Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: pomoć-bolovanje radi bolesti djeteta učiteljice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno pomoć-bolovanje radi bolesti djeteta učiteljice

Ajmo pomoć
    mame koje su učiteljice i imaju ili su imale dijete mlađe od tri godine ili koje rade u prosvijeti ili su jednostavno rečeno pravnice,

dali je moguće da mama učiteljica kad je na bolovanju radi bolesti djeteta mlađeg od 3 god neće dobiti 100% svoje plaće?

ona tvrdi da su joj u računovodstvu rekli da neće dobiti punu plaću, a meni je poslodavac koji je privatnik sve do sada isplaćivao 100%.
    a maltene sam non stop na bolovanju!
    Zar je moguće da su privatnici tu bolji od države i školstva?
    hvala

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobija se 100% od maksimuma koji iznosi 4.250 kuna - znači ako joj je plaća veća od 4.250 neće dobiti 1005 svoje plaće.

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A to je i maximum i dok radiš i odeš na bolovanje samo radi bolesti djeteta mlađeg od tri godine...to je nešto novo (ajmo reć) ?
    Ja sam do sad misilila da se ta cifra spominje samo u kontekstu čuvanja trudnoće i komplikacija...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije novo, tako je oduvijek. Za dijete do tri godine dobije se 100% prosjeka zadnjih 6 (?) mjeseci, ali ne više od tog maksimuma od 4.250 kuna. Za dijete iznad tri godine 70% od te cifre.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Za dijete iznad tri godine 70% od te cifre.
    Ovo nije točno, za dijete iznad tri godine 70% prosjeka plaće u zadnjih 6 mjeseci, a ako je tako dobiveni iznos veći od maksimalne naknade (tih 4250) onda se isplaćuje maksimalna naknada (dakle, 4250 a ne 70% od 4250).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

(ili 4.650, nisam više sigurna)

pogledaj ovu temu

http://forum.roda.hr/threads/62442-O...diskriminirano

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

sa 1. sam uredno išla svaki mj. ili svaki dr. ovisno o njegovim virozama, prehladama i dobila svaki put 100 posto. S tim, ako sam predala papire poslije 25. ili nešto sl. novac mi je bio isplaćen tek na 2. plaći. No, maksimalno će dobiti bolovanje 3 tj. za njegu djeteta i za to će biti isplaćeno 100 posto plaće. Možda tek 2. mjesec, ali bit će ispalćeno, nažalost u zadnje vrijeme u tajništvima daju krivu informaciju, ne znam iz kojeg razloga.

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    sa 1. sam uredno išla svaki mj. ili svaki dr. ovisno o njegovim virozama, prehladama i dobila svaki put 100 posto. S tim, ako sam predala papire poslije 25. ili nešto sl. novac mi je bio isplaćen tek na 2. plaći. No, maksimalno će dobiti bolovanje 3 tj. za njegu djeteta i za to će biti isplaćeno 100 posto plaće. Možda tek 2. mjesec, ali bit će ispalćeno, nažalost u zadnje vrijeme u tajništvima daju krivu informaciju, ne znam iz kojeg razloga.
    a jel ti plaća bila veća od ove granice od 4250 koju nam spominje Mirna...

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne može biti veća od 4250, to je max.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja imam pitanje računaju li se vikendi i neradni dani kad si na bolovanju?

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj crnkica prvotno napisa Vidi poruku
    ja imam pitanje računaju li se vikendi i neradni dani kad si na bolovanju?
    Računa se ovako:

-ukupna plaća isplaćena u 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je započeto bolovanje se dijeli sa brojem odrađenih sati
    -rezultat je cijena sata
    -cijena sata se množi s brojem sati bolovanja

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Računa se ovako:

-ukupna plaća isplaćena u 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je započeto bolovanje se dijeli sa brojem odrađenih sati
    -rezultat je cijena sata
    -cijena sata se množi s brojem sati bolovanja

znam znam kako se računa ali mene zanima konkretno za dane npr. liječnik napiše 14 dana bolovanja i sad da li se računaju samo radni dani u te dane ili i subote i nedjelje? logično mi je da se računaju i vikendi jer kad si bolestan onda nema neradnih dana ali nisam nikada bila na bolovanj(kuc,kuc) pa ne znam

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Imamo sreće, pa sam za sada bila samo jednom na bolovanju za dijete (tata je bio 2 puta), ali zanima me za ubuduće, slijedeće: taj mjesec kad sam na bolovanju plaća će mi biti manja jer je ukupna veća od navedenog iznosa, a kod nas u školi je politika takva da se svaki neodrađeni sat nadoknađuje jer do kraja godine moram realizirat 35/70 pa makar radila svaku subotu ili kak znam! Na moj sat dok sam na bolovanju ide netko na zamjenu, piše svoj sat i onda se događa da bude gotov s realizacijom npr. 2 tjedna ranije, ali tada plaća nije veća!!! Napominjem, ovo s visinom plaće nije iz mojeg iskustva, ali ovih dva dana kad sam bila na bolovanju tajnica mi nije uzela doznaku je rje rekla da mi neće moći isplatiti više dok ću to odrađivati, pa mi nije htjela skidati s plaće, šta se može dok bolovanje nije često ni dugačko, ali kako bi to trebalo biti ako je bolovanje duže?
    A jesam ga zakomlicirala, ali to mi je specijalnost

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

računaju se svi dani u tjednu

nela08-za tih 2 tj. ili 3 tj.bolovanja ćeš dobiti max.iznos +tj. dana tvoje ful plaće, tako da dođeš do punog iznosa. Nadalje, kad si na bolovanju, nisi dužna odrađivati svoje sate, jer bi trebala imati zamjenu, odn. opravdano si odsutna, i ne može se od tebe očekivati 100 posto realizacije.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    računaju se svi dani u tjednu

nela08-za tih 2 tj. ili 3 tj.bolovanja ćeš dobiti max.iznos +tj. dana tvoje ful plaće, tako da dođeš do punog iznosa. Nadalje, kad si na bolovanju, nisi dužna odrađivati svoje sate, jer bi trebala imati zamjenu, odn. opravdano si odsutna, i ne može se od tebe očekivati 100 posto realizacije.
    Ali se očekuje, odnosno realizacija 100 posto je obavezna na kraju godine! Radila sam u više škola, tada nisam imala dijete i nisam bila puno po bolovanju, ali znam da se uvijek toleriralo nekoliko sati minusa, ali u ovoj školi to nije slučaj i radi se kako sam napisala. To nije zakonski ili?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali se očekuje, odnosno realizacija 100 posto je obavezna na kraju godine! Radila sam u više škola, tada nisam imala dijete i nisam bila puno po bolovanju, ali znam da se uvijek toleriralo nekoliko sati minusa, ali u ovoj školi to nije slučaj i radi se kako sam napisala. To nije zakonski ili?
    to ti je tako i možeš se frigat
    mm, koji isto radi u školi, kad god je na bolovanju (nebitno dal za sebe ili za dijete) dobije manju plaću (naravno) ali, s obzirom da je uvijek na bolovanju kratko, nikad ga nitko ne mijenja. Na kraju godine mora sve sate koji mu fale nadoknaditi. nitko te ne pita zašto ih nisi odradio, nebitno je dal se poklopilo neko bolovanje ili neki neradni dan (npr. praznik) - sati moraju štimati.
    naravno, dok nadoknađuje, pred kraj godine, plaća mu je ista ko i inače

nikako se ne isplati biti na boovanju, em ti je manja plaća em sve moraš odraditi kad se vratiš

eto, znam da te nisam utješila ali situacija je takva

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, nažalost, ali to sigurno nije u skladu s nekim pravima radnika....ali dobro, kao da se smijemo ili kao da bi bilo pametno žaliti se. Dobro je dok se ne mora na bolovanje!
    U biti onda ja još dobro prolazim dok me ne traže doznake, pa samo odradim poslije, ali mi ne smanje plaću.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

hvala na odgovoru

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Molim vas, može li mi netko reći od koga tražim doznake ako sam na bolovanju radi djeteta?
    Zvala sam u tajništvo i tajnica mi je rekla da mi bolovanje otvara moj liječnik opće prakse, a s druge strane sam čula da to otvara pedijatar djeteta?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Iz iskustva vam mogu reći da je najbolje da nadoknađujete

unaprijed.Znači prihvatiti svaku zamjenu, prebrojati satove ako ih imate

četvrtkom ili petkom ( koji su po meni najkritičniji dani jer stalno

otpadaju ) i onda se s djecom dogovoriti da dođu na neki slobodan sat, naravno ako mogu jer su preopterećena iopet je pitanje koliko će ih doći itd .

I najbolje je da ne idete na bolovanje, na žalost

( i sama imam dijetei radim u školi )

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Iz iskustva vam mogu reći da je najbolje da nadoknađujete

unaprijed.Znači prihvatiti svaku zamjenu, prebrojati satove ako ih imate

četvrtkom ili petkom ( koji su po meni najkritičniji dani jer stalno

otpadaju ) i onda se s djecom dogovoriti da dođu na neki slobodan sat, naravno ako mogu jer su preopterećena iopet je pitanje koliko će ih doći itd .

I najbolje je da ne idete na bolovanje, na žalost

( i sama imam dijetei radim u školi )
    Da, to je definitivno najpametnije, nravano ako je moguće. a sam ovaj petak jednostavno morala na bolovanje, pa sad brojim i kombiniram i već znam da će biti problema.... (

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pedijatar daje preporuku za bolovanje. S tom preporukom ideš liječniku opće prakse koji otvara/zatvara bolovanje i daje doznake..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

žao mi je

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    žao mi je
    Hvala! Taj problem kuže samo oni koji su u sličnoj situaciji, ostalima nije jasno nikako.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

možeš li se dogovoriti s onima koji imaju višak sati da upadneš u njihov termin. barem je tako kod nas, a pri kraju godine uvijek ima kolega s hrpom viškova pa se onda tako "krpamo"

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, ali to mi je krajnja varijanta, jer mi je baš "gušt" kad sam i ja od tih koji završe tjedan dana prije kraja nastave, iako ove godine neće biti tko. Nastojim ranije smanjiti zaostatke, barem za maturante, ali nije ništa strašno za sada.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nadam se da će ti sve proći ok. pozdrav

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

joj sad ste me prosvjetlile, tj podsjetile na taj dio naseg posla...
    bas smo moj nezakoniti i ja mislili kako cu ja ici na bolovanje kad ce trebat jer on kao ima vecu placu ali smo sad promijenili pricu...
    kod nas je veliki problem prostor jer svoju ucionicu dijelim sa likovnim (ja sam jelte glazbeni) i MORAM imat nastavu bas u njoj zbog klavira, a nemam kad... cak i da pristanem na drugu ucionicu opet nemam kad jer je skola pretrpana...
    tako da stvarno nema smisla da imam takvu frku na kraju godine ako ne moram
    uglavnom hvala na prosvjetljenju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moj muž je uvijek išao na bolovanje, a ne ja . zato jer mi oduzmu od plaće i još to moram nadoknaditi ,a njemu samo uzmu od plaće.

uglavnom, teško je ,ali te većina ljudi ne razumije , no i na to se s vremenom navikneš.

cure, prebrojitee satove i nadoknadite na vrijeme, jedino što vam mogu reć iz iskustva.
    Posljednje uređivanje od maria71 : 20.03.2011. at 12:12

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

znam kako ti je i meni je već pun kufer objašnjavanje drugima zašto je tako kod nas, pa sam odlučila više nikome ništa ne reći pa nek si lijepo misle što hoće! samo kad vidim onaj izraz čuđenja na njhovim licima......

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo ja imam sreće, pa je naša tajnica u školi, (za razliku od drugih vladajućih struktura) jedna pametna i razumna žena, pa mi opet nije uzela doznaku za taj samo jedan dan bolovanja jer ću i tako odraditi.
    Inače, možda bi se preko nekog sindikata, trebalo ili čak MORALO nešta napraviti i promijeniti ovu nebulozu nepravednu i besmislenu!!!!
    U drugoj školi u kojoj radim (ja sam od tih sretnika, jeeee) ako sam bila na bolovanju pokrivenom doznakama, a nedovoljno dugo da bi mi tražili zamjenu jednostavno ne moram imati punu realizaciju i to mi se čini puno pravednije, ako već neće platiti odrađivanje izgubljenih sati!

Ajmo pokrenut "revoluciju" jer to stvarno nema veze s pravima zaposlenihžena/majka!!!!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moja predstavnica sindikata je pretroma... ali imam jednu koja ne radi u nasoj skoli nego u drugoj pa cu ju pitat da li se ili kako se moze nesto u vezi toga pokrenut

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A meni se prošli mjesec dogodilo da sam bila 2 dana na bolovanju, uredno sam donijela doznake i odbili su mi od plaće, a kolegici koja me mijenjala nisu platili, jer je to kao bila dobrovoljna zamjena (ravnateljica me nasanjkala: "Daj ti nazovi kolegicu ako te može zamijeniti da ja sad ne zovem..." i ispalo kao da sam ja kolegicu ustvari tražila uslugu ! Nemate pojma kako mi je bilo neugodno kada nije dobila novac za zamjenu na plaći.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
    A meni se prošli mjesec dogodilo da sam bila 2 dana na bolovanju, uredno sam donijela doznake i odbili su mi od plaće, a kolegici koja me mijenjala nisu platili, jer je to kao bila dobrovoljna zamjena (ravnateljica me nasanjkala: "Daj ti nazovi kolegicu ako te može zamijeniti da ja sad ne zovem..." i ispalo kao da sam ja kolegicu ustvari tražila uslugu ! Nemate pojma kako mi je bilo neugodno kada nije dobila novac za zamjenu na plaći.
    To je stvarno neugodna situacija. Mijenjala te 2 dana, razredna nastava? ili samo koji sat?
    Kod nas se uredno vodi knjiga zamjena za svaki sat. Ja ne idem često na zamjene jer putujem iz drugog grada pa me nije zgono nazvati bilo kada da dotrčim, tek tu i tamo koji sat, ali uopće ne primjetim razliku na plaći, baš ću malo bolje pratiti, možda ni nama ne plate.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mene zanima ovo s nepunom realizacijom. Ja sam isto sretnica koja radi na dvije škole. U jednoj nemam nikakvih problema oko dogovora, uvijek se nekako skombinira zamjena. Nekad mi čak ne uzimaju doznaku za dan-dva bolovanja, jer im je to veća komplikacija u obračunu nego jednostavno prežmirit, odraditi to s zamjenama, krpanjem rasporeda, itd.
    Međutim u drugoj školi se čvrsto drže svega po propisu, za svaki sat uredno knjiga zamjena, svaki dan bolovanja uredno se evidentira. No, ravnateljica tvrdi da na kraju godine realizacija mora biti točna u broj (može više, ali nikako manje). Prošle šk.god sam bila naknap s nekim razredima, ne zbog bolovanja, nego su mi jednostavno odpadali neki dani u tjednu, što zbog praznika, što zbog izleta itd. Kad sam pitala ravnateljicu što sam s tih par sati, rekla je da realizacija mora biti točna. Na upit hoće li onda mijenjati raspored da fizički to mogu odraditi rekla mi je da se raspored ne može mijenjati jer škola ima previše zaposlenika koji rade na dvije i više škola i to je jednostavno nemoguće. Polomila sam se dok sam nadoknadila sve što mi je falilo, uskakala u raspored ljudima koji su imali viška, čak i one dane kad nisam trebala biti u toj školi. Mislim da ću i ove godine biti u sličnom scenariju na kraju godine.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima ovo s nepunom realizacijom. Ja sam isto sretnica koja radi na dvije škole. U jednoj nemam nikakvih problema oko dogovora, uvijek se nekako skombinira zamjena. Nekad mi čak ne uzimaju doznaku za dan-dva bolovanja, jer im je to veća komplikacija u obračunu nego jednostavno prežmirit, odraditi to s zamjenama, krpanjem rasporeda, itd.
    Međutim u drugoj školi se čvrsto drže svega po propisu, za svaki sat uredno knjiga zamjena, svaki dan bolovanja uredno se evidentira. No, ravnateljica tvrdi da na kraju godine realizacija mora biti točna u broj (može više, ali nikako manje). Prošle šk.god sam bila naknap s nekim razredima, ne zbog bolovanja, nego su mi jednostavno odpadali neki dani u tjednu, što zbog praznika, što zbog izleta itd. Kad sam pitala ravnateljicu što sam s tih par sati, rekla je da realizacija mora biti točna. Na upit hoće li onda mijenjati raspored da fizički to mogu odraditi rekla mi je da se raspored ne može mijenjati jer škola ima previše zaposlenika koji rade na dvije i više škola i to je jednostavno nemoguće. Polomila sam se dok sam nadoknadila sve što mi je falilo, uskakala u raspored ljudima koji su imali viška, čak i one dane kad nisam trebala biti u toj školi. Mislim da ću i ove godine biti u sličnom scenariju na kraju godine.
    MI kao da radimo u istoj školi!!!!

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

MI kao da radimo u istoj školi!!!!
    Nela, možda i radimo!!!!

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nela, možda i radimo!!!!
    Šta to ne bi bilo super! Ogovaramo istu ženu to forumima....

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pitala sam
    ovo mi je receno s tim da ce ona jos provjerit ali nacelno je ovako:

tolerira se 10% izgubljenih sati tijekom godine (na ukupni broj) zbog blagdana, spajanja ili nekih takvih situacija koje jelte iskrsnu... ako se desi da takvih sati ima previse ravnatelj (koji je odgovoran za realizaciju nastave) moze doc na neku genijalnu ideju tipa - ajmo jedan ponedjeljak odradit raspored od petka pa da se to izjednaci (recimo... ako je puno petkova upadalo tijekom godine)

sto se bolovanja tice - ma koliko kratko ti bio na bolovanju oni su ti DUZNI organizirat STRUCNU zamjenu (dakle ne ono sto se dogadja u mojoj skoli da te mijenja profa iz hrvatskog pa si pise svoje sate), tebi se bolovanje oduzima od place i ti na kraju NISI DUZAN odraditi te sate... ako ravnatelj inzistira onda ti mora pisati radni nalog i samim time platiti prekovremene odnosno te dodatne sate...

dakle, sve je stvar kako se postavis - u principu te ne mogu natjerat da odradis ono sto ti nece platiti i na tome trebas inzistirat... nek ti pise radni nalog pa da imas crno na bijelo da si odradio dodatne sate... to sto ti nisu organizirali strucnu zamjenu koja ce odraditi tvoj predmet dok si ti na bolovanju, je njihov a ne tvoj problem... i oni odgovaraju za to a ne ti...

jos ce mi zena provjerit tocno gdje to sve pise da se mozete pozivat na to ako treba...

eto sretno

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    pitala sam
    ovo mi je receno s tim da ce ona jos provjerit ali nacelno je ovako:

tolerira se 10% izgubljenih sati tijekom godine (na ukupni broj) zbog blagdana, spajanja ili nekih takvih situacija koje jelte iskrsnu... ako se desi da takvih sati ima previse ravnatelj (koji je odgovoran za realizaciju nastave) moze doc na neku genijalnu ideju tipa - ajmo jedan ponedjeljak odradit raspored od petka pa da se to izjednaci (recimo... ako je puno petkova upadalo tijekom godine)

sto se bolovanja tice - ma koliko kratko ti bio na bolovanju oni su ti DUZNI organizirat STRUCNU zamjenu (dakle ne ono sto se dogadja u mojoj skoli da te mijenja profa iz hrvatskog pa si pise svoje sate), tebi se bolovanje oduzima od place i ti na kraju NISI DUZAN odraditi te sate... ako ravnatelj inzistira onda ti mora pisati radni nalog i samim time platiti prekovremene odnosno te dodatne sate...

dakle, sve je stvar kako se postavis - u principu te ne mogu natjerat da odradis ono sto ti nece platiti i na tome trebas inzistirat... nek ti pise radni nalog pa da imas crno na bijelo da si odradio dodatne sate... to sto ti nisu organizirali strucnu zamjenu koja ce odraditi tvoj predmet dok si ti na bolovanju, je njihov a ne tvoj problem... i oni odgovaraju za to a ne ti...

jos ce mi zena provjerit tocno gdje to sve pise da se mozete pozivat na to ako treba...

eto sretno
    Ma daj! Ako to stvarno negdje i piše, onda se imamo i te kako dobre argumente za pritužbe, ako se netko usuđuje, ustvari!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad saznaš stavi nam link ili referencu, hvala unaprijed
    Posljednje uređivanje od maria71 : 24.03.2011. at 15:56

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Evo mene s friškim informacijama. Ja jučer razgovarala s jednim visokim predstavnikom iz jednog sindikata i kaže on ovako; NEMA nikakvih odstupanja od realizacije, nikakvih 10% sati. To navodno nigdje ne piše! Zna se tko je u školi odgovoran za realizaciju i tko treba pravodobno osigurati da se sve planirano održi. Znači, u slučaju izgubljenih sati zbog blagdana, spajanja, izleta... ravnatelj je taj koji je dužan organizirati da se nastava održi, na koji je god način moguće, zamjenama promjenom rasporeda itd. Njegova dužnost je da o svemu tome vodi brigu još početkom šk.god. kod donošenja kalendara rada i dalje, tijekom šk.god. Što se tiče korištenja bolovanja, ukoliko je zaposlenik na bolovanju, nije dužan po povratku odrađivati svoje satove. Ravnatelj je, opet, dužan osigurati zamjenu. Zamjena može biti i nestručna, znači npr. učitelja iz matematike mijenja učitelj iz hrvatskog i upisuje sat matematike. To se isto normalno vodi u knjizi zamjena i treba se isplatiti učitelju kao prekovremeni rad.
    A što se tiče naknade, pravo na naknadu za njegu oboljelog dijeteta mlađeg od tri godine života, zaposlenik ima u iznosu od 100% od osnovice.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

NEMA nikakvih odstupanja od realizacije, nikakvih 10% sati. To navodno nigdje ne piše! Zna se tko je u školi odgovoran za realizaciju i tko treba pravodobno osigurati da se sve planirano održi. Znači, u slučaju izgubljenih sati zbog blagdana, spajanja, izleta... ravnatelj je taj koji je dužan organizirati da se nastava održi, na koji je god način moguće, zamjenama promjenom rasporeda itd. Njegova dužnost je da o svemu tome vodi brigu još početkom šk.god. kod donošenja kalendara rada i dalje, tijekom šk.god.
    da to je vjerojatno tocno da nigdje ne pise ali koliko sam ja shvatila to je nesto sto se odlucuje na nivou same skole... osim toga ne mozes predvidjeti apsolutno sve sto ce se dogadjati tijekom godine, kada ce koji razred ici na izlet i slicno... meni nitko nikad nije radio probleme ako mi je falilo do 3 sata godisnje (predajem glazbeni sa oko 35 sati godisnje, dakle to je tih 10 posto)... to ocito onda ovisi o ravnatelju ili pedagoskoj sluzbi u samoj skoli

Što se tiče korištenja bolovanja, ukoliko je zaposlenik na bolovanju, nije dužan po povratku odrađivati svoje satove. Ravnatelj je, opet, dužan osigurati zamjenu. Zamjena može biti i nestručna, znači npr. učitelja iz matematike mijenja učitelj iz hrvatskog i upisuje sat matematike. To se isto normalno vodi u knjizi zamjena i treba se isplatiti učitelju kao prekovremeni rad.
    da, ali masu puta se desi da profesori koji te mijenjaju pisu sebi sate i zbog toga bi ustvari trebalo znat gdje pise ovo sto si rekla da se tome moze stati na kraj... a da te nitko ne moze natjerati da odradis nesto za sto nisi placen - to je apsolutno logicno, samo sto je kod nas profesora jedna stvar: ako se netko pozove na ucenike i njihovu dobrobit odmah nam sve to pada u vodu i odradit cemo samo zbog njih... zato valjda i radimo taj posao jer smo takvi....

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    samo sto je kod nas profesora jedna stvar: ako se netko pozove na ucenike i njihovu dobrobit odmah nam sve to pada u vodu i odradit cemo samo zbog njih... zato valjda i radimo taj posao jer smo takvi....
    E upravo to! Većina nas radi taj posao zbog učenika, ja sam definitivno od tih i stvarno ih želim nešta naučiti, stvarno mi je lijepo u razredu, tako da sam više puta radila i iznad 70, ako je trebalo nekoga dodatno ispitati i nikaad mi to nije predstavljalo problem. Druga je stvar, kad npr. imam mali razred od 12 učenika, a imam 2 takva s kojima stvarno sve stignem i u manje sati, a tjera se forma, pa moram odraditi sve čak i ako je u pitanju 4 sata subotom, tj. 2 subote po 4 sata, koja mi se smiješe već sada, a realno uopće nema potrebe za tim.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A što se tiče naknade, pravo na naknadu za njegu oboljelog dijeteta mlađeg od tri godine života, zaposlenik ima u iznosu od 100% od osnovice.
    da, ali to nije 100% od plaće
    dakle, smanjuju ti plaću bez obzira dal si na bolovanju zbog djeteta ili zbog sebe (meni je finacijski potpuno isto hoću li dobiti 70% svoje plaće ako sam ja na bolovanju, ili 100% osnovice ako mi je dijete bolesno - razlika je 30ak kuna)

i briga me da li će me netko mijenjati ili ne, ako me ne mijenja za moj predmet. jer, ok, njemu/njoj će zamjenu platiti, a odrađivat će svoje sate, kojih će na kraju imati viška i završit će s nastavom možda i ranije (ali joj neće smanjiti plaću zbog toga)
    a ja kad se vratim moram i onako nadoknaditi, a to meni nitko neće platiti, a odrađivat ću prekovremene
    dakle, u tom slučaju mi je sasvim svejedno hoće li netko održavati svoju nastavu u mojoj satnici, ili će klinci biti slobodni

ovakav sustav stvarno nije fer

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Naravno da nitko ne može znati na početku šk.god. što će se sve tijekom dogoditi, ali zato već sad npr. može se znati kome će falit sati a tko će imati viška. Prema tome, ponavljam, ravnatelj je taj koji treba osigurati da se nastava može održati. Točno je da je sve to dosta relativno i da ovisi od škole do škole, jedni će tolerirati manjak, drugi ne. Sigurna sam da ni mnogi ravnatelji zapravo ne zanju što je tu zapravo najbolje, nego onda kroje politiku po vlastitom nahođenju.
    A što se tiče ovih zamjena za bolovanje, kod mene ravnatelj određuje tko će biti na zamjeni i koji predmet će raditi. Ne znam može li te ravnatelj prisiliti da radiš nešto što nije tvoja struka.
    Ja osobno znam da ću najvjerojatnije ići linijom manjeg otpora i odraditi sve što treba, nažalost, iako vjerojatno nebi trebala. Ali jednostavno nemam sad snage sad trošiti energiju tu, imam dovoljno drugih briga i važnijih prioriteta.
    Posljednje uređivanje od ježić : 25.03.2011. at 08:30

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A što se tiče ovih zamjena za bolovanje, kod mene ravnatelj određuje tko će biti na zamjeni i koji predmet će raditi. Ne znam može li te ravnatelj prisiliti da radiš nešto što nije tvoja struka.
    Ja osobno znam da ću najvjerojatnije ići linijom manjeg otpora i odraditi sve što treba, nažalost, iako vjerojatno nebi trebala. Ali jednostavno nemam sad snage sad trošiti energiju tu, imam dovoljno drugih briga i važnijih prioriteta.
    Zašto bi to bila prisila, meni bi to čak bilo logično. U jednoj školi u kojoj sam radila pred par godina je bila praksa da se čuješ s onima koji idu na zamjenu i samo ih ukratko uputiš šta da daju učenicim da rade, rješe radnu bilježnicu, ispišu si najvažnije, a onda bi ja to na ponavljanju prošla još malo detaljnije i objasnila one stvari koje smatram najvažnijima za shvatiti i to je to. na kraju ako bi mi falilo sati za stvarnu realizaciju ili provjeravanje nitko nije sitničario ako bi odradila i koji sat više.
    Vjerovatno se na toj formi inzistira zbog pojedinaca, raznih....

Ja bi se red par godina vjerovatno puno više zalagala za razno razna prava, ali sada se slažem s tobom, idem linijom manjeg otpora, odradim na čemu se inzistira i nastojim se ne živcirati, znam da radim dobro i da je učenicima dobro, a i jedva čekam ići kući. Ipak ne mislim da je to dobar stav ustvari zbog takvih stavova i imamo ovakve probleme, ali lako se žaliti i očekivati da bi to netko drugi mogao riješiti..... Eto sad ću se sama sa sobom posvađat, još!!!

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Kod mene je obično praksa da onome tko me mijenja moram napisati tri puta detaljnjiju pripremu za taj sat nego što bi ju napisala sebi, tako da netko tko nije stručan može to što bolje odraditi. I na kraju, opet kad se vratim moram to sve detaljno proći. Desilo mi se par puta da učitelj koji me mijenjao nije napravio pola onoga što sam napisala da treba nego je sat završio po nekom svojem, sasvim drugačijem planu. Tako da su mi te zamjene ponekad zaista veća tlaka nego biti na bolovanju.
    A što se tiče ovog stava, nisu samo naši stavovi krivi za ove probleme koje imamo u školi. Svaki normalan učitelj će gledati i napraviti onako kako je najbolje za svoje učenike. Dok sam bila mlađa, bila sam puno više entuzijastična i davala sebe daleko više nego što je trebalo u taj posao, ali mi je s godinama dosadilo biti Don Quijote. Sad napravim sve što treba u toj školi da mi savjest bude čista, ali za puno toga nastojim ne uzimati stvari k srcu. Posložila sam si ljestvicu prioriteta u životu i škola mi nije na prvom mjestu. Vjerojatno nažalost, ali gledam to kao posao na koji idem da bi mi oni veći prioriteti na ljestvici mogli normalno funkcionirati.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A što se tiče ovog stava, nisu samo naši stavovi krivi za ove probleme koje imamo u školi. Svaki normalan učitelj će gledati i napraviti onako kako je najbolje za svoje učenike. Dok sam bila mlađa, bila sam puno više entuzijastična i davala sebe daleko više nego što je trebalo u taj posao, ali mi je s godinama dosadilo biti Don Quijote. Sad napravim sve što treba u toj školi da mi savjest bude čista, ali za puno toga nastojim ne uzimati stvari k srcu. Posložila sam si ljestvicu prioriteta u životu i škola mi nije na prvom mjestu. Vjerojatno nažalost, ali gledam to kao posao na koji idem da bi mi oni veći prioriteti na ljestvici mogli normalno funkcionirati.
    Slažem se, naravno da ima tu puno faktora i nisam htjela reći da smo si u potpunosti sami krivi, ali činjenica je da djelomično jesmo, a tu definitivno ubrajam i sebe.
    Da ti u potpisu ne piše godište (80, jel ne?) mislila bi da si..... pred penziju! a još si godinu mlađa od mene, a ja sam još totalno mladaaaa. I ja također imam jako dobro složene prioritete, pa iako se skromno smatram odličnim profesorom, posao mi nikada nije bio na prvom mjestu, a od kada imam dijete pogotovo nije.
    neme veze s temom, ali dirnuo me tvoj potpis, pa ti moram zaželjeti svako dobro u ostvarivanju cilja da postaneš majka i naravno da se moraš nadati.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Slažem se, naravno da ima tu puno faktora i nisam htjela reći da smo si u potpunosti sami krivi, ali činjenica je da djelomično jesmo, a tu definitivno ubrajam i sebe.
    Da ti u potpisu ne piše godište (80, jel ne?) mislila bi da si..... pred penziju! a još si godinu mlađa od mene, a ja sam još totalno mladaaaa. I ja također imam jako dobro složene prioritete, pa iako se skromno smatram odličnim profesorom, posao mi nikada nije bio na prvom mjestu, a od kada imam dijete pogotovo nije.
    neme veze s temom, ali dirnuo me tvoj potpis, pa ti moram zaželjeti svako dobro u ostvarivanju cilja da postaneš majka i naravno da se moraš nadati.
    Ma i ja se smatram mladom, nego sam samo htjela reći da sam se stvarno lomila u školi dok sam došla friška s faksa. Sve u nekakvoj nadi da ćeš dokazati svima kako si dobar radnik, marljiv, kreativan, ambiciozan, srdačan, uvijek dostupan... S vremenom sam naučila da od toga nema baš puno koristi osim eventualne pohvale, tapšanja po ramenu i puno izgubljenog vremena, živaca i snage. Najgore je u tome što sam ja takav tip kojeg strašno boli nepravda i nikad me nije bilo strah reći što mislim. Nekako mi se čini da je taj teret najviše na našim leđima; ovi koji su pred penzijom nemaju više ni volje ni želje raspravljat se, oni koji su tek počeli raditi previše se boje. Samo što nemam snage sad još i za to. A osim toga dobila sam i dovoljno puta mokrom krpom po glavi da znam kad je bolje držat jezik za zubima, a kad se isplati boriti.
    Ja sam posložila prioritete, vodim neke druge borbe. I da, kao što u potpisu stoji, još se nadam. To mi barem ne može nitko uzeti.
    Slažem se u potpunosti s tobom, i sigurna sam da bi mi odlično zajedno funkcionirale u bilo kojoj zbornici.
    Hvala ti na lijepim željama!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •