super tema, evo mog priloga - recept za lešo ribu od koje se dobije savršena riblja juha, pejstam moj post s jednog drugog foruma:

Za 4 osobe treba oko kila ribe, ostalo sve stavljam odoka. Najčešće na lešo pripremam mole (osliće).

Prvo ogulite i narežite na komade nešto krumpira, i stavite kuhati u dosta vode s nekim grincajgom za juhu (par mrkvi, korjen celera), dva-tri lista lovora i jednim crvenim lukom narezanim na malo deblje kriške.

Dok se to kuha možete očistiti ribu (još bolje ako ju je očistila teta u ribarnici), nasjeckati peršin (dio ostaviti da se posipa na kraju u juhu) i češnjak, koje stavite u zdjelicu i zalijete s maslinovim uljem.

Kad su krumpir i mrkva kuhani, ribu položite preko njih u vodu i pojačajte vatru, trebala bi se krčkati oko 10 minuta. Zalijte s malo maslinovog ulja.
Pripremite zdjelu i pasirku (ili veliko cjedilo).

Ribu pažljivo izvadite i stavite u zdjelu s poklopcem. Dodajte u taj lonac par žlica juhe. Začinite češnjakom i peršinom u maslinovom ulju. Možete u tu istu zdjelu dodati i povrće iz juhe, a može biti i posebno.

Juhu procijedite u neki lonac preko pasirke ili cjedila, i propasirajte u nju samo par komada krumpira i mrkve (ostalo poslužite kao prilog ribi). Zakuhajte je ponovo i dodajte papar u zrnu (cca 1 žličicu) i malo riže (ili ako vam se ne da čekati dok ta riže smekša možete i tjesteninu). Na kraju prije posluživanja dodajte sjeckani peršin.