-
Disanje na porodu
Drage moje sretne mame!
Ovo sam postala i na treće tromjesečje no evo, za svaki slučaj i ovdje. Vi ipak imate "hands-on" iskustvo.
Evo mene na 36+6 i imam pitanje. Kako nisam te sreće da ću roditi u rodilištu u kojem prethodno organiziraju pripreme i obuke molim pomoć.
Teoretski o trudnoći i porodu valda znam sve, praktično imam pokriveno skoro 37 tjedana trudnoće i željno iščekujem našu dugo željenu bebicu.
Može li mi tko od vas koji ste imali sreću ići na vježbe disanja objasniti kako bi to trebalo izgledati i raditi?
Zaista ne želim sama sebi otežati porod i tako naškoditi bebici... a ne mogu biti sigurna koju ću primalju dobiti jer su neke OK i pomažu, a neke jedva da komuniciraju s tobom. Zato vas molim upute. Valda ne ispadam smiješna...
-
Puno je prošlo od vremena kad sam ja učila te vježbe disanja, ali mislim da se mogu naći u većini knjiga o porodu. No upozorila bih te na jednu stvar koja je mene žestoko zbunila u planovima, a to je činjenica da su mi, čim sam legla na stol, stavili pod nos cjevčicu s kisikom i rekli da dišem na nos. A disanje za porod uključuje i disanje na usta, pa mislim... :?
-
u svedskoj ni nema vise kurseva disanja (mozda je i ostao po koji jos al ga babice ne preporucuju tj nije vazno dal ides ili ne na te kurseve a ako ce te to uciniti sigurnijom u porod i tvoju pripremu niko ti to ne brani), ipak se priroda za sve pobrinila nego je najvaznije imati dobru babicu koja ce ti posvetiti dovoljno paznje i cije ces upute i savjete slusati pa tako i u vezi disanja.
od srca se nadam da ces imati pametnu babicu koja ce ti to vrime i posvetiti na porodu.
-
Fortuna ti je dobro napisala.
Ja sam išla na tečaj i doma vježbala disanje. Bila sam dobra jer sam dugo vježbala jogu.
Onda mi je prvi porod bio induciran, i trudovi su bili skroz nagli i brzo su došli tak da sam se skroz izgubila s disanjem.
Za drugi porod jedva da sam pročitala bilješke o disanju. A nije mi niti trebalo. Samo sam slušala babicu i sve je bilo OK.
-
Kao sto je Fortuna rekla, priroda se pobrinula za sve.
Ja nisam isla na nikakav tecaj i disanje i prodisavanje trudova je spontano doslo.
Kada sam vec bila euforicna, babice i sestre koje su bile uz mene su me upucivale. Samo u tom trenutku trebas biti dovoljno racionalna i poslusati ih.
Sretno!!!
-
-
Mislim kad sve počne da ćeš i sama prodisati htjela ti ili ne!!! Ja nisam bila na nikakvo tečaju, a kad su trudovi počeli disala sam i puhala kao vlak, svi su me doduše blijedo gledali ali činilo mi se da mi je lakše, a ustvari sam sebe tako psihički smirivala i brinula se o disanju da ne mislim na bolove ....Sve će ti to doći samo po sebi :wink:
-
Potpisujem M&T.
Upravo tako,kad sve krene zaboraviš na vježbe(bar je kod mene bilo tako)dišeš kako ti tog trenutka odgovara
Ja sam to ovako:u trudu plitko i brzo,a između se odmaraš i dišeš duboko,logično, zar ne!
-
vec smo negdi po forumu razglabali o ovome, pokusaj pronac taj topic. meni je disanje jako lijepo i jednostavno opisano u knjizi od klinike mayo. hoce li ti pomoci - mislim da je individualno. ja sam isla na vjezbe disanja na poticaj svih onih cura kojima je pomoglo, ako ni zbog cega, iz razloga jer su se skoncentrirale na disanje i nisu mislile na bol. je li mi pomoglo - javim ti za dva mjeseca :wink:
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma