Dečku se bliži prvi i pomalo razmišljam o torti. Dobila sam recept za tortu od sviježeg sira, al dečko mrzi sviježi sir, ako ga slučajno namiriše nema šanse da jede.
Kakve ste vi kolače pravili svojim klincima? Koji slador da koristim, agavin?
Dečku se bliži prvi i pomalo razmišljam o torti. Dobila sam recept za tortu od sviježeg sira, al dečko mrzi sviježi sir, ako ga slučajno namiriše nema šanse da jede.
Kakve ste vi kolače pravili svojim klincima? Koji slador da koristim, agavin?
Ovisno tko dolazi na ročkas, znala sam raditi po dvije torte, dakle, jednu za starije, onako s orasima i čokoladom, tešku, kaloričnu i jednu za djecu, obično neško od keksa i lagane kremice.
ja sam za prvi rođendan napravila dvije torte: za goste ferrero rocher, a za malu slavljenicu sam napravila tortu od: sloj palente, sloj gnječene mrkve, sloj palente, sloj gnječenog graška i sloj palente u malu šalicu premazanu maslinovim uljem, malo sam ohladila, izokrenula, stavila svječicu i slavljenica je skoro cijelu pojela
nisam htjela za rođendan uvoditi novu namirnicu pa sam joj smiskala omiljene sastojke, umjesto ovih mojih može i griz i voće (no mojoj je omiljena mrkvica)
Ne pravimo nikakvo veliko slavlje, uglavnom samo obitelj. A baš bi htjela slatku tortu koju može i on. Tipa tijesto od integralnog brašna, neka kremica nešto...
A da malo modificiraš Monte-kolač? Možeš staviti na dno Petit-keks ili neke integralne ( ribane ili cijele i namočene mlijekom). Naravno da može i biskvit.
Kremu napraviš od litre mlijeka, oko 200 g Gustina i šećera po želji ( oko osam ravnih žlica). Možeš i ne moraš dodati putra u ohlađenu kremu. U 1/3 kreme stavi čokoladu da budu dvije boje. Ili, skuhaj slatko vrhnje i čokoladu ( kao panna cotta) pa to stavi na samo bijelu kremu. No, možda je premali za vrhnje.
Ima na receptima i tema Monte-kolač. I mislim da lijepo izgleda. Bijelo-smeđe. I još malo ukrasiš...
ja sam radila od Petit keksa i jabuka (i puding od vanilije) i okolo šlag od slatkog vrhnja i svi i mali i veliki su jeli i bilo im je fino.
mi smo za 1 rođendan imali šarenu "tortu"
u okrugli kalup sam izlila skuhani griz, pa puding od vanilije, pa puding od čokolade i posipala šarenim mrvicama...
klinci oduševljeni....
( a i veliki su je smazali)![]()
Posljednje uređivanje od Lucas : 03.02.2011. at 12:48
Evo ti Aprina rođendanska torta:
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=238&Show=2778Za prvi rođendan dajemo prijedlog za prvorođendansku tortu:
Kalup obložite prianjajućom folijom.
Skuhajte palentu, odnosno griz na vodi ili rižinu mlijeku, što će kad se stvrdne „glumiti“ biskvit.
Za „kremu“ možete birati slatke ili slane namirnice (prokuhano i zgnječeno voće ili povrće), ovisno o tome što dijete više voli. U kalup naizmjenično slažite palentu i/ili griz te pire od voća ili povrća, nastojeći složiti boje, da „torta“ izgleda što zanimljivije. Mi smo stavljali pire od graška, brokule i buče. Kad dođete do vrha kalupa (biskvit mora biti i na dnu i na vrhu), stavite u hladnjak da se stvrdne, okrenite naopako i zabodite svjećicu.
Proslava vašega djeteta, ali i vaša, može početi!
(na kraju stranice)
Ako imaš priručnik "Iz Rodina kljuna", tam ti je sa slikama!![]()
ja volem aprii torta super izgleda, i ideja je fora, al ovaj
je ipak malo pretjeran
enivej, ako se odlučiš za konvencionalnu varijantu, a slavljenik će ionako bit zbunjen od svega i bitne su mu samo svjećice, ja glasam za biskvit+voće+šlag (pravi šlag).
Torta od griza:
Skuhas griz na soku od jabuke, stopostotnom. Ne treba secer, a moze. Mozes ga kuhati i u soku od visanja, bit ce sve crveno. Onda pomijesas visnje u tu smjesu i izlijes u kalup ili sto vec hoces. Na vrh ide puding, ali mozes i bez toga, ako ga ne zelis dati djetetu (ili napravis puding sama, od jaja, secera i brasna). Ohladis u frizideru.
Druga varijanta je Zlatko - palenta kuhana u soku od visnje, s visnjama, jel. Zapece se kratko u pecnici.
Oba su jako njam.
E bas sam trazila recept za tortu.
Bez šećera, keksa, mlijeka itd.
Hvala za ovaj recept s palentom i sa grisom.
Izgleda super, šareno.
No, imate li ideju od kojeg voća se može raditi a da bude tako vesela.
Svo voće obično bude bez boje nakon što se skuha.
Jao, RozaGrozina temamemories...
Inace, zasto moras skuhati voce? pa djeca smiju svjeze voce. maline ne gube boju, ni jagode, ni borovice ni grozde. banane, sljive....
Da, da, poslije sam se sjetila bobicastog voca.