Citiraj apricot prvotno napisa
dojenje, naime, ne zadovoljava samo nutritivne potrebe, već i emotivne, pa mu nikako ne bi bilo dobro uskratiti bilo što od toga.
e, pa ja moram stat u kontru ovoj tezi... moje mišljenje je da dijete svoje emotivne potrebe ne zadovoljava isključivo sisanjem dojke, nego
a) sisanjem općenito
b) blizinom majke tj. dodirom koža na kožu za što nije uvijek potrebno imati dojku u ustima

moje iskustvo:

Rok je lijepa i velika beba koja mjesečno dobiva po 1,3kg. dojim na zahtijev koji je on sam definirao na svaka 3-4 sata (što ponekad pobjegne i na 1,5 do 7 sati). kad ga stavim na dojku on jede nekih 5-10 minuta, a onda počne natezat bradavicu, okretat glavu i plakat - slično kao kod Thore. pa ju opet uzme, potegne 1-2 puta pa zaplače i tak nekoliko puta. onda sam shvatila da dijete jednostavno ima potrebu sisat, ali ga (pošto je sit) smeta mlijeko koje i dalje pri sisanju curi. tada mu u tom položaju (dakle na goloj dojci da osjeti moj dodir i miris) stavim dudu u usta i on zaspi za manje od minute!

ergo, guranje sise u usta svaki put kad dijete kaže 'kme' i izbjegavanje dude nisu baš uvijek tako savršeno rješenje kakvo se na ovome forumu stalno propagira...