Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Upravljanje budžetom

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Upravljanje budžetom

Imala sam zanimljivu čakulu sa prijateljicama o prioritetima u upravljanju budžetom. Neke prednost daju cipelama, madracima za spavanje, neke prednost daju markiranoj odjeći i kozmetici, neke štede po raznim štednjama i sve što mogu kupuju kod kineza, neke prednost daju raznovrsnoj hrani i troše na to velike količine novaca i frižideri zatrpani, neke troše mnooooogo na igračke za djecu, neki štede jer vole putovanja. Ima ih u minusima, kreditima ima ih štedljivih. Čemu vi dajete prednost kod trošenja para? Kako upravljate budžetom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Čemu vi dajete prednost kod trošenja para? Kako upravljate budžetom?
    Prednost imaju krediti, režije, osiguranja, štednja, voće i povrće, ostatak hrane, potrepštine za dijete (npr. obleka), a dalje ako što ostane. Na žalost u zadnje vrijeme ne ostane ništa.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne kuzim pitanje? cemu dajem prednost upri raspodjeli novca.
    pa dajem prednost podmirenju potreba i to osnovnih, hrana i stanovanje.
    vjerujem da vecina roditelja tako zivi. ovo sto pises da neko daje prednost markiranoj robi mi se cini kao osoba koja nema familiju. jer mi nije bas najjasnije da cu kupiti torbu od 2000 kn, ako nemam za hranu i sve rezije/kredit, a djete je oko mene. mozda bi si takvu ludost dopustila da sam sama i sl.
    na ovom forumu ces uglavnom naci da su osnovne zivotne potrebe prve, a ostalo kako se moze.
    u prilog tome evo ti par linkova o takvim stvarima kako ljudi trose novac:
    antirecesijske mjere u vasem kucanstvu
    fakultet u doba recesije
    popusti, snizenja

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

prednost ima ono što se mora platiti, ali to nema veze npr s guštom neplanirane kupovine cipela
    misliš, jesmo li sklonije čuvati u čarapi ili trošiti, i na koje stvari s guštom trošimo kada su nam vremena financijski naklonjena?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    prednost ima ono što se mora platiti, ali to nema veze npr s guštom neplanirane kupovine cipela
    misliš, jesmo li sklonije čuvati u čarapi ili trošiti, i na koje stvari s guštom trošimo kada su nam vremena financijski naklonjena?
    Upravo to!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pa ja nemam ništa niti u čarapi,ni pod madracem,ispod parketa,na tavanu...
    Rado bi trošila na svakakve gluposti,od kojih većinom na djecu ili na putovanja(koja luda maštanja!)-kad bih imala novaca.Kako ih nemam,živim kao ,pretpostvljam, većina ljudi danas-dođe novac,poplaćam račune,kredite,vrtić,kupim jesti,natočim auto i ostane mi za kruh

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A na prvom mjestu su uvijek djeca imala ili nemala novaca-cipele,odjeća....itd,pa onda nešto za kuću. Čak i kad imam love i odem kupiti sebi nešto, to najčešće završi tako da su oni nešto dobili(ili mm).

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj sandra23 prvotno napisa Vidi poruku
    A na prvom mjestu su uvijek djeca imala ili nemala novaca-cipele,odjeća....itd,pa onda nešto za kuću. Čak i kad imam love i odem kupiti sebi nešto, to najčešće završi tako da su oni nešto dobili(ili mm).
    Tako i kod mene!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ja kao i vecina prvo platim kredit i racune pa hranu.ostalo kako se ima. A kad bih imala nesto sa strane to bi moja djecica vec rasporedila.Jedna mama je rekla da ona i kad ide nesto sebi kupiti obicno kupi djeci,tako je i kod mene.Oni su mi bolna tocka

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mislim da rodin forum baš i nije neka ogledna populacijska skupina (ili kako već bi to nazvali statističari). ovdje su roditelji zainteresiraniji za djecu od prosječnih, pa time su im skloniji i kupovati.
    što se tiče markirane odjeće koja je moja bolna točka: moji kolege iz ureda već godinama zbijaju šale na moj račun-2007. god. ja nisam znala da postoji tommy hilfinger (ni sad nisam sigurna da li sam ispravno napisala), a ni dan danas nemam pojma o markama odjeće i mislim da sam jedina osoba u našoj generaciji koja tako živi (imam 38 god.). to sam pažljivo proučavala par mjeseci nakon sramotne epizode, i vjerujte puno se ljudi kune da ne troši na to, a istina je potpuno drugačija.
    ja sam trošila na igračke dok sam imala više novaca, a kad nisam imala djecu putovala sam. i ljubiteljica sam štednje za crne dane kao i moj muž.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nama je zdrava hrana za klinca i nas na prvom mjestu. Onda režije, kredita hvala Bogu nemamo, troškovi za pasa i mačku, pa osnovne higijenske potrebe, roba i cipele (nikakve marke), benzin...i ako ostane što, onda ulete igračke za dečka i neki hobiji za nas tipa materijal za slikanje ili žice za gitare itd. na kafu idemo 1 put mjesečno, ako.

Doduše štedimo u čarapi za ono zaista potrebno a skupo što si moramo priuštiti radi posla tipa novi kompjuter i fotoaparat koje se nadam kupiti do proljeća jer mi je oprema stara već 5 godina

Iskreno, da želimo sada otići još i na neko putovanje tipa skijanje i to u najjeftinijem aranžmanu, nemamo, mislim da nećemo putovat sljedećih 4-5-6 godina.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kada nisam imala djecu i živjela sa roditeljima oblačila sam se po posljednjoj modi, putovala i uživala.
    Sada je situacija umnogome drugačija. Plati režije, kredit, hranu, stvari za dijecu i ostane malo (većinom ništa) za moje odijevanje.
    Nema više posljednje mode.
    Torbice više ni ne gledam u dućanu. Ali nekako sve manje i primjećujem. Kao da sam sebe naučila da mi to nije više potrebno. Moji me zezaju da kaj sam djeci kupila robicu u nekom običnom dućanu (kineze ne posjećujem). Kak to da nisam išla u neki preštimani dućan?!
    Kako se neke stvari mijenjaju. Sada gledam sastav materijala, a ne marku. Sada gledam igračke, a ne torbice...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma ja svašta gledam i kupila bi ja sebi...ali to ide najčešće ovako...jooooj lijepa haljina(ne znam...450kn recimo) baš bi to htjela...mogla bih kupiti ali to je(i ona u glavi preračunavam) 2 paketa pelena i 3 kompleta robice Karlu,ili mm treba par majica ili tenisice ili za Emu cipele i papuče....itd...i tako ja okrenem leđa haljini i kupim što sam već preračunala.A kako sam sad dobila bajnih 2660kn porodiljnog-pogledam nešto i pomislim-o tome ćemo misliti kada se vratim na posao.Cenzura

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni osobno su mi prioriteti kredit, režije, što kvalitetnija hrana, osnovna obuća, odjeća ne posebno markirano(tu nemislim na neke hilfinger i sl, mislim na nešto tipa x nation za mene i okaidi za klince gdje se kupuje isključivo na akcijama), treće što je na visokoj listi prioriteta je odlazak na more na što duže i to zbog klinaca i štednje, nekako smo si zacrtali da moramo imati neke police životnog osiguranja.
    Kad bi bilo više vjerujem da bi na prvom mjestu bilo putovanja, volila bi barem ovaj naš kontinent pošteno upoznat.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Preračunavam novac u potrebe i vrijeme; o potrebama razmišljam kao o fiksnoj stvari, i nastojim ih držati low budget, što niže to bolje (nisi bogat koliko imaš, nego koliko ti malo treba - pa pazimo na potrošnju u svim segmetnima života, od režija, do odjeće, hrane, poklona, benzina... zabave), a vrijeme mi znači koliko vremena bih morala ćubiti na poslu, ja ili muž, za tu stvar. Pa ako vrijedi toga - vrijedi. Ako ne vrijedi - ne vrijedi. A doista malo toga vrijedi vremena s obitelji, u zabavi, smijehu i jednostavnoj toplini doma.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svaka vama čast!
    rodine forumašice kao i u svemu primjer, odgovorne u svakom pogledu

ja nažalost nisam takva, a nažalost, došlo mi je vrijeme da mi se svaki iole nepromišljen "izlet" skupo naplaćuje i osjeti na kućnom budžetu, sve, ali baš sve što izlazi iz ovog osnovnog okvira. al ne mogu živjet da trošim samo na hranu i režije i tako iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec. ne merem i gotovo. pa jedan mjesec zabrazdim, a drugi nadoknađujem kako god znam i umijem.

partibrejker

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cvijeto, pa nije stvar u tome (ni u najgoroj krizi) da si čovjek uskrati sve osim hrane i režija! Pa pukneš! Uplaniraš neke gušte na račun kojeg mesnog obroka, fast fooda ili nošenja robe još dan više (prije nego baciš nakon jednog nošenja... npr) - ako ne ide drugačije. A osim toga, uvijek ima zamjena za originalni gušt. Npr. ne kupujem časopise, ali u knjižnici čitam dok moja djeca listaju sve moguće slikovnice i slažu kockice iz dječjeg odjela. Umjesto kina - DVD ili divx. Domaće kokice, zamračimo, i ufuramo se da nam je baš super. Knjige čitam u digitalnom formatu, ne kupim više iz Amazona. Ima puno besplatnih sadržaja za djecu, pa i za nas. Odjeće danas ima stvarno povoljne - izbaciš si iz glave bivše marke i ideš ciljano na mjesta gdje si za malo novca daš oduška.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uopće ne mislim da je tema bila o osnovnim životnim potrebama...ili možda je?
    mislite li da je potrebno imati stan u vlasništvu?
    mislite li da djetetu više trebaju slobodne aktivnosti ili igračke?
    ili je od toga veći prioritet odlazak na izlet?
    ili pak lijepi komad odjeće za vas?

mislim da se u tome svi itekako razlikujemo, ne razlikujemo se puno u onome da svi trebaju platit mjesto di žive (ako ga nemaju), režije, hranu, gorivo...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    uopće ne mislim da je tema bila o osnovnim životnim potrebama...ili možda je?
    mislite li da je potrebno imati stan u vlasništvu?
    mislite li da djetetu više trebaju slobodne aktivnosti ili igračke?
    ili je od toga veći prioritet odlazak na izlet?
    ili pak lijepi komad odjeće za vas?

mislim da se u tome svi itekako razlikujemo, ne razlikujemo se puno u onome da svi trebaju platit mjesto di žive (ako ga nemaju), režije, hranu, gorivo...
    Osnovne životne potrebe?! To je jako diskutabilno! Nekima je to auto, nekima nije. Meni vlastiti stan je, ali auto nije, nekom je obrnuto! Jedna moja prija želi svaki mjesec nešto za sebe da si malo uljepša mjesec, ali nije kadra uštedjeti za more. Recimo L voli gledati Peppu praščić. I tako gleda kako oni skaču po blatnim lokvicama i idu na izlete. Čim okopni idemo na izlet makar bilo gdje, a po blatnim lokvicama možemo jako povoljno skakati.
    Ja ne mogu reći da sam silno uravnotežena po pitanju potrošnje. Nekada se zaletim i priuštim si nešto jer to u tom trenutku tako jako želim. Mišljenja sam da bi bilo idealno ako bi svi imali za osnovne stvari i za poneki hir.
    Samo ponekad za te neke hirove stvarno se nema.
    Evo jedne situacije. Htjela sam nove platnene pelenice jer sam shvatila da neke pelenice jednostavno nerado stavljam jer mi djeluju jako neudobne. MM je rekao da sam malo šašava i da su pelenice skroz okej i da ne fantaziram bezveze i ne razbacujem novce. Mjesec dana sam pila kavu sa vodom umijesto mlijekom i kupila novu pelenu. MM je umirao od smijeha svaki put kad bih ja išla raditi kavu. A i ja sam se podosta nasmijala sama sebi.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nekima je auto osnovna potreba (žive van grada, rade daleko od kuće, imaju djecu koja idu u školu daleko od kuće...)
    a nekima samo služi da im olakša život

tako da je i to vrlo relativno.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kad platimo stan,rezije auto ratu ne ostane puno pa nam je prioritet zdrava hrana za dijete, igracke, izleti...sve za nju, a ako pri kraju mjeseca nema vise para peglamo kreditne...uzas.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam trošila na igračke dok sam imala više novaca, a kad nisam imala djecu putovala sam. i ljubiteljica sam štednje za crne dane kao i moj muž.
    Ovo mogu potpisati od riječi do riječi. Vremena su takva da čovjek ne zna što ga sutra može snaći, pa nam nije na kraj pameti potrošiti velike svote na nešto nepotrebno.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mi trošimo na režije - kad imamo za poplaćat ih

Onda na jeftinu hranu, jer nemamo za kvalitetnu. Kad nemamo ni za onu jeftinu, malo se prošvercamo ručajući kod mojih, a za doručak i večeru mm i ja jedemo kruh namazan danima s nećim što imamo (najčešće maslacem). Jedino čega mora bit je nescafea (čiju smo konzumaciju maksimalno smanjili) i nutelle (onda mali živi od toga)

Trošimo još na stanarinu, a dugove otplaćujemo kad imamo (jer su posuđeni novci). Donedavno smo kontinuirani vraćali, posljednjih mjeseci zbog mojih otkaza štekamo.

Trošimo na onu rupu bez dna poznatu pod imenom 'naša mala makina' (kojeg isto otplaćujemo) jer stalno neki vrag krepava, a nužno nam je potreban. I na nužne higijenske potrepštine, ali isto gledamo što je gdje na akciji.

Ne da ne idemo u šopinge odjeće (osim kad malom nešto treba, ili meni kad je trebalo nešto trudničkih artikala - sve kupujemo na akcijama) ili obuće (to samo mali, kad mu doslovno puknu cipele), nego nismo više od pola godine bili ni u kinu. Tu i tamo, jako rijetko izađemo van, i to obično na neko jeftino mjesto za izać, a imamo frendove koji nas najčešće časte, pa na kraju ako i potrošimo nešto, to bude fakat sića.

Nemamo još ništa za uskoro nadolazeću bebu (to me jedino malo deprimira), koju očekujemo za 7 tj, a na to da ne trošim na drugo smo se navikli. Ni inače nisam nikad bila luda za šopingom, iako sam voljela finu šminku, no bože moj, čega nema - bez toga se može Smanjiše se jako kriteriji. Mislim da je nekad gore mojima kad me gledaju tako i koji isto imaju crkavice od mirovina, pa misle za koji smo se klinac svi skupa školovali toliko i uvijek bili pošteni kad sad nemamo ni za što.

O štednji za crne dane možemo samo sanjat... No isto tako sanjamo i o bračnom putovanju (a željeli smo sami vikend produljeni negdje u Hrvatskoj, no eto... jednog dana)

Što smo stariji, sve više se furamo na onu 'glavno da je zdravlja'

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e ripcord potpisujem te od početka do kraja....ali nakraju je stvarno najbitnije zdravlje, samo što to svi svatimo kad je kasno

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Što smo stariji, sve više se furamo na onu 'glavno da je zdravlja'
    X

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja si umišljam da sam shvatila pitanje Kao i u svemu nemam sistem. Bar ne neki fiksni. Štedim na onom na čemu mogu. Ali moram si priuštiti i onaj dio da odem i biram pa makar kod kineza. Za djecu čitam sve sastojke i na hrani i na odjećii radije ne kupim nego da kupim neprovjereno, a sebi bez grižnje savjesti kupih ljetos 3 super haljine kod kineza za cijenu pola ljetne majce kakve sam kupovala prije klinaca. I uopće me nije strah toksičnog otpada u tekstilu. Koliko sam ja sebe tetošila makrobiotikom, shiatsu masažama, neka me sad. A i nije mi do mode, tak i tak to što vidim po dućanima nit mi se sviđa nit me veseli. Ili izgleda kao da je to već netko nosio ili kao da je za britanske maturantice u grčkoj, a ono lijepo i skrojeno mogu kupit samo ako bubreg prodam i tako ili vrebam gadne rasprodaje ili se raspomamim po opskurnim dučanćićima.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ripcord, potpisujem. Iako, mene više brine budučnost no sadašnjost, mogu reći da sanjam odlazak pedikeru. I neke posjete privatnim doktorima odgađam već izvjesno vrijeme. Ono na što sam slaba su moja a i tuđa djeca, volim da im uljepšam dan. Moji su zaista super, dobri učenici i onda markica tamo, markica vamo, a plus još kamara djece od brata, djevera i seke. Al eto, ja mislim da dati djeci nije trošak, već investicija. A imat će jadni kad mislit o štednji. A i meni se još može. Kad ne bude, povlačim refu.
    I da, štedim za crne dane, uvijek može crnje biti.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeto, pa nije stvar u tome (ni u najgoroj krizi) da si čovjek uskrati sve osim hrane i režija! Pa pukneš! Uplaniraš neke gušte na račun kojeg mesnog obroka, fast fooda ili nošenja robe još dan više (prije nego baciš nakon jednog nošenja... npr) - ako ne ide drugačije. A osim toga, uvijek ima zamjena za originalni gušt. Npr. ne kupujem časopise, ali u knjižnici čitam dok moja djeca listaju sve moguće slikovnice i slažu kockice iz dječjeg odjela. Umjesto kina - DVD ili divx. Domaće kokice, zamračimo, i ufuramo se da nam je baš super. Knjige čitam u digitalnom formatu, ne kupim više iz Amazona. Ima puno besplatnih sadržaja za djecu, pa i za nas. Odjeće danas ima stvarno povoljne - izbaciš si iz glave bivše marke i ideš ciljano na mjesta gdje si za malo novca daš oduška.
    i mi štedimo na svemu, te se furamo na staru poslovicu - dok je zdravlja bit će svega

ifi daj molim te neki link na te knjige u digitalnom formatu, please
    (ja već stoti put čitam ove svoje koje imam i već sve znam napamet )

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da rodin forum baš i nije neka ogledna populacijska skupina (ili kako već bi to nazvali statističari). ovdje su roditelji zainteresiraniji za djecu od prosječnih, pa time su im skloniji i kupovati.
    .

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Posljednjih mjeseci imamo manje novaca nego prije, i prvi puta u životu moramo postaviti prioritete.
    Na sreću još uvijek imamo za ono što smatram najpotrebnijim.
    Režije, kredite, hranu koju želimo, odjeću za dijete, povremenu kavicu ili odlazak u kino. Štekamo malo sa našom odjećom jer je ona donedavno trošila dobar dio buđeta. taman ono što smo izgubili. pa kad pogledam ormar, ni ne treba mi ništa
    Na more idemo svakako, makar na rate, a skijanje ćemo ove godine ili preskočiti ili odraditi samo vikend.
    Kad smo imali više, štedili smo.
    Sad se ne osjećamo ni malo lošije, koliko imamo- toliko trošimo.
    možda i zato što sam svjesno žrtvovala bolje plaćeni posao kako bi bila više sa djetetom. Pa se kompenzacija isplatila.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam se proslu godinu fokusirala da se financijski oporavim od minusa zbog porodiljnog (iako sam se vratila ranije to je bilo na pola radnog vremena - a naravno bili smo do grla u kreditima) te da pod svaku cijenu smanjim dugove po ratama i kreditima (i samim time fiksni iznos koji svaki mjesec moram imati), narocito jer sam nakon porodiljnog dobila otkaz pa me je to prilicno potreslo jer smo se nekako opustili i trosili koliko je bilo raspolozivih prihoda, stalno vjerujuci da ce iduce godine povisica kao i prethodne...

Sad trebam napraviti neki plan za ovu godinu i malo sam u dilemi... s jedne strane zelim ustedjeti sto je moguce vise jer bi htjeli novi stan, a s druge strane ne mogu vise podnijeti rutinu stan-kuca-stan, ako vec pristojno zaradjujemo moramo malo i trositi na putovanja (to nam je zajednicka strast)... Mislim da cemo ustedjeti za bar jedno daleko (drugi kontinent) putovanje, pa makar nas to udaljilo jos godinu dana od novog stana... Inace, kupujem obicnu hranu, odjecu na snizenjima, za dijete se zezam da radi kao manekan za Lidl, igracke kupujem rijetko jer se ionako manje igra s njima a vise ludira i tako... Cak sam i na posao pocela nositi gablece, 20kn ustede dnevno dobro dodje...

PS - ali jos uvijek igram svaki tjedan loto - nada umire zadnja

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    PS - ali jos uvijek igram svaki tjedan loto - nada umire zadnja

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Potpisujem X debelo

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Prednost imaju krediti, režije, osiguranja, štednja, voće i povrće, ostatak hrane, potrepštine za dijete (npr. obleka), a dalje ako što ostane. Na žalost u zadnje vrijeme ne ostane ništa.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

uvijek mi je najvažnije podmirit kredit, režije i to što imam što za jesti da zadovoljim osnovne potrebe, a za ostalo će se uvijek naći novci. Ne kompliciram nikada ako mi se nešto dopada ne igra mi ulogu dal će to koštat nekoliko kuna ili malo viši glavno da sam ja zadovoljna.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Meni je glavno kupit hranu. Uf, samo o tome i razmišljam. Imat kredit mi i ne pada napamet. Režije redovito majka plaća. Višak uredno spremam sa strane, ali su mi putovanja i večere s prijateljima bolna točka na koje većina novca odleprša.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kupujem hilfigera, za sve nas

ali... to je klijent od matsove firme pa dobije 2 put godisnje pozivnicu za sample sale pa kupim malom cipele i cizme za 20 eura, sebi cipele ili cizmake za 40. hlace su po 35, polo majice 17-25

ako se placa puna cijena skuplji su od hugo boss a kvaliteta je stvarno losija

a vecinom esprit, benetton, h&m i c&a i stvarno sve po rasprodajama (zivio internet)

hranu kupujem prema tjednim ponudama i po tome organiziram jelovnik. kako kupujemo samo organsku hranu izbjegavam napasti tipa kupovanje kojecega na veliko sto se poslje masovno baca.

sapuni, samponi isto po ponudama

Petrac avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo i jedan konkretan prijedlog. Mi smo za početak uveli kroz 3 mjeseca praćenje potrošnje prema ovoj tablici: http://office.microsoft.com/en-us/te...ai:TC030005390|
    Nakon 3 mjeseca smo otprilike vidjeli kako stvari stoje i napravili plan za cijelu godinu koji je uključio fiksne prihode i troškove (kredit, režije, plaće...) i varijabile (hrana, odjeća, zabava). Bilježili smo svaki trošak (npr. kava na poslu ili novine na kiosku pa do mjesečnog šopinga itd...). Dogovorili smo mjesečni "limit" za svaku kategoriju koji ne smijemo preći pa smo prema tome prilagođavali našu (ne)kupovinu. Uspjeli smo za početak utvrditi gdje nam najviše novaca odlazi i kako ono što nam preostaje što bolje iskoristiti tj. da mi upravljamo novcem,a ne novac nama. Odrekli smo se nekih stvari za koje smo ovako utvrdili da nam se više ne uklapaju u budžet. Ovo je za sobom povuklo i bolju organizaciju života (što kuhamo koji dan, kada tko treba na sistematski ili zubaru a sve što bismo odlučili da ćemo i platiti kao što je sport 3 puta tjedno onda smo se to i potrudili iskoristiti). I smanjili smo upotrebu kartica i "na rate". Nadam se da vam ovo može pomoći.

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj kam prvotno napisa Vidi poruku
    I ja kao i vecina prvo platim kredit i racune pa hranu.ostalo kako se ima. A kad bih imala nesto sa strane to bi moja djecica vec rasporedila.Jedna mama je rekla da ona i kad ide nesto sebi kupiti obicno kupi djeci,tako je i kod mene.Oni su mi bolna tocka
    Eto baš tako!!!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

što se tiče markirane odjeće koja je moja bolna točka: moji kolege iz ureda već godinama zbijaju šale na moj račun-2007. god. ja nisam znala da postoji tommy hilfinger (ni sad nisam sigurna da li sam ispravno napisala), a ni dan danas nemam pojma o markama odjeće i mislim da sam jedina osoba u našoj generaciji koja tako živi (imam 38 god.). to sam pažljivo proučavala par mjeseci nakon sramotne epizode, i vjerujte puno se ljudi kune da ne troši na to, a istina je potpuno drugačija.
    hajde, molim te, kakva jedina, kakve marke, kakvi bakrači, kakav hilfinger, ko je taj?
    Ja sam vrhunski stručnjak za second hand, djeci, sebi,
    sve radi na principu - dva komada godišnje nova, ostalo
    rabljeno, al' u spretnoj kombinaciji ispadne odlično.
    Da živim u Londonu, gdje su buvljaci vrhunski,
    ah, gdje bi mi bio kraj ,
    ali čak sam i u Zg našla načina da sve iskemijam.
    I isto tako podijelim svoju robu drugima, onima kojima također ne smeta second(third)hand.

Hoću reći, mamitzi, da nema nikakva razloga za kompleks nad nekom markiranom robom, meni su te robne dizajnerske cijene toliko nenormalno napuhane da ih shvaćam kao porez na snobizam.

Znam da ljudi to opravdavaju i kvalitetom, naravno, ima toga,
    svakako,
    tko ima novaca, neka sa svojim radi što hoće i kupuje ono što može i što želi, nema se šta tu kome opravdavati.

Samo, nema ni razloga da to što nekoga boli briga za ime nekog dizajnera ili modne kuće
    bude za čovjeka, kako si rekla - sramotna činjenica ili epizoda.

.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

uopće ne mogu vjerovati da postoje oni koji vode brigu o tome da li netko zna tko je TH, mislim jako bitna stvar!
    da nisi znala ko je npr. nikola tesla pa da se neko zgraža to bi još i mogla shvatiti. mislim, kud je to otišlo, srećom se maltene niti ne susrećem s takvim narodom većinom normalna raja oko mene.
    danas, kad ljudi ne mogu platiti najosnovnije potrebe, i budimo realni u većini slučajeva ne svojom krivicom, meni je sumanuto pričati o ikakvim markama i glumit glumu.
    da me netko ne shvati krivo, ljudi koji imaju dobre plaće, koji mogu / žele neka kupuju za svoje novce što hoće. al drugima time mahati pred očima nije pošteno.
    osim toga, stil se ne može kupiti, tako da to baš niš ne znači. eto.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    uopće ne mogu vjerovati da postoje oni koji vode brigu o tome da li netko zna tko je TH, mislim jako bitna stvar!
    da nisi znala ko je npr. nikola tesla pa da se neko zgraža to bi još i mogla shvatiti.
    ma kako stvari danas stoje, oni koji znaju za TH,čist' lako ne znaju tko je Tesla
    karikiram,naravno, bez uvrede,molim!

No, što se teme tiče, ja spadam u grupu onih koji su po ljetu pjevali,a zima ih zatekla......tako je to kad dobre plaće opteretiš kreditima (CHF),a onda odjednom te plaće više ne budu tako dobre, a rate raaaastuuuu.....
    kako ripcord reče:
    Citiraj ripcord prvotno napisa
    Mi trošimo na režije - kad imamo za poplaćat ih
    Onda na jeftinu hranu, jer nemamo za kvalitetnu. Kad nemamo ni za onu jeftinu, malo se prošvercamo ručajući kod mojih, a za doručak i večeru mm i ja jedemo kruh namazan danima s nećim što imamo (najčešće maslacem).
    režije plaćamo po principu:prvo krediti, pa ono što nam mogu isključiti , pa onda ostalo,već prema uvjetima.
    ako što ostane, troši se na klopu(povremeno se vikendom uvalimo baki i didi)

sva sreća, klinci nam nisu zahtjevni, ali kad mi dođu s onim :za predstavu u školi ovoliko, za neke testove onoliko, pa razno ovo-i-ono...uh!
    odjeću kupujemo na forumu, ponešto i prodamo pa krpamo rupe
    Moram priznati da su mi te forumske burze totalno otkriće

benzin tankamo kad užicamo koju kunicu, čekamo toplije vrijeme pa da na posao možemo biciklom. Sreća pa nam je blizu!
    o skijanju i ljetovanju, do daljnjega, nema ni spomena.
    Ali zato izleti s onim lokvicama s početka teme uopće nisu loša ideja!
    Glupo zvuči, ali fakat nas je ova kriza naučila mnogočemu. Između ostalog, mislim da nam je obiteljski život sada puno kvalitetniji, nekako topliji i okrenutiji smo jedni drugima.
    Zabavljamo se bolje nego prije, a da ne potrošimo ni kune.
    Kako se potpisah: kriza nas čini kreativnima

ali ipak...nadam se da ću i s kreativnošću moći posustati u skorije vrijeme
    sve si mislim, nećemo znati živjeti s tom hrpom novaca kad jednom otplatimo te kredite!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kad MM dobije plaću, prvo plati kredit i režije. Kako računi stižu, tako ih plaća. KOd njega nema odgađanja. Zna reći, jest ćemo kruha i vode, ali računi moraju biti plaćeni.
    Nekada budem i ljuta, no u pravu je jer lako je upasti u zamku, ovo ću platiti kasnije, pa kasnije iskrsne nešto drugo, pa opomena...
    Što ostane, a ostane jako malo ide na hranu, kakva sitnica za Mašu, prazne DVD-e, možda koja knjiga.
    Odjeću već duže vrijeme ne kupujemo, pogotovo ja jer ni ne idem nekuda posebno pa da se moram oblačiti u nešto novo. I kad kupujemo, kupujemo običnu robu, nemarkiranu.
    I da, taj Hilfinger, pojma nemam. Mislim, čula jesam negdje nekad, možda vidjela kakvu reklamu, ali to mi baš ništa ne znači.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    i!
    sve si mislim, nećemo znati živjeti s tom hrpom novaca kad jednom otplatimo te kredite!
    i ja mislim,

samo oni koji budu živi tada

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja znam valjda za svakog tog kreatora i dizajnera na svijetu; imam vizualno pamćenje pa me se prima ko ludo. Sve što ikad vidim i čujem, ne samo dizajneri. Koma.
    Ali time više ne obadajem.
    Razumijem ljepotu mnoge dizajnerske odjeće, opreme i svega toga. I kad se može - znam kupit afskroz.
    Ali ne padam na to, ma nema šanse. Nekako uokviriti svoj svijet u neki svoj status, taj financijski, za mene je temelj duševnog zdravlja.
    Prije sam se pitala kako to vani ženice luduju, pa prosječno plaćene tajnice kupuju armanija i pradu i upadaju u dugove i nevolje.... a kod nas ne. A onda je kod nas u obične novine došla reklama za sve to skupa, ali podmukla - u vidu plaćenih tekstova. Pa nije samo slika žene svijene preko leoparda, nego i tekst zašto bismo morali imati Miu Miu ili Blahnik, kako su bolji i sretniji ljudi koji to imaju, i eto - svaka žena koja drži do sebe ima. Samo ti, Baro iz Mrduše, nemaš.
    Napendere u one priloge iz dnevnih novina (da do svake Bare dođe taj Hilfiger) kombinacije - eto, samo 10 000 kn i izgledat ćeš ko ta mačka.
    Fakat treba bit jak, i skontat tri i tri da se na to uopće ne obazireš.
    I da se ne daš pritisku "markiranih". Jer koliko čujem, toga je sve više, markiranih, koji bi i druge u dužničko ropstvo zbog "it" proizvoda sezone.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Fakat treba bit jak, i skontat tri i tri da se na to uopće ne obazireš.
    I da se ne daš pritisku "markiranih". Jer koliko čujem, toga je sve više, markiranih, koji bi i druge u dužničko ropstvo zbog "it" proizvoda sezone.
    Eh, da, kažem ja, nije današnjoj ženi lako.

A bogme ni djeci.
    Čujem da u vrtiću dečki curice zovu benetonke i koridorke. Ove druge su, jelte, koje kupuju robu na koridoru (tržnica u Bosni), ali se vjerojatno odnosi i na sve druge koje nose "jeftinu" robu.
    MM i ja smo se zezali da kada Maša krene u vrtić će postojati benetonke, koridorke i Maša kojoj će prabaka šiti šašave kreacije. Jadno moje dijete!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Čujem da u vrtiću dečki curice zovu benetonke i koridorke. !
    samo da napišem da nije svugdje tako, kod nas ni u školi, za sad, a kamoli u vrtiću
    djeca u vrtiću su uglavnom sva u običnim trenirkama i još običnijim majicama. a dečkima je sve na pameti prije nego u čemu su curice obučene. budimo realni, ni ne gledaju ih previše.
    to je biće neki fensi šmensi vrtić

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prosjecne tajnice vani kupuju Armanija i Pradu zato sto, izmedju ostalog, postoje snizenja.

No opcenito mi je komentiranje markirane i nemarkirane robe bezvezno, tim vise sto zvuci da oni koji si to ne mogu priustiti ispadaju jalni, a oni koji to nose su valjda tamo neka smrdljiva gamad.

Zanima me samo gdje ja recimo spadam jer, eto, u isto vrijeme u ormaru drzim (a onda valjda i nosim) i Gap i Benneton i Chloe i Calvina Kleina i nekakve nepoznate americke firme i Urban Republic i tko zna sto s nekog zagrebackog placa, a onda i stvari koje je sivala necija baba. Pride imam i Tommyja Hilfigera i MaxAzriu, neke za tri, a neke za cak sest dolara. I bas mi je svejedno koje je sto marke, ako mi se svidja i ako si to mogu priustiti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    samo da napišem da nije svugdje tako, kod nas ni u školi, za sad, a kamoli u vrtiću
    djeca u vrtiću su uglavnom sva u običnim trenirkama i još običnijim majicama. a dečkima je sve na pameti prije nego u čemu su curice obučene. budimo realni, ni ne gledaju ih previše.
    to je biće neki fensi šmensi vrtić
    X

Mislilm da moji (i njihovo cijelo društvo) nemaju ni pojma što je markirana odjeća. Niti ih zanima... Baš sam neki dan gledala klinke iz sinovog četvrtog razreda - ma nije im još ni u peti... MOžda jednom bude, a možda i ne bude.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam među rijetkim ženama koje mrze šoping. Odem 1-2 x godišnje kad mi dođe nećaka -tinejdžerica koju častim šopingom umjesto poklona za rođkas, Novu i sl . koje propustim jer nije u HR. Tom prilikom i ja sebi kupim nešto sitno. Uglavnom ne skupo, markirana roba me ne zanima, iako se znam vezati za neku marku gdje sam našla nešto što mi stoji i što mi se sviđa, npr. Nebo, SOliver, Art, Promod i jedan dućan na Britancu gdje kupujem hlače, majice u NewYorkeru... Ja bih mogla zauvijek nositi isti model kad skužim nešto što mi se sviđa. Klincima kupujem cipele, ostalo još nasljeđujemo, ponešto kupim što zatreba. Igračke sinu kupujemo pomalo neumjereno, uglavnom mm.

Iako nam nije financijska stiska, a nemamo ni kredita (još, planiramo), umjereno štedimo, naprosto nemamo naviku nešto puno trošiti. Pretpostavljam da trošimo nešto više na restorane i naručivanje hrane (ne kuham uvijek), na kino (iako ne sad jer mi je micika mala) i ljetovanje - to je najveća stavka jer si platimo cijeli mjesec na Visu, no to nam je i najvažnije, jedva dočekam ljeto.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    X

Mislilm da moji (i njihovo cijelo društvo) nemaju ni pojma što je markirana odjeća. Niti ih zanima... Baš sam neki dan gledala klinke iz sinovog četvrtog razreda - ma nije im još ni u peti... MOžda jednom bude, a možda i ne bude.
    ovako je i kod nas - ništa im ne znači ako na majici piše benetton, benton ili ništa ne piše

fensi majice su one koje na sebi imaju odštampane Fifi, Winxice, Bakugane i Spidermene
    i nalijepljene šljokice

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •