oprostite ali nemogu naći temu
koji zakon regulira porodiljnu naknadu za mame koje nisu na birou,imaju prebivaliste u RH preko 5 godina i zdravstveno su osigurane.treba mi za frendicu i prilično je hitno.Hvala
oprostite ali nemogu naći temu
koji zakon regulira porodiljnu naknadu za mame koje nisu na birou,imaju prebivaliste u RH preko 5 godina i zdravstveno su osigurane.treba mi za frendicu i prilično je hitno.Hvala
zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama:
http://forum.roda.hr/threads/40121-Z...SKIM-POTPORAMA
s tim da se na nju, ako je kućanica, studentica, učenica, odnosno ne traži posao, odnosi dio o rodiljnoj i roditeljskoj brizi:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2709
ili rodiljna i roditeljska pošteda, ako ostvaruje dohodak na neki drugi način:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2708
laky, odgovor na tvoj upit ti je pod drugim linkom koji ti je lut napisala - rodiljna i roditeljska briga.![]()
laky, ubacit ću ti se u topic jer je moja kuma u istoj situaciji (s tim da je prijavljena na burzi). Već sam gnjavila neke drage ljude, ali sad imam novo pitanje pa da ga ovdje ubacim.
Jesam li ja dobro skužila iz http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2708 da nezaposlene trudnice ne primaju rodiljnu naknadu za onih 28/42 dana prije termina? I da im je plaćen staž do djetetovog 1. rođendana?
laky, očisti inbox! moramo se dogovoriti oko primopredaje
Tako je, ne primaju naknadu prije zato sto je tih 28 dana obavezna posteda od rada.
S obzirom da nezaposlena trudnica nema od cega biti postedjena (vise manje) onda naknada ide od dana rodjenja djeteta.
Sto se tice staza za vrijeme trajanja porodiljnog, da ima pravo svaka nezaposlena mama, imale su pravo i prije ali im nitko nije to govorio.
Ako se ne varam, za upis tog staza mora se pisati poseban zahtjev.
Ako ne trazis neces ga ni dobiti, po tom principu to radi![]()
hvala puno
Za staž se ide u mirovinsko, potrebno je ponijeti radnu knjižicu i obrazac iz NN.
Mislim da je rok za predati zahtjev 6 mj.
ako sam dobro shvatila, ako nisam, molim vas ispravite me.
znaci, ja kao nezaposlena mama, primam porodiljni od 1663 kn. i to do djetetove prve godine zivota. nisam znala da se to racuna kao staz. znači da je?? ako je, sad mi bebac ima 3 ipo mjeseca, jos imam vrimena da odem sredit sve te potrebne papire. jer ako imam pravo, zasto bih to propustila.
Kao nezaposleni roditelj, bez obzira primate li rodiljnu naknadu ili
ne, imate pravo na priznavanje staža u prvoj godini djetetova života.
Potrebni dokumenti su:
izvadak iz matične knjige rođenih za dijete,
domovnica za dijete,
potvrda o prebivalištu i roditelja i djeteta (iz MUP-a),
ako su oba roditelja nezaposlena, tada je potrebno dati izjavu o dogovoru koji će roditelj koristiti ovo pravo na staž, u protivnom izjava nije potrebna,
radnu knjižicu roditelja koji će koristiti pravo na staž,
kopija osobne iskaznice roditelja koji ce koristiti pravo na staž,
tiskanica M-1P (kupi se u knjižari ili papirnici).
Sva se dokumentacija podnosi područnoj službi HZMO-a, Odjelu matične evidencije, prema prebivalištu roditelja. Pravo na staž
se ne odobrava rješenjem (kao kod dodatnog rodiljnog dopusta), već je
vraćena kopija tiskanice M-1P potvrda o priznanju svojstva osiguranika.
Staž će u radnu knjižicu upisati HZMO.
izvor: http://blizanci.forumn.net/t1388-upi...aposlene-majke
marsupilami puno ti hvala!
znaci, nije mi prosa rok za tu predaju?
nista, kroz ovaj tjedan cu otici to sredit.
cure i ja sam predala radnu knjižicu za taj staž
meni je sada istekao porodiljni staž...
da li ja moram ići na hzmo ili će mi oni poslati knjižicu?
i kakva je procedura ,opet moram ići na biro se prijaviti u nekom roku ili kako?
gospođa na birou mi nije znala to objasniti.
evo ako će nekome pomoći...
po knjižicu se mora ići,tako je sigurnije.
slijedi prijava na biro nakon porodiljnog.
na mirovinskom za upis staža trebaju sljedeći dokumenti:
- sod (ispuniti i potpisati)
-M 1P, M 2P ( majka potpisati)
-radna knjižica (original i kopija)
-preslika osobne iskaznice za majku
-originali uvjerenja o prebivalištu za osobu koja podnosi zahtjev i dijete
-kopija domovnice za dijete
-kopija rodnog lista za dijete
Pozdrav! Evo sad sam se tako opet zbunila. Nezaposlena sam godinu i 3 mj. Od šestog mj.prošle godine nisam prijavljena na zavodu za zapošljavanje jer sam planirala trudnocu u mpo postupku a znala sam da nemam pravo na 100 % porodinjog bez godine dana neprekidnog radnog staža. Trudna sam 4 mj. i imam zdrastveno pa me sad zanima pošto nisam na zavodu za zapošljavanje na koji nacin mogu ostvariti pravo na porodinji nakon rođenja djeteta u toj nekoj visini od 1600 kuna?
marijakr, znaci ti se vodis na zavodu za zaposljavanje?
kad sam ja predavala sve potrebne papire za ostvarit pravo na prodiljnu naknadu od 1663kn ( i ja sam nezaposlena) , trebala mi potvrda s HZZ-a da sam nezaposlena i trebala sam imati potvrde s biroa zadnjih 9 mj, da sam se uredno javljala na biro. e sad, u koliko se ti ne vodis na hzz-u neznam kako to ide. mozda se javi koja cura koja je bolje upoznata od mene
Drage moje...trebala bih informaciju...naime ja sam zaposlena na neodređeno, i krećemo u mpo postuke...recite mi ako uspijemo ostvariti trudnoću na kakav porodiljni ja imam pravo,obzirom da sam na određeno, ali imati ću godinu dana neprekidnog staža? Idem na onih 1663 ili više?
Hvala
hehe išla sam napisati na određeno...sorry...na određeno sam![]()
Molim vas odgovor ako koja zna odgovor, radim već 6mj nakon porodiljnog se vratila na posao,i plaću sam dobila samo za 2 mj rada i to dio,sveskupa 4tis.kn. Dakle debelo i kasni plaća. Sad se spremam u novi MPO postupak i zanima me koliki će mi biti prosjek? Znam da računaju zadnjih 6mj,ali u mene je par mj 0kn!