Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Mermelada od naranača

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Mermelada od naranača

Uf jutros me uhvatilo ludilo pisanja recepata, pa evo govorim da podjelim ovaj mrak recept sa vama. MM i ja smo ludi za mermeladama, već godinama imamo jedan te isti doručak, tost sa maslom i domaćim mermeladama a ova nam je jedna od najdražih (uz onu od smokava i onu od kupina).

Najbolje je kad su naranče domaće jer onda bez razmišljanja možemo koristiti i koru koja ovoj mermeladi daje onu finu gorkastu aromu. Ja uvijek pravim malo veće količine jer treba poslat sestri, dat mami, frendicama i dok svima podijelim nama ostanu 3-4 teglice koje nam ne traju duže od mjesec dana. Za nekih 3,5 kg mermelade potrebno je oko 3-4 kila naranača i 2 limuna (koja procesiramo potpuno isto kao naranče). Ne znam točne mjere jer je u mojoj kuhinji sve od oka i po osjećaju.
    Narančama se oguli kora, ali jako jako tanko, skoro da se prozire. Kora se nasjecka u tanke prutiće od otprilike 2-3 milimetra debljine i zakiša u zdjelu sa 1 čašom vode, da se ne osuši dok ne završimo ostali posao. Ovisno koliko gorko volite toliko kore se stavi. Ja otprilike nasjeckam 2/3 kore a ostatak bacim.
    Tada se naranče prepolove na pola i iscijede. Ako imate ono električno cjedilo Blago vam se! Ja nemam, tako taj posao uvijek traje u nedogled. Kad se naranče napokon ocijede sok se ulije u onu zdjelu sa vodom i korom, pice (košpice) i ono sočno što je ostalo na cjedilu ubacimo u jednu zdjelicu za kasnije, trebat će nam za pektin, a ovim sad ogoljenim i iscijeđenim polovicama naranči se iznutra sastružu membrane. Membrane nam trebaju! Onaj debeli mesnati blijedo-žuti dio koji se nalazi između membrane i kore bacamo jer je pre gorak za ovu verziju mermelade.
    Dakle sad imamo zdjelu sa sokom od naranči, isjeckanim korama i vodom, imamo pice i meso naranči sa cjedila i imamo membrane. Naravno u to sve smo uklopili i sok od ona 2 limuna, njihovu koru, membrane i pice.
    Ako je zdjela u kojoj ste držali kore od naranči dovoljno velika onda nastavite raditi sa njom, ako nije, dobro je uzeti dovoljno veliku zdjelu, u koju može stati oko 4 L soka razrijeđenog sa vodom.
    Dakle, u sok i narančine kore, pored one 1 čaše vode s početka priče, dodamo još otprilike 3 L vode. Membrane, pice i meso svežemo u pamučnu gazu i umočimo u sok. Ostavimo preko noći u frižideru da se lijepo prožmu svi sastojci.
    Ujutro, sve iz zdijele prebacuje se u dubok lonac, Gaza sa membranama i ostalim “goodies” vezuje se za dršku od lonca pamučnim koncem (tj. koncem koji se može kuhati) i uroni u sok. U drugu, malenu gazu, vežu se 30 sjemenki Kardamoma, i isto tako zavežu konopcem za dršku lonca i urone u sok. Stavi se kuhati na jakoj vatri sve dok ne provri, kad provri smanji se na srednju i nastavi kuhati sat i pol u poklopljenom loncu. Sljedeći korak je cukar. Nakon što je dosta toga izvrilo u tih sat i pol,vade se gaze sa membranama i kardamomom a ubacuje se cukar. Ovisno koliko slatko volite toliko cukara ide. Mi ne volimo previše slatko pa ja dodam 1.5 kg cukara. Dobro se promiješa i nastavi kuhati još jedno 2 sata. Gazu u kojoj su bile membrane može se stavit u plastičnu procjedušu i pritisnut da pektin izađe van, naravno na neki pjat ili nešto. Taj se pektin ubaci u mermeladu.
    Ako je bilo dovoljno pica i ako se dovoljno dugo kuhalo, jednostavan test na pektin trebao bi pokazati kako naša mermelada stoji sa faktorom zgušnjavanja. Uzmite 1 žlicu ključale mermelade i stavite je na čisti bijeli pjat. Nakon 5-6 minuta, ako ima dovoljno pektina, ta žličica mermelade trebala se fino zgusnuti i trebala bi imat teksturu mermelade.Ako nije ne očajavajte. Gazilijon puta se ni moja ne stisne, ponekad su naranče čudne, ponekad nije bilo dovoljno pica, ponekad ovo ponekad ono. Ništa što 2 vrećice Jamfixa ne može sredit. Ako niste ljubitelj tih umjetnih želatina, ima super zdravih u BioBio, samo koštaju oko 40 KN, tako da se ja nerijetko odlučujem na ovu “evil twin sister” opciju.
    Samo uspite vrećicu u ključalu mermeladu, pustite da se kuha još 10 minuta i ugasite.
    U međuvremenu, kad je kuhanje već pri kraju, bilo bi dobro sterilizirati tegle u pećnici na 90 stupnjeva jedno 20 minuta. U vruče tegle ulijevate vruću mermeladu, stavite komad celofana za pečenje i zaklopite sa poklopcem. One tegle koje ne planirate pasterizirati okrenete naopako jedno 10 minuta, vratite u normalan položaj, i pustite da se ohlade pa u frižider. Ostale tegle pasterizirate i kad se ohlade spremite na tamno i hladnije mjesto.

Malo je kompliciranija ali se stvarno isplati trud.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Joj hvala ti puno. Obožavam naranče, ali nisam nigdje našla neki recept za marmeladu koji bi mi se dopao. Jedino ne znam gdje da kupim sjemenke Kardamoma?

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Svaka cast!! Izvrstan recept! Cuvam ga za prvu priliku kad od I.mame dobijem domace narance :D
    Hvala!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Asila ako ti ostane kora možeš napravit arancine, ja ne pravim jer nakon što napravim ovu mermeladu nema živaca još se peglat i sa njima
    Sunčica imaš u BioBio, vrečica meni traje evo već mjesecima, a stavljam u skoro svaku mermeladu, daju super aromu.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ne znam da li mi je poznata ta aroma, ali vidim da se puno koristi i za kolačiće.
    Imamo dva bio dućana u gradu pa ću potražiti u oba. Hvala

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Roza, sve mi se cini da cu te jednog dana zazvat i pitat kako se pak rade arancine

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Asila prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, sve mi se cini da cu te jednog dana zazvat i pitat kako se pak rade arancine
    Može može, po mogučnosti nek to bude taman kad ti svekrva donese domaće naranče
    Uf btw. vrijeme je više da odemo na tu kafu!

Sunčica nema na ćemu nadam se da će te uživat; budem skoro napisala i recept za mermeladu od smokava i vina, i za mermeladu od kupina i jabuka. To su isto hit mermelade u našoj familji

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kolki je špiro
    sve ljepši i ljepši

neću kuhat marmeladu, samo sam to došla reć

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

bravo RozaGroza!
    ja sam radila prije par mjeseci od mandarina pekmez i ispao je odličan!

(OT da Špiro je već veliki dečko...sjećam se kada si brojila dane do poroda )

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vrijeme leti!! Već prvi rođendan uf...

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja već kupila sjemenke
    A marmelada od smokava mi je najnajnajnajdraža od sveg na svijetu

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

U brza si, svaka čast
    Evo ti jedan brzinski recept za mermeladu od smokava, trust me nečeš se prevariti, božanstvena je, skroz novi okus mermelade od smokava. Meni definitivno najdraža, ovo ljeto sam valjda sama pojela cijelo kilo mermelade malo po malo

3 kg miješanih smokava, opranih pa prepolovljenih
    2 žlice smeđeg cukara
    2 dcl crnog vina
    1 dcl vode
    žličica sjemenki kardamoma
    sok od 5 limuna
    kora od 3-4 limuna U loncu kuhati smokve, sjemenke kardamoma u gazi privezane za lonac, sok i koru od limuna, vodu i crno vino. Nakon 1 – 1,5 sata (ovisi da li su se smokve raspale) ubaciti cukar i kuhati još 5 minuta. Izgasiti vatru, baciti gazu sa kardamomom, te usitniti voće sa štapnim mikserom. Uliti u sterilizirane staklenke pa dalje pratiti postupak za pasterizaciju.

Yummy! Ja dok sam je imala svako jutro nju mazala na domači raženi kruh i bijela kafa...sad mi zazubice idu kad se sjetim. ALi nema je više do sljedečeg ljeta, pola dala pola pojeli odma.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

nisam još probala marmeladu od naranča al mogla bi bit dobra, ja najčešće radim od jagoda i odlična je; a imam ih u izobilju i domaće su. kroz ljeto ne znam kamo bi s njima pa u torte, kolač, đem, marmeladu...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo danas ulazim u pravljenje džema od limuna..imam nekoliko kg viška domaćih limuna. Radila sam do sada sirup i limuncetto ali sad ću prvi put raditi džem.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj stellita prvotno napisa Vidi poruku
    evo danas ulazim u pravljenje džema od limuna..imam nekoliko kg viška domaćih limuna. Radila sam do sada sirup i limuncetto ali sad ću prvi put raditi džem.
    Recept molim...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ja molim i recept od kupina. Ovaj od naranče mi se čini jako fini, budem probala!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

2 kg limuna
    1 kg šećera
    pola žličice cimeta ili kardamona

Limune dobro oprati, dobro ih izbosti te staviti u zdjelu s vodom , da bude dovoljno vode. Vodu mijenjati često , unutar 3 dana koliko limuni trebaju u njoj biti. 4. dan uzmete limune narežete ih, koštice maknite. Veći dio tako narezanih limuna ili propasirajte ili zmiksajte štapnim mikserom (sto imate pri ruci) , a dio limuna ne pasirajte nego u komadićima ostavite s onim propasiranim. (ja ostavim cca 2 limuna). Stavite u teću, neka počme lagano kuhati pa dodajte šećer i lagano ukuhajte. Mozete dodati malo cimeta ili kardamona po želji. Ja kuham jedno 15-20minuta. Provjerim na tanjuriću jel se zgušnjava jer želine ne volim dodavati. Nakon što je gotovo puniti u staklenke.
    Posljednje uređivanje od stellita : 04.02.2011. at 10:30

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mogu pitat zašto se namaču u vodi tako dugo i voda se baca?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Namaču se da bi što više omekšali (time i rupice koje se moraju izbosti) i da se izvukla gorčina iz kore...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Stellita super recept, taman imam jedno 3-4 kila limuna još na stablu, pravim u ponedjeljak i javim kako je ispalo

Evo recept za ovu mermeladu od kupina:

900 grama kupina
    3 veće očišćene i na kockice nasjeckane jabuke
    3-4 žlice smeđeg cukara
    žličica sjemenki kardamoma
    1 dcl vode
    sok od 3 limuna

Nasjeckane jabuke kuhati u 1 dcl vode pustiti ih da vriju 15 minuta, tada ubaciti kupine, sok od limuna i dobro promiješati. Sjemenke Kardamoma staviti u gazu, vezati (vezati za ručku lonca) te ubaciti u voće, i kuhati dok se kupine skroz ne omekšaju, otprilike 1 sat, pri kraju ubaciti cukar, kuhati još 15 minuta pa izgasiti. Gazu sa sjemenkama baciti a voće usitniti u finu mermeladu sa štapnim mikserom. Uliti u sterilizirane i još tople staklenke, poklopiti i pasterizirati. Držati na tamnom hladnijem mjestu do 6 mjeseci.
    Savjet: ukoliko se mermelada ulije u malene staklenke dovoljno je poklopiti celofanom i poklopcem, okrenuti da stoji naopako jedno 15 minuta, pa tada pohraniti u frižider.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 04.02.2011. at 19:29

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hvala Roza!

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jel ima neki jednostavniji recept?

Ja bih probala s mandarinama stiže mi 20kg domaćih.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja to jako jednostavno napravim. Sa želinom. Lani sam radila i do ljeta je bilo finog pekmeza u frižideru.
    Mandarinama operem koru, bez obzira bile domaće ili ne, jer nikad ne znam da li su špricane.

Iscijedim ih kao kad radim sok, tako da svo "meso" bude unutra, u soku, a bijele kožice ne. To je sa mandarinama prilično jednostavno. Još jednostavnije sa juicerom, ( ali ne sa sokovnikom.)

Ostalo radim po uputama na vrećici. Za par minuta gotovo.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 04.11.2014. at 15:05

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja bih bez želina

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Želin je pektin, prirodna tvar, koju sadrže biljke. I mrva konzervansa limunske kiseline, koju ionako moraš staviti. Ili će se pokvariti za čas.
    http://e-brojevi.udd.hr/440.htm

Želinom štediš vrijeme i novac, te si sigurna u uspjeh. No, kako god želiš.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ima neki jednostavniji recept?

Ja bih probala s mandarinama stiže mi 20kg domaćih.
    zelene jabuke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •