"ajngemahtec" je zagrebacka pileca juha s povrcem i noklicama. Ide ovako (kopiram iz svoje prirucne kuharice):
Treba barem 1/4 pileta ili kokoši. Mogu se upotrijebiti i samo prsa, bez kože (narezati na kockice).
Piletinu izrežite na nekoliko prikladnih komada.
U ekspres (ili obični) lonac stavite malo biljnog ulja, tek da pokrije dno, ugrijte ga malo pa na to narezano povrće (cijeli grincajg + korabica) i meso. Lagano propržite da meso pobijeli (ne treba se jako zapržiti) a mrkva otpusti karoten – ulje će dobiti intenzivno žutu boju, a kasnije i juha.
Nadolijte vodom, posolite, dodajte papra i zadihtajte, pa kuhajte pod tlakom ne dulje od 20 minuta (u običnom loncu to je najmanje 45 minuta, ovisno o količini mesa, a bolja je ako se kuha dulje.)
Kad je gotovo, može se zakuhati neka tjestenina (tarana, rezanci, zvjezdice – po želji) ili noklice od pšeničnog brašna:
Noklice od brašna:
Standardni omjer je 1:3, što znači da na jedno jaje prosječne veličine idu 3 žlice pšeničnog brašna. Dodajte žlicu ulja malo soli ili vegete i dobro promiješajte. Ako Vam se učini pregusto (npr. ako je jaje bilo manje od prosjeka) dodajte sasvim malo vode. Ostavite da odstoji barem pola sata, da se škrob iz brašna napuhne. (Najbolje je da ih zamutite čim ste pristavili juhu na vatru.)
Iste noklice mogu se zakuhati i u fino varivo od graška i mrkvice, te druga jela.
U ovu juhu pašu i noklice od jetrice (ja sam lijena pa ih ne stružem nožem, kako je moja baka radila, nego koristim štapni mikser):
1 pileća jetrica
1 jaje
kosani svježi peršin
mrvica soli
krušne mrvice koliko treba da smjesa ne bude tekuća
Jetricu i jaja obradim štapnim mikserom, dodam začine, pa malo pomalo dodajem krušne mrvice dok ne postignem željenu gustoću. Treba paziti da ne bude pretvrdo. Može se oblikovati u kuglice, a može se ukuhavati i žlicom, po želji.
Ima još jedna varijanta slična - mislim da je Mira Vučetić u svojoj kuharici zove "Gusta pileća čorba". Za to treba imati skuhani pileći temeljac (skuhaš piletinu s grincajgom i ocijediš) pa napraviš zapršku - 2 žlice brašna i 1 žlica ulja, propržiš, nadoliješ pilećom juhom i po želji dodaš unutra sušeni vlasac ili zeleni peršin...
Juha od teletine - to je isto fino, ali kod nas se ajngemahtec zove samo pileća juha. Sve ide isto, meso se nareže na sitne kockice i prodinsta s povrćem, malo se dulje kuha, a u ovu juhu se može dodati 1/4 lovorovog lista i po želji papra.
Za ljubitelje gustih juha - i ova se može "doraditi" brašnom da bude čorba, a u te bijele fino paše i muškatni oraščić.

?
Odgovori s citatom