Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 216

Tema: Djeca u oblaku duhanskog dima

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

postavile ste se, kao da mi ostale svoju djecu sušimo na duhanskom dimu i vas uvjeravamo da je to čisto ok i da bi trebale i vi.
    nitko nije ni rekao da je dim dobar, sve smo se izjasnile da ne izlažemo djecu dimu i ne kužim čemu to skakanje non-stop.
    nitko nikoga ne tjera da ide u zadimljene prostore.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 08.02.2011. at 11:30

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    postavile ste se, kao da mi ostale svoju djecu sušimo na duhanskom dimu i vas uvjeravamo da je to čisto ok i da bi trebale i vi.
    nitko nije ni rekao da je dim dobar, sve smo se izjasnile da ne izlažemo djecu dimu i ne kužim čemu to skakanje non-stop.
    Ja sam se samo postavila na tvoju usporedbu cigarete i alkohola jer to nema veze, dvije sasvim različite priče.
    Meni je drago što vaša djeca nisu u doticaju s dimom ali mi se družimo s pušačima.
    Zašto me ne smije smetati što netko puši pored mog djeteta, evo npr moj vlastiti brat koji se pravi gluh čak i u mojoj kući.
    I sve ok nekome ne smeta ako mu je dijete povremeno izloženo dimu ali meni smeta ili mi ne smije smetati?

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko nije ni rekao da je dim dobar, sve smo se izjasnile da ne izlažemo djecu dimu i ne kužim čemu to skakanje non-stop.
    Nitko nikoga ne tjera da ide u zadimljene prostore.
    xxx

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja ne.
    samo sam objasnila zašto se u mom stanu ne puši, i kako je nekim prijateljima bilo teže da to prihvate, a takodje da je i na poslu bilo povuci -potegni pre no što je zakon stupio na snagu.

naravno da ne. ja poteram sebe IZ zadimljenog prostora kad počnem da kašljem, kolikogod mi provod bio prijatan, a ljudi dragi.
    i, potpisujem poslednji post od adiomare.
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 08.02.2011. at 12:55

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja i mm smo pušači ovisnici. otkad smo dobili dijete pušimo na balkonu, baš kao i gosti. kad je toplije znamo s gostima cijelu večer provesti zapravo na balkonu, iako da se razumijemo,nemamo lijepi veliki balkon već prčvajz dva sa dva.
    Kod nepušača ne pušimo unutra, već na balkonu. I ne znam zašto bi zbog toga nekome trebalo biti neugodno. Više je meni neugodno dok se ko kreten smrzavam vani radi par dimova.

Što se tiče komocije, cvijeta je lijepo primijetila, to jest komocija, ali i potreba. Meni stvarno nije ugodno piti kavu ili pivo bez cigarete, ali ono, stvarno jedva čekam da izađem negdje i zapalim. Pa koliko to onda može biti ugodno druženje, ako jedan sudionik samo mašta o paljenju cigarete...Nije opravdanje, ali eto.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zbog ovoga što si napisala rekla bih da nisi pročitala sve postove...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ako mi smeta dim cigarete, bar lako mogu otići.
    Upravo tako! I nije uvijek ugodno i nije mi uvijek pravo, ali ne mogu kontrolirati druge (a nemam potrebu isčuđavat se, dramatizirat, kritizirat), već samo sebe i svoje ponašanje. I odem ili uopće ne dolazim.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

neno ti ipak imaš dost uvaženog muškarca, za razliku od mog šogija.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam okružena upravo takvima, gotovo svima, jedini sam nepušač, a MM i sva njegova rodbina i prijatelji, kojima smo okruženi, puše nemilice, a u njihovom mentalnom sklopu ne postoji opcija - to nije za dijete.
    Djeca žele ići kod bake, a kod bake bi se mogli sušiti pršuti na nikotinskom dimu.
    I naravno da im je rečeno sto puta, što god se obazrivije moglo,
    da se barem prozrači prostor, kad se već ne žele suzdržati ni pola sata dok su tu djeca, ili na kratko izaći vani, ali uzalud vam trud svirači...
    I kod prijatelja je tako, tek poneki obzirniji izlaze na balkon
    ili stanu pokraj otvorenog prozora (a hladni zrak izvana samo tada potjera dim unutra ).
    Ne izbjegavamo druženja, s rodbinom nastojim to skratiti koliko mogu,
    ali s prijateljima nismo zbog pušenja reducirali ništa, ali ovo što je napisano na topicu mene istinski baca u očaj jer ovdje je sve puno nekih osviještenih i obzirnih ljudi, i pušača i nepušača,
    a u mom ih okruženju, na žalost, nema

Ja ko da živim u paralelnom svemiru, ne mogu zamisliti da bi neki moji poznanci i prijatelji odbili ugasiti cigaretu ili čak da bi uopce i zapalili pokraj moje djece. Mislim, podrazumijeva se da im ni nemoram tako nesto uopce govoriti, a kamoli da se ogluse na izricitu molbu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

evo da vam se javim (mitovski, sigurno sam ti nedostajala )
    danas sam bila u posjeti prijateljici i njenoj maloj djeci, od kojih je jedno dvomjesečna preslatka curica (nije tema, ali moram )
    nije mi pala na pamet cigareta
    niti da bih otišla na balkon, a kamoli u stanu!
    a recimo, da sam na istu kavu otišla u birc, popušila bih bar 3.
    uopće nemam problema s tim otkako mi ne pušimo u kući
    pušim na balkonu, u bircu, u stanovima gdje se puši i gdje mi ne daju izaći na balkon jer fakat je bedasto da ja izlazim, a ostalima ne pada na pamet pa ne daju ni meni
    dok recimo, mm koji nije pušač, ali zapali tu i tamo, u društvu, ma da je ne znam kako zadimljeno društvo ne bi on zapalio u tuđoj kući!
    kod nas se ne puši i on si ne može zamisliti da recimo, on puši kod nekoga, a onda taj netko kod njega ide na balkon...

mislim, ja ne smatram da je ičiji problem to što je meni kava s cigaretom gušt i da mi netko treba gledati kroz prste i gutati dim da bi meni bilo dobro - tiče se tuđih kuća i stanova

ali ana_m, pa kako da i u bircu pazim hoćete li naići ti i djeca, a u bircu je, recimo, dozvoljeno pušenje?
    mislim da su to ta neka pretjerivanja, ako ćete se složiti samnom.
    (da, čitala sam, iako misliš da nisam, kako si ušla s djecom nakratko u birc i tamo bilo pogodi što - zadimljeno)

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku

ali ana_m, pa kako da i u bircu pazim hoćete li naići ti i djeca, a u bircu je, recimo, dozvoljeno pušenje?
    mislim da su to ta neka pretjerivanja, ako ćete se složiti samnom.
    (da, čitala sam, iako misliš da nisam, kako si ušla s djecom nakratko u birc i tamo bilo pogodi što - zadimljeno)
    Čekaj malo, ne stavljaj mi riječi u usta! Gdje sam ja to napisala da odem u birtiju di se puši, povedem i djecu i onda još prigovaram zbog pušenja???
    Navela sam svoj stan, prak, dio za nepušače u restoranu. Ah, da napisala sam da sam bila 5 minuta u bircu u koje sam uzimala coffe to go! Ali to je očito totalno izvučeno iz konteksta! I nisam unutra povela djecu, ostali su s prijateljicom u parku.
    Jesi pročitala par postova dalje (čini mi se da je tim slijedom) što mi točno smeta?
    Bože, kako ljudi vole stvari okrenuti u sovju korsit....

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kako si ušla s djecom nakratko u birc i tamo bilo pogodi što - zadimljeno)
    ana, s djecom ili bez djece u bircu gdje je dozvoljeno pušenje se - puši.
    Jedva sam izdržala i tih 5 minuta. A ako je meni muka nakon 5 minuta
    ovo bi meni i svim pušačima trebalo biti uvredljivo, ali eto, meni nije.
    pa se ne mogu tebi načuditi da ti je toliko uvredlivo jer netko puši vani na otvorenom.
    a ne znam zašto ne želiš pričati o kulturi i psećem dreku, jer da, ako tvoj dim ide nekome u lice to jest nekulturno, kao i nečišćenje pseće kakice.
    ali nije sramota što pas kenja.
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 09.02.2011. at 08:57

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Adiomare naravno da si mi nedostajala .
    Ma u bircu ako je dozvoljeno pušenje ti puši to mi ne smeta jedino što ja u takav birc s J neću ići i stvar riješena.

Ja trenutno živim sa svekrom i svekrvom (nadam se ne još dugo ) i kad nas nema ili kad smo u sobi oni puše u kuhinji koja je ujedno i dnevni boravak i ne pada mi napamet da im bilo šta govorim, međutim oni se dižu ujutro u 5 i piju kavu i puše i onda mene taj smrad cigarete probudi jer nekako se provuče ispod vrata i stvarno mi nekada bude i muka a svekar s cigaretom ide i u wc i kad se dignem ujutro na wc vratim se u sobu kao da sam bila u kafiću. A dim se osjeti koliko mi god luftali, dobro nije strašno, moglo bi biti i gore ali se moja J ipak nadiše dima.

OT jer MM nije dijete ali je bio i ima astmu i uvijek kašlje kad se puši međutim njegove roditelje to nikada nije spriječavalo da puše pored njega. E to stvarno ne razumijem.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Niti sam ja niti je MM pušać,iskreno poljubiti pušaća je potpuno isti osjećaj kao da ste poljubili pepeljaru punu čikova.
    Doslovno sve moje prijateljice puše,i većina njih se zgražava nad tim "smradom"...dali su svjesne kakav tek ja smrad osjećam.Neidem u kafiće u kojima je pušenje dozvoljeno niti posjećujem prijatelje pušaće u njihovim domovima.Zimi se slabije vidjamo ali zato kada je lijepo vrijeme odemo na terasu popiti kavicu.
    Nerazumijem to otvaranje prozora ili kao što su neki napisali nisu gosti popušili 2-3 kutije...pa isto mi je bila kutija ili 3 cigarete,jer to se nemože izračiti iduća 3 dana minimum !!!
    Ako pušaću nije neugodno pitati smije li zapaliti zšto bi meni bilo neugodno reći NE !!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vidim da se zahuktalo, pa da se ubacim malo.
    Baš me čude ove situacije, jer u svojoj okolini stvarno poznajem vrlo malo osoba koje puše.
    Ok, osim na poslu, tamo je nas je pola pola i zato hvala Bogu na zakonu koji je to riješio.
    Inače, prije zakona, jedino se nije u mojem uredu pušilo, jer sam otvoreno rekla da mi dim smeta i da ne mogu biti 8 sati u zadimljenom prostoru.
    Prilagodili su se i hvala im na tome.
    Stvarno ne mogu reči da imam loših iskustva.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mene isto iznenađuje kako se lako izokrenu tuđe riječi, pa smo tako maknute, gore su nam cigarete od alkohola, tjeraju nas u zadimljene prostore i postavljamo se kao da ostali suše djecu na duhanskom dimu a da ne kažem kako si kompliciramo život jer sve je tako jednostavno samo trebamo napustiti prostor gdje se puši i ostaviti ljude da se na miru druže .
    Čitala sam ponovo i nikako da nađem postove gdje smo to napisale .

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja mrzim miris duhanskog dima, izbjegavam prostore gdje se puši, bez problema bih zamolila da se ne puši u našem stanu zbog djece. Ali ljutiti se zbog pušenja na tramvajskoj stanici, parku ili slično, mi je pretjerano. Maknem se i gotovo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    I ja mrzim miris duhanskog dima, izbjegavam prostore gdje se puši, bez problema bih zamolila da se ne puši u našem stanu zbog djece. Ali ljutiti se zbog pušenja na tramvajskoj stanici, parku ili slično, mi je pretjerano. Maknem se i gotovo.
    E pa vidiš, ja smatram da je nepristojno sjesti kraj nekoga pa zapaliti! Kakve veze ima što je u parku?
    Zašto bih se u tom slučaju ja trebala maknuti????
    Posljednje uređivanje od ana.m : 09.02.2011. at 00:14

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U redu, ana. Ti se nemoj maknuti. Ja hoću.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

U redu, ana. Ti se nemoj maknuti. Ja hoću.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Čemu rolleyes?
    Pričaš o tome da nije kulturno zapaliti u parku? Je li kulturno pljuvati po cesti? Je li kulturno ne čistiti za psima? Voditi ih na groblje kad je to zabranjeno?
    U svim tim slučajevima se mičem, pa se tako mičem i kad netko pokraj mene zapali. Na otvorenom.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme! I opet ti! Ljudi čitate li vi ovaj topic?
    Gle, nisam rekla da nije kulutrno zapaliti u parku! Ali je nekultruno sjesti pored nekog (i još k tome pored trudnice, a da ne govorim koliko mi je fuj kad puše u parku oko djece) i zapaliti, a ne pitati pri tome da li toj osobi to smeta! Nebitno gdje se nalazimo! U ovom slučaju mjesto radnje je park. I naravno da nisam ja ta koja se u tom slučaju trebam dići. Kako potjerati nekog da si oslobodiš mjesto bez puno brige. Fino zapali cigaretu! Ma baš!
    I pljuvanje po cesti ne zagađuje ničija pluća. A da li je pristojno ili nije, to je druga tema!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 09.02.2011. at 01:20

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi čitate li vi ovaj topic?
    LOOOL :klapa_6x:
    pa čitamo, ali valjda ne onako kako bi ti htjela, nego kako piše.

i piju kavu i puše i onda mene taj smrad cigarete probudi jer nekako se provuče ispod vrata i stvarno mi nekada bude i muka a svekar s cigaretom ide i u wc i kad se dignem ujutro na wc vratim se u sobu kao da sam bila u kafiću. A dim se osjeti koliko mi god luftali, dobro nije strašno
    mitovski, jest strašno, razumijem te.
    i baš mi je žao što ti je tako (nadam se ne zadugo )
    moj šogor ne puši već nekoliko godina, ali prije toga je pušio valjda 30 godina i sestri je bilo eno onako kako piše nena jabuka.
    ne samo da je smrdio prostor u kojem su stanovali, nego i ormari, veš koji se sušio u kući, roba na njima samima
    smrad se sam zavuče posvuda, ne trebaš mu otvoriti sva vrata širom
    sestri je to bio veliki problem i stvarno mi ju je bilo žao što ni kriva ni dužna mora na sebe navući opranu majicu koja ne miriši po svježini nego suprotno.
    ali ajde, svemu nekako dođe kraj pa i cigaretama tih okorjelih. nena, ima nade i za tvog muža. makar da malo smanji tu žestoku navezanost na cigaretu, jer ne radi se tu samo o fizičkoj ovisnosti.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

LOOOL :klapa_6x:
    pa čitamo, ali valjda ne onako kako bi ti htjela, nego kako piše.

Aha, pa si ti pročitala kako sam ja djecu uvela u zadimljeni kafić. A gdje je to pisalo?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

... nena, ima nade i za tvog muža. makar da malo smanji tu žestoku navezanost na cigaretu, jer ne radi se tu samo o fizičkoj ovisnosti.
    hvala na lijepim željama, ali teško...taj će se švercati s cigaretom i kad bude na onkološkom odjelu Jordanovca.

A kako i neće kad puši još iz faze embrija (thanks to sveki i njezinoj pameti i obrazu, kako nekad, tako i dan danas)

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mitovski nema tu dileme velike razumijem da ne želiš dijete voditi po zadimljenim stanovima i mjestima, ali ti to niti ne moraš... meni osobno ne smeta da ponekad moje dijete bude u zadimljenom prostoru neko kratko vrijeme. ne opterećujem se tim uopće. ne zato što sam glupa i neuka pa ne znam što je dim i koliko ima u njemu štetnih sastojaka već zato jer ne mislim da joj može išta biti ako recimo jednom mjesečno provede sat vremena kraj nekog ko je zapalio 2 ćike... mislim, i ulicom šeta svakodnevno i udiše ispušne plinove pa ne mogu ni to spriječiti...
    sad neka me niko ne napada i ne secira kako mogu usporediti to dvoje. zapravo, nudim odgovor odmah, mogu jer oboje šteti ljudskom zdravlju i oboje ne mogu izbjegavati i kontrolirati u svakom trenu svakoga dana. kod mene kući se ne puši, dakle ona ne boravi u zadimljenom, a ovi sporadični slučajevi su samo iznimke.
    i još nešto, pušenje uopće nije komocija, bar ne u većini slučajeva. to može tvrditi samo netko tko nije na svojoj koži iskusio kakva je to prljava, ozbiljna i teška ovisnost dakle bolest . tako da, ne radi se uvijek i isključivo o sebičnosti, to zna biti užasno teško kontrolirati,tijelo šalje signal da mu treba još! i pušači to ne percipiraju nikako drugačije nego tako, trebami jedna baš sad! ne opravdavam pušenje, ne osporavam njegovu štetnost, mislim da pušač treba bar pokušati odgoditi taj impuls kad su oko njega djeca, al nemojte ljude kategorizirati kao loše samo zato jer puše. i definitivno u ovoj zemlji treba dizati svijest o štetnosti pušenja i ljude educirati. ma još od vrtića.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam u kojoj mjeri zapaljena cigareta na otvorenom zagađuje pluća, meni osobno je veća trauma ugaziti u nešto, zato sam to navela kao primjer.
    I molim te da ne prozivaš ljude čitaju li topic ili ne, kad već govorimo o pristojnom ponašanju.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne znam u kojoj mjeri zapaljena cigareta na otvorenom zagađuje pluća, meni osobno je veća trauma ugaziti u nešto, zato sam to navela kao primjer.
    I molim te da ne prozivaš ljude čitaju li topic ili ne, kad već govorimo o pristojnom ponašanju.
    A ja lijepo molim da se pročita onako kako je napisanol, a ne onako kako netko želi da pročita. I nisam gledala koliko će taj dim na otvorenom zagaditi moja pluća ili neće, već da meni SMETA što mi 5 minuta koliko netko puši taj dim ide ravno u nos. Jer mi to odvratno smrdi, ne paše...OK? Je li mi smije to smetati? Jesam čudak ako mi to smeta?
    I meni smeta pesji drek na cesti ali TO NIJE TEMA!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A ja lijepo molim da se pročita onako kako je napisanol, a ne onako kako netko želi da pročita. I nisam gledala koliko će taj dim na otvorenom zagaditi moja pluća ili neće, već da meni SMETA što mi 5 minuta koliko netko puši taj dim ide ravno u nos. Jer mi to odvratno smrdi, ne paše...OK? Je li mi smije to smetati? Jesam čudak ako mi to smeta?
    I meni smeta pesji drek na cesti ali TO NIJE TEMA!
    Nisi čudak, ali meni se jednostavno ne da trošiti energiju na to tko je u pravu i tko bi se trebao maknuti, pojednostavljujem si život time da se maknem ja. Živcirati se zbog takvih stvari mi je potpuno uzaludno.
    A tema, između ostalog, govori o pristojnosti, zato sam radila usporedbe, što sam i objasnila.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne kažem da izmišljaš, nego si stvarno pegula, ana
    nisam pušila dugi niz godina i nikad mi ničiji dim od cigarete nije ulazio u nos dok sjedim na klupici u parku
    priznajem, moguće da nisam bila tako fokusirana na ideju da bih najradije zatukla sve pušače

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Poanta je u tome da ti nisi shvatila ono što sam ja tu napisala. Cure su se žalile da im smeta pola sata sat negdje u zadimljenom, kod nekog doma ili kad njima neko dođe doma pa želi zapaliti.
    Na to su se nadovezale cure koje su se čudile da kak nam tih pola sata smeta, kao da one ne misle da će tih pola sata, sat nešto bitno utjecati na pluća, bla, bla. I ZATO sam ja napisala da meni smeta (nisam se tu žalila da oni ne smiju pušiti, ušla sam na njihov teritrij bože moj, kaj bi se žalila) i kad je samo 5 minuta u pitanju, a kamoli da djete izložim na pola sata. Je li sada jasnije? Ili da odustanem? Ku'iš. to je bila usporedba da se dočara zašto tih pola sata dima nekome smeta za njihovu djecu.
    A što ti misliš, je li pristojno tako sjesti pored nekog i zapaliti a ne pitati je li to u redu? Ne mislim na kafiće ovdje, da se opet ne bi izvuklo iz konteksta. Jer ipak, prirodnije je nepušenje, nego pušenje.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne da nisam fina, nego meni se to ne da (mama me učila da ne razgovaram sa neznancima )
    ono, sjest vani na klupicu pored nekoga i pitati ga je l mu smeta da zapalim
    ja se maknem (eto, kao neki dan na bundeku, popela sam se na onu travnatu uzvisinu jer sam pročitala na nekom ranijem topicu ovdje da "tebi" to smeta)
    i pušim u miru Božjem

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ovo je postalo naporno........

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije postalo naporno, naporno je od samog početka.

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

E, baš tako!!!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pa onda nisi trebala čitati, ako mi je tema naporna ja ju preskočim.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Pa onda nisi trebala čitati, ako mi je tema naporna ja ju preskočim.
    Volim čitati naporne teme.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Volim čitati naporne teme.
    Pa onda uživaj a ne se žaliti kako je naporno .

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Pa onda uživaj a ne se žaliti kako je naporno .
    Ne žalim se.
    A da odgovorim na tvoje pitanje iz prvog posta - ni u našem stanu se ne puši, tko želi, puši na balkonu. Kad idem nekom u goste ne tražim da zbog djeteta ugasi cigaretu, jer mislim da na to nemam pravo. Jednostavno izbjegavam takve situacije koliko mogu. A kad se ne može, nastojim djecu maknuti u drugi prostor gdje se ne puši.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja samo kad sam pročitala naslov teme, znala sam u kojem smjeru će rasprava otići .

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja samo kad sam pročitala naslov teme, znala sam u kojem smjeru će rasprava otići .
    A mene je iznenadilo u kojem je smjeru otišlo jer se sve u principu slažemo uz manje varijacije na temu samo jedna drugu krivo protumačimo.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A da se nađemo negdje pa uz kavu i cigaretu fino raspravimo do kraja .

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imaš pravo, ali meni je tvoja dilema s početka topika zapravo smiješna.

Dakle, djeca u oblaku duhanskog dima: jednostavno, tamo gdje se puši ne idem s djecom, tj. izbjegavam maksimalno.

Ako me se u tuđoj kući pita jel' mi smeta što se kod njih puši, kažem da, smeta me jer ne bih da se puši pred mojom djecom.

Ali ako me ne pitaju, već puše bez pitanja, u svojoj kući, onda OK, to je njihov teritorij i tko sam ja da im postavljam pravila. Izdržat ću. Od to malo dima neće klincima biti ništa.

Tak, meni se to čini ful jednostavno, tj. za mene tu nema dileme. Kod nas doma se ne puši.

Odgovarala sam Mitovski.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imaš pravo, ali meni je tvoja dilema s početka topika zapravo smiješna.

Dakle, djeca u oblaku duhanskog dima: jednostavno, tamo gdje se puši ne idem s djecom, tj. izbjegavam maksimalno.

Ako me se u tuđoj kući pita jel' mi smeta što se kod njih puši, kažem da, smeta me jer ne bih da se puši pred mojom djecom.

Ali ako me ne pitaju, već puše bez pitanja, u svojoj kući, onda OK, to je njihov teritorij i tko sam ja da im postavljam pravila. Izdržat ću. Od to malo dima neće klincima biti ništa.

Tak, meni se to čini ful jednostavno, tj. za mene tu nema dileme. Kod nas doma se ne puši.

Odgovarala sam Mitovski.
    Ali uopće nema dileme nego sam opisala situacije u svome životu i pitala vas kako vi to rješavate. Nema dileme, nije nikakva dubokoumna tema u kojoj ćemo otkriti bit postojanja nego je samo jedna obična tema, situacije iz mog života pa me zanimalo kako je to kod vas.
    Dakle meni se čini i to je moje mišljenje da je stvar (ne)kulture zapaliti cigaretu u blizini malog djeteta a da ne pitaš roditelja dali mu to smeta. Ono što sam ja uočila u svome životu je da je to redovita praksa a ne iznimka i to me potaknulo otvoriti ovakvu temu. Znači onaj tko puši, bez pitanja i pardona puši i pred mojim djetetom (naravno ne u mojoj kući).
    Još jednom ne pada mi napamet u tuđoj kući tražiti da ugasi cigaretu ali zato trpi moje dijete a ja se osjećam loše. Zato izbjegavam odlaziti u goste gdje znam da se puši ali se zato i manje družim s tim istim ljudima od kojih su mi neki jako dragi ali je njima draža cigareta.
    Ono što mene žalosti je što sam ja pristala na štetu svoga djeteta ići u goste ljudima kod kojih se puši a da oni nisu spremni na sat dva pušiti vani ili ne pušiti. A ljuti me to da se još uvijek misli da boravak malog djeteta sat-dva u zadimljenoj prostoriji nije štetan nego je njegova mama tj ja komplicirana i kaj bu joj bilo.
    Apsolutno ne razlikujem pušača od nepušača ( i sama sam bila pušač), ne smatram jednog manje ili više vrijednog, nikada nisam zahtijevala da se zbog mene ugasi cigareta i ne pada mi napamet nekome soliti pamet da nebi trebao pušiti i kako je lako prestati jer sam ja prestala ( ja sam htjela udaviti takve koji su meni govorili dok sam pušila) ali stvari se malo mijenjaju kad su u pitanju djeca.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 09.02.2011. at 10:46

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da. lako je reci makni se. neki ocito ne shvacaju da za nepusace ponekad nema alternative. na primjer, rock koncerti. kako otici na koncert, a da se ne nadimis? jel postoji mozda za svaki koncert dva termina, jedan za pusace, jedan za nepusace? ili po zimi sjesti negdje na kavu? postoji li jednak broj kafica u kojima se pusi i u kojima se ne pusi?

hvala bogu, u zadnjih desetak godina je doslo do nekih pomaka, sjecam se kakve su to reakcije bile kad se pocela provoditi zabrana pusenja u radnim prostorima. Anemona, nisu svi bas te srece da jedan nepusac prevagne nad 8 pusaca. prije bih rekla da je to iznimka, a ne pravilo.

ne mogu reci da imam nesto protiv pusaca kao osoba u globalu, ima ih svakakvih, kao i nepusaca, ali je cinjenica da su nepusaci ugrozeniji od pusaca u nasem drustvu. i da se ocekuje da se nepusaci prilagode pusacima, a ne obrnuto, sto bi meni bilo logicnije. a ovo makni se govori u prilog tome. dosli divlji i istjerali pitome.

meni je nevjerojatno da pusenje nije zabranjeno kod voznje auta, jer to na visetruki nacin ometa vozaca. ili u kuci s djecom. meni je to ravno zlostavljanju, ne znam kako bi drugacije nazvala svjesno i namjerno trovanje svog ili necijeg tudeg djeteta.

ja se uglavnom druzim s nepusacima, ako i ima koji pusac onda taj i u svom i u mom domu samoinicijativno odlazi na balkon. ali moja sestra recimo pusi pred svojom djecom, i da ju ja godinama nisam 'odgajala' da se u mojoj kuci ne pusi, i da ne pusi kad sam ja kod nje, mozes misliti kako bi sama razmisljala o tome da ne pusi pred mojim djetetom, kad ne razmislja ni o svome.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meda, mogu se složiti s tobom.
    neki ocito ne shvacaju da za nepusace ponekad nema alternative. na primjer, rock koncerti. kako otici na koncert, a da se ne nadimis? jel postoji mozda za svaki koncert dva termina, jedan za pusace, jedan za nepusace? ili po zimi sjesti negdje na kavu? postoji li jednak broj kafica u kojima se pusi i u kojima se ne pusi?
    ali recimo ova stvar nije do pušača na kojeg se, na kraju, baci sva ljaga, nego do vlasnika objekata koji su dozvolili pušenje.
    iz kojeg razloga - ne znam. je li mu isplativije - ne znam.
    činjenica je da i pušač i nepušač dođe u birc "samo" na kavu, kao i da oba troše i na sokove i druga pića, kako koji.
    jesmo takvo društvo u cjelini koje jednako podržava divlje kao i pitome, ali zašto su tome krivi divlji?
    kako ne pušimo na radnim mjestima i u bolnicama, tako ne bismo ni u zabavnim objektima.
    kako nema isključivo nepušačkih birceva?
    kako uvijek ja natrčim na takve?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nije niti do vlasnika objekata nego do zakona i zakonodavca. Vidjeli smo da je pušenje svuda zabranjeno pa je zabrana povučena - radi recesije, jer su vlasnivi kafića lobirali i tvrdili da im opada promet. Dakle, eto, iz ekonomskih razloga.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ok, iz ekonomskih razloga. vlasnici kafića su lobirali. pušači su smanjili odlazak u kafić na kavu ili su jamrali konobaru, ne znam što je bilo.
    a osim toga, nisam stvarno u tijeku, ali koliko znam neki su se prostori morali urediti na način da ispunjavaju uvjete (ventilacija, kvadratura i sl.)
    oni koji to nisu uspjeli do nekog zakonskog roka, ostali su nepušački.
    tko ne radi svoj posao i gdje se puši unatoč tome što se ne ispunjavaju određeni uvjeti - ne znam.
    pušači puše gdje im je to dozvoljeno, osim onih koji bi se tukli.
    i opet ne vidim poveznicu sa pušačkom bešćutnosti i netolerancijom, divljim i domaćim po mjestima gdje je pušenje dozvoljeno.
    dakle, pušači su problem kao zadnja karika u lancu, koliko ja mogu izvući zaključak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, pa sad, čini mi se da je baš i tema ovog topica što puše gdje im je dozvoljeno, bez obzira na druge.
    Tj. nekad je bilo dozvoljeno pušiti na radnom mjestu - pa da li je bilo lijepo, pristojno i obzirno pušiti u sobi ako sa tobom sjedi nepušač (ili pušač kojemu to smeta)? Nije. Pa ne mora ti valjda to netko zabraniti zakonom, znaš i sam da to nije OK.
    Tako i sada, ne može ti nitko zabraniti da pušiš u svojoj kući, ali ako pozoveš goste sa malom djecom valjda je pristojno i obzirno ne pušiti pred njima tih par sati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •