneš program i kuhinjske krpe će biti daleko čišće Nema potrebe plaćati veniše i sl.
    super ideja!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    s druge strane, pokušavam se tješiti i uvidjeti i drugu stranu medalje, možda je ovo dobra prilika da promislimo o svojim stavovima, revidiramo ih, posložimo prioritete. iz svega se da nešto korisno naučiti
    Nekad ne mogu vjerovati koliko smo prije trošili iako nikad nismo bilo u kategoriji "rastrošnih". Nego ono - kuna-dvije tu pa tamo i nakupe se troškovi koje nisam niti primjećivala.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    .
    Jedino treba paziti sa tamnim i šarenim vešom. Meni se dogodilo da na crnom pojede boju, ili da se na šarenom boja razlije. Tako da to sada, izbjegavam.Jedino tako postupam kod bijeloga bez dodataka.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam sama s klincima. ne radim vec godinu i pol. posao pokusavam pronaci, ali stanje na trzistu rada je takvo da je kvalificiranijih od mene jako puno i imam dojam da fakat nikad necu doci na red.
    nemamo nikog na selu ili negdje da bi nam uletavao s nekom hranom.
    kredit sam stavila na cekanje, ali i to ce uskoro isteci i pojma nemam sto cu onda.
    od prihoda imamo ono sto ja honorarno zaradim, ako mi plate i kad mi plate.

ne mogu uopce reci koliko imamo na mjesec jer se to ne moze izracunati. nedavno sam pocela sivati nesto za klince i prodavati po sistemu, narucis platis i to mi je trenutno jedina sigurna lova. kad mi sjedne 75 ili 100 kn na racun ja presretna jer to znaci da cemo imat neki posten rucak u sljedeca 3 dana.

ne tako davno i ja sam spadala u kategoriju onih sto imaju jako dobre place, minuse na karticama i slicno i jos uvijek jedva prezivljavaju.
    sad si uopce ne mogu zamisliti da sam TOLIKO imala, a da mi opet nikad nije bilo dovoljno.

koliko god trenutno malo imali, neke stvari si i dalje priustim jer mi "zamjenske" jednostavno ne valjaju. nije da sam iskljuciva i da necu koristiti bez da uopce probam, ali kupim, probamo, povlaci se danima i na kraju bacim. moja prijateljijca kaze da sam gizdava, a ja kazem bolje da ovo pojedem/potrosim nego da ovo drugo bacim jer nikom od nas u kuci ne valja (ako se radi o hrani).

rezije me unistavaju. stalno zivim u strahu da ce nam iskljucit plin, struju, telefon, internet.. uglavnom, stalno zbrajam kune i lipe (doslovno) i zivim u nadi da ce tome jedan dan doci kraj.

znam da bi nam puno pomoglo da prestanem pusiti jer mi na cigarete ode brdo novaca, ali nisam to sposobna.

kartice i minusi na racunu zadaju samo glavobolje. svatko tko moze trebao bi ih se rjesiti cim prije, jer kolko imas imas. najbolje je trosit ono kaj IMAS, znaci keš koji nosis sa sobom. ako nemas dovoljno znaci da nemas dovoljno. i gotovo. odes doma i ne kupis. i skuzis da ti uopce ne fali to sto nisi kupio jer nisi imao dovoljno novaca. skroz fino zivis i bez toga.

sve minuse sam ukinula. i kartice takodjer. mislim da je to, da ti kartice daju sigurnost, velika zabluda i prevara. daju ti LAZNU sigurnost.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam sama s klincima. ne radim vec godinu i pol. posao pokusavam pronaci, ali stanje na trzistu rada je takvo da je kvalificiranijih od mene jako puno i imam dojam da fakat nikad necu doci na red.
    nemamo nikog na selu ili negdje da bi nam uletavao s nekom hranom.
    kredit sam stavila na cekanje, ali i to ce uskoro isteci i pojma nemam sto cu onda.
    od prihoda imamo ono sto ja honorarno zaradim, ako mi plate i kad mi plate.

ne mogu uopce reci koliko imamo na mjesec jer se to ne moze izracunati. nedavno sam pocela sivati nesto za klince i prodavati po sistemu, narucis platis i to mi je trenutno jedina sigurna lova. kad mi sjedne 75 ili 100 kn na racun ja presretna jer to znaci da cemo imat neki posten rucak u sljedeca 3 dana.

ne tako davno i ja sam spadala u kategoriju onih sto imaju jako dobre place, minuse na karticama i slicno i jos uvijek jedva prezivljavaju.
    sad si uopce ne mogu zamisliti da sam TOLIKO imala, a da mi opet nikad nije bilo dovoljno.

koliko god trenutno malo imali, neke stvari si i dalje priustim jer mi "zamjenske" jednostavno ne valjaju. nije da sam iskljuciva i da necu koristiti bez da uopce probam, ali kupim, probamo, povlaci se danima i na kraju bacim. moja prijateljijca kaze da sam gizdava, a ja kazem bolje da ovo pojedem/potrosim nego da ovo drugo bacim jer nikom od nas u kuci ne valja (ako se radi o hrani).

rezije me unistavaju. stalno zivim u strahu da ce nam iskljucit plin, struju, telefon, internet.. uglavnom, stalno zbrajam kune i lipe (doslovno) i zivim u nadi da ce tome jedan dan doci kraj.

znam da bi nam puno pomoglo da prestanem pusiti jer mi na cigarete ode brdo novaca, ali nisam to sposobna.

kartice i minusi na racunu zadaju samo glavobolje. svatko tko moze trebao bi ih se rjesiti cim prije, jer kolko imas imas. najbolje je trosit ono kaj IMAS, znaci keš koji nosis sa sobom. ako nemas dovoljno znaci da nemas dovoljno. i gotovo. odes doma i ne kupis. i skuzis da ti uopce ne fali to sto nisi kupio jer nisi imao dovoljno novaca. skroz fino zivis i bez toga.

sve minuse sam ukinula. i kartice takodjer. mislim da je to, da ti kartice daju sigurnost, velika zabluda i prevara. daju ti LAZNU sigurnost.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku

potpis na ovo. i svaka čast na živcima.

komentar na ifigenijin post s prethodne strane, ali i nešto za ostale forumašice koje žive u kući - svekrva mi živi u kući, i nakon što su prije x godina instalirali centralno grijanje, odustali su od grijanja na plin kada su vidjeli troškove plina u zimskim mjesecima. investirali su peć na drva i drastično smanjili troškove grijanja.

nama je i dalje najveći gutač novaca - hrana. i izvanredni troškovi koje nikako da izbjegnemo (raznorazni popravci). benzin smo srezali preseljenjem u stan blizu posla, ali i blizu javnog prijevoza (tramvaj, autobus) koje sada maksimalno koristimo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Što se plina tiče, jako se lako postane komotan - klik tu, klik tamo, i grije i kad treba, i kad ne.
    Ja sam godišnje imala 12 000 kn plina. Sad imam možda sedam, čisto jer sam PALILA i GASILA radijatore (i naravno, adaptirali smo kuću, pa ima nove prozore i fasadu) - baš kao da imam peć na drva. Kvaliteta života ne strada, jer se kuća ne ohladi samo tako, a i plin brzo zagrije.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    jesi li kad probala u mikrovalnu...nekako mi glupo za par feta grijat veliku pećicu. A ako grijem veću količinu kruha, pa se on recimo za taj obrok ne pojede, kakav je kad ostane?

Mene samo zanima ako znaš, garant ću uskoro ubacit u zamrzivač pa isprobavat
    Ne nemam mikrovalnu ali koristim rernu za kruh kako sma vec bila prije i napisala, ako i ostane kruga, sto je rijetkost kod mene, pojede se kao dvopek kasnije i opet dobro.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku

ajmo kugla???
    Ja imam eko kuglu i moram reci da se nemi upoce ne svidja. Ne opere mi fleke a i roba mi smrdi po toj kugli koja i sama smrdi. Uopce je ne koristim jer nisma zadovoljna.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja se "brže-bolje" priključujem super tema!
    Prije dvije godine sam doživjela "financijsko prosvjetljenje" kada sam vratila 4 kartice i otplatila minus(e), a bila sam dužna ko Grčka... Bila sam pred sudsku tužbu, toliko je bilo gadno.
    Shvatila sam da je jedino rješenje dodatan posao, tj prihodi sa strane. Tako da još i danas radim uz svoj redovan posao i dva dodatna (ne, nisam radoholičar, ali par dana u tjednu moram zapeti da bi mi na kraju mjeseca bilo lakše). Muž i ja nemamo nikoga da nam pomogne, sami smo sve kupili od kuće, namještaja i nije bilo lako, ali smo zadovoljni i ponosni na sebe.
    Nisam skromna u smislu da ću gledati gdje je što koju kunu jeftinije i nervira me to pretraživanje po lecima, pa kupi tri stvari tu, pet tamo... Ne kupujem čudne i jeftine brandove, pogotovo ne hranu... Volim komotan život, kvalitetne stvari i osjećaj da bilo kada mogu posegnuti na račun ako mi nešto zatreba, a da se ne zadužujem. U krajnjoj liniji, volim otići sa prijateljicama na kavu a da imam uvijek 50-100 kn u džepu. Ne volim biti dužna, zapravo, loše mi je od same pomisli na to.
    Nisam šminkerica niti nasjedam po salonima, sama se farbam i ne trošim na skupu odjeću niti šminku (onaj nivo u dm-u mi je sasvim ok), ali trošim puno na knjige i ne volim ih posuđivati iz knjižnice. Ne štedim na hrani, a niti je bacamo. Iskreno, ne mogu si zamisliti kako obitelj preživi sa 3 tisuće kuna – to je za nas dvoje mjesečni trošak za hranu. Otkud novac za neki popravak, za bilo kakav dodatan trošak, a fala bogu ima ih uvijek. Iako sam i sama nekada bila podstanar i bila su to siromašna vremena za mene, jako teško i socijalno – ne želim da mi se to više ikada ponovi  zato i radim sa strane.
    Možete mi reći da ću drugačije pričati kad dođu djeca, ali zaista se ne želim vraćati u doba kada sam jedva spajala kraj s krajem 
    Al sam se razvezla... Isprike i respekt čarobnicama majkama koje magijaju sa svakom kunom!

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mene muči to što sam prije imala manje, i skroz fino živila s tim ( davno je bilo, ali slično ovih 1000 kn/ osobi koje ekoi ima). sad imam više, i isto živim,a razlika u primanjima mi uglavnom ispari. imam ja detaljnu razradu budžeta, primanja vs. troškovi, trajni nalog za štednju koji ne gasim bez obzira na okolnosti...ali jednostavno nisam zadovoljna, znam da sam prije živjela sa manje love i hoću opet tako, a nikako konkretizirati što je konkretno sad drugačije.
    Ekoi se ne javlja odavno, ja bi voljela da se javi sa vijestima da se muž zaposlio, da sad raspolažu sa bar 7000 kn, a da i dalje troše samo 3000 kn. Onda joj plaćam repeticije iz upravljanja budžetom.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

E da, znam o čemu pričaš; kad sam ja živjela sama, imala sam plaću 3.300 kn; platila sam stan 1.100 mislim (25 DM) , i veliki špeceraj mi je bio 300 - 350 kn i to mi je bio veliki špeceraj. Ne može se reći da sam bila gladna, barem ne prvih 15 dana nakon plaće, (iako je bilo dana kad sam jela samo palentu i to danima...), ali
    mislim da se kuna totalno obezvrijedila i to je ono možda konkretno što se promijenilo.
    tisuću kuna prije 5-6 godina i danas nije isto.

Ali - možemo mi imati razrađen budget do najmanjeg detalja, kad su troškovi života - output veći od inputa.

Ali mislim i da je najveća stavka kakve smo navike stekli i kakvi smo u glavi; ako meni smeta da nosim rabljenu odjeću, a znam da ću tako uštediti 1000 kn, a ne osjećam se ipak ok da to nosim, ja to neću napraviti i točka. A mogla sam uštedjeti... Stvari polaze od glave. Treba se mijenjati u glavi, a meni to tako sporo ide...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

The Margot jesam ti imalo ja pomogla

salim se ja još uvijek nepazim ali ću morati početi...

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    The Margot jesam ti imalo ja pomogla

salim se ja još uvijek nepazim ali ću morati početi...
    Laky - PUNO si mi pomogla ))

Recimo, to je stavka (u kojoj si mi pomogla) za koju bih se potrudila uštedjeti
    Posljednje uređivanje od The Margot : 10.05.2011. at 16:06

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    mene muči to što sam prije imala manje, i skroz fino živila s tim ( davno je bilo, ali slično ovih 1000 kn/ osobi koje ekoi ima). sad imam više, i isto živim,a razlika u primanjima mi uglavnom ispari. imam ja detaljnu razradu budžeta, primanja vs. troškovi, trajni nalog za štednju koji ne gasim bez obzira na okolnosti...ali jednostavno nisam zadovoljna, znam da sam prije živjela sa manje love i hoću opet tako, a nikako konkretizirati što je konkretno sad drugačije.
    Ekoi se ne javlja odavno, ja bi voljela da se javi sa vijestima da se muž zaposlio, da sad raspolažu sa bar 7000 kn, a da i dalje troše samo 3000 kn. Onda joj plaćam repeticije iz upravljanja budžetom.
    Ovo i mene ubija.
    Do prošle godine imali smo samo moju plaću i povremeno neke posliće MM-a i niš nam nije falilo.
    A sad oboje radimo i nekako smo na knap.

Ono što sam sretna je da sam se riješila minusa i kartica.

Uzgajam svoje povrće i povremeno dobijem sa sela nešto jaja, pile i sl.
    Za ručak kupujem no što je trenutno na akciji.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo prilike da vam neki od vodećih ekonomista ponude rješenje:

Jutarnji list traži tri obitelji: jednu s 10.000 kn neto mjesečnih prihoda, drugu s 15.000 kn i treću s 20.000 kn. Napravili bi kratku priču sa svakom od obitelji i podijelili budžet na mjesečne troškove. Ekonomisti bi zatim dali svoje prijedloge za poboljšanja.
    Ako vam nije bed sa svojom pričim ići u javnost javite mi se na pp. Dobra stvar je što će vam sigurno biti lakše kada vidite kakva će vam rješenja ponuditi ekonomisti

Baby Boy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Nas je sedmero, kučni prihodi su nam 6000 kn od koza i krava,800 kn jedna penzija, i 1200 druga penzija + dječji 600 kn za oboje što odmah prebacujemo na njihove štednje, imamo kredit i još neki nepredvidivi troškovi, benzin, itd, živimo od uzgoja koza i krava za mlijeko... što reći ide nam pomalo.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa Vidi poruku

Jutarnji list traži tri obitelji: jednu s 10.000 kn neto mjesečnih prihoda, drugu s 15.000 kn i treću s 20.000 kn. Napravili bi kratku priču sa svakom od obitelji i podijelili budžet na mjesečne troškove. Ekonomisti bi zatim dali svoje prijedloge za poboljšanja.
    Ako vam nije bed sa svojom pričim ići u javnost javite mi se na pp. Dobra stvar je što će vam sigurno biti lakše kada vidite kakva će vam rješenja ponuditi ekonomisti
    pa nije da sam zločesta, al prvo što sam pomislila
    da bi pravi izazov bio ponuditi rješenje obitelji s malo manje prihoda,

recimo 5.000,00 kn ili i manje
    a nije da takvih nema...
    Posljednje uređivanje od flopica : 15.05.2011. at 22:00

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije da sam zločesta, al prvo što sam pomislila
    da bi pravi izazov bio ponuditi rješenje obitelji s malo manje prihoda,

recimo 5.000,00 kn ili i manje
    a nije da takvih nema...
    Pa da, to izgleda kao ruganje... a di je ona masa ljudi koji imaju ispod deset tisuća kuna??
    Eto, kad smo toliko nesposobni da si osiguramo te lijepe svotice mjesećno, nismo ni zaslužili da nam se pomogne, eh...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

20.000 mjesečno? Hahahaha... Šala ili?
    Ne znam gdje ti novinari žive, ne znam kakvu bi pomoć trebale obitelji s takvim prihodima (osim ako nisu 18.000 krediti)... ali flopica je u pravu, prava je umjetnost preživjeti s manje!
    Baš me zanima što bi ekonomisti rekli za ekoi, možda bi ona njima mogla udijeliti pokoji savjet.

Ne ide tebe, pinocchio, znam da si samo prenijela novinarski zahtjev.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Baš me zanima što bi ekonomisti rekli za ekoi, možda bi ona njima mogla udijeliti pokoji savjet.
    X

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Mukica;1819564[I prvotno napisa
    ]
    sad si uopce ne mogu zamisliti da sam TOLIKO imala, a da mi opet nikad nije bilo dovoljno.[/I]
    ..rezije me unistavaju. stalno zivim u strahu da ce nam iskljucit plin, struju, telefon... uglavnom, stalno zbrajam kune i lipe (doslovno) i zivim u nadi da ce tome jedan dan doci kraj...
    ...kartice i minusi na racunu zadaju samo glavobolje. svatko tko moze trebao bi ih se rjesiti cim prije, jer kolko imas imas. najbolje je trosit ono kaj IMAS, znaci keš koji nosis sa sobom. ako nemas dovoljno znaci da nemas dovoljno. i gotovo. odes doma i ne kupis. i skuzis da ti uopce ne fali to sto nisi kupio jer nisi imao dovoljno novaca. skroz fino zivis i bez toga.

baš se nekako nalazim u ovoj priči
    ja još uvijek imam sreću što imam posao i plaću, MM isto tako. I da nemamo kredite, repove kartica i minuse, živjeli bismo (za ove prilike) bez ikakvih briga.
    Ali kako smo kupovali stan kad je MM imao više nego dvostruko veću plaću u odnosu na sadašnju, tako smo i rate kredita "uštimali" po tome i sad nas ubijaju!
    Kartice, koje btw već neko vrijeme ne koristimo,vuku svoje revolving-iznose i jednu nagodbu...
    Tako da kad platimo sve te gluposti (kako je lijepo mukica rekla:što si ne možeš priuštiti kešom,nemoj ni kupiti i skroz fino živiš bez toga) ostane za dio režija. Najveći dio uspijemo poplaćati,ali ovaj mjesec je ostao dobar dio režija neplaćen.
    Da ne spominjem svako malo po 20, 30, 50...kn za nekakve aktivnosti u školi,a sve obavezno (!) pa pričest,pa maturalac...i kako im objasniti da oni ne mogu ići/dobiti što žele(a želje im stvarno nisu velike)

Kako rekoh, kartice više ne koristimo, a i auto smo ostavili samo za emergency, sve obavljamo pješice i biciklima. Sreća pa nam je posao blizu.
    Za godinu i pol ističe jedan kredit, pa kartice za nešto manje od dvije. Ostaje još kredit do penzije (stambeni,jasno),ali kad riješimo ovo drugo nećemo znati kuda s nofcima Još ako nam ostanu sadašnje navike trošenja....(moš' mislit )

Ono što mi najteže pada u cijeloj priči je to da nam je jako pala kvaliteta prehrane Kad prodamo nešto od robice,kupujemo uglavnom namirnice za variva tako da rijetko prođe dan bez kuhanog ručka. Ali ostali obroci svode se na ono što dobijemo,a voće, koje je prije bilo pod normalno, sada imamo vrlo rijetko i to uglavnom ostavljamo djeci.
    Prije smo jeli raznoliko, kuhano, puno voća i povrća,a sad nam se klopa svodi na kruh i pekmez ili špek (ono što smo dobili).
    Ne pušimo,ne idemo na kave, sladolede, kino/kazalište/muzeji su nam samo u lijepom sjećanju,ljetovanja,skijanja,izleti isto tako(jedini luksuz koji si povremeno priuštimo je maslinovo ulje) i fakat ne znam gdje bi još mogli skresati troškove....

I prije nego me napadnete, znam da smo si sami krivi tome što smo stvorili takve rate i repove, ali nismo računali na smanjenje prihoda u tolikoj mjeri. A kako stvari stoje,možemo očekivati i dalje rezove, samo ovaj puta i MMove i moje plaće.

Ali postoji i dobra strana svega ovoga: puno kvalitetnije provodimo zajedničko vrijeme i više se družimo! a pronašli smo puuuuno zabavnih stvari koje ne koštaju ni kunu
    I znam da će obiteljska recesija proći,a iz svega ovoga izaći ćemo bogatiji za veliko iskustvo. Nadam se samo da nećemo zaboraviti zašto smo to prolazili .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad se čovjek vrti u krugu od traženja posla, prevrtanja kune nekoliko puta, insspiririrajuće je čitat/znat da je netko počeo zbog manje novca uživati u stvarima koje ne koštaju.
    Vjerujem ti...samo, sad mi mozak ne radi, ajd' daj neki konkretno primjer, to meni uvijek više odzvoni u glavi i ostane u sjećanju

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

2xmama, nitko te ne osuđuje
    bar ja ne
    mislim, tko je to mogao znati da će situacija
    biti baš ovakva, da će ljudi u obolikoj mjeri ostajati
    bez posla, da će se rezati plaće, ovoliko poskupiti hrana i gorivo...

meni je užasno zanimljivo kako ti sve opisuješ iskreno
    i nadam se poput makite da ćeš a nama podijeliti neki
    konkretni primjer kvalitetnog i zanimljivog zabavljanja bez kune

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

hvala curke

a mi smo ponovo otkrili dobre,stare društvene igre. njih nam je malo teže igrati jer je malac zaključio da su monopoly kućice baš za kušanje kao i yamb-kockice, pa kojekakve karte....uglavnom se dobro nasmijemo igrajući,premda bude i demonstrativnih odlazaka u suzama (srednji sin ne zna gubiti )

čak smo se prisjetili i igara kao država-grad..., pa kaladont (osim što se igramo,usput i učimo)
    kad sam jako dobre volje,onda im čitam. to ne volim,jer mi se jezik počne petljati,ali klinci uživaju. Čak i ovaj klipan pubertetlija.

To me nekako podsjeća na vrijeme kad sam bila mala,kad su bile redukcije struje .Sjeća li se toga još tko,ha?
    To je bilo jedino vrijeme kad moji nisu piljili u tv nego su se igrali samnom.

kad god ulovimo vremena,sjednemo na bicikle i vozamo se po okolici. Usput beremo koprivu/bazgu za sok
    Spremamo se i na "izlet" biciklima. Onako-bicevi, dekice...Tome se svi jako veselimo jer u našoj okolici ima zgodnih mjesta za vidjeti,a dovoljno blizu da malac ne poludi u stolici. samo da se sastanemo svi na hrpi u isto vrijeme.
    Klinci idu na izviđače, pa se i njima "uvalimo" kad je kakav zgodan izlet.

a nekad samo zasjednemo na balkon i pričamo. Klinci obožavaju priče iz djetinjstva.Kako svog,tako i našeg. Još kad pregledavamo stare fotke...kud ćeš bolje zabave

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo da napisem i ja nesto na ovu temu.Mi nemamo djece(nadam se da ce se to uskoro promjeniti) tako da sve sto zaradimo mozemo trositi na sebe.Zivimo vani u jednoj zemlji a svakodnevno putujemo na posao u drugu zemlju(nekih 60-tak km u jednom pravcu),tako da su nam potrebna 2 auta.Ja radim za sebe tako da sve racune koje mogu skupljam vrijedno i na kraju mjeseca nosim knjigovodji da mi porezno ne bi ogulilo kozu sa ljedja.Do proslog mjeseca sam radila puno radno vrijeme ali posto sam u postupku IVF-a ''slucajno'' je doslo do neke reorganizacije pa im nisam vise potrebna za puno radno vrijeme nego radim ukupno 88 h mjesecno.Mogu reci da dobro zaradjujem,a i muz radi puno radno vrijeme,ali zaradi mozda trecinu od mojih primanja. Radnim danima ne kupujemo apsolutno nista jer kad dodjemo s posla sve su trgovine zatvorene Subotom idemo u kupovinu i to je uvijek sa spiskom potrebnih namirnica i naravno uvijek u Lidl ili Aldi. Iako imamo dovoljno novaca ja sam naviknuta da uvijek gledam da jeftinije prodjem(ne mogu si pomoci,valjda mi je ostalo od studentskih dana).U velikim supermarketima uvijek ima raznih primamljivih namirnica razlicitih proizvodjaca,ali isto tako imaju te iste namirnice pakovane od strane supermarketa pa su jeftinije(tipa sir u listicima-3 eura a onaj sa nazivom supermarketa 1,19 eura,probala oba i nikakva razlika).U pocetku sam bila skepticna da je to mozda neka skart roba ali sam shvatila da sve one sarene naljepnice,vesele reklame na tv,sve je to placeno iz naseg dzepa.Povrce,voce i meso kupujemo po turskim radnjama jer je jeftinije a i povrce je meni ukusnije(paprika ima miris paprike i pokvari se nakon 7 dana za razliku od one plasticne u tri boje koja moze po mjesec dana da izgleda kao sad da je ubrana).Nemamo kredite,iznajmljujemo stan,jer jos neznamo gdje cemo da zivimo tacno,kartice imamo ali nikad nismo u minusu.Nikad nisam imala vise novca u zivotu ali se trudim da se sa svakodnevnim stvarima ne razbacujem.Jer neznam koliko ce takvo stanje potrajati,pa osjecam da uvijek moram imati ''crni fond''.Jedino je problem ovdje da ako puno zaradjujes drzava te tjera da puno trosis ili investiras inace ti pola od zarade uzme na porez.Pamtim dane kad smo tek dosli i kad smo od 1300 eura morali da platimo stan(700,rezije 300,moju skolu 150,a ostalo je bilo za hranu i licnu higijenu)

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa Vidi poruku

pinocchio jel znaš kad će izaći taj prilog? ne kupujem inače dnevne novine i baš me zanima što će im stručnjaci preporučiti.
    uostalom nije isto da li obitelj ima 10000 i 3 člana ili 5 članova

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam nedavno izračunala da mi je jeftinije platit iznajmljivanje bicikla nego kupit 2-3 komada za nas i svake sezone popravljat za naše rijetke vožnje. Malci su još mali, a bike bi bile stalno na otvorenom pa bi ruzinavile

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •